Cat de important este sa ii invatam empatia pe copiii prescolari. De ce toti părinții și profesorii ar trebui sa o facă.

Traducerea articolului publicat de Alexa Erickson in Collective Evolution

In cel mai simplu mod spus, empatia este constientizarea sentimentelor si emotiilor altor oameni. Ea merge dincolo de simpatie, care este considerata a fi un sentiment pentru cineva ci, mai degraba inseamna sa simti impreuna cu acea persoana.

Cand suntem empatici fata de altcineva, noi gandim inainte de a vorbi sau actiona si, in plus, gasim o cale de a-i face sa se simta sprijiniti, iubiti, de a le arata ca ne pasa sau doar pur si simplu ca intelegem. Practicarea empatiei poate fi la fel de profunda si provocatoare cum este sa fii acolo pentru cineva in timpul unei perioade grele, sau la fel de superficiala cum este efortul de a fi bun fata de oamenii si lucrurile cu care ne intalnim de-a lungul micii noastre lumi in fiecare zi. Aceasta mentalitate reclama nevoia fundamentala de respect si cunoasterea faptului ca trebuie sa-i tratam pe ceilalti asa cum vrem sa fim noi tratati.

empathy-adolescenti

Cu cat intelegem mai curand ce inseamna empatia si importanta ei, cu atat mai mult putem trai o existenta mai linistita. Studii variate chiar intaresc faptul ca cu cat copiii arata mai multa empatie, cu atat mai putin exista sanse ca ei sa bruscheze pe cineva. De asemenea este mai probabil sa imparta cu altii si sa-i ajute pe ceilalti, si cu atat mai putin exista sansa sa fie antisociali sau sa arate comportamente agresive necontrolate. Aceasta este cauza pentru care unii educatori dedica mai multa atentie empatiei in ultimii ani.

Yalda Modabber este unul din acesti oameni. Ea este acum director si fondator al Golestan Education, o gradinita in limba persana si un program de afterschool din Berkeley, California care colaboreaza cu alte scoli locale in educatia culturala, si ea admite ca faptul ca a fost persecutata in perioada copilariei a motivat-o sa integreze empatia la fiecare nivel in scoala ei.

Am fost bruscata si persecutata timp de doi ani neitrenrupt,” spune Moddabre. “Acea parte din viata mea a fost atat de grea incat pur si simplu am blocat toate amintirile din acea perioada. Nici nu-mi mai amintesc numele profesorilor. Intreaga clasa se intorsese impotriva mea.

Cercetatorii sugereaza ca oamenii care au fosti expusi la empatie in primii ani de viata au sanse de a vedea beneficii emotionale mai durabile in comparatie cu cei care au fost expusi mai tarziu sau deloc. In fapt, unul din studiile recente (Classroom Quality at Pre-kindergarten and Kindergarten and Children’s Social Skills and Behavior Problems – http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26949286) au descoperit ca, copiii care au invatat competente sociale sau emotionale in gradinita au, in comparatie cu copiii care nu au integrata empatia in curriculum, mai bune abilitati sociale si mai putine probleme de comportament.

empaty-babies

Ne-am nascut cu ea

Copii cu varste intre 8 si 14 luni pot arata persecutorilor empatie prin semne cum ar fi grija fata de un parinte daca acestia se lovesc sau sant suparati. Si cu cat cresc, cu atat mai mult comportamentul empatic devine mai evident. Un studiu al Universitatii din Munchen, Germania a descoperit ca, copiii intre varsta de cinci si sapte ani anticipeaza din ce in ce mai mult sentimentul de ingrijorare pentru alte persoane.

empaty-copii

Poate duce la succes

Empatia poate de asemenea sa ajute copiii sa devina mai incununati de succes. Un studiu recent (Early Social-Emotional Functioning and Public Health: The Relationship Between Kindergarten Social Competence and Future Wellness – http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26180975) a descoperit ca, copiii care au impartasit si i-au ajutat pe ceilalti este mai probabil sa termine liceul si sa obtina o slujba cu norma intreaga dupa aceea.

