Ce o mai fi și asta, Învățarea funcțională (Service Learning)?

Un articol scris de Heather Wolpert-Gawron și publicat în 7 Noiembrie 2016 în Edutopia

Iată o definiție simplă a Învățării funcționale cu detalii și resurse pentru planificarea unei unități.

Potrivit celor de la Vanderbilt University, învățarea funcțională (service learning) este definită ca: “O formă de educație experențială unde învățarea se petrece printr-un ciclu de acțiuni și reflecții, pe măsură ce elevii caută să atingă obiective reale pentru comunitate și își adâncesc înțelegerea și abilitățile pentru ei înșiși.”

service-learning-cycle-poster

Wikipedia explică învățarea funcțională ca: “O abordare educațională care combină obiective de învățare cu servicii pentru comunitate pentru a furniza o experiență de învățare pragmatică, progresivă în timp ce se satisfac nevoi sociale.”

Această a doua definiție e mai ușor de înțeles, dar încă se simte mai complicată decât ceea ce ar trebui să fie. Ce spuneți despre asta: În învățarea funcțională, elevii învață standarde educaționale în timp ce abordează probleme ale vieții reale din comunitatea lor.

service_learning_4

Cum arată Învățarea funcțională?

Serviciul în comunitate, așa cum mulți dintre voi știu, este parte a sistemului de educație de mulți ani (în alte țări, nu la noi, n.n.). Dar acest concept de învățare funcțională merge la un alt nivel deoarece combină serviciul în comunitate cu acea încărcătură academică directă, evaluarea și reflecția întâlnite de obicei la învățarea bazată pe proiecte.

În unitățile de învățare funcțională, obiectivul este clar definit și, protrivit celor de la Centrul pentru Învățare Funcțională și Angajament Civic (The Center for Service Learning and Civic Engagement), există multe tipuri de proiecte pe care clasele le pot adopta. Clasele pot fi implicate în probleme directe care sunt mai personale și față în față, cum este să lucrezi cu persoanele fără adăpost. Implicarea poate fi și indirectă, elevii lucrând asupra unor probleme mai largi, poate asupra unei probleme de mediu cu caracter local. Unitatea poate include de asemenea activități de advocacy care se concentrează pe educarea altora despre anumite probleme. În plus, unitatea de învățarea poate să se bazeze pe cercetare, unde elevii pot strânge și conserva informația și face prezentări bazate pe nevoile publicului.

service_learning_3

Iată aici câteva idei pentru unități de învățare funcțională:

 • Lucrul pe un șantier de construcție al Habitat for Humanity.

 • Împachetarea sacilor de alimente pentru persoanele fără adăpost.

 • Adoptarea unei autostrăzi.

 • Stabilirea unui sistem de tutorat sau de parteneri de lectură cu elevi mai mici.

 • Curățarea unui parc sau unei plaje locale.

 • Lansarea unei campanii despre secetă sau conștientizarea consumului de apă.

 • Creerea unui grup de parteneriat-scriitoricesc bazat pe video-conferințe conectat cu locuințele seniorilor (vârstnici).

  service_learning_5

Analizarea unei unități de Învățare funcțională

Nu este suficient să-i ajuți pe ceilalți. În învățarea funcțională profundă nu trebuie să-ți fie frică să te înzestrezi cu standarde riguroase care merg împreună cu serviciul. Pentru asta, ai putea găsi util să împarți unitatea în patru părți:

service-learning-holy-name-3

1. Pre-Reflecția: Pune-i pe elevi să facă un brainstorming în scris pentru a afla cu ce pot ajuta ei comunitatea locală. Pune-i să verifice sursele media online sau ziarele locale pentru a găsi articole despre evenimente curente și probleme de interes, pentru a atinge de asemenea și obiectivele din lectura informațională.

