“Spargatoare de gheata” grozave

Traducerea articolului postat de Jennifer Gonzales in Iulie 2016, in Cult of Pedagogy

Ajungem repede la inceputul unui nou an scolar.
Asta inseamna un nou grup de studenti pe care trebuie sa-i cunoastem, studenti pe care trebuie sa-i faci sa se simta confortabil in clasa ta si care au nevoie sa ajunga sa se cunnoasca unul pe altul. Este esential sa incepi sa construiesti relatii cu studentii tai chiar de la inceput. Si cum sa realizezei asta? Cu “spargatoarele de gheata” (icebreakers).

icebreaker-7

Problema cu cele mai multe “spargatoare de gheata”
Am planuit sa creez un post mare si grozav cu zeci de idei de icebreakers din care sa poti alege. As fi scormonit Internet-ul pentru cele mai bune activitati si jocuri si as fi creat aici link-uri catre magazine unde le poti gasi, ca referinta. Problema este ca atat de multe din cele pe care le-am gasit sunt problematice din unul din motivele de mai jos:
– Ele cer studentilor sa-si asume riscuri sociale mari cu oameni pe care abia i-au cunoscut. Atat de multe dintre spargatoarele pe care le-am gasit cer studentilor sa impartaseasca public unele informatii personale. Pentru ca un spargator sa functioneze, studentii trebuie sa impartaseasca ceva interesant si diferit despre ei insisi, ceva care sa-i faca sa iasa in evidenta. Dar pentru majoritatea copiilor – in special cei care intra in gimnaziu sau liceu – sa fii diferit este cea mai rea situatie in care poti fi. Asa ca ceea ce fac pana la urma studentii este sa impartaseasca ceva sigur si plicticos, ceva de genul “imi place fotbalul”, doar pentru ca jocul sa se miste la urmatoarea persoana. Rezultatul? Nimeni nu ajunge realmente sa cunoasca pe cineva.
– Ele nu faciliteaza de fapt familiaritatea. Prea multe “spargatoare” consista in intrebari de genul: “Daca ai putea fi un animal, ce animal ai vrea sa fii?” In afara de cazul in care ai un copil ridicol de profund si creativ care sa spuna ceva de genul, “As fi o mangusta, pentru ca mangusta poate omora serpi veninosi, si asa as avea o cale sa scap de intimidari desi sunt mic”,  e probabil ca vei obtine in majoritate o  multime de “pisica-pisica-peste-caine-caine” si asa mai departe. In afara de situatia in care le fortezi creativitatea insistand ca nici un animal nu poate fi repetat, prin urmare facand bietii copii sa vina cu vreun animal puturos care reprezinta cumva cel mai putin penibil aspect al personalitatii lor si nu este o repetitie. Sunt plictisita si numai cand scriu despre asta, si repet: Nimeni nu ajunge realmente sa cunoasca pe cineva.
– Sunt ieftine. “Spargatorul” al carui subiect am fost de cele mai multe ori este “jocul numelor”, unde tu trebuie sa adaugi la numele tau un cuvant care incepe cu aceleasi litere cu care incepe numele tau SI spune ceva despre tine. Gush… Pentru ca numele meu incepe cu J si I am urat intotdeauna jocul asta, pentru ca jazzy (colorat, animat) nu are nimic de a face cu mine. Nici jelly (piftie) sau jalopy (rabla) sau joyful (voios) nu au. O data ce ti-ai ales cuvantul, lumea trebuie sa se miste in cerc repetand noile nume adaugate ale colegilor care au fost inaintea lor in rand. Asta inseamna ca trebuie sa auzi Jammin’ Jenn (jamming – excelent/ intepenit) din nou si din nou, ochii mei rostogolindu-se, grimasele mele adancindu-se. Intr-un an am fost rebela si am ales o litera diferita; cred ca m-am numit ceva cam ca Indoor Jenn, datorita aversiunii mele pentru exterior. Asa m-am simtit mai bine.

Asa ca mi-am schimbat planul de a fi curatorul spargatoarelor de gheata de pe Internet. O sa va impartasesc pe cele trei care sunt favoritele mele.

icebreaker-3

Trei “spargatoare de gheata” care nu inseala
In clasa mea, cu studentii de gimnaziu, de liceu si de colegiu, am jucat toate aceste trei jocuri cu mare succes. Ceea ce imi place la toate este ca ii fac pe studenti sa vorbeasca, dar cer foarte putine riscuri sociale. Fiecare activitate furinzeaza studentilor teme reale despre care sa vorbeasca, teme care ajuta realmente studentii sa se cunoasca unul pe celalalt, fara sa forteze pe nimeni sa dezvaluie lucruri care sunt prea personale.
Fiecare din acestea va va suna probabil familiar, desi numele pot sa nu fie exact acelea cu care sunteti obisnuiti. Trebuie sa spun ca nu-mi asum meritul de a fi inventat aceste jocuri. Nu am idee de unde le-am cules, dar ele nu isi au originea la mine.

