Decorarea claselor – poate fi utila sau poate distrage

What’s on the wall should only be useful and helpful to kids”

Harti, randuri de numere, forme, desene artistice si alte materiale tind sa impodobeasca peretii claselor elementare sau gradinitelor.

teacher-decorate

In aceasta toamna, educatori si profesori din toata tara isi pregatesc clasele pentru noul an scolar si sunt bombardati cu reclame si oferte venite de la furnizorii magazinelor de produse educationale, postari despre decoratiuni tematice, idei de pe bloguri specializate in design-ul claselor, postarile de pe Pinterest si din multe alte surse.

Cu toate acestea, noi cercetari de la Universitatea Carnegie Mellon din SUA arata ca prea multe din aceste lucruri bune pot sfarsi prin a distrage atentia si afecteaza eficienta invatarii la copii. In studiul pulicat (2014) in revista Psychological Science, cercetatorii de la Carnegie Mellon – Anna V. Fisher, Karrie E. Godwin si Howard Seltman au examinat felul in care decorarea claselor afecteaza abilitatea copiilor de a-si mentine atentia asupra continutului lectiei.

Ei au descoperit ca in salile decorate prea mult, copiii au fost mai distrasi (neatenti), au petrecut mai mult timp in afara sarcinilor si au demonstrat castiguri in invatare mai mici decat atunci cand decoratiunile au fost inlaturate.

Copiii mici petrec o multime de timp – cateodata intreaga zi – in aceeasi clasa, iar noi am aratat ca mediul vizual al clasei poate afecta cat de mult invata copiii” spune Anna Fisher, coordonatorul studiului si profesor-asociat de psihologie la Dietrich College of Humanities and Social Sciences.

classroom-wall-decorations.01

Ar trebui educatorii si profesorii sa dea jos decoratiunile lor vizuale pe baza descoperirilor acestui studiu?

Noi nu sugeram nici pe departe ca acesta este raspunsul pentru toate problemele educative. Mai mult, sunt necesare cercetari suplimentare pentru a sti ce efect are mediul vizual al clasei asupra atentiei copiilor si a invatarii in clasele reale”, spune Anna Fisher. “De aceea, as sugera ca in loc sa indepartam decoratiunile, profesorii ar trebui sa ia in considerare daca unele din decoratiuni ar putea sa-i distraga pe copii.”

Pentru studiu, 24 de copii de gradinita au fost pusi in sali de clasa experimentale pentru un numar de sase lectii de introducere in stiinte, cu teme care nu le erau familiare. Trei dintre lectii au fost predate in clase foarte decorate, iar trei au fost predate in clase cu foarte putine decoratiuni.

In timpul lectiilor, copiii au stat pe carpeta in semicerc, cu fata la profesor, care a citit cu voce tare dintr-o carte cu ilustratii. Lectiile au durat intre cinci si sapte minute fiecare, profesorul citind despre teme cum sunt miscarile tectonice, Sistemul Solar sau gandaci. Dupa fiecare lectie, copiii au dat teste cu alegeri din multiple ilustratii. Lectiile au fost inregistrate video, pentru a monitoriza cat de des copii au fost concentrati asupra profesorului sau in afara, distrasi de ei insisi, de colegi sau de mediul vizual.

clasrrom-decoration-02

In salile cu putine decoratiuni, copiii au fost distrasi de alti studenti sau chiar de ei insisi. Dar in salile foarte decorate, copiii au fost cel mai mult distrasi de mediul vizual si au petrecut mai mult timp neatenti.

Rezultatele la teste au aratat ca, desi copiii au invatat in ambele tipuri de clase, ei au invatat mai mult in clasele in care peretii nu erau decorati din greu. In mod specific, acuratetea la intrebarile testului a fost mai mare in salile slab decorate (55% rapunsuri corecte), fata de cele foarte decorate (42% raspunsuri corecte).

Am fost de asemenea interesati sa aflam daca dupa indepartarea decoratiunilor, atentia copiilor se va indrepta spre o alta distractie, cum ar fi vorbitul cu colegii, si daca timpul total in care sunt neatenti va ramane acelasi”, a spus Karrie Godwin, Prof. Dr. in psihologie si membra in Program in Interdisciplinary Education Research.

Deoarece, atunci cand cercetatorii au calculat timpul petrecut in afara sarcinilor de invatare (neatenti) in ambele tipuri de clasa, rata neatentiei in clasele decorate a fost mai mare (38,6%) fata de clasele mai putin decorate (28,4%).

https://www.youtube.com/watch?v=qt0muSzEd_M#t=15

classroomtree

Cercetatorii spera ca aceste descoperiri sa conduca la mai multe studii si la dezvoltarea de linii directoare care sa ajute profesorii in crearea unui design optim al claselor.

Pentru Gillian McNamee, director al departamentului de formare a profesorilor la Erikson Institute din Chicago, noul studiu afirma ceea ce multi educatori stiau deja in mod intuitiv:

Prea multa stimulare vizuala poate avea impact negativ asupra invatarii.

Cand intru intr-o clasa, deseori ele sunt aproape tapetate cu materiale din cap pana in picioare. Chiar si pentru un adult, ca sa nu mai vorbim de copii, te poate ameti si te face sa-ti pierzi concentrarea”, spune McNamee.

classroom-wall-decorations

Unii experti in dezvoltarea timpurie a copiilor spun ca studiile subliniaza nevoia profesorilor de a fi ghidati in privinta design-ului claselor.

Gillian Mcnmaee ii sfatuieste pe noii profesori sa fie atenti la “efectul de cumparaturi in mall” al decoratiunilor din clase. “Cand te duci sa faci cumparaturi in mall, dupa aproximativ o ora si jumatate, resimti ca sunt prea multi oameni, prea multa stimulare vizuala, prea mult zgomot”, spune ea. “Asta poate dobora o persoana”.

clasrrom-decoration-03

Copiii au nevoie de medii care nu sunt super-stimulative, in special in gradinita si clasa pregatitoare”, spune si Susan Pryor, o educatoare de gradinita din Erie, care ii invata pe cei mici de mai mult de sase ani. “Ei au nevoie de un mediu care sa ii ajute sa creeze, care sa le dea un sens de apartenenta”.

Asa ca a ales sa lase o parte din peretii clasei fara decoratiuni. Dar ea marturiseste ca este ingrijorata de parintii care vor vizita clasa ei din gradinita si se vor intreba de ce sunt peretii asa goi.

Toate lucrurile astea promotionale sunt mai mult pentru parinti si profesori decat pentru copii” spune ea. “Ceea ce este pe perete ar trebui sa fie util si de ajutor doar pentru copii”.

clasroom-decoration-04

Indiferent de felul in care isi decoreaza clasa, multi educatori de gradinita si profesori din scoala elementara spun ca au primit prea putine informatii in cadrul formarii lor de profesori si ca este nevoie si in acest domeniu de mai multa consiliere.

Surse: http://www.cmu.edu/homepage/society/2014/spring/disruptive-decorations.shtml /

http://www.nbcnews.com/news/education/bare-walls-theory-do-too-many-classroom-decorations-harm-learning-n223436

One thought on “Decorarea claselor – poate fi utila sau poate distrage

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.