Istorie și civilizație – lecția islandeză

Nu știu de ce sistemele de educație se încăpățânează să păstreze acest model rigid de separare a cunoștințelor pe materii distincte, când abordarea integrată a unui subiect semnificativ, dublată de metode participative de învățare-înțelegere ar fi mult mai atractivă și eficientă. Cum am putea învăța altfel?

Vi s-a întâmplat vreodată să vă întoarceți dintr-o excursie sau călătorie cu o tonă de informații noi, de multe ori surprinzătoare, care fac acel eveniment memorabil?

Mie mi se întâmplă tot timpul, poate pentru că familia mi-a setat mintea pe modul interogare, curiozitate-descoperire, care m-a ajutat de-a lungul anilor de școală și în viață.

Am fost acum câțiva ani într-o vizită mai lungă în Islanda, chiar după erupția celebrului vulcan Eyjafjallajökull (se pronunță eeeiiiafiatlaiocutl) și am venit de acolo încântată de ce am văzut și descoperit, cu foarte multe informații noi, dar și cu multe lecții de viață, pe care îmi va face plăcere să le împărtășesc și cu voi, mai ales cele care țin de educație.

Nu știu cât știți despre această țară, în afara a ceea ce a mai răzbătut prin presă după istoria cu erupția care a întrerupt zborurile în Europa sau scandalul cu (aproape) falimentul băncilor lor, pentru că noi, la școală, n-am învățat nimic despre Islanda!

Iar lecția islandeză cred că ar merita învățată.

Perlan Reykjavik

Reykjavik – Saga Muzeum, rezervoarele de apă și panorama orașului

V-ați întrebat vreodată: Cum a reușit această țară – lipsită de resursele bogate pe care le avem noi – să devină o țară prosperă și în topul țărilor fericite în doar 100 de ani de când și-au dobândit (parțial) independența și 60-70 de când și-au redobândit controlul asupra puținelor resurse pe care le au?

traditional-icelandic-grass-houses

Și cum au făcut oamenii ei, care au trebuit să se lupte cu forțele tectonice și o climă foarte aspră, să ajungă la un nivel de civilizație de invidiat? Atât de invidiat, încât au primit lovitura de ciocan care trebuia să le zdrobească independența economică și de decizie… din nou! Știați că la ei nu există fermă, cât de izolată – chiar în mijlocul apelor unui fiord – să nu fie racordată la rețeaua națională de curent electric și de apă caldă?

akureiry-minjaakleik-mus

De ce întâlnești la tot pasul, în ferme, în mici sau mari localități muzee ale istoriei și civilizației islandeze, majoritatea înființate din inițiativa unei familii sau a unei mici comunități – muzee care constituie azi puncte de atractivitate pentru turism, una dintre industriile care aduce venituri frumoase acelei comunități și țării întregi?

hobbit-house-icelandic-flag

Una din explicații ar putea fi faptul că ei au înțeles să-și învețe și prețuiască istoria altfel. Și să transforme asta într-un factor de coeziune a comunităților, dar și într-o sursă de câștig.

Unul dintre „vinovații” pentru asta a fost o personalitate care și-a ridicat vocea în perioada în care țara se lupta pentru a-și recâștiga independența – Arni Magnusson, a cărui colecție de manuscrise este înregistrată în catalogul UNESCO – care le-a spus islandezilor că fiecare dintre ei ar trebui să își respecte și promoveze istoria.

Și islandezii au înțeles beneficiile unei astfel de atitudini și își promovează frumos nu numai istoria, ci și civilizația și industriile tradiționale, atrăgând anual milioane de turiști.

rope_pulling_iceland

Vă dau un mic exemplu – Muzeul poveștilor istorice islandeze – saga. Când soțul meu m-a întrebat dacă vreau să văd muzeul dedicat saga islandeze din Reykjavik, am refuzat la început, imaginându-mi un plicticos muzeu al cărții, cam ca la noi, și pentru că, în mod ciudat, era găzduit de… unul din rezervoarele de apă ale orașului! Apoi am acceptat, pentru că era o zi ploioasă și nu aveam altceva în program. Dar mă bucur enorm că am avut șansa să îl vedem. Este istorie pură, prezentată inedit și atractiv.

sagamuseum_sagamuseum-2500x1250

Islandezii au înțeles să învețe istoria nu numai în clasă, teoretic, ci și în mod activ. Școlile și elevii lor au participat din plin la strângerea artefactelor pe care le putem admira în muzee și au participat și la re-creerea unor modele sau machete de vase, mobilier, mici personaje, unelte etc., lucrate de ei în atelierele practice din școli, cu ajutorul profesorilor și experților în istorie și antropologie.