Roiuri si linii
Cum se joaca
In acest icebreaker, studentii sunt instruiti fie sa se alinieze intr-o anumita ordine (dupa data nasterii, de exemplu) fie sa se adune in “roiuri” pe baza a ceva ce au in comun (pantofi similari, de exemplu). Ceea ce e grozav la acest joc este ca ii ajuta pe studenti sa descopere repede lucrurile pe care le au in comun.  Este de asemenea ridicol de usor. Studentii nu trebuie sa vina cu nimic inteligent, si ei pot raspunde la fiecare intrebare fara sa se gandeasca prea din greu la ea. Jocul ii mentine pe studenti in miscare si vorbind, si creeaza un fel de simt de apartenenta si comunitate in clasa ta.
Iata cateva exemple de intrebari pe care le poti utiliza pentru acest joc:
– Aliniati-va in ordine alfabetica dupa primul vostru nume.
– Aliniati-va in ordine alfabetica dupa numele de familie.
– Strageti-va laolalta cu cei care au aceeasi culoare de ochi ca si voi.
– Strageti-va laolalta cu cei care ajung la scoala in acelasi fel ca si voi (cu masina, autobuzul, pe jos..)
– Aliniati-va in ordine dupa luna nasterii, incepand cu 1 Ianuarie pana pe 31 Decembrie.
– Aliniati-va in ordine dupa cat de multe limbi vorbiti.
– Strangeti-va in 3 roiuri: Cei care au o mnultime de corvoade acasa, cei care au doar cateva corvoade acasa si cei care nu au nici o corvoada de facut acasa.
– Strageti-va laolalta cu cei care au acelasi anotimp favorit ca si voi.

Icebreaker-2

Cercurile Concentrice
Cum se joaca
Acest icebreaker ii pune pe studenti sa se aseze singuri intr-un cerc interior si in unul exterior, cei dinauntru cu fata spre exterior, facand perechi. Perechile isi discuta raspunsurile la o intrebare “sa ajungem sa ne cunoastem”, apoi se rotesc pentru intrebarea urmatoare, formand un nou parteneriat. Acest joc da sansa studentilor sa aiba o multime de conversatii unu-la-unu cu multi dintre colegii lor de clasa si ii ajuta sa se simta mai repede acasa in clasa ta.
Posibilitatile pentru intrebari in acest fel de configuratie sunt nesfarsite; fii sigur ca utilizezi mai mult intrebati deschise care ii pun pe studenti sa vorbeasca, mai curand decat pe cele care cer un simplu Da sau Nu ca raspuns. Iata cateva exemple de intrebari:
– Tu joci vreun sport? Daca da, ce sport?
– Te consideri timid sau sociabil? De ce?
– Care este ultimul film pe care l-ai vazut? Ti-a placut?
– Descrie cina ta perfecta.
– Ce ai face cu un milion de dolari?
– Care este acel lucru la care esti cel mai bun?

ice-resized-600.jpg

Asta sau Aia
Cum se joaca
Acest icebreaker ii pune pe studenti sa dezbata informal teme usoare cum sunt, “ Ce animal este cel mai bun prieten.. cainele sau pisica?” Studentii trebuie sa aleaga o pozitie, apoi sa se miste fizic in acea parte de incapere in care stau cei care reprezinta opinia lor – de o parte a incaperii inseamna sustinatorii cainilor, in cealalta parte, sustinatorii pisicilor – apoi fiecare trebuie sa vorbeasca despre motivele pentru care au ales acea parte. Acest joc a fost intotdeauna un succes urias cu orice grup la care am predat vreodata: construieste increderea studentilor de a vorbi in fata colegilor lor, ii ajuta pe studenti sa-si gaseasca repede spiritele inrudite, si inseamna de asemenea multa distractie.
Exemple de intrebari pentru Asta sau Aia:
– Ai vrea mai curand sa traiesti la tara sau in oras?
– Ar trebui sa li se ceara tuturor studentilor sa invete o a doua limba?
– Ce e mai rau: o respiratie urat mirositoare sau mirosul corpului?
– Ti-ar place sa fii mai curand in interior sau in exterior?
– Ce e mai bine: Sa joci un sport sau sa te uiti la sport?
– Ai vrea mai curand sa calatoresti in fiecare zi sau sa nu pleci niciodata de acasa?
icebreaker-4

Vrei aceste jocuri intr-o forma gata de utilizat?
Am creat versiuni PowerPoint animate minunate ale fiecaruia din aceste jocuri, plus un pachet cu toate trei. Fisierele merg cu Windows sau cu platforme OS X, si toate sunt editabile, asa ca poti adauga sau schima intrebarile oricand vrei.
Le poti gasi de cumparat pe platforma TpT. Aici ai link-ul la pachetul de trei – https://www.teacherspayteachers.com/Product/Icebreakers-That-Rock-3-Game-Bundle-1977484

Sursa: http://www.cultofpedagogy.com/classroom-icebreakers/#comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.