Strategii de instruire pentru întărirea funcțiilor executive ale creierului

Acest articol, publicat în 2015 în Edutopia, îi are co-autori pe Marcurs Conveys care, împreună cu Donna Wilson, sunt cei care au dezvoltat studiile de masterat despre Brain-Based Teaching la Nova Southeastern University. (Brain-Based Teachingînvățarea-predarea bazată pe cunoștințele despre modul în care funcționează creierul – înseamnă conectarea științei de a învăța cu practica predării).

Înainte de asta, Donna Wilson în calitate de profesor și psiholog școlar, a evaluat, diagnosticat și a ajutat la crearea unor intervenții pentru peste 1.000 de copii și tineri care au avut dificultăți cu funcțiile executive ale creierului, Astăzi, în calitate de formatori ai profesorilor, amândoi sunt încântați că absolvenții cursurilor lor, contribuie la creșterea funcțiilor cognitive, meta-cognitive și executive ale studenților din clasele în care funcționează ca profesori, peste tot în jurul lumii (unul din exemple fiind și profesoara din Texas, Diane Dahl, care a creat blogul despre teaching metacognition*).

* http://www.fortheloveofteaching.net/2011/02/wildly-successful-metacognition-lesson.html

Ce sunt funcțiile executive?

Prin instruire explicită și modelare, studenții vor ajunge să recunoască importanța preluării controlului funcțiilor executive ale creierului propriu în eforturile lor academice și, mai târziu, în cariera lor.

Funcțiile executive pot fi definite ca și capacități de conștientizare și direcționare ale minții (creierului). Prin stăpânirea acestor deprinderi și abilități, studenții decid unde să-și concentreze atenția și ce sarcini să inițieze / execute. Ca și regulă generală a metodei, când studenții de orice vârstă au dificultăți în a completa singuri însărcinările potrivite din punct de vedere al dezvoltării, funcțiile executive pot fi la rădăcina acestei probleme.

În creierul uman, funcțiile executive sunt în primul rând reglate de regiunile pre-frontale (situate chiar în spatele frunții) ale lobilor frontali. Specialiștii în neuro-științe și psihologii au făcut pași importanți în înțelegerea acestor funcții executive în ultimele câteva decade.

O metaforă potrivită care deseori ajută studenții și educatorii să înțeleagă rolul funcțiilor executive în gândire și comportamente este să îți imaginezi un dirijor de orchestră. Dirijorul alege ce lucrare va interpreta orchestra, decide cum se va interpreta acea lucrare și dirijează fiecare secțiune de muzicieni pentru a-și aduce contribuția la timpul potrivit. În același fel, funcțiile executive ale creierului de permit să:

  1. Activăm coștientizarea

  2. Autoreglăm diferitele abilități cognitive necesare în fiecare moment de funcționare prin instrucțiuni, direcționări și coordonare

  3. Stabilim obiective și să facem planuri pe termen lung

  4. Menținem o imagine că suntem răspunzători de propria învățare și de acțiunile noastre

Studenții pot fi și ar trebui să fie învățați să-și dezvolte funcțiile executive ca o cale de învățare auto-direcționată și de auto-determinare a modului de viață.

experiments-5

Crearea Conexiunilor

Am descoperit că educatorii sunt mai interesați ca niciodată în a-i învăța pe studenți să mânuiască unelte puternice de învățare și gândire. În alte postări pe bloguri și articole pe care le-am scris pe Edutopia și în alte surse, am împărtășit strategii populare, practice pentru creșterea funcțiilor executive ale studenților prin care să-i învățăm cum și când să utilizeze însușirile cognitive, meta-cogniția, memoria de lucru și atenția selectivă**. Toate aceste unelte de învățare lucrează împreună sub umbrela funcțiilor executive.

Încorporarea instrucțiunilor despre funcțiile cognitive în contextul lecțiilor subliniază faptul că:

  1. Studenții sunt la comanda propriei învățări

  2. Perfecționarea modului în care ei utilizează aceste deprinderi și abilități le va îmbunătăți performanțele în școală și dincolo de ea.

