Limitele sunt mai eficiente decât regulile

Dacă tot am început să vorbim (din nou) despre reguli și managementul clasei, ne-am gândit că ar fi util să vă prezentăm opiniile mai multor experți și educatori despre aceste probleme. În următoarele articole vă vom prezenta sfaturile unui expert în construirea de relații, construirea unui climat pozitiv în școală și instruirea eficientă – Dr. Jane Bluestein, autoare a mai multor cărți și ghiduri apreciate de educatorii din SUA.

Iată mai jos unul din articolele publicate de Prof. Dr. Jane Bluestein în Edutopia.

O limită este linia sau spațiul dintre doi oameni. Limitele sănătoase sunt importante pentru sănătatea noastră fizică și emoțională”

Arta-limitelor-4

Oamenii din viața ta ar trebui să fie o sursă de reducere a stresului,

nu să creeze mai mult din acesta.

Cu siguranță regulile sunt ceva familiar în clasele de școală. Dar pur și simplu sunt prea multe locuri unde metodele și dinamica stabilirii și întăriri acestor reguli nu se potrivesc cu ideea mea de câștig-câștig (win-win).

Așa că, ce alternativă avem? Există vreo cale prin care profesorii să obțină cu adevărat ceea ce vor de la elevi, fără să creeze un conflict suplimentar, izvorând din dinamica tradițională a autoritarismului, sau compromițând cumva climatul emoțional al clasei?

Arta-limitelor-1Am descoperit că promisiunea unor rezultate pozitive este mai puțin distructivă decât amenințarea unor consecințe negative. Și am aflat că profesorii care au cel mai mare succes sunt aceia care sunt capabili să ceară ceea ce vor cu claritate, insistență și cu un mare rerespect pentru nevoile, preferințele și demnitatea elevilor lor.

În multe clase, regulile sunt invariabil negative. De multe ori regula în sine este formulată negativ: ”Să nu lovești”, ”Să nu dai nume”, ”Este interzis să mănânci în clasă”. Cu toate acestea, chiar și atunci când regula este formulată pozitiv (”Să predai tema la timp”, ”Vorbește respectuos”, ”Ridică mâna ca să vorbești”), rezultatul unei infracțiuni este tipic negativ. În unele circumstanțe, pedepsele – deseori denumite ”consecințe” – sunt scrise chiar alături de reguli.

Arta-limitelor-2Regulile și pedepsele depind de frica elevilor față de consecințele negative. Dacă copilului îi este frică de o notă proastă, de a fi pus la colț sau de a avea numele scris pe tablă (ceea ce pentru majoritatea copiilor, pur și simplu întărește comportamentul de obținere a atenției), el/ea ar putea să nu facă ceea ce vrei tu, de multe ori cu costul siguranței lui/ei emoționale și cu un stres general la nivelul clasei.

Prin contrast, limitele nu depind de frică sau putere, în afara acelei puteri a profesorului de a permite să se petreacă consecințe pozitive când elevii și-au făcut partea lor de treabă. Această pozitivitate este o caracteristică importantă a limitelor, ca și o diferență semnificativă dintre limite și reguli. Ca instrument de management într-o formulă de win-win (câștig-câștig), limitele sunt întotdeauna formulate pozitiv, mai curând ca promisiuni decât ca amenințări. De asemenea, limitele oferă o schimbare reconfortantă, de la strategiile orientate spre pedeapsă spre strategii care abordează managementul comportamentului orientate spre recompense. Limitele ne permit să ne gândim la consecințele lucrurilor bune pe care elevii le obțin (sau ajung să le facă) ca rezultat al cooperării lor, schimbând conotația predominantă a cuvântului ”consecințe” de la negativ la pozitiv.

Arta-limitelor-5

Limitele sunt o funcție a auto respectului și a dragostei de sine – Brene Brown

În afara faptului că sunt pozitive, limitele susțin puterea unei dinamici win-win deoarece ele însele sunt win-win. Chiar și cele mai rezonabil orientate reguli necesită ca adultul care furnizează informații pentru elevi ”să nu piardă”. Rareori regulile comunică felul în care elevii pot ”câștiga” în alt fel, mai pozitiv. Limitele, pe de altă parte, iau în considerație dorințele și nevoile elevilor pe care încearcă să-i motiveze.

În plus, limitele sunt pro-active, încercând să prevină problemele în moduri pozitive. Regulile de obicei se concentrează pe reacțiile negative și de pedepsire ale profesorului (sau sistemului) atunci când un elev este prins. Atât regulile cât și limitele pot preveni comportamentele nepotrivite, dar deoarece cu regulile răsplata elevilor pentru ascultare este pur și simplu să evite consecințele negative, procesul de întărire al acestora devine inevitabil reactiv. (De aceea simpla postare a unei grămezi de reguli, penalități sau pedepse înainte ca copiii să se poarte nepotrivit este proactivă doar în avertizarea dinaintea unei reacții apropiate!)

Arta-limitelor-7

”Limitele nu sunt despre controlul cuiva sau despre a-l face să se schimbe. Limitele sunt despre a stabili cum vrei să fii tratat, despre auto-protecție într-un mediu haotic sau primejdios și o cale către relații sănătoase”- Sharon Martin, Sa trăiești bine

Cu o limită, un rezultat pozitiv pur și simplu nu se petrece până nu apare comportamentul dorit. Absența rezultatului pozitiv – care depinde de cooperarea elevilor – este, în majoritatea cazurilor, singura ”reacție a profesorului” necesară.

Subtilitatea diferențelor dintre limite și reguli face ușor de redus impactul pe care fiecare dintre ele îl poate avea asupra climatului emoțional al clasei și asupra calității relațiilor dintre profesor și elevi. Cu toate acestea, profesorii care se străduiesc să treacă de la familiaritatea cu regulile câștig-pierdere și să încerce abordările win-win, raportează o descreștere semnificativă a conflictelor și bătăliilor de putere din clasă, precum și un mult mai mare succes în a ajunge la copiii considerați înainte dificili, nemotivați sau, în unele cazuri chiar periculoși, față de oricare dintre strategiile încercate înainte.

Această informație este adaptată din cartea lui Jane Bluestein, The Win-Win Classroom (2008) publicată de Corwin Publishing.

Sursa: http://www.educationworld.com/a_curr/bluestein-rules-boundaries-classroom-behavior-management.shtml?

PS – Există printre voi profesori sau diriginți care au aplicat strategia win-win a limitelor în locul regulilor clasei? Dacă da, vă rugăm să împărtășiți din propria experiență în comentariile la acest articol. Va fi un ajutor pentru alți colegi ai Dvoastră. Mulțumim!

Mulțumiri și echipei Edutopia pentru aceste articole și Pinterest pentru imagini.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.