KIDDOM – a făcut notarea bazată pe standarde… minunată

În SUA, există standarde detaliate pentru toate materiile, la toate nivelurile de clasă, și asta nu de azi, de ieri. Ați putut vedea câteva cerințe din aceste standarde în seria de articole despre standardele la limba engleză, în special în cel de al treilea articol (https://creeracord.com/2017/01/21/jocuri-care-sa-i-ajute-pe-elevi-sa-atinga-standardele-la-limba-engleza-sau-limba-romana-i/).

Profesorii din SUA au fost instruiți în cadrul programelor lor de dezvoltare profesională nu numai să dea note generale, care nu pot reflecta diferitele niveluri de achiziții ale elevului la diferitele cerințe ale standardului de la materia respectivă, ci să comunice elevilor aceste cerințe și să încerce să noteze realizările, achizițiile elevului la fiecare componentă, pentru a putea evalua unde anume trebuie să mai insiste în predare sau cum să personifice temele pentru acasă. Așa cum ați văzut din articolul trecut, la ei notarea se face și pe baza unor fișe cu rubrici care de obicei, conțin diferitele elementele ale standardului.

Iată mai jos un articol scris tot de Jenifer, despre o unealtă foarte utilă pentru educatori, care să-i ajute să efectueze mai ușor această notare specifică și personalizată.

A-Kiddom-grading-6
Popularitatea în creștere a notării și instruirii bazate pe standarde este un lucru bun – în locul unei singure note reprezentând cât de multă muncă au făcut elevii noștri, evaluarea bazată pe standarde ne dă o imagine detaliată a ceea ce ei au învățat.

Singura problemă este că, să faci o bună notare bazată pe elementele standardului poate să fie o muncă care consumă incredibil de mult timp. Dacă tu încerci să ajuți o mulțime de elevi să stăpânească o mulțime de standarde, monitorizând care anume elevi au nevoie să progreseze la care anume standard poate să te copleșească rapid. În mod ideal, ar trebuie să ai un program care ține evidența fiecărui standard măsurat și prelucrează aceste numere/ date de-a lungul timpului pentru ca tu să poți să-ți ajustezi instruirea în funcție de acestea.

A-Kiddom-grading-4

Și aici intervine Kiddom.*

* https://www.kiddom.co/landing?utm_source=cultofpedagogy&utm_medium=web&utm_campaign=web-signups

Kiddom este o platformă gratuită care îți permite să urmărești temele elevului împreună cu standardele pe care ele le evaluează și apoi să accesezi o serie de date care îți spun ție la ce standarde este nevoie de mai multă muncă, ce elevi au nevoie de mai mult ajutor și unde exact trebuie să investești tu mai multă energie.

Cum funcționează

Ca profesor, eu încep prin a fixa o însărcinare. Kiddom îmi dă o mulțime de opțiuni din care să aleg, incluzând teme pentru acasă, fișe, teste, proiecte și exit tickets* (”bilete de ieșire” – unelte folosite pentru a evalua înțelegerea temei sau a unui element al lecției de către elevi). Însărcinarea poate fi o lecție pe care deja am utilizat-o în clasă (un plan de lecție propriu, n.n.), sau pot alege ceva din larga bibliotecă de lecții interactive, aliniate cu standardele a platformei Kiddom, care utilizează ca sursă experiența unor școli renumite cum sunt Khan Academy, CK-12 și IXL. Aceasta înseamnă mai puțin timp pentru pregătirea materialelor și o mai mare abilitate de a diferenția instruirea.

* https://www.edutopia.org/practice/exit-tickets-checking-understanding

A-Kiddom-grading-2

Apoi, eu aleg standardele pe care vreau să le aliniez cu însărcinarea. Pot nota însărcinarea cu puncte sau cu o rubrică. Dacă aleg o rubrică, pot crea oricâte categorii de evaluare doresc – pentru a le nota în funcție de criterii diferite – și să definesc calitățile cerute la fiecare nivel de performanță. Apoi pot alinia acea categorie cu un standard specific. O dată ce am creat o categorie de rubrici, Kiddom le salvează în așa fel încât eu să le pot re-folosi cu alte însărcinări.

Iată mai jos un exemplu de fișă cu rubrici pentru matematică:

A-Fisa-mate-Kiddom

Elevii își prezintă rezultatele însărcinărilor – fie pe hârtie fie în format digital, prin Google Drive (mai multe despre asta mai jos) – iar eu introduc notele lor. Dacă vreau, pot trimite comentarii elevilor chiar în interiorul platformei Kidoom, iar ei îmi pot replica. Când notele au fost introduse, pot să mă uit la secțiunea generală Class Mastery care rezumă progresul elevului la toate standardele. Această privire generală include toate însărcinările care au fost făcute până în acel moment.

