Inteligențele Multiple

Traducerea articolului publicat de Dr. Thomas Armstrong în revista American Institute for Learning and Human Development.

Inteligența este abilitatea de a rezolva probleme și de a crea produse care sunt valoroase în cadrul unui sau mai multor contexte culturale”Howard Gardner

8MI-Character-01-edited

Teoria inteligențelor multiple a fost dezvoltată în 1983 de Dr. Howard Gardner, profesor de educație la Harward University. Ea sugerează ce noțiunea tradițională de inteligență, bazată pe testarea IQ este mult prea limitată. În schimb, Dr. Gardner propune 8 (nouă, de fapt. n.n.) inteligențe diferite pentru a ține cont de potențialul uman mai larg al copiilor și adulților. Aceste inteligențe sunt:

 • Inteligența Lingvistică (“word smart”- inteligența, priceperea cuvintelor)

 • Inteligența Logic-matematică (“number/reasoning smart” – inteligența numerelor și raționamentelor)

 • Inteligența Spațială (“picture smart” – inteligența imaginilor)

 • Inteligența FizicChinestezică (“body smart” – inteligența corpului)

 • Inteligența Muzicală (“music smart” – inteligența muzicii)

 • Inteligența Interpersonală (“people smart” – inteligența oamenilor)

 • Inteligența Intra-personală (“self smart” – inteligența sinelui)

 • Inteligența Naturalistă (“nature smart” – inteligența naturii)

 • [Inteligența Existențială („life smart”) sensibilitatea și capacitatea de a aborda întrebările profunde ale existenței umane, cum sunt sensul vieții, de ce murim sau cum am ajuns aici.]

Howard-Gardner-2Dr. Gardner spune că școlile noastre și cultura își concentrează atenția în principal pe inteligența lingvistică și logic-matematică. În cultura noastră, îi prețuim mai mult pe aceia care sunt mai pricepuți la vorbe sau logică. Cu toate acestea, Dr. Gardner spune că ar trebui să dăm o egală atenție persoanelor care arată talent în alte inteligențe: artiștii, arhitecții, muzicienii, naturaliștii, designerii, dansatorii, terapeuții, antreprenorii și mulți alții care îmbogățesc lumea în care trăim.

Din nefericire, mulți copii care au aceste daruri nu primesc prea multă atenție pentru a-și întări aceste talente în școală. De fapt, mulți din acești copii sfârșesc prin a fi catalogați ca având dizabilități de învățare, ADHD (deficit de atenție) sau pur și simplu ca având performanțe slabe, când modurile lor unice de gândire nu sunt adresate în clasele care sunt bazate din greu pe inteligența lingvistică și logic-matematică.

multiple-intelligences-learning-styles

Teoria inteligențelor multiple propune o transformare majoră a felului în care funcționează școlile. Ea propune ca profesorii să fie antrenați pentru a-și prezenta lecțiile într-o mare varietate de moduri utilizând muzica, învățarea cooperativă, activitățile artistice, jocul de rol, multimedia, călătoriile de studii, reflecția interioară, reflecția și multe altele. Vestea bună este că inteligențele multiple au atras atenția multor educatori din SUA și alte state și că sute de școli utilizează în mod curent filozofia acestei teorii pentru a re-desena modul în care educă copiii. Vestea proastă este că există mult mai multe școli în care se învață în același mod lipsit de viață, prin lecturi seci, teme plicticoase și cărți-test. Provocarea este de a lua această informație pentru a o răspândi către mai mulți profesori, administratori de școli și altor oameni care lucrează cu copiii, astfel încât fiecare copil să aibă oportunitatea de a învăța în moduri care se armonizează cu mintea lui unică. (see In Their Own Way).

smarter-than-you-thinkTeoria inteligențelor multiple are de asemenea inplicații puternice în învățarea adulților. Mulți adulți se regăsesc în profesii care nu utilizează prea mult din cea mai dezvoltată inteligență a lor (de exemplu cei cu inteligență fizic-chinestezică înaltă care sunt blocați în job-uri de birou, care cer inteligență lingvistică sau logică, când el sau ea s-ar simți mult mai fericiți dacă ar putea să se miște, așa cum o face un lider recreațional, un ranger sau un fizio-terapeut. Teoria inteligențelor multiple dă adulților o întreagă nouă modalitate de a -și privi viața, exeminând potențialuri pe care le-au lăsat în urmă în propria copilărie (cum ar fi dragostea pentru arete sau teatru) dar pe care au acum ocazia să le dezvolte prin cursuri, hobby-uri sau alte programe de auto-dezvoltare. (see 7 Kinds of Smart).

