Școli fericite – Fericirea e molipsitoare!

Am rămas datori cu povestea a încă două școli care s-au prezentat în cadrul Festivalului Fericirii – la evenimentul Happy Schools. În primul articol v-am prezentat trei modele. Ne face plăcere să vă spunem mai jos alte două aventuri interesante.

Al patrulea povestitor din cadrul evenimentului a fost Dumitrel Toma, de la Liceul Danubius din Călărași – „O școală care place și care cultivă competențe și valori”.

Danubius-2Așa se autodefinesc și, deși sunt o școală cu profil profesional, sunt una din cele mai bine dotate școli din județ (https://prezi.com/swyn4akkf2bs/prezentarea-liceului-danubius-calarasi-2016/)

Rețetele lor? Implicăm elevii în numeroase proiecte școlare extracurriculare; Stimulăm hărnicia și urmărim crearea de produse finale; Vizăm construirea unor personalități armonioase; Oferim un mediu sigur și stimulăm munca în echipă; Promovăm în comunitate toate reușitele elevilor noștri.

Punctele lor tari? În afara bazei materiale, comunicarea la nivel instituțional, cadre didactice cu înaltă calificare și care se perfecționează continuu, diversitatea ofertei educaționale, ancorarea în comunitate.

Dumitrel – În momentul în care instituția e mai importantă decât oamenii, fericirea nu poate fi decât accidentală. Provocarea noastră, a profesorilor este să facem fericirea o realizare permanentă. Știm cu toții că adaptarea la norme te blochează. Și că e greu să ieși din zona de confort. Dar am descoperit că elevii tind să devină fericiți în momentul în care ei sunt implicați în învățare, în decizii și activități care îi angrenează total, inclusiv cu corpul, nu numai cu capul. Asta trebuie să le oferim – șansa să fie implicați în proces. Clasa este un puzzle de personalități, idei, dorințe diferite, pasiuni, interese. Fericirea apare atunci când fiecare se edifică. Și nu este neapărat necesar să te duci la o școală privată – poți să te dezvolți ca persoană chiar dacă ești la un liceu de stat, profesional. O școală ca a noastră te ajută.

Danubius-laborator-vapor

Ultima vorbitoare, înaintea sesiunilor de întrebări și răspunsurilor și a lucrului în echipe propus participanților la eveniment, pentru a încerca să definim fericirea în școală, a fost Mădălina Scutariu, de la Asociația de părinți a Liceului de Mecanică Fină, București, unul din liceele beneficiare ale proiectului Zburd – educație prin coaching.

Proiectul Zburd şi-a propus să identifice cauzele reale a gradului mic de promovabilitate al elevilor din 5 licee profesionale şi să ofere un sprijin real liceeniilor care îşi doresc sa înveţe şi să promoveze Bacalaureatul. Uneori cauzele sunt legate de lipsa unei sume minime pentru ca un tânăr să poată merge la şcoală, alteori frica de eşec îl împiedică pe tânăr chiar să se pregătească și să înscrie la BAC.

Echipa formată în cadrul fiecărui liceu (din profesori, elevi și părinți) a avut rolul să creeze cadrul necesar pentru ca acești tineri să se poată concentra pe materiile esenţiale, să recupereze unde există întârzieri şi să câștige încredere în ei înșiși.

Fiecare liceu dintre cele cinci incluse în proiectul-pilot și-a stabilit propriile obiective, în funcţie de situaţia pe plan local. După aproape doi ani, cele cinci licee au obținut rezultate excepționale, în ciuda faptului că majoritatea elevilor din liceele selectate provin din medii defavorizate, cu familii monoparentale sau chiar fără părinți. Rata de promovabilitate la Bacalaureat a crescut de două-trei ori în aceste licee, față de o creștere medie de 20% la nivel național. Cu sprijinul unor antrenori voluntari, elevii, profesorii și părinții au învățat să lucreze împreună. Au început de la BAC și au reușit mult mai mult: să reducă semnificativ absenteismului și să soluționeze problemele legate de violență. În plus, comunicarea s-a îmbunătățit, elevii au căpătat mai multă încredere în ei înșiși, iar părinții au contribuit și ei la crearea unui mediu școlar atractiv.

zburd-grup-scolar-bucuresti-mecanica-fina

Rețeta lor? Lucrul împreună – părinți, elevi, profesori; Mult voluntariat – am lucrat multe zile până seara târziu; Respectul față de cerințele elevilor, profesorilor, părinților.

Secretul reușitei? Să ieși din valea plângerii!!! Să spui – Ba se poate!

Mădălina – Am învățat că doar noi putem face schimbarea. Nu te oprește nici primarul, nici ministrul, nici inspectoratul, nimeni nu te poate opri. Trebuie să găsești acel resort care este – să vrei să faci! Se poate, cu iubire, dedicație și dăruire.

Trebuie să te gândești și la cel de lângă tine, să-l ajuți. Viața merită trăită în fericire – cu tine și cu cei din jur. Fiecare copil are un potențial care poate fi și merită valorificat!

Am pornit de la a iubi copiii și acum absolvenții ne sar în brațe, primim flori… E cea mai mare satisfacție – copiii tăi care au absolvit să nu te uite.

De ce a trebuit să vină cineva din exterior ca să ne spună toate astea?

un-elev-de-la-liceul-quot-mecanica-fina-quot-din-bucuresti-a-fost-injunghiat-de-un-colegȘcoala era dezorganizată. Directorului nu-i păsa decât de propriul scaun, de propria persoană, obstrucționa orice inițiativă, nu făcea nimic pentru dotarea școlii, clădirea era în paragină iar școala era în pragul desființării. Aveam violență în școală, venea poliția și de câte 2-3 ori pe zi! Aveam elevi care se drogau, sau erau alcoolici.

Ne-am asociat, organizația de părinți plus trei profesori din școală plus antrenorii de la Zburd și am devenit o forță de neoprit. Nu am putut fi împiedicați. A fost un pic de nebunie, mult curaj și încredere. Nu voiam să ne luptăm cu sistemul, să deranjăm, ci doar să dăm o șansă mai bună elevilor. Asociația de părinți a avut un rol foarte mare în acest proces.

Ce am reușit? Am adus fonduri, am reparat clădirea școlii din temelii, am dotat-o cu echipamente, i-am schimbat denumirea și am salvat-o de la dispariție.

ZBURD-16

Cum măsurăm fericirea? Promovabilitatea a crescut încă din primul an cu 11%. S-a redus dramatic violența din școală, s-a instaurat un cu totul alt climat. A scăzut absenteismul – copiii au reînceput să vină la ore, să învețe. Mulți din tinerii care luau droguri sau consumau alcool au renunțat la obiceiurile nocive.

De ce am reușit? Omul e limitat de frici!! Ca să reușească, atât elevii cât și oamenii în general, trebuie ajutați să-și depășească fricile, limitele. Noi am spus: Ba se poate!

Mesajul organizatorilor de la ROI pentru toți cei implicați în procesul educativ – profesori, părinți, elevi este: FERICIREA E MOLIPSITOARE!

Și noi spunem:

Depășiți-vă fricile și molipsiți-vă! Creați cât mai multe școli fericite, pentru ca și voi să fiți fericiți.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.