Sa construiesti o comunitate in clasa cu intrebari “de prezenta”

Traducerea articolului publicat in Edutopia de Lizanne Foster, (profesor pentru Stiintele umane timp de aproape 30 de ani in Africa de Sud si Canada)

Sa faci prezenta in clasa este de obicei o sarcina de cinci minute la inceputul orei, dar in clasa mea poate lua cateodata mult mai mult. In rare ocazii, sa “iei prezenta” in clasa poate lua pana si intrega ora, sau mai mult, cand am doua ore consecutive.

Aceasta s-a intamplat recent cand, pentru 75 de minute, studentii (elevii) s-au ascultat respectuosi unii pe altii. Nici unul nu a strecurat vreo privire rapida catre mesajele din telefon. Nici unul nu a parasit clasa pentru o pauza la toaleta. Nici un singur student nu a parut plictisit. Si nici un fel de tehnologie nu a contribuit la asta.

Tot ce am facut a fost sa “fac prezenta”.

attending-class-for-kids

Extinzandu-ne mintile

Sunt decade de cand, din intamplare, am descoperit puterea a ceea ce eu numesc intrebarile de prezenta. L-am intrebat pe fiecare elev din liceu la ora mea de engleza, cand luam prezenta, sa-mi spuna care crede el sau ea ca este culoarea linistii. Intrebarea era menita sa ii faca sa gandeasca metoforic inaintea unei lectii de poezie, dar am fost surprins sa remarc interesul studentilor pentru raspunsurile celorlalti. Curios despre aceasta, am inceput sa utilizez intrebari similare, cu raspuns deschis, si la alte ore. La orele de studii sociale, am intrebat ce nu merge bine in lumea asta. La psihologie, i-am intrebat pe studenti despe jucariile favorite din copilarie. La matematica, as intreba “Care este culoare lui 2?”

Cea mai importanta caracteristica a intrebarilor mele de prezenta este ca nu exista raspunsuri “corecte”. Intr-un mediu in care a raspunde corect este critic pentru succes, intrebarile de prezenta sunt suficient de “anormale” ca sa atraga atentia studentilor.

Cand urmarim originile cuvantului attend (prezenta, atentie) de la cel din Franceaza veche (atendre) pana la radacina lui Latina (attendere), putem vedea ca atunci cand suntem prezenti, atenti, ne “extindem mintea spre” ceva. Intrebarile de prezenta, de atentie ii fac pe studenti sa acorde atentie prin faptul ca-i invita sa-si extinda mintea catre o problema care nu are un raspuns “corect”.

Cand luam prezenta, noi esentialmente intrebam fiecare student, “Esti aici?” Dar sunt cu adevarat studentii prezenti cand mintea lor este in alta parte? Cand le pun intrebari de prezenta, indirect ii intreb pe studenti, “Cine esti? Ce mai faci? Ce conteaza pentru tine?” Prin considerarea pe care ei o acorda unui raspuns, eu sper sa le extind mintea spre o reala prezenta in clasa.

inactive-kids-in-class
Creand un sens pentru “Noi”

Genul de intrebari de prezenta pe care le pun se va schimba pe parcursul unui semestru. La inceput, intrebarile sunt sigure si e usor de raspuns la ele, dar spre sfarsitul semestrului, ele ii pot face pe studenti sa continue sa discute despre ele si mult timp dupa ce a sunat clopotelul.

Intrebarile de la inceputul trimestrului pot fi:

  • Care este mancarea /filmul/ cartea/ celebritatea/ anotimpul preferat?

  • Care este cea mai buna parte a verii?

  • Care este cel mai frumos/ interesant lucru pe care l-ai vazut azi dimineata in drum spre scoala?

  • Care este gustul fericirii/ forma tristetii / mirosul bucuriei?

Intrebarile de acest gen ajuta studentii sa vada similaritatile si diferentele intre colegii lor de clasa. Ei pot incepe sa vada un “noi” in clasa: ne place pizza, ne place vara, suntem fani ai Vancouver Canucks. Imi place sa ii vad pe studentii care nu au vorbit niciodata unii cu altii descoperind ca le plac aceleasi lucruri sau ca vad tristetea in acelasi fel.

Deoarece invatarea este in mod fundamental o experienta sociala si emotionala, ajungerea la acest sens de “noi” este critica inainte ca studentii sa se angajeze deplin in activitatile clasei. Un sens de noi creeaza siguranta si face mai mult probabil ca studentii sa se miste din zona lor de comfort pentru a incerca ceva nou – si pana la urma sa invete.

class-community

Cu toate aceastea una este ca profesorul sa stie asta si cu totul altceva este sa creeze efectiv un spatiu in care studentii se simt in siguranta si comfortabil. Chiar si cu abundenta de sfaturi despre “cum sa” creezi o comunitate in clasa, poate fi dificil sa stii ce va merge mai bine pentru un anumit grup de studenti. Dar fie ca o clasa este din Africa sau Canada, profesorii iau peste tot prezenta, si prin acest simplu act orice profesor de oriunde poate incepe sa creeze o comunitate in propria clasa.

Tipul de intrebari pe care le pun sunt legate de cat de coeziva este comunitatea clasei in acel moment. Dupa aceste prime “sa jungem sa ne cunoastem” intrebari, eu introduc aceasta intrebare: “Cum e vremea in lumea voastra?” Daca studentii se simt stresati sau obositi, ei pot raspunde “furtunoasa “sau “innorata”. Daca sunt intr-o stare de buna dispozitie, e vreme “insorita”. Raspunsurile la aceasta intrebare de prezenta imi dau mie un sens al starii generale din c;lasa, iar eu imi pot ajusta lectia ca raspuns la asta. (Nu ar4e nici un sens sa dai un test cand rapoartele despre vremea generala includ furtuni cu tunete si fulgere!).

Intrebarea de prezenta care a luat toate cele 75 de minute a fost: “Ai avut vreodata experienta de a-ti dori sa fii (o persoana) de genul opus intr-o anumita situatie?” Studentii vor raspunde la acest tip de intrebari autentice doar daca se simt in siguranta. Pentru ca studentii mei sa se simte suficient de comfortabil pentru a fi vulnerabili in rapsunsurile lor am petrecut luni invatand unul despre altul prin intermediul raspunsurilor la intrebarile de prezenta.

attending-youth

Students raising hands to answer attending questions in the classroom

Recunoscand ce conteaza

Dupa zeci de ani de cautare a modurilor in care sa ii intreb pe studenti, “Esti aici?”, inca invat despre impactul intrebarilor de prezenta in clasa mea. Daca uit sa pun una, studentii imi amintesc. Si daca postez una in programul nostru si apoi nu o pun, primesc o multime de plangeri.

Daca vrei sa incerci asta in clasa ta, iata un avertisment important: Nu lega niciodata direct o intrebare de prezenta de nici un continut curricular. Daca o faci, intrebarea devine un test de cunoastere si nu o invitatie de a-ti extinde mintea. Nu va fi o invitatie de a fi prezent sau de a fi in asteptare, atent la ce va urma.

Din ce in ce mai frecvent, am ajuns ca luarea prezentei sa imi ia doar cinci minute din ora. Dar in acele zile in care acest proces devine mai lung, intotdeauna merita timpul suplimentar pentru a ajunge sa stiu cine sunt studentii mei si ce anume conteaza pentru ei.

Cum construiesti tu comunitatea in clasa ta?

Sursa: http://www.edutopia.org/blog/building-community-with-attendance-questions-lizanne-foster

One thought on “Sa construiesti o comunitate in clasa cu intrebari “de prezenta”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.