service_learning20061

2. Cercetare: Ghidează-i pe elevii tăi în tehnicile de cercetare pentru a-i ajuta să caute înțelept și eficient informații. Ei ar trebui să organizeze sondaje de opinie online (crowdsourcing) și să creeze prezentări grafice pentru a-și organiza descoperirile. Elevii trebuie să facă rezumatul descoperirilor utilizând imagini, grafice și alte elemente multimedia încorporate. (Încercați un instrument info-grafic ca Piktochart.)

service_learning-1

3. Prezentarea: Pune-i pe elevii tăi să-și prezinte descoperirile școlii, unii altora și unor actori din afara școlii. Ei pot crea postere pentru a-și promova chemarea la acțiune, pot scrie scrisori de campanie sau dezvolta un site simplu, utilizând Weebly (sau altă platformă gratuită). Elevii pot merge mai departe cu descoperirile lor către alte școli locale și organizații sau pot produce mici filmulețe pentru site-ul școlii.

4. Reflecția: Cere elevilor tăi să se gândească la ceea ce au câștigat din călătoria prin acest proiect. Pune-i să reflecteze asupra următoarelor:

 • Ce ai învățat tu despre această temă?

 • Ce ai învățat tu despre tine însuți?

 • Cum gândești acum diferit?

service_learning_7

Evaluarea Învățării funcționale

Un alt element care face învățarea funcțională unică este faptul că actori multipli evaluează elevii:

Evaluarea comunității: Partenerii din comunitate pot avea un cuvânt de spus de asemenea în evaluarea elevilor. Li se poate acorda o voce prin dezvoltarea unei rubrici sau a unor criterii pentru evaluarea elevilor.

Evaluarea profesorului: Împreună cu evaluarea conținutului produs de elevi, ai putea evalua în plus cât de bine au realizat elementele de scriere, prezentare grafică, cercetarea sau prezentarea verbală.

Evaluarea elevilor: Elevii tăi ar putea realiza de asemenea o auto-evaluare, ca formă de reflecție. Ei ar putea de asemenea asista la dezvoltarea rubricii prin care alți actori din comunitate îi evaluează pe ei.

service-learning-habitat

Vorbim aici despre o formă de angajament. Este vorba de a canaliza nevoia de a face ceva bun în lume ca pe un mijloc de a-i ajuta pe copii să-și atingă obiectivele de învățare. Este despre a-i învăța empatia împreună cu instruirea. Este despre a-i învăța compasiunea și totodată compunerea. Este despre a-i învăța advocacy împreună cu algebra.

Care este cunoașterea ta despre acest subiect sau experiența directă cu aceste fel de învățare funcțională? Te rugăm să o împărtășești cu noi și ceilalți cititori.

Sursa: https://www.edutopia.org/blog/what-heck-service-learning-heather-wolpert-gawron

service_learning_2

Heather Wolpert-Gawron este o profesoară de gimnaziu care a fost premiată, este blogger și autoarea mai multor cărți ca: Writing Behind Every Door: Teaching Common Core Writing in the Content Areas și Tween Crayons and Curfews: Tips for Middle School Teachers. Este autoarea a trei serii de culegeri: Internet Literacy for grades 3-8, Project Based Writing, grades 3-8, și Nonfiction Reading Strategies for the Common Core, grades 1-7. În prezent lucrează la o compilație a unor unități de predare bazate pe Project Based Learning. Heather are un masterat în Instructional Design and Technology, cu un accent pe învățarea online și este de asemenea antrenor al echipei de Discurs și Dezbatere a școlii ei.

3 thoughts on “Ce o mai fi și asta, Învățarea funcțională (Service Learning)?

 1. Pingback: Elevii au nevoie sa rezolve probleme reale (2) | CREER - Centrul de resurse pentru eco-bio educație, reziliență și sustenabilitate

 2. Pingback: 30+ Proiecte care-i vor încânta pe elevii tăi | Centrul de Resurse pentru Eco-bio Educație, Reziliență și Sustenabilitate

 3. Pingback: Copiii nu sunt bine. Și nici noi, adulții | Centrul de Resurse pentru Eco-bio Educație, Reziliență și Sustenabilitate

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.