Cati dintre parinti sau profesori nu s-au straduit sa aduca argumente cat mai bune in fata copiilor sau adolescentilor ca sa-i determine sa citeasca mai multe carti?
Cartile ne ajuta sa cunoastem noi locuri, noi oameni, culturi si experiente. Cartile ne stimuleaza imaginatia si ne dezvolta abilitatile cognitive, emotionale, sociale…
Dar… se pare ca asta nu e tot. Un studiu incheiat recent de catre 3 experti de la School of Public Health de la Yale University – Avni Bavishi, Martin D. Slade, Becca R. Levy, a demonstrat ca citirea cartilor are si beneficii pentru sanatate.
Acest studiu, desfasurat pe o perioada de peste 12 ani, pe un numar de 3653 participanti, si-a propus sa examineze daca aceia care citesc carti au un avantaj de supravietuire mai bun, in comparatie cu cei care citesc alte materiale sau nu citesc deloc si daca factorul care mediaza acest efect al citirii cartilor este cunoasterea.
Studiul a adunat la inceputul studiului informatii despre modelele lor de lectura, impreuna cu alte date privind varsta, sexul, rasa, nivelul de educatie, factorii de co-morbiditate, auto-evaluarea sanatatii, situatia materiala, situatia maritala si factorii/ situatiile de depresie.
Apoi toti participantii au fost urmariti timp de peste 12 ani, echipa de cercetatori inregistrand schimbarile survenite privind toate aceste date, comparand la sfarsitul celor 12 ani nivelul lor de sanatate si sansa de supravietuire.
Rezultatele studiului au demonstrat ca, pentru cititorii de carti, sansa de supravietuire dupa 12 sau mai multi ani e semnificativ mai mare (cu 80%) decat pentru cititorii de alte materiale (ex. ziare, magazine) si diferenta este si mai semnificativa fata de cei care nu citesc deloc. Cei care citesc carti traiesc in general cu 2 ani mai mult decat cei care nu le citesc.
De asemenea, studiul a aratat ca avantajul citirii cartilor functioneaza printr-un factor cognitiv.
“Oamenii care raporteaza ca citesc carti macar jumatate de ora pe zi au un avantaj de supravietuire semnificativ fata de cei care nu citesc”, a spus Becca R. Levy, profesor de epidemiologie la Yale. “Iar avantajul de supravietuire se mentine dupa ajustarea celorlalti factori cum sunt situatia materiala, educatie, abilitati cognitive si multe alte variabile.”
Prin nurmare, cartile ne protejeaza indiferent de gen, bogatie, educatie sau stare de sanatate.
Aceste descoperiri sugereaza ca, printre beneficiile lecturii de carte este inclusa si o viata mai lunga in care sa putem sa citim cat mai multe carti… 🙂
Detalii despre studiu: http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0277953616303689