Nu este vorba doar despre copii,” explica Tina Malti, un profesor de psihologie de la Universitatea din Toronto. “E o problema de viata. Cred ca o viziunea holistica scoate in relief un mod de viata al unei vieti mai echilibrate. Daca ne concentram doar pe rezultatele academice, sau rezultatele muncii, vom pierde intregul existentei, ca persoana. Ea trebuie sa fie echilibrata intr-un mod sanatos si semnificativ. Si cuvantul semnificativ intotdeauna reclama intreaga fiinta. ”

Little-girl-feeding-her-dog

Feeding the puppy

Exista multe feluri in care poti dezvolta empatia

Nu exista o singura marime potrivita atuci cand e vorba de a integra empatia in atmosfera academica. De exemplu, la Golestan Education, Yalda Modabber isi aduce catelusa, Nika, la lucru si permite studentilor s-o hraneasca,s-o ingrijeasca si sa-i dea apa.

Cercetarile arata ca oamenii care au un atasamant fata de un animal sunt de fapt mai empatici, iar un studiu recent realizat de American Humane Association arata cum, avand un animal in clasa, creste sentimentul de compasiune al studentilor, sentimentele de compasiune si empatie fata de ceilalti.

Nu e vorba ca aduci un caine,” noteaza Malti. “E vorba sa-i inveti pe studenti sa le pese unii de altii. Daca un student doar privests un profesor care are grija de un caine si nu participa, el nu invata atat de bine. Dar cercetarile arata ca, daca il pui pe un copil sa aiba el insusi grija de un animal, sau de un copi, este diferit. Felul in care inveti cum sa ai grija de ceva este important.

Malti subliniaza de asemenea importanta concentrarii pe individ. ”Fiecare clasa este un micro-cosmos,” explica Malti. “Si fiecare copil din acea clasa are capacitati si nevoi mentale variate. Daca nu te uiti la aceste nevoi variate, pierzi oportunitatea de a promova empatia in cel mai bun mod posibil.”

Kids-gardening

In plus fata de aducerea catelusei ei la scoala, Modabber ii pune pe copiii ei sa lucreze in gradina. “Ei hranesc semintele ca sa creasca,” explica Modabber. “Ei le dau apa si au grija sa aiba lumina solara, ei au grija de ele in fiecare zi. Apoi le planteaza. Ei nu doar le culeg. Ei chiar apreciaza aceste plante. Ei sunt prezenti. Ei sunt constienti de aceste plante si de modul in care cresc.”

Earth-compassionIn fiecare zi inainte de pranz, studentii canta un cantec in care multumesc Pamantului pentru hrana pe care urmeaza sa o manance – mancarea pe care ei au crescut-o. O data ce ei au terminat, ei canta un cantec pentru a multumi bucatarului care a preparat-o pentru ei. Conform studiilor, care leaga nivelul inalt de empatie cu o agresiune redusa, aceasta gratitudine merge mana in mana cu empatia.

kids-Busy-Bees

Conectarea cu alte culturi ajuta la imbunatatirea empatiei de asemenea, este de parare Modabber, care spune ca in fiecare vineri, copiii invata despre o tara sau o cultura diferita, pentru a putea sa relationeze mai bine cu oamenii in acel context.

Un video despre empatie

Care este cel mai bun mod de a aduce usurare cuiva care sufera? In acest minunat desen animat creat de RSA Short, Dr Brené Brown ne reaminteste ca putem creae o conexiune empatica sincera doar daca suntem suficient de curajosi pentru a intra in contact cu propriile noastre slabiciuni, fragilitati.

https://www.youtube.com/watch?v=1Evwgu369Jw

3 thoughts on “Cat de important este sa ii invatam empatia pe copiii prescolari. De ce toti părinții și profesorii ar trebui sa o facă.

  1. Pingback: Să folosești teatrul pentru a preda mai bine științele | Centrul de Resurse pentru Eco-bio Educație, Reziliență și Sustenabilitate

  2. Pingback: Sustenabilitatea în Educație aplicând Metodologia de Design Thinking - Primul pas - Empatia. - Jurnalul de mâine

  3. Pingback: Sustenabilitatea în Educație prin Metodologia de Design Thinking - Pasul unul - Empatia - Jurnalul de mâine

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.