3 Cai simple pentru a diferentia instruirea in orice clasa

Daca tot am re-deschis ieri subiectul diferentierii instruirii in functie de stilul de invatare al elevilor, cu articolul profesoarei Kim, astazi va supunem atentiei o sinteza a modurilor in care se poate face diferentierea in orice clasa – o sinteza realizara de A.J.Juliani.

girl-1

Este de preferat in societatea noastra, daca realmente vrem sa fim eficienti, sa predam in asa fel incat elevii sa invete, nu doar sa prezentam materialul din curriculum si sa inregistram deficientele sau daca ei au indeplinit standardele sau nu. As putea fi obligat sa predau intr-un fel care nu imi este confortabil, dar asta e bine. Succesul meu vine din succesul elevilor.”Rick Wormeli in Instruirea Diferentiata.

Esti si tu ca mine si esti inca putin confuz privind locul diferentierii in clasa?

Eu inteleg baza si de asemenea inteleg motivatia din spatele faptului ca ne trebuie diferentierea – dar la urma urmelor mult din dezbaterile pe aceasta tema au fost despre CUM putem introduce asta in clasa.

Recent, am primit insarcinarea sa introduc diferentierea in scolile din regiunea mea. Am facut mai multa cercetare pe aceasta tema decat facusem vreodata inainte si am gasit niste resurse uimitoare. Dar acest articol este de fapt despre actiune (nu neaparat despre cercetare). O sa-ti dau trei cai simple pentru a diferentia in clasa ta, iar ele pot fi aplicate la orice nivel de clasa sau in orice arie de subiect (materie).

Esti gata? Hai sa incepem.

diferentierea-1

Notiunile de baza

Iata aici o rapida reimprospatare despre ce este diferentierea (si despre ce nu e). Haideti sa incepem cu un scurt citat de la Carol Ann Tomlinson (http://www.caroltomlinson.com/), care a scris de fapt cartea despre diferentiere:

Ideea diferentierii instruirii pentru a corespunde diferitelor moduri in care invata elevii implica o uriasa doza de bun-simt, ca si un solid suport din partea teoriei si cercetarilor despre educatie (Tomlinson & Allan, 2000). Este o abordare de predare care sustine planificarea activa pentru diferentele dintre elevii din clase.

Haide sa detaliem putin mai mult si sa mergem sa vedem Modelul instruirii diferentiate pe care Tomlinson si colegii ei l-au creat (http://differentiationcentral.com/what-is-differentiated-instruction/ http://differentiationcentral.com/model/):

dimodel

Ok, deci voi presupune ca aceasta scurta reamintire ne-a pus rapid in tema despre ce este diferentierea… dar iata ce NU este diferentiere:

  • Instruire individualizata

  • Instruire personalizata (IEP) pentru fiecare elev din clasa

  • Sa-i imparti pe elevi in clase in functie de nivelul lor de abilitati

  • Sa simplifici/ sa cobori” (“dumbing down”) nivelul instruirii pentru unii elevi

Daca vrei inca sa afli mai multe despre diferente, TeachThought are un articol grozav despre aceasta tema (noi nu am mai gasit articolul la link-ul dat de Juliani, asa ca va sugeram, in schimb, un articol din Edutopia – Definirea instruirii Diferentiate*, n.n.).

* https://www.edutopia.org/blog/differentiated-instruction-definition-strategies-alber

diferentierea-5

In mod sigur diferentierea are sens, dar din nou se ridica intrebarea CUM sa o faci intr-o clasa cu 27 de elevi (sau mai multi!, n.n.) Iata aici trei cai pentru a diferentia cu care am avut succes ca profesor si cu care am vazut ca si alti profesori au avut succes in clasele lor (arata putin diferit la fiecare nivel de clasa).

diferentierea-3

1. Evalueaza procesul, nu produsul

In acest exemplu, noi vom diferentia prin proces si produs, in functie de interesul elevului, utilizand o evaluare continua si un tip de studiu independent.

Sunt un mare fan al invatarii bazate pe proiecte, invatarii bazate pe probleme si a invatarii orientate spre cercetare. Dar aici este o problema secreta (si mare) cu multe din cele pe care le putem numi invatare bazata pe proiecte.

Chris Lehmann (Director la Science Leadership Academy) are o vorba faimoasa, “Daca dai ca insarcinare un proiect si primesti 30 de lucruri la fel, asta nu e proiect, este o reteta.”

Si chiar aici se regaseste problema cu proiectele. Atunci cand dam ca insarcinare realizarea unui proiect, avem tendinta sa avem o insarcinare cu linii directoare, pasi si rubrici despre cum va fi notat. Deseori noi aratam exemple ale unor proiecte anterioare care au obtinut note mari.

Gandeste-te la ce ai face daca ai fi elev… nu, cu adevarat gandeste-te pentru un moment. Da!, este exact ce as face eu. As crea un proiect care sa indeplineasca specificatiile si liniile directoare si as preda ceva ce stiu ca ar obtine note maxime la toate rubricile. Si asa as avea un proiect asemanator cu al oricui altcuiva.

