Lecții grozave pentru sfârșitul anului – Creați o carte audio

Gary Hopkins ne propune o a doua idee pentru lecțiile de sfârșit de an, care îmbină literatura cu tehnologia informației – realizarea de cărți audio înregistrate de elevi.

Audio-books-3

Subiectele

 • Arte și Științe umaniste
  — Literatură

 • Tehnologia educației

Clasele

 • 3 – 5

 • 6 – 8

 • 9 – 12

Scurtă descriere

Înregistrați cărțile favorite pe bandă/ casetă audio sau în format digital, în așa fel încât și alții să se bucure de ele.

Asta include: Ideea de a transforma această activitate într-un proiect pentru comunitate. Multe computere/ laptop-uri au un microfon inclus din construcție și programe audio gratuite, cum este Audacity*, care pot fi folosite cu ușurință pentru ca elevii să își realizeze înregistrările. Multe alte aparate digitale pentru ascultarea muzicii (music players) au și capacitatea de a înregistra.

http://www.educationworld.com/a_tech/tech_in_classroom/podcasting_with_audacity.shtml

Audio-books-1

Obiective

Elevii

 • să citească cu acuratețe și sentiment

 • să se gândească la audiența pentru care sunt făcute aceste înregistrări

 • ilustreze textul înregistrat cu efecte de sunet (sau muzică) atunci când asta este potrivit (opțional).

Cuvinte cheie

cărți, cărți audio, citire cu voce tare, înregistrare, lectură

Materiale necesare

 • aparate de înregistrare, sau smartphone sau computer capabil să înregistreze și să salveze fișiere audio mari.

Audio-books-2

Planul de lecție

În această lecție, elevii vor citi cu voce tare cărțile favorite și se vor înregistra în timp ce le citesc. Luați notă de sugestiile de mai jos pentru a transforma această activitate într-un proiect de servicii pentru învățare / comunitate cu care să încheiați anul.

Elevii ar putea înregistra cărți pentru învățătorul/ profesorul lor, pe care acesta să le folosească cu elevii mici care încep școala anul viitor.

Elevii din clasele elementare ar putea înregistra cărți pe care copiii mici le vor îndrăgi. Ei ar putea da aceste cărți audio profesorilor de la clasele mai mici sau bibliotecarului școlii. (sau, la noi, să le ofere și școlilor/ bibliotecilor din mediul rural unde mulți copii săraci nu au acces la cărți, iar părinții lor nu știu să citească / nu le cumpără cărți, n.n.)

Elevii mai mari ar putea înregistra cărți pentru copiii mai mici (sau pentru copii cu probleme de vedere, dislexie sau alte probleme de învățare, n.n.). Sau ei ar putea înregistra articole din reviste care sunt interesante pentru bătrânii din comunitate care nu mai pot citi din cauza problemelor de vedere.

Audio-books-5

Mai multe idei

 • Elevii ar putea strânge efecte sonore audio – sau le pot crea chiar ei – pentru a le include în materialele citite cu voce tare.

 • Elevii i-ar putea întreba pe colegii mai mici pentru a afla care sunt cărțile lor favorite.

 • Cititorii ar putea folosi voci diferite pentru fiecare caracter al cărții pe care o citesc (cum fac actorii la teatrul radiofonic sau în poveștile audio, n.n.); aceasta ar putea necesita câteva repetiții. Sau, elevii ar putea lucra în echipe pentru a face aceste înregistrări – fiecare reprezentând vocea unui caracter.

Audio-books-4

Evaluarea

Evaluează elevii pe baza calității citirii lor și a lucrurilor pe care le fac pentru a transforma înregistrarea lor ceva special.

Sursa planului de lecție – Education World

http://www.educationworld.com/a_lesson/05/lp345-02.shtml

Pentru fotografii, mulțumiri Pinterest!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.