4 lucruri pe care le-am invatat despre predare de la CrossFit

Traducerea articolului publicat de Jennifer Gonzalez in Cult of Pedagogy

Vara trecuta, sotul meu m-a rugat sa merg la sala de gimnastica CrossFit impreuna cu el.

Cauta ceva diferit, ceva care l-ar fi motivat sa faca mai multe exercitii. Auzise despre CrossFit si s-a gandit ca suna promitator, asa ca m-a rugat sa merg cu el la o “noapte a incepatorilor” pentru a incerca o proba de exercitiu. Stiind prea bine ca aceasta va fi o favoare unica, am acceptat.

Cand ne-am apropiat de sala de gimnastica (sau cutia, cum o numesc cei de la CrossFit), scepticismul meu a crescut si mai mult. Cladirea arata ca un garaj iar pardoseala neagra de cauciuc umplea sala cu miros de roti. Parea sa fie acolo prea putin echipament de exercitii, cele mai multe atarnand de pereti si doar cativa oameni ridicau acele uriase haltere, dar aproape toata lumea doar pierdea vremea, vorbind. Si band cafea, din nu stiu ce motiv ciudat. Planul meu era sa tolerez politicos orice ar fi adus ora urmatoare, dar eram convinsa ca acesta nu va fi niciodata un loc pe care sa-l numesc casa.

Sarind peste trei luni, si eu sunt complet indragostita de acest loc. Mi-am anulat celelalte abonamente la alte sali de gimnastica, sunt incantata de cat de puternica ma simt, si sunt acum mai motivata sa fac exercitii decat am fost vreodata.

Barbell-Jenn-2-e1446085298575Asta este ironic, pentru ca eu sunt cam nepriceputa la asta. Daca comparati ceea ce pot face eu cu ceea ce pot face oamenii mai experiemntati, nu exista comparatie. Sunt in mod absolut printre treimea de jos a studentilor: utilizez greutati mai usoare, fac mai putine repetitii, am nevoie de mai multe pauze si imi ia mai mult sa fac totul. Inteleg cum se simte sa fii un student care se chinuie. Inteleg cum este sa te simti total pierdut, confuz si nepriceput, inconjurat de altii care par sa stie exact ce fac. Dar din cauza felului in care CrossFit este structurat, continui sa incerc. Si nu am de gand sa ma opresc.

De ce se intampla asta? De ce eu, ca student, invatacel care se zbate, sunt inca motivata?

M-am gandit ceva la asta, si cred ca au reiesit din aceasta reflectie a mea patru principii, patru aspecte ale abordarii CrossFit care chiar functioneaza pentru mine. Eu cred ca putem aplica aceleasi principii la predarea noastra din clase si sa obtinem rezultate mai bune, in special de la studentii care nu evolueaza in mod natural la potentialul lor.

Iata care sunt pricipiile:

1: Alegerea studentului + optiuni bine-croite = o puternica diferentiere

De fiecare data cand apar in sala de gimnastica, ma uit la o uriasa tabla neagra pentru Exercitiile zilei, cunoscute la CrossFit ca WOD (workouts of the day). WOD este o lista cu orice exercitii pe care le vom face in acea zi, cate repetitii, pentru cat timp si asa mai departe. Dar in cele mai multe zile, aceste WOD nu sunt singurele: pe langa ele sunt si alte informatii suplimentare, intitulate “JV”. Aceasta este o lista cu modificarile pe care le putem face daca WOD prescrise sunt prea dificile. (In aproape toate cazurile ele sunt mult prea grele pentru mine). De obicei, aceste modificari implica scaderea greutatii pe care o folosim sau reducerea numarului de repetitii pe care trebuie sa le facem. Daca si aceasta versiune JV este prea grea, ei ofera deseori o versiune “Frosh” (pentru boboci) care este si mai scazuta.

fitenss-biciclete

Sa spunem ca WOD include o serie de ridicari deasupra capului cu o haltera. Greutatea recomandata pentru femei poate fi de 90 pounds = 41 Kg. Greutatea scazuta ar putea sa fie de 32 Kg. Dar cand am incercat prima data, tot ce am putut ridica la orice inaltime a fost haltera de 11,5 Kg, singura, fara nici o greutate adaugata.

