Despre perioada de testare am vorbit în alte articole anterioare*, așa că astăzi ne-am propus să ne referim la încheierea anului.
Această perioadă le poate părea elevilor tăi nesfârșit de lungă, pentru că și ei abia așteaptă vacanța. Dacă ai terminat de parcurs materia, ca profesor ai de ales – faci cu ei o recapitulare pentru fixarea cunoștințelor (uhh… atât de plicticos dacă o faci în modul tradițional!!!) sau recurgi la activități atractive, ca ei să se întoarcă cu plăcere la școală anul viitor.
* https://creeracord.com/2018/04/15/36-de-idei-grozave-de-recapitulare-pentru-teste/ și
Ca profesor, și tu ești obosit și nerăbdător să treci mai repede peste ultimele câteva zile ale anului, dar te simți vinovat dacă numai le arăți filme sau îi lași pe elevi să joace diferite jocuri. Education World îți oferă încă cinci idei de activități de sfârșit de an care îi vor angaja pe elevi și care includ chiar o nouă învățare.
Poate că vina va scoate ce e mai bun din tine. Sau poate că directorul școlii sau inspectoratul au dictat că învățarea trebuie să se petreacă până în ultima zi de școală. În ambele cazuri, poate că tu cauți idea perfectă pentru lecții de sfârșit de an care îți vor domoli vina, vor îndeplini așteptările șefilor, dar vor fi și plăcute de elevi.
Pentru început, ce ar fi să copiezi acest poem pe o coală mare de hârtie? Sau să scrii pe panoul clasei, mare, ca toată lumea să poată vedea.
Sunt bucuros că am fost profesorul tău I’m Glad I Was Your Teacher
Sunt bucuros că am fost profesorul tău, I’m glad I was your teacher,
Așa am ajuns să te plac. I’ve come to like you so.
Nu pot să cred că se apropie sfârșitul, I can’t believe the end is here.
Nu-mi place să văd că pleci. I hate to see you go.
Amintește-ți cât de mult ne-am distrat Remember all the fun we had
În toate lucrurile pe care le-am făcut, In all the things we did.
Dar cel mai mult să-ți amintești… But most of all remember…
Că ești un copil foarte special! You’re a very special kid!
De ce să nu transformi acest poem într-o lecție pentru caligrafie? Pune-i pe elevi să copieze acest poem cu cel mai frumos scris al lor. Spune-le că dacă fac asta, vei adăuga o notă foarte specială pentru lucrările lor. Apoi fă ce ai promis și scrie acele note speciale de apreciere în caietele lor de elev. Sau… în catalog (n.n.)
Sau, dacă elevii tăi învață limba engleză, de ce nu îi provoci să facă o traducere cu o versificație mai inspirată în limba română? (n.n.)
Cinci lecții de sfârșit de an cu amuzament și învățare
În această săptămână, Education World furnizează profesorilor cinci idei de lecții pentru sfârșitul anului care îmbină amuzamentul cu învățarea. Poți avea acces la resursele complete de predare urmând link-urile din articolul original (nivelul de clasă este menționat în paranteze).
Iată prima dintre aceste structuri, cu modele concrete pentru materii diverse și nivel de clasă diferit.
Amuzament cu rezolvarea de probleme în echipă
Sursa: http://www.educationworld.com/a_lesson/05/lp345-01.shtml
Elevii lucrează în colaborare pentru a rezolva o varietate de activități tip puzzle
(Clasele 3 – 12)
Subiecte
-
Umaniste & Arte
– Artele limbajului -
Matematică
– Aritmetică -
Studii sociale
– Geografie
Clasele
-
3 – 5
-
6 – 8
-
9 – 12
Scurtă descriere
Elevii lucrează în colaborare pentru a rezolva o varietate de activități tip puzzle (enigmă, ghicitoare, intrigă)
Obiective
Elevii
-
să lucreze colaborativ pentru a rezolva o varietate de probleme
Materiale necesare
-
puzzle-uri (le găsiți urmând link-urile)
Planul de lecție
Aranjează elevii în echipe (decide – în funcție de tipul de puzzle sau alte considerente – dacă echipele vor fi formate din 2, 3 sau 4 elevi). Apoi prezintă ghicitoarea/ enigma / intriga. Echipele pot concura pentru a vedea care echipă rezolvă problema prima sau pot lucra fiecare pe alt puzzle.
