Lecțiile iernii 2022 – Să salvăm planeta de secetă

Am mai săpat în mormanul de idei de lecții și activități aduse de viscol la noi în prag și am găsi această activitate interesantă și antrenantă.

Căutați locurile unde există gheață și zăpadă – o activitate online pentru elevi de clasele 8 – 12

Photo by SpaceX on Pexels.com

Obiectivul activității

Utilizați imagini ale Pământului văzut din spațiu (transmise de o navetă sau stație spațială) pentru a găsi locurile de pe Pământ unde există în acest moment gheață sau zăpadă.

Introducere

Căutarea pentru gheață și zăpadă Pentru unele comunități, nu este o problemă să aibă suficientă apă. Dar unele zone din lume sunt aride sau predispuse la secetă. Pentru persoanele care locuiesc în acele locuri, obținerea apei este crucială. În unele din aceste zone aride, apa poate proveni din zăpada și gheața care se găsesc pe munții înalți din apropiere.

Prefaceți-vă că sunteți o echipă însărcinată cu prevenirea secetei pe Pământ. Înainte de toate, sarcina voastră prioritară este să întreprindeți o căutare globală pentru a găsi locurile de pe Pământ care au gheață sau zăpadă. Înainte de a începe să raportați unde ați găsit pe site-uri imagini cu zăpadă și gheață, asigurați-vă că aveți o hartă a lumii pe care să marcați punctele descoperite. Dacă nu aveți deja în clasă o astfel de hartă, discutați cu profesorul vostru despre posibilitatea de a obține o astfel de hartă.

Când te uiți la imagini ale Pământului văzut din spațiu, zonele cu gheață și zăpadă pot arăta similar cu alte zone care pot avea o culoare albă, în special cele acoperite de nori. Uneori norii au un fel de aspect pufos, dar nu întotdeauna.

Zăpada și gheața acumulată pe crestele munților constituie un important rezervor de apă care permite dezvoltarea vieții în zonele mai joase și supraviețuirea speciei umane. Photo by Pixabay on Pexels.com

Desfășurarea activității

Se poate lucra pe echipe, fiecare echipă examinând imaginile de pe un site. Căutați imagini ale Pământului pe unul din site-urile de mai jos.

Când găsiții un loc care pare să aibă gheață sau zăpadă trebuie să faceți următoarele lucruri:

Obțineți cât mai multe din următoarele date:

1. URL (adresa web)

2. Locația geografică

3. Latitudinea și longitudinea

4. Alte informații de identificare, cum ar fi numărul de identificare a fotografiei NASA

Marcați locul pe o hartă a lumii – dacă puteți, scrieți și numele locului pe hartă.

Imprimați imaginea sau descărcați-o pe un laptop/ computer. (dacă nu știți cum, întrebați-vă profesorul)

Pentru a vă organiza datele, creați un tabel ca acesta:

Locuri unde există gheață sau zăpadă

URL sau pagina web

Locația geografică

Latitudine

Longitudine

Alte informații

Notă: Puteți adăuga câte rânduri aveți nevoie Mult succes în căutarea voastră!!!

Căutați locurile albe din fotografiile de pe site-urile NASA de mai jos.

Dacă vedeți o pată albă, întrebați-vă dacă este cu adevărat zăpadă sau sunt doar nori? Unii nori se disting deoarece arată pufoși, dar nu toți. Dacă găsiți zăpadă sau gheață tipăriți sau salvați imaginea și adăugați informațiile în tabelul vostru.

Iată câteva site-uri NASA unde găsiți fotografii ale Pământului făcute din spațiu:

1. Office of Earth Scienceshttp://eol.jsc.nasa.gov/

Pe acest site sunt aproape 400,000 de fotografii ale spațiului și Pământului, făcute de astronauți cu camere de mână.

2. Welcome to Earthhttp://pds.jpl.nasa.gov/planets/welcome/earth.htm

Pe acest site găsiți o mică colecție de imagini ale Pământului strânse de cei de la JPL (Jet Propulsion Laboratory).

3. NSSDC Earth Photo Gallery
http://nssdc.gsfc.nasa.gov/photo_gallery/photogallery-earth.html

Pe acest site găsiți o galerie de imagini ale pământului făcute din vehicule spațiale, altele decât naveta spațială ( Space Shuttle).

4. Earth Observation Mission Menu http://ic-www.arc.nasa.gov/ic/projects/bayes-group/Atlas/Earth/mission-menu.html  Din meniul acestui site, Misiunea de observare a Pământului, alegeți din lista misiunilor navetei spațiale (Space Shuttle) una din misiunile dintre STS 67 (March 1995) și STS 77 (May 1996) sau chiar după acestea. După ce ați ales misiunea veți găsi o hartă interactivă. Dând click oriunde pe această hartă generală, se va deschide o hartă mai apropiată a regiunii, pe care sunt însemnate cu roșu locurile care au fost fotografiate și există fotografii. Notă: Marcați căsuța “Image Captions” pentru a putea vedea textul cu informațiile despre imagine. Dacă faceți așa imaginile se vor încărca și mai repede. Dacă imaginea mică ce apare în căsuță vi se pare promițătoare, puteți da un nou click ca să vedeți imaginea mărită.

5. EarthRISEhttp://earthrise.space.com/ Acest site are niște imagini foarte frumoase făcute din diferiți sateliți și din misiunile navetei spațiale. Puteți găsi imagini ale Pământului din diferite locații specifice, de exemplu puteți introduce latitudinea și longitudinea unei arii care vă interesează sau să căutați cu cuvinte cheie, cum ar fi Hawaii, You can find pictures of the Earth for a specified location, for example, you can enter the Latitude and Longitude of the area of interest, or search by keywords like Hawaii, Brașov etc.

În SUA există și un centru specializat, și găsiți adresa site-ului lor aici:

6. National Snow and Ice Data Centerhttp://nsidc.org/NSIDC/gallery.html

National Snow and Ice Data Center (NSIDC)

Photo by Nothing Ahead on Pexels.com

După ce fiecare echipă a găsit mai multe imagini ale locurilor unde se găsește gheață sau zăpadă, vor împărtăși cu profesorul și restul clasei descoperirile făcute și vor arăta imaginile pe un ecran sau tipărite. Ei vor explica și locațiile de pe Pământ de unde sunt imaginile, apoi vor marca pe harta generală a Pământului acele locații.

Dacă nu aveți la dispoziție o hartă a Pământului, puteți tipări harta pe care o găsiți mai jos (dați un click pe hartă pentru a o mări).

http://cse.ssl.berkeley.edu/SegwayEd/lessons/search_ice_snow/ski.1.homepage.html

După ce fiecare echipă și-a terminat căutarea și a identificat locurile, se pot face comparații pentru a elimina imaginile în care sunt doar nori și apoi se poate realiza un singur tabel în care sunt trecute toate locurile cu zăpadă și gheață identificate de cele 3-4 echipe care au lucrat.

Sursa: http://cse.ssl.berkeley.edu/SegwayEd/lessons/search_ice_snow/ski.1.homepage.html

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.