Ce este o clasă de inovare… Și de ce ai nevoie de una?

Semnul că trebuie să ne gândim urgent și serios la modul în care se desfășoară astăzi învățarea în școli nu vine numai din statisticile îngrijorătoare privind rezultatele sistemului de educație (nu numai de la noi!) ci și din faptul că, din ce în ce mai mulți educatori, școli, sisteme încearcă diferite soluții pentru a aduce o nouă abordare, iar cei care promovează toate aceste lucruri vorbesc din ce în ce mai des și mai insistent despre asta. Este și cazul prietenei noastre Jennifer Gonzales, de la Cult of Pedagogy, care vă pune la dispoziție încă un model de a face școala altfel, mai potrivit cu cerințele lumii moderne.

an-inovation-course-6

Aud tot timpul: Lumea se schimbă, iar școlile trebuie să se schimbe. Mulți dintre noi recunosc că nu ar mai trebui să ne bazăm pe vechiul model, unde doar depozităm informația în creierul elevilor noștri și ei o varsă înapoi. Lumea în care trăim astăzi cere mai mult de la oameni: abilități de a rezolva probleme, creativitate, colaborare, abilitatea de a inova, a recapitula și a concepe soluții la probleme care nici nu există încă. Modul în care facem noi școala pur și simplu nu îi pregătește pe copii așa cum ar trebui.

E un mesaj bun, un mesaj adevărat, dar mult prea adesea acest mesaj ne lasă pe noi în aer. Noi îl aprobăm, suntem de acord că lucrurile trebuie să fie diferite, dar atunci când ne întoarcem, facem mai mult sau mai puțin ceea ce am făcut dintotdeauna, deoarece nu suntem chiar siguri CUM să schimbăm școala.

Din fericire, mai mulți oameni au început să-și dea seama, iar parte din misiunea mea aici este să împărtășesc ideile lor cu voi. În trecut, am luat interviuri profesorilor de la Școala Apollo* (the Apollo School), un program inovativ de învățare personalizată care mixează istoria, limba engleză și artele și care funcționează în cadrul unui liceu public din Pennsylvania.

* https://www.cultofpedagogy.com/apollo-personalized-learning/

Am vorbit cu Steven Ritz, al căriu proiect incredibil de grădinărit** a transformat clasa lui din Bronx și viețile elevilor lui (și nu numai – am vorbit și noi despre acest proiect în articolul https://creeracord.com/2017/07/19/povestea-unui-profesor-care-a-starnit-o-revolutie-si-a-gradinilor-urbane-construite-de-elevii-lui/).

** https://www.cultofpedagogy.com/green-bronx-machine/

Și de asemenea, am spus povestea unei biblioteci de școală prea puțin utilizată*** din Ohio care și-a reconfigurat complet spațiul într-un hub (punct central) colaborativ, flexibil și bogat în tehnologie, care acum stă ocupat tot timpul.

*** https://www.cultofpedagogy.com/school-library/How This School Library Increased Student Use by 1,000 Percent

an-inovation-course-4

Acum hai să ne uităm la un alt model al învățării pentru Secolul XXI, un opțional lung de un an oferit la un liceu din Indiana (SUA), unde elevii concep și execută proiectele lor, bazate pe propriile pasiuni.

Cursul este numit Inovație și Învățare din Surse Deschise, iar numele profesorului este Don Wettrick. În interviul nostru (pe care îl puteți asculta în Cult of Pedagogy, n.n.), Don îmi spune cum funcționează cursul, cum îl structurează pentru a construi atât responsabilitatea cât și libertatea elevilor săi, și cum și-a schimbat și îmbunătățit el programul de-a lungul ultimilor șase ani. Punctele cheie din conversația noastră sunt prezentate în rezumat mai jos.

Speranța mea este ca, atunci când vei afla despre această clasă de inovație, tu vei începe să te gândești la cum ai putea implementa ceva similar în propria ta școală; dacă nu un curs în toată puterea cuvântului, atunci poate un club de afterschool sau un program de vacanță sau un mod de a diferenția pentru unii elevi. Pentru a afla chiar mai multe despre cursul lui Don și despre cum lucrează, te poți îndrepta către site-ul său (#1), unde vei găsi link-uri la explicațiile sale audio, sau poți vizita pagina lui de Facebook și canalul său de YouTube, unde împărtășește zilnic postări video care documentează munca sa în clasă.

#1 https://www.startedupinnovation.com/

an-inovation-course-8

Ce este acest curs?

Numele oficial al cursului este Inovație și Învățare din Surse Deschise. Wettrick a început să-l predea acum șase ani, ca o extensie o ideii de Genius Hour (Ora de geniu), unde elevii lucrează pe proiecte concepute de ei, concentrându-se pe teme care îi interesează.

