Viscolul ne-a adus în prag un morman de lecții de iarnă

Ce putem să spunem, aveam pregătite o mulțime de teme interesante de împărtășit cu voi, dar acum, când viscolul ăsta ne-a blocat cu mormanul lui de lecții de iarnă, va trebui să luăm lopețile de zăpadă și să le dăm mai departe una câte una.

Brrrr! Și s-a făcut frig, se vede că iarna își intră în drepturi.

Dar nu ne plângem, ne place anotimpul iernii cu aerul lui rece cu miros de brad și munte, cu sclipirile zăpezii proaspete, cu florile de gheață din geamuri, cu oameni de zăpadă, bătăi cu bulgări, alunecări pe ghețuș și cazematele făcute de băiețeii cu temperament și imaginație de războinici.

Haideți să celebrăm anotimpul iernii și cu câteva din lecțiile sau activitățile interdisciplinare strânse de specialiștii de la Education World.

Activități în aer liber, iarna. Photo by Susanne Jutzeler, suju-foto on Pexels.com

Ghidul profesorului pentru iarnă

Una dintre primele recomandări ale E.W. este site-ul Teach-nology, care vă propune un ghid* și câteva teme de abordat, pe care le veți regăsi mai jos.

* https://www.teach-nology.com/themes/holidays/winter/

În general se consideră că iarna durează de la sfârșitul lunii noiembrie până la sfârșitul lunii februarie. Cu toate acestea, prima zi oficială de iarnă este ziua de douăzeci și unu decembrie, ziua cea mai scurtă care reprezintă solstițiul de iarnă.

Iarna poate fi percepută de mulți ca un anotimp trist. Când vezi afară toate acele zile cu ninsoare, sau ploioase, cu vremea rece și vântoasă îți este greu să îți aduni energia și să te ocupi de ceva. În timpul iernii ni se pare că toate plantele mor și lumea se culcă. Dar noi oamenii ne putem desprinde de tentația de a ne cuibări la căldură și de a dormita și îi putem menține pe elevi implicați în învățare și în activități legate de natură pe tot parcursul iernii.

Se pot cultiva mici plante chiar în cartoane de ouă. Photo by Ron Lach on Pexels.com

Mica seră a clasei

Poate că afară e frig, dar în interior e cald și bine. Una din activitățile pe care le puteți iniția cu elevii voștri este cultivarea de plante – și asta vă va menține ocupați și vă va ridica moralul. Puteți face asta mai ales dacă aveți în clasă ferestre orientate spre soare. Este o activitate care nu presupune multe investiții – de exemplu puteți încropi ghivecele din recipiente sau găletușe de iaurt, cu pământ adus din pădure sau curți. Puteți face, de asemenea, unele activități de cercetare pe plantele voastre – să observați ce poziție față de lumină le priește sau cât de des trebuie udate. Știți voi, alegeți un grup martor de plante și experimentați pe alte grupuri. Puteți adăuga și o activitate de documentare pe internet, ca să aflați de la grădinari ce specii de plante se potrivesc mai bine pentru cultivarea în interior, iarna.

În cazul în care acest lucru nu se potrivește în clasa ta, ai putea încerca ideea de a pune semințe la germinat. Veți avea nevoi de o tăviță și un strat de vată (sau un prosop de hârtie) umezit, peste care să puneți pahare de plastic transparente, răsturnate. Sub fiecare pahar puneți pe stratul umed câte o sămânță de dovleac, de floarea soarelui (crude nu prăjite), de dovlecei, boabe de grâu și de fasole întregi Evident puteți încerca și cu alte semințe de flori și legume din plicuri cumpărate de la magazin. Dacă păstrați prosopul umed timp de câteva zile, veți vedea rapid semințele încolțite. Urmăriți germinarea lor și măsurați cu cât au mai crescut plantele voastre, comparând care dintre ele crește mai repede.

Râmele sunt foarte importante pentru fertilitatea solului. Fermele de viermi sunt chiar o idee de afacere pentru viitor. Photo by Sippakorn Yamkasikorn on Pexels.com

Ferma de râme

Dacă părinții elevilor tăi sunt curajoși, ai putea încerca să-i convingi să te lase să ai o fermă de viermi sau o fermă de râme*. În acest fel le poți arăta copiilor (și părinților) ce se întâmplă în natură cu resturile vegetale și animale pe care ei le aruncă la coșul de gunoi. O astfel de fermă se amenajează ușor într-o cutie foarte mare de carton, căptușită cu un strat de plastic gros (o pungă mare și groasă). Puneți în cutie pământ, peste jumătatea cutiei și câțiva viermi sau râme. Copiii vor hrăni viermii/ râmele cu resturi (mai ales vegetale) de la cină pe care le aduc a doua zi la școală (nu prea multe, ca să nu înceapă să se strice și să miroasă) Păstrați cutia la rece, la întuneric și umezeală. Lăsați elevii să examineze din când în când cât de mult s-au dezvoltat și înmulțit viermii lor. Veți dori să păstrați cutia într-un loc rece, umed și la întuneric. Făcând acest lucru, le puteți arăta părinților cum pot fi reciclate în cutii de compost resturile rămase de la bucătărie. Vor fi încântați!

