8 Idei epice pentru sfârșitul de an

Sper că nu sunteți supărați pe entuziasmul acestor profesori care își împărtășesc ideile utilizând un limbaj ușor exaltat. Nouă ne place acest entuziasm și încercarea lor de a atrage alți colegi de ai lor către idei noi, care pot avea un impact pozitiv asupra elevilor, motivându-i.

Articolul următor este scris de Vicki Davis profesoară de informatică și integrator IT, autoare a blogului Cool Cat Teacher, co-autoare a cărții Flattening Classrooms, Engaging Minds, câștigătoare a Premilui BAMMY din 2014 pentru cea mai bună organizatoare a unui TED despre educație, profesor certificat Google și Discovery STAR Educator.

Ea a strâns pentru colegii ei din SUA și pentru voi, idei pentru încheierea anului. Ne plac mai ales ideile de început, fiind în deplină concordanță cu ceea ce s-a discutat la întâlnirea din cadrul proiectului România Educatăavem din ce în ce mai puțini copii și aceștia sunt cu atât mai prețioși – nu avem voie să ratăm nici măcar unul!

1-celebrare-sfarsit-an-2

Dă elevilor tăi o încheiere care le celebrează învățarea

Timpul nostru este important. Copiii pe care îi învățăm sunt prețioși pentru noi, iar ei au nevoie să știe că timpul petrecut împreună cu noi a meritat: Celebrați învățarea, celebrați momentele pe care le-ați avut și savurați timpul care v-a mai rămas să îl petreceți împreună.

La sfârșitul cursei, nouă ne place să auzim aplauze și încurajări iar, când copiii absolvă un ciclu, este un eveniment culminant. Cu adevărat, sfârșitul fiecărui an școlar ar trebui să fie culminant. Ar trebui să fie extraordinar. Așa că, în calitate de profesori, trebuie să avem mare grijă să nu lăsăm ultimul clopoțel să sune banal și pe copii întrebându-se ce s-a întâmplat. Sfârșitul de an școlar trebuie să fie un moment de recapitulare, reflecție și celebrare. Iată în continuare opt idei pentru a face acest sfârșit de an epic.

1. Fă o listă cu primele 10 (Top 10)

Dave Burgess sugerează să-i pui pe copii să-și facă propria listă Top 10 cu ce au învățat în timpul anului școlar. (Gândește-te la David Letterman.) Pune-i să reflecteze asupra celor mai bune experiențe de învățare proprii din timpul pe care l-au petrecut împreună cu tine și apoi organizați o mică petrecere în așa fel încât copiii să împărtășească colegilor lista lor.

https://www.youtube.com/watch?v=szVu-Umh7vI David Letterman la The Night Show

1-celebrare-sfarsit-an-5

2. Organizați un examen/ test final ”Celebrarea învățării”

Todd Finley mi-a spus despre un profesor ai căror elevi își dădeau examenul de final de an într-o cameră plină de mâncare, decorațiuni și cu promisiunea unei celebrări. Într-un stil profesional clasic, el a derulat un experiment. Elevii din clasa organizată ca pentru celebrare au avut note mai mari la testul de final de an. Știu că de obicei noi planificăm petrecerea într-o zi diferită față de ziua de test/examen, dar dacă vă gândiți la asta, elevii cu adevărat își celebrează propria învățare atunci când participă la acel test/ examen final.

3. Nu împacheta prea curând

Angela Watson mi-a reamintit într-o conversație recentă că nu avem nevoie să scoatem decorațiile/ planșele de pe pereți prea curând. Asta trimite un mesaj greșit. Dar, când facem în fine asta, îi putem lăsa pe copii să celebreze. Transformă desfacerea materialelor de pe pereți într-un eveniment amuzant, făcut cât mai aproape posibil de ultima zi de școală. (Gândește-te la slam-dunk basketball*.)

* https://www.youtube.com/watch?v=TAlOhRhQ8sU

1-celebrare-sfarsit-an-4

4. Sticla cu vise

Asta este cea la care lucrez în acest an, o adaptare după ideea originală a lui John Berray,** autorul cărții Predă ca un pirat. John spune, “Aduc în clasă sticle de apă, câte una pentru fiecare elev. Spun fiecărui elev să ia o sticlă și să-i rupă sigiliul capacului, dar să nu o desfacă. Mulți ghicesc că urmează un toast… și au dreptate! Eu îmi înfrumusețez cuvântul de despărțire – un toast pentru viitorul care se deschide în fața lor – cu gânduri și sfaturi și închei cu provocări și cereri. Recunosc că există o probabilitate destul de mare să fie ultima dată când vorbim, așa că e nevoie să fie semnificativ. Momentul este dulce-amar.”

** http://daveburgess.com/how-will-you-end-your-year/How Will You End Your Year?

5. Complimente și bunătate

Cel mai semnificativ eveniment de sfârșit de an s-a petrecut în clasa fetei mele, a patra. Două săptămâni înainte de sfârșitul anului școlar, fiecare nume de elev a fost pus în capul unei bucăți de hârtie. Fiecare hârtie a circulat prin clasă și ceilalți elevi au scris complimente sincere. Profesorul a tipărit aceste complimente pe câte o bucată de hârtie și le-a plastifiat. Elevii au adăugat la acea foaie propriile portretele, care stătuseră afișate pe perete de-a lungul anului, pentru a-și înfrumuseța acea amintire personală. Fiica mea încă are acea foaie, deși e deja la universitate.

1-celebrare-sfarsit-an-3

6. Chestionează-ți elevii pentru a le celebra amintirile

Chestionează-ți elevii (vezi articolul # Moduri de a primi feedback pentru a-ți îmbunătăți predarea ***) Include în chestionar o întrebare despre cele mai grozave amintiri ale lor. Transformă răspunsurile lor într-un nor de cuvinte și afișează-l pe tablă în timpul evenimentului de celebrare a sfârșitului de an. Poți de asemenea crea un Top 10 din răspunsuri.

*** https://www.edutopia.org/blog/student-feedback-improves-your-teaching-vicki-davis

7. Scrie o scrisoare elevilor tăi

Scrie câte o scrisoare către fiecare clasă. Dr. Tony Kline mi-a spus că elevii săi deseori păstrează scrisorile lui adresate clasei. Într-o vară, o tânără femeie a venit la sfârșitul verii și a cerut o copie supă acea scrisoare, deoarece fratele ei mai mic o stricase vărsând niște suc pe ea. Acum, Toy laminează acele scrisori, ca să fie “brother proof.”

1-celebrare-sfarsit-an-1-a

8. Planifică un eveniment de Oscar

Aceasta este o altă idee a lui Dave Burges. Așterne covorul roșu. Imaginează o ceremonie tip Premiile Oscar unde elevii tăi pot acorda premii pentru cea mai bună carte a anului, cea mai bună prezentare făcută de un elev, cel mai epic moment din clasă etc. și unde colegii pot răspunde cu discursuri de acceptare în stilul ceremoniei pentru Oscar. Ei chiar se pot îmbrăca la fel ca starurile de cinema. Ce amuzant!

Sursa: https://www.edutopia.org/blog/celebrating-end-of-school-year-vicki-davis

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.