Deși Wettrick a descoperit că Genius Hour funcționa bine la nivel elementar, nu a fost ușor să o implementeze la liceu, unde timpul este ciopârțit între diferitele arii de conținut iar profesorii au mai puține ore disponibile. Așa că, acum șase ani el a introdus un curs opțional de un an.

Cum funcționează de fapt?

Partea 1: Inovația

Primele șapte sau opt săptămâni de curs compun faza de Inovație: Aceasta seamănă cu un curs tradițional, unde Wettrick face multă instruire directă pentru a-i pregăti pe elevi pentru tot restul anului.

În timpul acestei faze, elevilor li se prezintă conceptul de inovație și sunt învățați să gândească diferit despre cum ar trebui să arate școala. Wettrick le deschide mințile către noi moduri de a gândi, expunându-i unei colecții de idei și activități.

an-inovation-course-7

Avem câteva discursuri TED la care ne uităm,” explică el. Jucăm câteva jocuri – Disruptus care este un joc atât de ușor și amuzant care face să se întâmple o mulțime de lucruri. Le dau scurte citate din cărți cum sunt cea a lui Seth Godin, Linchpin. Îi pun să asculte interviuri. Le arăt clipuri din filmul lui Tony Wagner Most Likely to Succeed (#2). Și le arăt care este întreaga urgență, toate acele articole și emisiuni despre ”Școlile ar trebui să se schimbe, școlile ar trebui să se schimbe, școlile ar trebui să se schimbe.’” Asta îi ajută pe elevi să înțeleagă esența cursului și cum acesta le va cere să abordeze învățarea într-un mod diferit.

#2 https://www.mltsfilm.org/Most Likely To Succeed

În timp ce reîncadrează gândirea elevilor, Wettrick de asemenea îi echipează cu unelte și abilități de care vor avea nevoie în faza a doua, unde ei de fapt își vor concepe și implementa propriile lor proiecte:

  • Elevii învață cum să-și stabilească obiective SMART

    https://en.wikipedia.org/wiki/SMART_criteria

  • Ei studiază protocoalele pe care le vor folosi pentru a planifica, implementa propriile proiecte și pentru a reflecta asupra lor.

  • Ei își creează profile publice de social-media ”unde oamenii vor dori să te urmărească fiind șocați și uimiți că cineva de 16 ani va rezolva probleme mărețe”, spune Wettrick.

  • Fiecare elev începe un blog, un canal audio (podcast) sau unul pe YouTube, pe care ei le vor utiliza pentru a prezenta reflecțiile lor asupra cursului.

    an-inovation-course-1

Partea a 2-a: Învățarea din Surse deschise (Open sources)

Pentru restul anului, elevii se apucă de lucru la proiectele lor auto-conduse. Unii lucrează la un proiect diferit la fiecare două săptămâni, în timp ce alții lucrează pe stadii succesive ale unui proiect pe termen lung.

Wettrick utilizează acronimul ROTH-IRA pentru a descrie ciclul lor de inovație. În acest caz, asta nu are nimic de a face cu finanțele, ci cu procesul de gândire asupra unei idei și de parcurgere până la implementare și dincolo de ea.

R = Realize – Să realizezi, să-ți dai seama

În acest pas, elevii remarcă lucruri și se gândesc la probleme care au nevoie să fie rezolvate. Du-te și observă lucruri,le spune Wettrick. “Așa că ei realizează asta. Cum ar fi, ”O, Doamne, cum e posibil!, iar când ei fac asta, eu le cer să le scrie pe hârtie”.

O = Open Discussion – Discuția deschisă

În timpul acestei faze, elevii vorbesc despre aceste idei cu restul grupului, ceea ce, spune Wettrick, poate să conducă la provocări. Ce ai gândi că ar fi o idee bună, spui tu cu glas tare, apoi restului grupului, și este rândul lor să se lupte.(pe idei, n.n.) Aceasta conduce la următorul pas.

T = The Tussle – Încăierarea

Această este partea discuției deschise unde elevii își rafinează ideile vorbind între ei – ceea ce poate fi deseori o ”încăierare” cu ceilalți.

H = Homogeneous Grouping – Gruparea omogenă

Pe măsură ce elevii își conturează obiectivele, ei încep să se adune împreună cu alți elevi care ar dori să lucreze pentru aceleași obiective dar au diferite seturi de abilități, care se pot completa unele pe altele.

an-inovation-course-5

O dată ce o idee a fost stabilită, începe implementarea.

I = Ideation – Conturarea ideilor

Acesta este locul unde elevii fac un plan de acțiune: ”Care este primul pas, prima cheie de întors?” spune Wettrick. Care este prototipul No. 1? Care este primul telefon de dat? Care este prima conexiune de făcut?”

R = Reflection – Reflecția

După ce îndeplinesc primele două obiective, elevii reflectează asupra progresului lor, se uită în mod onest la ce a mers prost și își celebrează succesul.

A = Adjustment – Ajustarea

la final, elevii își stabilesc noi obiective bazate pe progresul pe care l-au făcut și pe lecțiile pe care le-au învățat.

