O hartă pentru profesori în lumea digitală – The Padagogy Wheel

Pentru mulți profesori, confruntarea cu bogăția de aplicații mobile care răsar ca ”ciupercile după ploaie” în această lume digitală, cu care copiii sunt adesea mai familiarizați decât noi, este o adevărată provocare.

Nu numai că este dificil să ții pasul cu toate aceste aplicații pentru tine, ca utilizator de mobil, este dificil și să decizi ce anume, când și cum să le folosești în predarea la clasă sau în comunicarea cu elevii tăi – asta dacă nu iei decizia (păguboasă !) de a nu le folosi deloc.

În articolul de mai jos, Allan Carrington, un facilitator pentru profesorii care urmează workshop-urile de dezvoltare profesională de la TeachThough* pentru a se familiariza cu utilizarea instrumentelor digitale în clasă, vă propune un instrument util creat de el The Padagogy Wheel (în traducere liberă – Roata aplicațiilor digitale utilizate în pedagogie).

* http://wegrowteachers.com/consulting/tech-integration/

Bloom-apps-3

The Padagogy Wheel – Nu este vorba despre Apps (aplicații), este vorba despre Pedagogie

RoataThe Padagogy Wheel este concepută pentru a ajuta educatorii să gândească – sistematic, coerent și cu o perspectivă pe termen lung, privind rezultatele globale – despre cum utilizează aplicațiile mobile în predarea lor. Când vorbim despre The Padagogy Wheel, vorbim despre mentalități; este un mod de a gândi despre educația în era digitală care împletește laolaltă îngrijorările/ preocupările privind trăsăturile aplicațiilor mobile, transformarea învățării, motivație, dezvoltarea cognitivă și obiectivele pe termen lung ale învățării.

Cu toate acestea, The Padagogy Wheel nu este o știință revoluționară. Este o unealtă de zi cu zi care poate fi utilizată de-a gata de profesorii de astăzi; ea poate fi aplicată la tot, de la planificarea și dezvoltarea de curriculum, la obiectivele de învățare ale scrisului și conceperea activităților centrate. Ideea este ca utilizatorii să răspundă provocărilor pe care le prezintă Roata pentru practicile lor de predare, și ca ei să-și pună întrebări dificile despre alegerile și metodele lor.

Principiul de bază al Roții (the Padagogy Wheel) este acela că pedagogia este cea care ar trebui să determine utilizarea educativă a aplicațiilor. Este foarte bine când dai peste o aplicație interesantă și când te gândești, ”Asta e chiar grozavă, cum aș putea să o utilizez în clasă?”, dar ceea ce ar trebui să faci în același timp este să te gândești cum acea aplicație ar putea contribui la setul tău de obiective educaționale pentru programul pe care îl predai.

De fapt asta a fost preocuparea și dorința mea, de a ajuta profesorii să ia decizii bune despre cum să facă pedagogia să conducă tehnologia ș/i nu invers, este ceea ce a condus la nașterea acestei Roți – the Padagogy Wheel.

Cum lucrează ea?

The Padagogy Wheel aduce laolaltă pe o singură hartă câteva domenii ale gândirii pedagogice. Ea situează aplicațiile mobile într-un cadru integrat, asociindu-le cu obiectivele educaționale pe care este cel mai probabil să le deservească. Deci ea permite profesorilor să identifice locul și scopul pedagogic al activităților de învățare și predare bazate pe aplicații în contextul obiectivelor generale ale cursului, făcând referire și la nevoile de dezvoltare mai largi ale elevilor.

Este util să vezi Roata ca furnizând o serie de provocări și întrebări, o serie structurată de întrebări care îți cer să reflectezi asupra modului tău de predare, de la planificare la implementare. Aceste reamintiri sunt interconectate ca roțile dințate, unde decizia într-o anumită arie afectează deciziile din alte arii. Consideră fiecare arie ca o rețea/ grilă prin care tu filtrezi tot ceea ce faci. Sunt cinci astfel de grile; hai să ne uităm la fiecare dintre ele mai în detaliu.

CELE CINCI GRILE

Bloom-Taxonomy-21. Însușiri și capacități pentru absolvire

Însușirile unui absolvent se află în centrul conceptului de învățare. Ele se adresează obiectivelor pe termen lung, trainice ale activității educaționale. Ele implică gândirea despre tipul de oameni care rezultă din programele educaționale – etica lor, responsabilitatea și simțul civic, de exemplu – și angajabilitatea în societatea curentă și în cea viitoare. Profesorii trebuie în mod constant să revizuiască modul în care programele lor contribuie la dezvoltarea acestor atribute, însușiri, capacități. Ei trebuie să facă o grea cântărire a felului în care ei se așteaptă să arate un absolvent al unui program, adică ceea ce este un absolvent și ceea ce poate face – ceea ce considerăm ca fiind de succes și împlinește așteptările comunității, ca agenți ai schimbării și lideri. Cum altfel pot profesorii să-i ajute pe elevi să știe cum ”arată” transformarea?

