Învățarea prin joc și imaginație – O nouă cultură a învățării

Adoptând schimbarea și văzând informația ca pe o resursă poate să ne ajute să nu mai gândim învățarea ca pe un proces izolat de absorbție de informație și să începem să ne gândim la ea ca la un proces cultural și social de angajare cu lumea în continuă schimbare din jurul nostru.

Încă o dată, experiența copiilor ne poate arăta calea.

Copiii utilizeaza jocul și imaginația ca pe mecanisme primare prin care dau sens lumii noi și în rapidă schimbare cu care se confruntă. Cu alte cuvinte, pe măsură ce copiii întâlnesc locuri, oameni, lucruri și idei noi, ei utilizează jocul și imaginația pentru a face față afluxului masiv de informație pe care o primesc. Psihologul specializat în dezvoltarea copiilor, Jean Piaget a aflat că informația devine susceptibilă să fie folosită în joc când a fost asimilata și repetată, și că acest joc cu informația este mijlocul prin care majoritatea copiilor învață să înțeleagă lumea din jur, de la cele mai timpurii stagii ale dezvoltării.

SOS-village-The-Kids-560x373

De-a lungul istoriei, modelul acceptat de gândire era că, pe măsură ce copilul crește, devine mai eficient în înțelegerea mediului în care trăiește, iar lumea lor pare să devină mai stabila. Și, pe măsura ce crește și devine obișnuit cu lumea, nevoia percepută de joc se diminuează.

Astăzi, totuși, atât copiii cât și adulții trebuie să continue să se adapteze unei lumi în permanentă mișcare și expansiune. Un copil care se joacă cu o nouă jucarie și un adult care se racordeaza la internet, de exemplu, amândoi se întreabă: ” Ce să fac acum? Cum să fac față acestei situații, proces sau informații noi și cum să dau sens acestei lumi noi?”

Aceasta schimbă formula: Într-o lume cu un flux aproape constant, jocul (experimentarea n.n.) devine o strategie de adoptare a schimbării, mai curând decât un mod de a crește în afara ei.

Așa cum am argumentat mai devreme, abordările tradiționale ale învățării nu mai sunt capabile să facă față unei lumi care se schimbă constant. Trebuie să se găsească totuși un echilibru între structura pe care o asigură instituțiile de educație și libertatea permisă de resursele aproape nelimitate pe care le pun la dispoziție noile media, fără să se piardă sensul scopului și direcția. Unii afirmă că una din principalele probleme ale educației (de azi), de exemplu, este acela că școlile suferă de un exces de structură, în care nu mai este loc pentru noile tehnologii cum sunt Faebook și Wikipedia. Alții cred că problema constă în insuficienta structură, care nu poate stăpâni deplin puterea noilor media și tehnologii. Susținând oricare din aceste poziții poate oferi rezultate pe termen scurt, dar pe termen lung va da greș, deoarece nici una dintre ele nu caută să rezolve schimbările care se întâmplă în jurul lor. Cu alte cuvinte, doar dând voie elevilor să navigheze pe internet nu rezolvă problema mai mult decât o face lectura cărților și testările.

CERN-CChallenge-Based-Innovation-Lego-Serious-Play-Exercise-with-Massimo-Mercuri-1024x576

Cercetătorii de la CERN, în timpul conpetiției LEGO de inovare pentru modulul Massimo – Mercury

Probleme similare există și la locul de muncă (pentru adulți). Nevoia de inovațiesângele dătător de viață al afacerilor – este larg recunoscută, iar imaginația și joaca sunt ingredientele cheie pentru ca inovația să se întâmple. Și totuși, în timp ce în alte culturi de educație a adulților, cum este cea a hobby-urilor de amatori, oamenii inovează ca nebunii, locurile de muncă au devenit aproape muribunde (din acest punct de vedere).

Provocarea este să găsești calea prin care să îmbini structura și libertatea pentru a crea ceva cu totul nou.

***

Fragment din cartea “O nouă cultură a învățării”,

de Douglas Thomas și John Seely Brown

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.