* https://popeyeandcloudy.com/ro/ce-sunt-fermele-de-rame

În timp ce așteptați ca plantele voastre să crească și râmele din fermă să se dezvolte, puteți petrece câteva ore pictând și decorând ghivecele de teracotă pe care le veți utiliza în timpul primăverii pentru a planta în afara clasei florile crescute de voi. Aceasta este o modalitate distractivă de a vă identifica cu munca grea pe care ați făcut-o și de a demonstra succesul vostru în creșterea plantelor.

Photo by Sergey Platonov on Pexels.com

Grija față de păsări

În cele din urmă, dacă v-ați săturat de viermi și plante, vă puteți încerca mâinile cu construirea de căsuțe și hrănitoare pentru păsări (există și kit-uri gata de montat). Mai ales iarna păsările din localitatea voastră au nevoie de adăposturi mai călduroase și de puțină hrană suplimentară pentru a putea trece cu bine de acest anotimp greu pentru ele. Odată realizate, elevii tăi le pot și decora.

După ce, cu ajutorul unor părinți grijulii, instalați în pomii din curtea școlii (sau pe lângă casele copiilor) căsuțele și hrănitoarele (căsuțele mai sus, hrănitoarele la o înălțime la care copii pot ajunge pentru a le reumple), asigurați-vă că elevii voștri hrănesc păsările și nu le neglijează.

Alte idei de lecții și activități

Chiar dacă vremea este rece, distracția voastră în aer liber nu trebuie să se oprească. Ieșiți în curtea școlii și faceți mișcare – nu uitați că aerul curat ține boala departe!

Dacă a nins la voi și aveți zăpadă proaspătă în curte, ieșiți și faceți un om de zăpadă, din mingi de zăpadă cât mai rotunde. Măsurați fiecare minge din care este compus omul de zăpadă. Apoi, pentru a vă încălzi, intrați înapoi în clasă și calculați volumul fiecărei mingi de zăpadă și apoi calculați greutatea apei care ar rezulta când se va topi toată zăpada din omul vostru de zăpadă.

Apoi puneți elevii să scrie o povestire despre omul de zăpadă care s-a topit.

Ce mai puteți face afară? Descoperiți ce rol are vântul în formarea zăpezii și a gheții.

Ce zici de alte idei pentru proiecte de iarnă? Iată câteva idei de proiecte distractive pentru a consolida în sala ta de clasă ideea că iarna poate fi interesantă.

  1. Citiți cărți despre iarnă și despre ce fac animalele în timpul iernii și apoi puneți elevii să realizeze cărți cu imagini despre asta.
  2. Confecționați fulgi de zăpadă și vorbiți cu elevii despre Știința fulgilor de zăpadă** https://creeracord.com/2017/01/09/zilele-zapezii-stiinta-fulgilor-de-zapada/
  3. Spuneți-le o poveste despre un grup de tineri care s-au rătăcit iarna pe munte și au așteptat doua zile până i-a găsit o echipă de salvare. Apoi cereți-le să lucreze în grupuri și să se gândească la ce ar trebui să conțină un kit de supraviețuire afară în anotimpul rece. După ce au făcut propria listă, se pot și document online pentru a afla mai multe de la specialiștii în salvări montane.
  4. Cercetați ce fac animalele pentru a supraviețui iarna?
  5. Aflați de ce se folosește sarea pentru a păstra drumurile curățate de zăpadă iarna. După ce elevii se documentează, puteți face și un experiment științific*** https://creeracord.com/2019/12/07/experimente-stiintifice-de-iarna-pentru-copii-ii-2019/
  6. Învățați cum funcționează termometrele și faceți experimente de măsurare a temperaturii de afară.
  7. Pentru ora de limba română sau limbă străină puteți face asociații de cuvinte legate de sezonul rece.
  8. Pentru ora de limba engleză aveți mai jos un link către cuvinte încrucișate despre iarnă. https://www.teach-nology.com/worksheets/misc/winter/cross/Winter Crossword Puzzle Worksheet

Vă mai sugerăm unul din vechile noastre articole și gata, că am obosit dând la o parte maldărul de idei aduse de viscol.

Pe mâine…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.