Evaluarea
Evaluează elevii pe baza numărului de răspunsuri corecte.
Idei de puzzle
În continuare sunt resurse care pot fi folosite în următoarele tipuri de activități:
Operațiuni matematice (Operation Math)
http://www.educationworld.com/a_lesson/04/lp336-02b.shtml
Această serie de 36 de probleme (puzzles) de la Education World va funcționa pentru elevii de clasele a IV-a și mai sus. Ai putea scrie fiecare puzzle (grup de probleme) pe câte o coală de flipchart. Afișează primul puzzle/grup de probleme, apoi dă echipelor 3 minute pentru a le rezolva. Elevii vor lucra pentru a-și da seama ce operații matematice trebuie făcute (adunare, scădere, înmulțire sau împărțire) pentru a face fiecare puzzle să corespundă. Una din persoanele din grup trebuie să servească ca ”înregistrator” și să scrie răspunsul final al echipei pentru fiecare puzzle. La sfârșitul celor 3 minute, întoarce foaia pentru a dezvălui următorul puzzle / grup de probleme. Fă asta pentru aproximativ cinci grupuri de probleme, apoi acordă-ți timp să verifici răspunsurile echipelor. Echipa cu cele mai mute răspunsuri corecte este echipa câștigătoare. Apoi treceți la următorul set de cinci puzzle.
Pentru elevii din clasele mai mari, se pot compune seturi similare de probleme care să conțină și alte concepte matematice.
Joacă Scrabble cu doar câteva litere (Scrabble Spell-Off)
http://www.educationworld.com/a_lesson/04/lp336-01.shtml
Dă elevilor doar șapte litere de Scrabble. Stabilește un timp limită (5 minute, de exemplu) și vezi câte cuvinte pot compune echipele – utilizând doar aceste litere. Când vine vorba de a acorda scoruri acestei activități, poți număra cuvintele, sau îi poți pune pe elevi să dea valori literelor; în acest fel, echipa care vine cu cuvinte mai complexe este mai probabil să câștige.
Anagrame Anagrams
http://www.educationworld.com/a_lesson/04/lp336-03b.shtml
Pune echipele să descâlcească fiecare grup de anagrame și apoi să descopere caracteristica pe care o au în comun cuvintele din acel grup. Prima echipă care rezolvă fiecare puzzle este câștigătoare. Care echipă va câștiga cele mai multe runde?
Geografia de la A la Z Geography A to Z
http://www.educationworld.com/a_lesson/archives/geography_az.shtml
Dă-le elevilor la ora de geografie un puzzle cu litera A. Dă-le elevilor resursele pe care le aveți la îndemână – cărți, atlase, enciclopedii – pentru a descoperi șapte locuri care încep cu litera A. Prima echipă care completează această activitate ridică mâinile. Dacă au obținut corect toate cele șapte răspunsuri, ei câștigă runda și șapte puncte. Dacă au răspunsuri greșite, anunță că acea echipă are, de exemplu, șase răspunsuri corecte din șapte. O altă echipă poate ”fura” victoria dând toate cele șapte răspunsuri corecte. Dacă o echipă câștigă o rundă ”furată”, ei câștigă 10 puncte în loc de șapte. Apoi treceți la altă literă din alfabet și repetați. Când timpul a expirat, adună scorurile echipelor pentru a determina care este câștigătoarea jocului Geografia de la A la Z.
Mai multe idei de puzzle?
Le găsiți în resursele Education World, urmând link-urile de mai jos:
-
http://www.educationworld.com/a_lesson/archives/numbercross.shtml
-
http://www.educationworld.com/a_lesson/archives/italladdsup.shtml
-
Use It or Lose It: Puzzles to Exercise the Brain
http://www.educationworld.com/a_lesson/TM/L_118_Puzzle_Answers.shtml
-
Mystery State Game Tests Students’ Knowledge of 50 States
http://www.educationworld.com/a_lesson/lesson/lesson278b.shtml
Sursa planului de lecție – Education World