Dezvoltarea unei mentalități flexibile și de asumare de riscuri

Un articol scris de Dr. Ed. Jackie Gerstein, în 29 noi. 2016, în Blogarama

De o mentalitate flexibilă și de asumare de riscuri, spre deosebire de una fixistă, vor beneficia toți actorii din domeniul educației: elevii educatorilor, colegii, familiile elevilor, comunitatea, întregul domeniu al educației și, bineînțeles, chiar educatorul.

Mentalitatea este definită ca un „set de ipoteze, metode și denumiri deținute de una sau mai multe persoane sau grupuri de persoane care este atât de stabilită încât creează un puternic îndemn în aceste persoane sau grupuri de a continua să adopte sau accepte comportamentele, alegerile sau instrumentele precedente.

(https://en.wikipedia.org/wiki/Mindset)

educator-and-the-growth-mindset

Datorită climatului din sistemele de educație de astăzi, acela bazat pe răspundere, un curriculum stabilit și predarea modului de a preda, mult prea mulți profesori își dezvoltă o mentalitate fixistă. Mulți educatori se simt introduși cu forța într-o paradigmă a predării unde se simt supuși unor practici de predare care sunt în afara controlului lor.

Apoi, când li se cere să se angajeze într-un proces de continuă creștere și dezvoltare, mulți declară: „Nu am destul timp”, „Nu am destule resurse”, „Am nevoie de mai multă formare”, „Am nevoie să predau utilizând un manual”, „Aș putea pierde controlul clasei”, „Am avut întotdeauna succes predând așa”.

Ceea ce se întâmplă mult prea des este că, datorită acestor restrângeri, educatorii dezvoltă sentimentul de lipsă de putere și al unei neputințe de învățare. Aceasta conduce la dezvoltarea credințelor cum că ei nu au libertatea de a-și asuma riscuri sau de a încerca ceva nou în clasele lor. E trist totuși, că asta de vine o supra-generalizare.

Este un mit că noi operăm sub un set de constrângeri birocratice opresive. În realitate, profesorii au o mare cantitate de autonomie în munca pe care aleg să o facă în clase. În majoritatea cazurilor, încercarea unor noi practici pedagogice este o treabă riscantă și ambele, cultura și încrederea noastră în ierarhie, reprezintă barierele ideale pentru ca schimbarea să nu se întâmple. Așa cum Pogo sublinia acum mult timp, „Ne-am întâlnit cu dușmanul și acesta suntem noi.http://www.cea-ace.ca/blog/brian-harrison/2013/09/5/stop-asking-permission-change

edu-which-steps-have-you-reached-today-colouredÎn locul acestei mentalități fixiste și paralizante, educatorii ar trebui să se concentreze pe o mentalitate de creștere, discuția fiind purtată de obicei în termeni de mentalitate de creștere versus mentalitate fixistă. Am vrut, de aceea, să aduc în discuție ceva specific educatorilor care semnifică dorința lor de a continua să evolueze și să-și construiască abilitățile profesionale.

Ceea ce urmează sunt niște strategii pe care educatorii le pot utiliza pentru a-și crea, a dezvolta în continuare și a menține o mentalitate flexibilă și de asumare de riscuri:

  • Dezvoltă-ți capacitatea de a conștientiza momentul în care intri într-un status quo și te complaci în mediocritate. Recunoaște-o. Revizuiește-o des. Vorbește despre ea. Scutură-te singur pentru a ieși din această stare singur, în orice mod posibil. Este interesant că Mr. Cameron a discutat despre aceasta într-o postare recentă:

    edu-change-cartoon1Am dezvoltat o atitudine de „dacă nu e stricat, de ce să repar.” Simțindu-mă confortabil și satisfăcut cu situația prezentă am încetat să învăț, să inovez, să avansez… având succes? (Does the Status Quo Make you Comfortable?)

  • Angajează-te în practici de continuă reflecție. Așa cum am discutat în articolul Where is reflection in the learning process?, educatorii au nevoie să se asigure că acțiunile lor în mediul de învățare sunt făcute cu intenționalitate.

Obiceiurile de reflectare critică conferă beneficii mai profunde decât acelea de utilitate procedurală. Sunt o bază nu numai pentru acțiunile noastre, ci de asemenea pentru cine suntem noi ca profesori într-o realitate pe care o examinăm. Știm de ce credem ceea ce credem. Un profesor care este critic reflexiv este mult mai bine plasat pentru a comunica colegilor și elevilor săi (ca și sie însuși) rațiunile din spatele practicilor sale. El/ea lucrează dintr-o poziție a unui angajament informat. El/ea știe de ce face și gândește ceea ce face și gândește.

Stephen Brookfield

  • Creează-ți atât rețele personale/ profesionale directe (față-în-față) cât și online cu alți educatori și altfel de profesioniști, aceia care încearcă să-și trăiască viețile profesionale cu o mentalitate flexibilă și de asumare de riscuri.

  • Încearcă și învață lucruri noi în modelarea clasei asumându-ți riscuri și fiind un lider care învață. Așa cum nota A.J. Juliani notes în articolul 10 Risks Every Teacher Should Take With Their Class:

Din lucrul meu cu elevi și profesori am extras un fir comun pe care clasele care „ies în evidență” în împărtășesc: Ei își asumă riscuri. Nu numai că acești elevi și profesori își asumă riscuri de învățare, dar ei și le asumă de asemenea împreună. Ei sunt parteneri în procesul de învățare, unde profesorul nu este doar un lider, ci și “o persoană care învață.” A.J. Juliani

  • Participă la conferințe, work-shop-uri și alte oportunități de dezvoltare profesională din afara ariei tale de confort…. mult în afara ariei tale de confort.

education-3-0Consecința va deveni o concentrare asupra a ceea ce merge în loc de concentrarea asupra a ceea ce nu merge. Aceasta nu înseamnă să devalorizezi obstacolele cu care se confruntă profesorul. Ele devin un nimic acolo unde schimbarea este posibilă și înseamnă să faci mici schimbări în predare. Micile schimbări au ca rezultat deseori schimbări mai largi, sistemice.

. . .și câteodată a avea mentalități flexibile și de asumare de riscuri face ca un educator să iasă în evidență în mediul din școala lui și, să fii un educator care iese în evidență necesită curaj.

Sursa: http://www.blogarama.com/blogs/592280-user-generated-education-should-passionbased-blog/8773331-developing-flexible-risk-taking-mindset

One thought on “Dezvoltarea unei mentalități flexibile și de asumare de riscuri

  1. Pingback: Mentalitatea profesorului inovativ | Centrul de Resurse pentru Eco-bio Educație, Reziliență și Sustenabilitate

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.