Multiple-learning-01

Cum predai și înveți orice în 8 moduri diferite

Una din cele mai remarcabile trăsături ale teoriei inteligențelor multiple este felul în care furnizează opt potențiale modalități diferite pentru învățare. Dacă un profesor are dificultăți de a ajunge la un student în modurile mai tradiționale de predare, cum sunt cel lingvistic și logic-matematic, teoria inteligențelor multiple sugerează alte câteva căi prin care materialul poate fi prezentat pentru a facilita învățarea eficientă. Fie că ești un educator de grădiniță, un profesor de școală sau liceu, un formator sau un adult care caută căi mai bune pentru propria învățarea oricărui subiect care te interesează, se aplică aceleași linii de bază. Indiferent ce predai sau înveți, vezi cum te poți conecta cu subiectul:

 • prin vorbe (inteligența lingvistică)

 • prin numere sau logică (inteligența logic-matematică)

 • prin imagini (inteligența spațială)

 • prin muzică (inteligența muzicală)

 • auto-reflecție (inteligența intra-personală)

 • o experiență fizică (inteligența fizic-chinestezică)

 • o experiență socială (inteligența interpersonală), și/sau

 • o experiență în lumea naturală (inteligența naturalistă)

De exemplu, dacă tu predau sau înveți despre legea cererii și ofertei în economie, ai putea citi despre asta (lingvistic), să studiezi formule matematice care o exprimă (logic-matematic), să examinezi grafice care ilustrează principiul (spațial), să observi legea în lumea naturală (naturalist) sau în lumea umană (interpersonal); să examinezi legea în termenii propriului corp [de ex. Când îți alimentezi corpul cu multă mâncare, foamea dispare; atunci când nu ai mâncare destulă, cererea stomacului tău pentru hrană crește și ți se face foame] (fizic-chinestezic și intra-personal); sau poți scrie un cântec (sau să găsești unul gata scris) care demonstrează legea (poate cel al lui Dylan – “Too Much of Nothing?”).

scala-MI1

Un exemplu de scală rezultată în urma testării unei persoane cu Inteligență Intra-personală puternică

Nu trebuie să predai sau să înveți în toate cele opt moduri, doar să vezi ce posibilități sunt și apoi să decizi care dintre ele te interesează în mod particular sau pare să fie cel mai efectiv mod sau cele mai bune unelte de predare. Teoria inteligențelor multiple este așa de uimitoare pentru că ne lărgește orizontul uneltelor de predare/ învățare pe care le avem la îndemână, dincolo de metodele convenționale, lingvistice și logico-matematice utilizate în majoritatea școlilor (ex. Lecturi, cărți text, teme scrise, formule etc.). Pentru a începe, pune tema care te interesează (indiferent de subiect și dificultate) în centrul unei foi mari de hârtie și trasează opt linii drepte care radiază din această temă. Marchează fiecare din aceste linii cu o inteligență diferită.. Apoi începe un brainstorming (furtună) de idei pentru predare și învățare pentru acea temă și scrie pe foaie ideile care îți vin pentru fiecare inteligență (aceasta este o abordare spațial-lingvistică a braintorming-ului; ai putea dori să faci asta în alt mod de asemenea, utilizând un parat de înregistrare audio, organizând o sesiune de brainstorming în grup, etc.) Have fun! – Distracție plăcută!

scala-MI-2

Un exemplu de scală  al unei persoane care și-a dezvoltat toate inteligențele, deși are mai predominant dezvoltate trei dintre ele.

Sursa: http://www.institute4learning.com/multiple_intelligences.php

One thought on “Inteligențele Multiple

 1. Cum folosesc profesorii din Romania “Multiple Intelligences” in predare? Eu predau in Statele Unite. Noi studiam si aplicam “Multiple Intelligences” in fiecare plan de lectie.

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.