Sau la realizarea filmelor video pe care le poți admira peste tot în muzee.

top-6-museums-in-reykjavik-2

Când învață lecții despre anumite perioade istorice, merg cu clasa la muzee, care organizează evenimente speciale pentru elevi și au multe elemente interactive – audio, video, jocuri.

Elevii participă în grup și la festivalurile cu teme istorice distrându-se de minune, dar și învățând.

akureiry-minjaakkrakkar-mus

Iar construcția de machete și obiecte diverse cu valoare istorică nu s-a oprit doar la dotarea muzeelor, ci este și o activitate dedicată amenajării de hoteluri, case de oaspeți, restaurante, magazine și industriei turistice. Ce ai învățat la școală pentru istorie și atelierul de practică se poate continua cu o ocupație în viața adultă – fie ca meșteșugar specializat în realizarea de produse tradiționale, fie ca ghid turistic (măcar ca a doua ocupație, pe lângă cea de fermier).

Akureiry-history-festival

Ce ziceți? Nu credeți că istoria e mai interesantă când o înveți așa? Sau alte materii…

kids-museum-Iceland

De mă întrebați dacă se poate și la noi face așa ceva, eu vă spun că da și că deja s-au făcut lucruri similare. Chiar acum îmi vin în minte trei astfel de exemple – 4 manuale pentru CDȘ, clasele V-VIII (natură, istorie și civilizație, cultură și tradiții, personalități), realizate în cadrul Proiectului Parcul Dinozaurilor, Țara Hațegului, prin colaborarea dintre Universitatea București, Muzeul Țăranului Român și școli din Geo-Parcul Țara Hațegului, și două programe non-formale de week-end sau vacanță, realizate în comunele Ciocănești, Dâmbovița și în Țara Făgărașului, la Muzeul de pânze și povești (http://muzeuldepanzesipovesti.blogspot.ro/).

Cred că mai sunt și altele, trebuie doar să le (re)cunoaștem, să le punem în valoare și să vrem să le multiplicăm.

Muzeu-interactiune

2 thoughts on “Istorie și civilizație – lecția islandeză

  1. Avionul a oprit in Islanda cint am fost in vacanta in Scotia. Nu am iesit din aeroport sa vizitam capitala. Cind eram in avion, am citit foarte mult despre Islanda si am aflat ca este a tara cu a cultura unica. A fost interesant sa aflu despre plajele cu nisip negru care exista datorita activitatii vulcanice. Apa din Islanda este cea mai buna apa pe care am baut vreodata! Am aflat ca toata lumea in Islanda trebuie sa mearga la facultate. Chiar si stuartezele erau educate. De asemenea toti islanzezii invata limba Engleza ca o a doua limba si e mandatorie de stiut. Islanda are cea mai varietate de “berries” afine, si altele de care nu am auzit! De fapt acolose fac cele mai bune gemuri. Pentru ca majoritatea populatiei lucreaza in ferme, Islandezii au voie sa lucreze in orice tara nordica si U.S. fara viza. Sa incurajeze economia, Islanda este un important loc de oprire a avioanelor care zboara din U.S. Pe timpul iernii cind este mai mult intuneric, tinerii citesc foarte mult. Islandezii maninca salmon in fiecare zi. Am citit ca Islanda este un loc preferat at Julie Christie, una din actritele mele favorite! Ea incurajeaza oamenii sa se duca in vacanta acolo. O vacanta in Islanda este destul de scumpa mai ales in timpul verii din cauza prezentei aurolei boreale. Poate curind voi avea sansa sa o vizitez.

    Like

  2. Pingback: 30+ Proiecte care-i vor încânta pe elevii tăi | Centrul de Resurse pentru Eco-bio Educație, Reziliență și Sustenabilitate

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.