In aceasta saptamana, revista Education World ne recomanda conceptele educative ale unei profesoare care a predat timp de 28 de ani in scoala elementara si este in prezent consultant pentru educatia literara. Kim Waltmire, absolventa a unui Master in Educatia Timpurie, este o profesoara premiata atat la nivelul statului in care a predat cat si la nivel national, fiind nominalizata ca membru onorific inca din 2006 in echipa de profesori emeriti USA Today All-Star Teacher. Kim este autoarea cartii despre scriere si literatura, The Art of Visual Writing, adresata profesorilor de la clasele elementare (K-5). Ea a publicat de asemenea o serie de lectii de lectura, gramatica, stiinte si studii sociale pentru clasele K-12, alaturi de o companie de home-schooling. Scrierile ei si strategiile pentru invatarea bazata pe proiecte (Project Based Learning) au fost recunoscute si publicate de revista Creative Classroom Teacher; si, daca va mai amintiti, este una din profesoarele de care pomeneste si A.J.uliani in articolele lui despre PBL. Pasiunea ei este predarea literaturii scrise pentru copiii avand stiluri diferite de invatare. Iata articolul publicat de Kim in Education World.
De ce Arta scrierii vizuale?
Elevii tai se chinuie cu exprimarea scrisa si orala? Imagineaza-ti sa aduci la viata scrierea in asa fel incat copii avand fiecare alt stil de invatare sa fie angajati, imbogatiti, incurajati si sa se exprime. Ce este altceva scrierea decat zgarierea suprafetei hartiei cu un creion/ pix/ stilou subtire, dar cum ar fi impodobit cu largi linii ale unei pensule & culori de evidentiere, sau intarit prin imagini vizuale si imputernicit prin vocea cuiva, cate un cuvant pe rand? Arta scrierii vizuale dezvolta toate acestea.
Elevii pot scrie, dar cum putem noi asigura beneficiile pentru “scriere si comunicare”, mijloacele prin care sa ne incadram predarea intr-o abordare mai bogata pentru a corspunde diferentelor unice. Multi copii se chinuie zadarnic cu scrierea deoarece “modul in care li se preda nu este cel in care ei invata”. De aceea tehnicile de imagine si esafodare nu numai ca permit ca o experienta personala de scriere sa fie efectiv creata in fiecare bucata scrisa de fiecare copil; ei intra vizual in procesul de scriere dintr-o pozitie de putere creativa, individual, in timp ce se potenteaza alegerea elevului. Acum, procesul de scriere este relevant, realizabil si amuzant pentru niste invatacei care vor invata pe termen lung.
De la cei care se chinuie sa comunice cu ceilalti se asteapta totusi ca ei sa produca texte scrise, orale sau vizuale pentru a exprima, dezvolta si valida idei si experiente. Dar cum facem noi asta? Ce inseamna o scriere buna? Cum scriem, vorbim sau prezentam noi efectiv? Cum vizualizam sau verbalizam aplicatii literare imbunatatite pentru toate stilurile de invatare? Arta scrisrii vizuale se adreseaza tuturor acestor probleme.
Expertii confirma ca integrarea creativitatii si imaginilor vizuale in intregul curriculum sporeste abilitatile elevilor de asumare de riscuri si rezolvare de probleme, de asemenea sprijinindu-i in adoptarea unor strategii de exprimare si in imbogatirea vocabularului. Tehnicile artistice conecteaza copiii cu textele scrise si orale, cu noi idei si experiente de viata. Aceste tehnici rapide sprijina cu usurinta orice gen de scriere, realizand o polenizare de-a lungul tuturor ariilor de subiecte. Invatarea bazata pe proiecte si lectiile vizuale creaza o atmosfera eficienta si interactiva. De exemplu, pictarea si desenarea florilor, facand o cercetare despre Georgia O’Keefe – o maestra a picturii florale, in timp ce cercetam ciclul plantelor si infuzam vocabularul potrivit continutului in scrieri de non-fictiune. Bazat pe interesul copiilor, scrierea vizuala devine mai relevanta, angajanta si aplicabila la toate varstele si nivelurile de abilitati.
Vizualizarea si suporturile tactile au imbunatatit abilitatile literarare si notele, iar copiii au fost motivati sa publice si sa-si prezinte scrierile cu pasiune si mandrie la Ceaiurile de Autor. De ce scrierea vizuala? Ea stimuleaza creativitatea, angajeaza toate stilurile de invatare si largeste vocabularul, in timp ce copiii isi creaza propria alegere si o voce, cate un cuvant o data! Este timpul sa imbratisati scrierea vizuala pentru TOATE stilurile de invatare.
Poti citi mai multe despre strategiile de scriere vizuala la clasele a treia primare, publicate de Kim Waltmire, M.Ed pe blogul ei, aici: http://writingbykim.com/
Iata si alte articole ale lui Kim, republicate de Education World:
http://www.educationworld.com/blog/what-visual-literacy-write-way, sau
http://www.educationworld.com/blog/descriptions-using-verbs-k3 – Descrieri utilizand verbele.
Sursa articolului: http://www.educationworld.com/users/kimw