Iata care este cel mai important lucru despre aceste modificari: nu ni s-a impus niciodata sa le folosim. Modificarea exercitiilor noastre este decizia noatra, de fiecare data. Asa ca, in unele zile, ma uti la WOD si stiu sigur ca voi avea nevoie sa fac o multime de modificari. In alte zile ma uit la WOD si gandesc, ma apuc de ele. Cateodata ajung sa le fac partial si gandesc NU CONTEAZA. Dar cateodata ajung aproape sa le indeplinesc. Zilele astea sunt de aur.

De asemenea: Nimeni, niciodata, NICIODATA nu te face sa te simti mizerabil pentru reduceri, neindepliniri. Oamenii m-au incurajat cand am facut acele ridicari de haltere mici. Nu am simtit nici ca ma trateaza cu condescendenta. Doar am simtit ca ma sustin. Am stiut ca si ei au fost candva incepatori.

Aplicatii in clasa: ori de cate ori e posibil, ar trebuie sa ne aranjam sarcinile pe niveluri, dar sa-i lasam pe studenti sa aleaga la ce nivel vor lucra. Studentii ar trebui sa fie capabili sa-si schimbe nivelul daca cel pe care l-au ales se dovedeste a fi prea greu sau prea usor: petrece un timp ajutandu-i sa inteleaga cum se simt aceste doua situatii. Asigura-te ca in clasa ta, coborarea nivelului este privita ca o miscare isteata, de constientizare, si nu ca o alegere trista pentru cei slabi sau lenti. Si continua sa cresti stacheta: imediat ce ei arata semne ca sunt pregatiti, incurajeaza studentii sa incerce nivelul urmator.

2: Varietatea conteaza

Unul din principiile fundamentale la CrossFit este acela ca exercitiile variaza constant, cateodata nerepetandu-se timp de luni de zile. Aceasta permite participantilor sa dezvolte o larga gama de abilitati si previne posibilitatea ca noi sa atingem un platou de performanta. Imi place asta pentru ca nu ma plictisesc niciodata. In orice alt regim de fitness pe care l-am incercat, puteam sa prezic care va fi rutina – chiar si Zumba e plicticoasa – si sa incep sa trag de mine ca sa ma duc la gimnastica devine o corvoada. Cu CrossFit, nu stiu niciodata exact ce va urma sa fac, si pentru ca anumite exercitii nu sunt repetate pentru o lunga perioada, ma bucur cand apar din nou.

math-games

Aplicatii in clasa: Gaseste noi cai ca sa adaugi varietate in rutina clasei tale. Asta suna evident, dar atat de multi dintre noi ajung rutinieri fara sa realizeze asta. Da, studentii prospera in conditii de predictibilitate, dar daca vei putea sa imparti continutul si abilitatile in activitati mai scurte si mai intense, pentru ca apoi sa le mixezi, nivelul de energie al clasei tale va creste si vei mentine dorinta studentilor de a veni inapoi. Pentru o ora de arta a limbajului in Engleza, asta ar putea insemna ca in una din zile sa incluzi un joc de revizuire a gramaticii, apoi o scurta scriere, urmata de citirea cu voce tare de catre studenti a unei bucati din cartea pe care o studiati. Ziua urmatoare ai putea incepe cu o sesiune de 15 minute de Philosophical Chairs * pentru a practica abilitatile de vorbire, urmate de 15 minute de citire individuala reflectiva, in liniste si sa termini cu un exercitiu rapid de corectare a citirii.