Învățându-i pe studenții că ei sunt dirijorii propriilor creiere duce la nevoia de a stăpâni o largă categorie de unelte de gândire și învățare, pe care le vor folosi în toate subiectele academice principale, în vița lor personală și mai târziu, în anii de universitate și în carierele lor. Succesul în Secolul XXI cere persoane care învață independent și auto-coordonat și gânditori creativi.

experiments-2

Strategii pentru a susține funcțiile executive în clase

De la clasele primare, trecând prin liceu, universitate până la vârsta adultă, studenții vor beneficia din aceste oportunități de a înțelege și a-și dezvolta funcțiile executive:

1. Introducerea conceptului de funcții executive și referirea la aceste instrumente de învățare în mod explicit și des.

Definiți funcțiile executive și conduceți discuții despre cum să fie conștienți de gândirea lor și de controlarea propriei învățări poate ajuta studenții să obțină succes în școală și în alte aspecte ale vieții lor. Un mesaj cheie este acela că, utilizând funcțiile executive des și eficient este ceva care nu se întâmplă de la sine – toți va trebui să lucrăm pentru a dezvolta aceste abilități. Utilizează metafore ale funcțiilor (șoferul creierului sau controlorul de trafic aerian, de exemplu) și invită studenții să împărtășească exemple despre modul în care se pot utiliza funcțiile executive în lecțiile lor și în activitățile din afara școlii. Cum utilizează adulții funcțiile executive în profesiile lor? Cum demonstrează acțiunile personajelor din povestiri funcțiile executive?

2. Furnizează oportunități centrate pe student pentru a pune funcțiile executive la lucru.

Include studenții în stabilirea obiectivelor de învățare pentru lecții și lasă-i să-și aleagă propriile cărți pentru lectura independentă și subiectele pentru proiectele din clasă. Dându-le alegeri studenților crește motivația deoarece le dăm șansa să se gândească la subiectele care îi interesează pe ei și, de asemenea, subliniază faptul că ei sunt responsabili, își controlează propria lor învățare.

experiments-3

3. Fii “cortexul prefrontal” pentru clasa ta.

Articulează și modelează practici de gândire eficientă. De exemplu, specifică cu claritate intenția ta pentru o activitate de învățare și demonstrează pașii de planificare, executare și evaluare a rezultatelor activității. Identifică problemele pe care le pot întâmpina, pe cele spinoase și locurile dificile din conținutul lecției noi, și vorbește despre posibile strategii de identificare și depășire a oricărei dificultăți de învățare care pot să apară. Utilizarea reperelor pentru a reaminti studenților când să-și activeze funcțiile executive ar putea fi utilă.

4. Surprinde momentul în care studenții utilizează efectiv funcțiile executive.

Felicită-i pe studenții care recunosc și corectează greșeli, pentru a sublinia faptul că greșelile sunt importante oportunități de învățare. Recunoaște nu numai produsele finale, dar și munca grea depusă și pașii de planificare și executare pe care studenții i-au îndeplinit pentru realizarea unui proiect mare. Celebrează în special succesul studenților care în trecut s-au chinuit cu responsabilitatea propriei învățări.

experiements-1

5. Specifică în mod clar regulile clasei care susțin interacțiunile de învățare pozitive și productive.

Un mediu de lucru bine organizat cu reguli predictibile permite studenților să se concentreze mai ușor asupra sarcinilor de învățare pe care le au.

Cum abordezi tu predarea și cum îi încurajezi pe studenți să-și dezvolte funcțiile executive în clasa ta?

Prof. Dr. Donna Wilson – este autor al Positively Smarter, Smarter Teacher Leadership, Developer of Graduate Programs in Brain-Based Teaching, and Professional Developer

Dr. Wilson este un expert, recunoscută la nivel internațional în domeniul brain-based teaching and leading (minte, creier și educație) atât în dezvoltarea profesională cât și în formarea profesorilor. in both professional development and teacher education. Astăzi, absolvenții programelor de formare pe care le-a dezvoltat în domeniul Brain-Based Teaching, predau în școli din 47 de state ale USA, în Canada, Japonia, Coreea de Sud, China, Emiratele Arabe Unite, Bermude, Malaysia, Vietnam, Guam, Franța și Germania.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.