Multe universități din jurul lumii lucrează constant la atributele absolvenților și își croiesc programele în concordanță cu acestea. Un articol intitulat, Dacă îți vei exersa aceste capacități.. Tu vei fi angajat”** (If you exercise these capabilities.. You will be employed!) în care am luat un interviu Prof. Geoff Scott, deschide realmente ochii profesorilor de facultate, deoarece subliniază atributele și capacitățile pe care angajatorii din piața muncii le caută atunci când angajează. Dacă liderii din educație nu au o imagine clară a calităților și capabilităților unui absolvent excelent al programului lor, atunci cum pot profesorii să-i ajute pe elevi să tindă spre excelență și să fie lideri în domeniile lor?

** https://designingoutcomes.com/if-you-exercise-these-capabilities-you-will-be-employed/

Fiecare profesor are nevoie să se uite la cursul lui și la pedagogia pe care o utilizează și să se întrebe, ”Cum susține tot ceea ce fac aceste atribute? Există vreo cale prin care pot construi conținutul și activitățile care îi pot ajuta pe elevi să devină excelenți?”

2. Motivație

Motivația este vitală pentru a obține cele mai eficiente rezultate ale învățării. Are o mare valoare pentru profesori să se întrebe cu regularitate ”De ce fac asta din nou?” Nu este o glumă. Mă refer la alegerile privind rezultatele învățării, dezvoltarea de activități și conceperea de conținut, de ex. textul scris și chiar să facă un video. Roata introduce un model al Secolului XXI al motivației pe care știința a dezvoltat-o și care este atât de bine prezentată de Dan Pink în cuvântarea sa TED – The Puzzle of Motivation“ –

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=rrkrvAUbU9Y

Gândind prin prisma Autonomiei, Măiestriei și Scopului (Autonomy, Mastery and Purpose – AMP) și filtrând tot ceea ce faci, de la crearea ideii la evaluare, cred că va ajuta în mod semnificativ predarea ta să devină transformațională. Barbi Honeycutt în a sa FlipIt Blog*** a avut unele idei bune despre cum să implementeze principiile AMP ale lui Dan Pink în modelul Clasei răsturnate (Flipped Classroom).

*** http://barbihoneycutt.com/3-strategies-to-encourage-students-to-complete-the-pre-class-work-in-the-flipped-classroom/

Bloom-Taxonomy-1

3. Taxonomia lui Bloom (în era digitală)

http://edorigami.wikispaces.com/Bloom%27s+Digital+Taxonomy

Taxonomia lui Bloom constituie o modalitate reală de a ajuta profesorii să conceapă obiectivele de învățare care cer gândire de ordin superior. Începi cu reamintirea și înțelegerea, care este cea mai ușoară categorie care servește obiectivelor, dar produce cele mai puțin eficiente rezultate în obținerea transformării. Când îi susțin pe profesori, eu recomand ca ei să încerce să obțină cel puțin un obiectiv de învățare din fiecare categorie și întotdeauna să tindă spre domeniul categoriei de a Crea, unde își are locul gândirea de ordin superior. Acesta este ”În momentul în care tu închei acest workshop/ seminar/ lecție tu ar trebui să fii capabil să…..” utilizezi acest tip de gândire. Abia după ce tu ți-ai dezvoltat obiectivele tale de învățare ești gata pentru dezvoltarea tehnologică.

4. Dezvoltarea tehnologică

Dezvoltarea tehnologică slujește pedagogiei tale. Atunci când alegi o aplicație sau tehnologie amintește-ți să aplici criteriile de selecție ale aplicațiilor. Modelul doar sugerează aplicațiile (apps) care pot susține obiectivele și activitățile de învățare (cunoscute la momentul publicării). Roata – The Padagogy Wheel are nevoie constantă de update cu aplicațiile care sunt lansate. Profesorii ar trebui să se gândească tot timpul la personalizare – există o aplicație mai bună care să servească îmbunătățirii pedagogiei pe care o definesc eu?