In clasa de matematica, studentii ar putea incepe cu o activitate de tipul Reciprocal Learning (http://www.cultofpedagogy.com/reciprocal-learning/) pentru a revizui ceea ce au invatat in lectia anterioara, urmata de un Number Talk (metoda explicata, alaturi de alte metode si strategii, de profesorii de la Stanford in cadrul cursului online How to learn math for Teachers, deschis in fiecare vara, in august – http://scpd.stanford.edu/ppc/how-learn-math-teachers), si in final cu o competitie de echipa cu Kahoot. (un joc pe care il puteti crea impreuna pe platforma gratuita – https://getkahoot.com/). Ziua urmatoare ar putea include ceva munca cu manipulative**, apoi o Gallery Walk ***, unde grupurile rezolva probleme impreuna, terminand cu cantarea unui cantec care ajuta studentii sa-si aminteasca un concept matematic important.

* Philosophical Chairs (catedre filozofice) sau Continuu de Valori, Dezbatere Fortata, Barometru Fizic, Asta sau Cealalta

Structura de baza: O afirmatie care are doua posibile raspunsuri – sunt de acord, nu sunt de acord – este citita cu voce tare. In functie de faptul ca sunt de acord sau nu sunt, studentii se impart in doua grupuri si se muta in una din partile salii de clasa sau in cealalta. Din acea pozitie, studentii isi apara pe rand punctul de vedere.

childcraft-mathstart-manipulative-set-203337-toys-math-manipulatives-3.gif

** Manipulativele – sunt obiecte destinate sa ajute invatacelul sa poata percepe conceptele matematice prin manipularea lor, de aici si numele. Utilizarea manipulativelor ofera o cale prin care copiii invata concepte intr-un mod adecvat pentru dezvoltare, prin atingere si experential. Manipulativele pot fi cumparate, pot fi facute de profesor sau pot fi virtuale. O colectie notabila de manipulative se gaseste in The National Library of Virtual Manipulatives si in Ubersketch.

*** Gallery Walk sau statii de discutie

Structura de baza: “Statii“ sau postere sunt amplasate in jurul clasei, pe pereti sau pe table. Mici grupuri de studenti se deplaseaza de la o statie la alta impreuna, indeplinind anumite insarcinari sau raspunzand la o intrebare – din oricare din aceste doua variante va rezulta o conversatie.

Crossfit-4-1024x683

3: Gamificarea functioneaza

Sala noastra de gimnastica ne incurajeaza sa utilizam o aplicatie intitulata SugarWOD pentru a ne inregistra statisticile noastre pentru fiecare exrecitiu. La inceputul acestei saptamani, de exemplu, am avut de facut cinci runde de “Thrusters,” unde ridicam greutati deasupra capului, si la fiecare runda trebuia sa crestem greutatea putin. O data ce am terminat, am deschis aplicatia si am introdus informatiile:

crossfit-3-264x400Doar simplul act de a introduce numerele mele este satisfacator. Este motivant. Ma face sa-mi doresc sa termin exercitiul numai ca sa-mi pot trece numerele in acea aplicatie. Apoi pot sa verific pe ecranul general ce au facut ceilalti. Pot sa le dau o incurajare virtuala (sa le trimit imaginea unui pumn ridicat, insemnand victorie) si ei imi pot da de asemenea.

Ca un boboc ce sunt, nu stiu prea multe despre ceea ce sta in spatele acestor lucruri, dar cand ma uit in jur in sala de gimnastica, vad o multime de numere si grafice peste tot. O scurta cautare pe Google imi arata ca antrenorii si salile CrossFit de pretutindeni dezvolta sisteme de niveluri pentru ca atletii sa lucreze cu ele. Si pentru mine, asta este motivant. Doar facand orice pot, probabil ca nu ma va sustine, dar stiind ca atingand o anumita greutate maxima intr-un anumit exercitiu inseamna ca am atins un anumit nivel de conditie fizica? Asta ma va inpinge sa ajung acolo mai repede.

