În activitatea noastră am întâlnit mulți copii cu nevoi speciale – unii dintre ei multi-talent sau supra-dotați, care nu se pot încadra în ”tiparul” obișnuit, sau alții cu diferite probleme sau dizabilități și, de asemenea, am întâlnit mulți părinți sau educatori ai unor astfel de copii, disperați că nu știu ce să facă pentru a-și ajuta copiii să se dezvolte, să învețe, să se integreze alături de ceilalți, să se realizeze în această lume și să fie fericiți.
Dintre părinți, i-am remarcat pe aceia care au reușit deoarece au făcut efortul de a învăța din greu și și-au pus mintea la bătaie pentru a-și înțelege cu adevărat copilul și a-și da seama cum să îl ajute mai bine. Pe aceia care și-au privit copilul mai special ca pe un dar și nu ca pe o pedeapsă. Care au văzut în el darurile bune și nu ”defectele”. Care au știut să caute și să găsească oameni care îi pot ajuta și cu care să lucreze în echipă. Care nu și-au precupețit eforturile (și creativitatea) pentru a da copilului ceea ce avea cu adevărat nevoie – nu atât lucruri materiale, cât mai ales suportul de care avea nevoie, în fiecare moment.
Astăzi, vrem să vă prezentăm un astfel de părinte care, nu numai că a reușit să-și crească cu succes copilul, o fată extraordinar de talentată, diagnosticată întâi cu ADHD când era foarte mică, apoi cu sindromul de tulburare autistă Asperger, dar care s-a gândit că tot ceea ce s-a străduit să învețe pe parcursul anilor și toate metodele pe care le-a aplicat pentru a reuși pot fi de folos și altor părinți, sau chiar profesorilor care au în clase astfel de copii.
Așa că a scris și a editat din banii proprii o carte, ușor de citit, scrisă cu drag și mult umor, dar plină de informații sintetice despre diferitele aspecte ale dezvoltării copilului – normal și special – și cu multe idei concrete de aplicat de către orice părinte sau profesor.
Și, mai mult, s-a gândit să ofere părinților și cursuri și să deschidă un club special pentru părinții copiilor cu tulburări de tip ADHD și/sau Aspeger. (suntem acum în căutarea unui spațiu primitor și mai mare pentru acest club).
Ne-am dori să vă prezentăm cât mai multe citate din această carte, pe care vă recomandăm cu căldură să o procurați (costă doar 30 de lei și o puteți comanda prin intermediul nostru – noi vă punem în contact direct cu autoarea sau cu editura), și care se intitulează:
”Viața alături de Monica – Recuperarea și reintegrarea unui autist în societate” – tipărită la Editura FDRL. Iar numele mamei-autor este Beatrice-Liliana Iordache.
Pentru astăzi, reproducem cuvintele pline de căldură ale unui om care i-a stat alături și a ajutat-o în multe ocazii – Mihai Covaci – și care a scris pe coperta cărții această recomandare:
”Unele daruri divine vin sub forme curioase și greu de înțeles. Nu se pot consuma rapid și este nevoie de câțiva ani pentru a fi descifrate și înțelese pe deplin. În acest răstimp, normalitățile sunt redefinite, ceea ce părea inferior schimbă perspectivele și, în mod paradoxal, creează atracție și stârnește iubirea cea mai sublimă de care este capabilă ființa umană. Când acest dar vine sub forma unui copil diagnosticat cu sindromul Asperger, se poate contoriza forța iubirii necondiționate al cărui rezultat este transformarea copilului și propria transformare, iar drumul de la agonie la extaz este mai scurt ca niciodată și nu încape pe el disprețul altora sau auto-compătimirea.
Părinții Monicăi au parcurs un drum încărcat de provocări multiple și de cercetări ale felului în care funcționează psihicul propriului copil. Grădinița, clasele primare, cele gimnaziale, liceul au fost parcurse cu răbdare, oferind Monicăi sprijin pentru a se descoperi pe sine și pe alții, într-o interpretare a ceea ce numim versiunea normalității. Odată interpretările atribuite, urmau construcțiile punților de legătură între situația descoperită și necesitatea clădirii unui statut care să atragă admirația și aprecierea pozitivă. Nenumărate speranțe în care au investit timp, efort și resurse au fost instrumentele care perpetuau etapele parcurse ignorând orgoliul și mândria necesare. Rezultatele obținute prin aplicarea metodelor creative și personalizate pot fi apreciate prin comparație și, mai ale, prin satisfacția părinților. Pentru un privitor extern și în cunoștință de cauză, acolo a avut loc un șir de minuni, o proiecție a unui scenariu nemaiîntâlnit sau nemaiauzit, sperat și încredințat în ciuda tuturor fricilor existente. Ambiția de a nu renunța s-a concretizat și în conținutul acestei cărți care exprimă recunoștința pentru ceea ce există și oferă speranță pentru ceea ce lipsește și poate fi obținut prin soluții practice și creative.
Încurajările și ideile oferite prin lectura acestei cărți oferă o previzualizare a realizării acelor idealuri personale care nu sunt nici măcar visate din cauza lipsei de ambiție sau a prezenței unei cantități excesive de frică. După lecturarea cărții, se pot descoperi noi motivații și resurse pentru a continua și a înțelege unele din cele mai mari daruri pe care le avem: viața și semenii. Sacrificare prezentului pentru un viitor mai bun și trăirea prezentului ca și cum ar fi ultima zi, transformă mentalități, atitudini, vieți și, cine știe dacă nu și universul în care trăim.”