Planuri de lecții și activități pentru Tehnica Mozaic (1)

Citirea și scrierea strategică: Rezumând biografiile din ”Inamicii Sclaviei”

Enemies-slaveryLecție pentru clasele 3 – 7

Plan de lecție standard *

Patru sesiuni de câte 60-90 de minute (recomandat)

Autoare: Sarah Denis-Shaw, Avon, Massachusetts

Prezentare generală

Să rezumi, să centralizezi este o abilitate esențială pentru înțelegere, pentru a determina importanța informației în timp ce citești. În această lecție, elevii practică rezumarea eficientă în scris, utilizând biografii. Elevii citesc selecții din cartea ”Inamicii sclaviei” de David Adler (voi puteți alege o carte similară din literatura română, sau o selecție de texte despre personalități istorice, culturale etc., n.n.) Ei citesc despre o anume persoană și apoi se alătură unui grup de elevi care au citit despre alți oameni, pentru a afla despre biografia acestora.

Enemies-slavery-4

După aceea, ei folosesc unealta numită Bio-Cube pentru a înregistra informația despre persoana care le-a fost atribuită și apoi o afișează într-o platformă mobilă ”Inamicii sclaviei”.

Resurse caracteristice

Enemies-slavery-6

De la Teorie la practică

McLaughlin, M., & Allen, M.B. (2009). Înțelegerea ghidată la clasele 3-8 (Guided comprehension in grades 3-8) . Newark, DE: International Reading Association.

  • McLaughlin declară, “Cititorii buni sunt cei strategici și care adoptă un rol activ în procesul de citire”. Este esențial ca elevii să fie învățați explicit strategiile de care au nevoie pentru a deveni cititori activi, eficienți. Aceste strategii ar trebui demonstrate și practicate cu regularitate.

  • Rezumarea este una din abilitățile esențiale pe care trebuie să le dezvolte elevii. Elevii trebuie să discute și să analizeze ce înseamnă un rezumat eficient, de ce rezumarea este importantă pentru cititorii strategici și cum îi ajută rezumarea pe cititori să înțeleagă.

  • Utilizarea organizatoarelor grafice și altor unelte furnizează elevilor o structură și o înțelegere generală a felului în care arată un rezumat eficient și cum poate fi umplut cu informații ”esențiale”.

Enemies-slavery-3

Sursa: http://www.readwritethink.org/classroom-resources/lesson-plans/strategic-reading-writing-summarizing-1017.html

Notă: Traducerea Fișei de planificare o puteți cere prin mail, de la rodica_barbuta@yahoo.com

De asemenea, vă rog să îmi comunicați dacă vreți să traducem și articolul despre Planul de lecție standard.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.