Aplicatii in clasa: de cate ori este posibil, gaseste cai pentru a-i lasa pe studenti sa-si urmareasca progresul. In educatie noi avem tendinta recenta de a se concentra prea mult pe date, dar eu nu vorbesc despre nimic care sa se raporteze la pozitii sau sa se transforme intr-o nota. Eu vorbesc despre inregistrarea propriei cresteri de-a lungul timpului, pentru satisfactia ta personala. Pentru a adauga motivatie, cauta cai pentru a adauga mecanici de joc – cum sunt ridicarea de nivel sau utilizarea de simboluri – in clasa ta. In cazurile in care abilitatile nu sunt usor cuantificabile, ia in considerarea un mod mai descriptiv pentru a masura cresterea, sau pune-i pe studenti sa-si evalueze singuri progresul pe baza unor caracteristici identificabile ale muncii lor, mai curand decat o nota.

4: Cel mai bun nivel personal conteaza cel mai mult, dar un pic de competitie ajuta

Sa-mi bat cel mai bun record personal este satisfacator, da. Dar unul din motivele pentru care CrossFit lucreaza atat de bine pentru mine este faptul ca ei ne pun sa lucram in grupuri. In foarte multe cazuri, suntem cronometrati. Aste este extraordinar de motivant pentru mine. Daca cineva mi-ar spune ca trebuie sa alerg 2 kilometri de una singura si sa-mi inregistrez timpul, desigur ca mi-as dori sa-mi depasesc timpul obtinut anterior. Dar sa alerg alaturi de un grup de oameni? Acum exista si o presiune a tovarasiei si asta ma impinge si mai mult. Din cauza faptului ca multi din oamenii de la sala mea de gimnastica sunt mult inaintea mea, nu ma pacalesc singura gandindu-ma ca voi ajunge sa depasesc timpii lor, dar sunt sigura ca nu vreau sa trec linia de sosire cu un timp muuult mai lung in urma lor. In cele din urma, facand munca cu oameni care sunt mai buni ca mine ma face sa muncesc mai mult. Iata cum stau lucrurile, totusi: daca toti ceilalti ar putea alerga runde in jurul meu si daca n-ar fi nici o sansa sa ajung cat de cat aproape de timpul oricui altcuiva? Motivatia mea probabil ca s-ar face bucati. Stiind ca sunt complet in urma echipei mele m-ar face sa ma simt mult mai lenesa si descurajata decat ar trebui.

fitness-run

Aplicatii in clasa: Construieste oportunitati in cadrul formarii tale pentru o competitie sanatoasa. Provocari de echipa, provocari individuale pentru timp sau un numar de elemente completate, toate pot sa dea avant motivatiei studentilor. Dar deoarece testele contracronometru pot crea o anxietate nesanatoasa la unii copii, si competitia in general nu este buna pentru oricine, ia in considerare ideea de a face participarea la acest tip de competitii strict voluntara.

kid-competition

Este usor sa construiesti paralele intre fitness si educatie: indeplinirea oricareia dintre acestea este o sarcina complexa, in special atunci cand vrem sa ajutam multi oameni cu diferite conditii socio-culturale sa obtina rezultate foarte bune. Nu ai decat sa deschizi televizorul noaptea tarziu sau forlderul de spam pentru a gasi suficiente dovezi ca foarte multi dintre noi inca nu si-au dat seama cum sa-si mentina un corp sanatos, sau nu au reusit sa raspunda pe deplin la intrebarea cum sa-i educam eficient pe toti studentii. Cresterea exploziva a popularitatii CrossFit este un motiv destul de bun sa ne uitam mai bine la metodele lor si sa vedem ce am putea aplica in clasele noastre.

In calitatea mea de student de fitness de nivel mediu spre scazut, tot ce pot sa spun este ca in mod categoric functioneaza pentru mine.

Sursa – http://www.cultofpedagogy.com/crossfit-teaching/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.