De fiecare dată când o nouă însărcinare este notată, pagina se va schimba, dându-mi mie o vedere reală a locului exact în care se află clasa mea ca întreg, unde se află fiecare elev în termeni de stăpânire generală a materiei și în ce măsură fiecare standard este stăpânit, ceea ce este arătat în jumătatea de jos a hărții de mai sus. Dacă dau click pe oricare din aceste standarde, se va deschide o fereastră care îmi va arăta exact unde se află fiecare elev în termeni de stăpânire a acelui standard, permițându-mi mie să grupez elevii în funcție de nevoile lor de remediere sau îmbogățire.

A-Kiddom-grading-5

O mulțime de standarde din care să alegi

Kiddom permite profesorilor să selecteze dintr-o lungă listă de standarde la care să alinieze munca elevului. Aceasta include, dar nu este limitată la, Standardele Comune de Bază, Standardele Științifice Next Generation și o listă în creștere a standardelor specifice ale peste 15 state din SUA, incluzând Texas, New York, California și Arizona. Acestea sunt pe deplin integrate în sistem așa că, alegând corect pentru fiecare însărcinare este tot atât de simplu cu apăsarea pe un buton. Pentru a vedea lista standardelor valabile, click aici – http://www.kiddom.co/standards

Iar standardele merg dincolo de cele academice – platforma integrează de asemenea standardele CASEL – Social and Emoțional Learning Core Competencies, așa că profesorii pot urmări aceste abilități ca parte generală a profilului de dezvoltare al elevului.

Pe deasupra tuturor acestor lucruri, profesorii pot de asemenea crea și încărca pe platformă standardele proprii, ceea ce este ideal pentru a îndeplini obiectivele specifice ale inițiativelor școlilor sau pentru alinierea obiectivelor cu IEP** (Programele de Învățare Specială, pentru copii cu nevoi speciale, n.n.).

** https://www.understood.org/en/school-learning/special-services/ieps

Raportare facilă

Nu numai că platforma Kiddom face să fie ușor să vezi datele elevilor în toate formele de configurații, există de asemenea opțiunea de a produce o fișă de raport în PDF pentru fiecare elev, care rezumă toată munca lor pentru o anumită perioadă de notare (lună, trimestru, an, n.n.). Cu un singur click, acestea pot fi create pentru a rezuma progresul elevului, bazat pe cerințele standardelor (stânga) sau pe baza însărcinărilor (dreapta). Aceste rapoarte pot fi împărtășite cu elevii, părinții lor sau cu personalul școlii.

A-Kiddom-grading-3

Integrarea Google Drive

Dacă tu și elevii tăi lucrați în Google Drive, vei îndrăgi această facilitate: Atunci când creezi o însărcinare, o poți lega de o pagină din programul tău Google Drive. Aceasta ar putea arăta ca o temă de eseu, o formă de raport pentru un laborator de științe sau o întrebare cu răspuns deschis. O dată ce fișa a fost legată, Kiddom creează automat o nouă copie a fișei pentru fiecare elev, le pune pe toate în Drive-ul elevilor și îți dă ție acces la acea filă într-un fișier din propriul tău Drive. În acest fel, tu poți accesa fișierul fiecărui elev pentru a-l nota ȘI pentru a face modificări în însărcinarea unor anumiți elevi pentru scopul de a face diferențieri (în funcție de nivel, nevoi, interese etc. – n.n.)

A-Kiddom-grading-8
Notarea bazată pe standarde făcută de pe telefonul tău

Kiddom oferă de asemenea o aplicație gratuită iOS (pentru telefonul mobil /iPad/ tabletă) care îți permite să faci aproximativ 90% din operațiunile platformei bazate pe accesul la internet, așa că tu poți să ai planificarea și notarea făcute încă de pe drum.

În curând: Integrarea Catalogului

Echipa Kiddom – în care sunt foști sau viitori educatori – lucrează din greu pentru a face Kiddom o platformă și mai robustă pentru a susține instruirea bazată pe date. În acest moment, profesorii care utilizează Kiddom încă trebuie să introducă manual notele în programul lor separat de notare școlară, dar Kiddom dezvoltă integrarea cu platformele populare de notare Edmodo, Schoology, Engrade și PowerSchool, ceea ce va permite profesorilor să introducă o notă o singură dată și să o regăsească atât în Kiddom cât și în programul de notare pe care îl folosesc.

Așa că, dacă ești pe deplin un adept al filozofiei din spatele notării bazate pe standarde, dar ideea de a trebuie să administrezi toate acele date te-a făcut să te răzgândești, lucrurile sunt pe cale să devină mult mai bune pentru tine. Uneltele gratuite ale Kiddom vor lua ceea ce a fost odată un maldăr de numere și le vor transforma în acel fel de muncă de instruire cu impact, bazată pe standarde, așa cum ar trebui să fie… unii ar putea să spună minunată.

Sursa: https://www.cultofpedagogy.com/kiddom-standards-based-grading/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.