PS. – Asta imi aduce aminte de o tema din timpul Conservatorului, la orele de armonie, cand trebuia sa compunem ceva in stilul lui Bach, dar respectand cu strictete toate regulile (stabilite ulterior de teoreticieni!). Ei bine, compozitia mea a iesit bine din punctul de vedere al regulilor, dar suna prea static si fara farmec. Asa ca am pastrat prima varianta (corecta!) si am compus o a doua, in care am calcat de cel putin doua ori regulile stricte. Ghiciti ce? Lucrarea suna mult mai bine din punct de vedere muzical si semana mai mult cu muzica compusa de Bach… Cand am prezentat a doua varianta profesorului, mi-a spus ca nu-mi poate da decat un 8 pe acea lucrare. Raspunsul meu a fost: “Prefer sa iau un 8, dar sa sune mai mult a muzica buna. Chiar si Bach a incalcat regulile astea de multe ori, nu doar o data” 🙂

Am rasturnat cu capul in jos intregul proces al invatarii bazate pe proiecte atunci cand am facut proiectul 20% timp cu elevii mei. Ei au trebuit sa-si creeze propriul proiect (si produs) si sa documenteze procesul. Dar eu nu am notat produsul final. In schimb, am notat elevii pe baza procesului (descris de ei, prin care au obtinut produsul, n.n.)

Pentru asta, am utilizat rubricile G.R.I.T. dezvoltate de College Track (este mai mult decat minunat).

https://collegetrack.org/why-it-matters/De ce conteaza

Acestea evalueaza elevii pe baza PROCESULUI si nu a PRODUSULUI final, masurand Indrazneala, Rezilienta, Integritatea si Tenacitatea lor in timp ce lucreaza la un proiect:

grit1-1024x753grit2

Voi merge si mai mult in detaliu in conceptualizarea a cum va arata asta in clasa ta, in cartea mea pe cale de aparitie, The PBL Playbook. Dar ideea de baza a diferentierii aici este sa permiti elevilor sa aleaga ceea ce vor lucra si crea, in timp ce tu notezi procesul in locul produsului final.

2. Rastoarna prezentarea, grupuri flexibile in ziua urmatoare

In acest exemplu, vom diferentia prin continut, proces si mediul de invatare, potrivit cu nivelul de pregatire al elevilor, utilizand sarcini in consecinta, evaluarea continua si gruparea flexibila.

Ahh, invatarea rasturana (flipped learning)! Cuvantul la moda al anului 2013 (sau a fost cumva 2012?). Totusi, instruirea rasturnata are merite serioase in scoli, indiferent de cat de mult a fost ras-utilizat cuvantul de catre profesori, lideri si public atunci cand Khan Academy a aparut pe scena acum cativa ani.

Problema pe care o vad eu cu clasa rasturnata (Flipped Classrooms), din nou si din nou este aceea ca profesorii isi iau lectiile, le inregistreaza, ii pun pe elevi sa le vada acasa… si apoi nu schimba nimic atunci cand elevii vin inapoi in clasa in ziua urmatoare!

Cand iti rastorni instruirea, baza acestui fapt este ca iei “lecturarea” lectiei sau “instruirea directa” si o scoti afara din ziua de scoala, facand din ea “tema de acasa” (in lipsa unui termen mai bun). Dar, pentru a preda eficient si diferentiat, munca reala incepe in clasa, in ziua urmatoare.

Da-le elevilor scurte evaluari formative atunci cand vin in clasa a doua zi, apoi pe baza pregatirii lor, da-le (stabileste) sarcini diferite si grupuri flexibile in care sa se alature. Pe masura ce elevii demonstreaza intelegerea insarcinarilor lor, ei pot trece spre alte insarcinari (cateodata individuale si cateodata in grup).

Obiectivul final este sa-i pui pe toti elevii intr-o activitate extinsa in care intelegerea (continutului si aplicabilitatii lui, n.n.) de care cu totii vor avea nevoie, va trebui variat sustinuta de-a lungul orei pentru ca toti sa ajunga la ea.

diferentierea-2

3. Alege-ti “statia” ta de activitate

In acest exemplu vom diferentia prin continut si proces, in functie de interesul elevului si profilul lui de invatare, utilizand insarcinari in consecinta, curriculum de calitate si gruparea flexibila.

Majoritatea profesorilor stiu sa utilizeze in oarecare masura o “statie” de activitate de-a lungul anului (va mai amintiti de lectiile invatate de la sistemul Montessori?, n.n.) Unii utilizeaza statiile de activitate in fiecare zi! Beneficiul acestor activitati este ca “sparg” instruirea in bucatele mai usor de stapanit care pot fi croite pentru toate tipurile de invatacei din clasa.

Pentru a diferentia cu ajutorul statiilor de activitate, va dau o modificare. Creati sase statii e lucru diferite si lasati-i pe elevi sa aleaga trei la care sa lucreze in timpul orei. In loc sa-i puneti pe elevi sa lucreze la fiecare statie, adaugati alegerea la acest mix. Aceasta diferentiaza activitatea, permitandu-le elevilor sa aleaga in ce activitate le-ar place sa participe pe baza propriului interes si al profilului de invatare. Insarcinarile si continutul curriculum-ului sunt legate de interesele pe care le-ar putea avea. Iar grupuriule nu sunt alese de profesor ci de elevi.

Acesta este un mic exemplu despre cum invatarea centrata pe elev ar putea functiona in clasa ta.

Diferentierea, atunci cand este facuta corect, nu este o povara uriasa pentru profesor. In schimb, este o piesa majora pentru a crea experiente centrate pe elev. Una care este condusa de nevoile si interesele lor.

Ce strategii folosesti in clasa ta? Ne-ar face placere sa aflam din comentariile tale!

Sursa: http://ajjuliani.com/3-simple-ways-differentiate-instruction-class-2/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.