Acest video (#3) explorează cadrul ROTH-IRA mai detaliat.

#3 https://www.youtube.com/watch?v=3jToZyJXvyk&feature=youtu.beThe ROTH-IRA, Mapping out Innovation!

an-inovation-course-3

Cum își dau seama elevii ce au de făcut?

Toate acestea sună într-adevăr bine dacă elevii știu deja ce să facă pentru proiectele lor. Dar elevii care și-au petrecut deja ani de zile într-un sistem care le spune exact ce să facă au nevoie de ceva timp ca să se ajusteze la toată această libertate.

Wettrick îi învață pe elevi cum să asculte conversațiile pe care le aud în viața lor zilnică. “Când auziți oameni care spun, ‘Știi ce e nasol?’ urechile lor se ciulesc, ‘Ce?’ Aici se pot face bani. Aici sunt probleme de rezolvat. Așa că ei devin căutători activi ai rezolvării de probleme.”

O dată ce elevii devin mai reglați pe ascultarea de probleme, pasul lor următor este să aleagă problemele care se potrivesc interesului lor. “Alege-ți culoarul,” le spune Wettrick. “Dacă te interesează justiția socială, uită-te în jur. Ce poți să faci ca să o dregi? Nu te duce la un protest și doar atât. Ce urmează să faci? Dacă interesul tău este cruzimea față de animale, ce vei face? Dacă interesul tău este să faci bani, ce vei face?”

Înainte ca ei să-și poată stabili obiectivele pentru un proiect, elevii trebuie să obțină aprobarea la acel proiect. Proiectele trebuie să satisfacă ceea ce Wettrick numește regula celor trei: Regula numărul 1: Ești pasionat de asta? Asta e cea mai simplă,” spune el. “Numărul 2, Care sunt abilitățile obținute de tine în acest domeniu? Și Numărul 3, Cine va beneficia de asta în afară de tine? Pentru că altfel, nu îți va păsa dacă ai succes. Vreau ca tu să-i împuternicești pe ceilalți.

Iată un exemplu: Un elev a vrut să se concentreze pe o zi de bursă. ”El era cam așa, ‘Frate, fac bani. Vreau să fac bani,’” spune Wettrick. Deși abilitățile lui nu erau grozave, el era determinat să învețe. Când a ajuns la regula 3, cu toate acestea, planul lui nu se potrivea, iar Wettrick nu i l-a aprobat. Așa că elevul s-a hotărât să înceapă un club de bursă, unde el i-ar fi învățat pe ceilalți elevi ceea ce a învățat el și în care să facă o zi de bursă cu bani simulați. Atunci proiectul i-a fost aprobat.

Unii elevi au îndeplinit regula 3 de la prima încercare, ca acești doi care construiesc o școală în Africa: https://www.youtube.com/watch?v=6_O1sHCGiZo

an-inovation-course-2

Vedeți aici și alte proiecte ale elevilor:

Cum îi păstrezi pe elevi responsabili?

Ca parte a propunerilor lor de proiecte, elevii stabilesc obiective pentru ei înșiși. La fiecare două săptămâni elevii prezintă reflecții asupra obiectivelor lor sub forma unui articol pe blog, a unei înregistrări audio sau video. Ei au de asemenea o discuție cu Wettrick despre progresul pe care îl fac în atingerea obiectivelor lor. În fine, notele lor sunt bazate pe calitatea reflecțiilor lor și pe cum și-au atins obiectivele pe care și le-au propus pentru ei. Acest video explică procesul:

https://www.youtube.com/watch?v=Xu1eUvGSfcUCum ”notezi” un proiect #GeniusHour?

an-inovation-course-9

Află mai mult

Toate acestea sunt doar o mică părticică din ceea ce Wettrick și elevii săi împărtășesc online despre procesul lor de învățare. Dacă ești interesat/ă să începi un curs de inovație în școala ta, vizitează site-ul lui Wettrick’s website, StartEDUp. De asemenea, verifică cursurile lui despre Inovație în clase (#4).

#4 https://startedup.teachable.com/

Pe canalul de YouTube StartED Up YouTube channel, Wettrick și elevii săi postează zilnic materiale despre munca lor – https://www.youtube.com/channel/UCAaAb2T1VmlASH1gz-tgtUA/

Chiar dacă nu ești chiar gata să mergi atât de departe și să presezi pentru a începe un întreg curs ca acesta, speranța mea este ca acest model să-ți dea încă un format pe care îl putem utiliza cu toții pentru a re-gândi modul în care facem lucrurile acum, încă o abordare pentru a face școala un loc care să dea elevilor o șansă să practice rezolvarea de probleme pentru tot restul vieții lor.

Sursa: https://www.cultofpedagogy.com/innovation-class/

Mulțumiri din nou pentru Jennifer Gonzales și Pinterest!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.