5. Modelul SAMR

Dezvoltat de Ruben Puentedura, modelul SAMR – însemnând Substituire, Augmentare, Modificare, Redefinire” – este un cadru care ajută profesorii să evalueze gradul în care învățarea și predarea împuternicită de utilizarea tehnologiei se îndreaptă (sau nu) spre un nivel dincolo de ceea ce poate fi predat utilizând tehnologiile analoge (non-digitale).

https://www.youtube.com/watch?v=W6j8soDYoawRuben Puentedura on Applying the SAMR Model

Modelul SAMR este extrem de util atunci când te gândești cum vei utiliza tehnologia pe care ai ales-o. SAMR este un model larg utilizat cu o largă categorie de resurse online, cum este excelenta pagină de resurse creată de Kathy Schrock – SAMR resources page

http://www.schrockguide.net/samr.html

O perspectivă foarte utilă despre modelul SAMR este cea pe care o puteți vedea prin ochii elevilor, într-un video YouTube de 3.55 minute** (este cu subtitrarea pe care am realizat-o în perioada în care am predat în China), în care elevii explică:

Ia fiecare din activitățile tale și gândește-te cum vei folosi tehnologia pentru fiecare însărcinare. Întreabă-te: ”Această activitate doar substituie (de ex. elevii pot ușor realiza însărcinările fără să utilizeze tehnologia) sau poate augmenta sau modifica însărcinarea pentru a îmbunătăți activitatea și a crește angajamentul?” În fine, cerne activitățile de construcție a curriculum-ului și practicile de predare prin sita redefinirii din SAMR. Există o sarcină pe care o poți transforma în activitate care nu este posibilă fără tehnologie?

** https://www.youtube.com/watch?v=HJw2_eb-fIgThe SAMR Model Explained By Students with Chinese Subtitles

PW-Wheel_only_V4.1

Istoria modelului the Padagogy Wheel

În 2012 în timpul unei călătorii de predare în UK, mi-a venit ideea de a pune aplicațiile în jurul și în exteriorul cercului Taxonomiei lui Bloom și să le organizez în funcție de categoriile domeniilor cognitive. Taxonomia a fost bazată pe adaptările după Bloom (1956) făcute de Kathwohl și Anderson (2001) și a fost munca lor de a combina Reamintirea cu Înțelegerea.

Prima versiune a Roții (the Padagogy Wheel) a avut în centrul ei categoriile domeniilor cognitive ale lui Bloom și profesorii au început explorarea roții luând deciziile privind obiectivele de învățare din fiecare categorie. Ei au țintit acele rezultate care promovau abilitățile de gândire superioară, în domeniile Analiză și Creere. Am fost primul care a arătat 65 de aplicații educaționale în jurul cercului exterior al roții. Aceste aplicații erau categorizate după puterile lor de a-i ajuta pe învățăcei să atingă rezultate mai bune. Am știut că era ceva util după cererile pe care le-am primit după seminar, de a utiliza acest info-grafic.

După întoarcerea în Australia m-am gândit la ”ce este buna predare” și ”care este esența conceptului”. Am adăugat Atributele / Abilitățile Absolventului și Capacitățile de Angajabilitate pentru versiunea a doua, apoi Motivația și Modelul SAMR pentru versiunea a treia. Doi ani mai târziu și după 150.000 de descărcări (download), am adăugat alte aplicații, dublând numărul valabil pentru fiecare categorie pentru versiunea a patra. Am adăugat de asemenea sfaturi și criterii de selecție a aplicațiilor.

Vreau să vin cu o provocare pentru tine

Petrece timp gândindu-te cum poți aplica cele cinci grile la conceptul tău de curriculum, la planurile de lecție și la practicile de predare. Învață mai mult despre fiecare grilă și scoate Roata din vrie. Te rog să împărtășești cele mai bune exemple ale tale. Mi-ar place să aud ceva despre tine.

Obiectivul de anul acesta este să construiesc o resursă online despre cum au utilizat profesorii modelul, arătând cele mai bune practici și incluzând proiecte de cercetare. Am aflat din călătoria noastră recentă în China că ei au peste 14.5 milioane de profesori. Da, doar profesori! Și toți sunt extrem de devotați schimbării, dornici de dezvoltare profesională și de colaborare. Munca ta cu Roata (the Padagogy Wheel) ar putea ajuta multe mii de educatori din China și de asemenea de oriunde din jurul lumii.

Asta va ajuta elevii să devină practicieni și absolvenți excelenți, care își conduc comunitățile lor spre schimbarea transformațională, ca să facă lumea un loc mai bun.

La urma urmei, nu pentru asta ai devenit profesor?

Sursa: http://www.teachthought.com/critical-thinking/blooms-taxonomy/the-padagogy-wheel/

Mulțumiri autorului Roții și articolului de mai sus Allan Carrington pentru acest instrument extrem de util, precum și Pinterest pentru imagini.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.