Îmbrățișați iarna cea rece și experimentele ei științifice

Pe aici doar plouă, dar mi-a șoptit mie un ren că prin alte părți de țară ninge, deci vine timpul să ne bucurăm de frumusețea zăpezii. Eu abia aștept, pentru că-mi place iarna și pentru că mi-ar place un Crăciun cu zăpadă 🙂 Știu că și multor copii le place așa că, de ce să nu-i ajutăm să  petreacă zilele cu zăpadă mai plăcut și.. instructiv.

Shelley, o profesoară care trăiește în nordul Canadei, vă propune câteva experimente simpatice și activități creative de iarnă.

Iarna aduce cu ea propriul gen de provocări. Untul meu e tare ca piatra. Picioarele sunt totdeauna reci. Și îmi ia ani până să îmbrac pe toată lumea în haine și să-i duc afară. Dar este de asemenea frumos. După ce cade zăpada lumea pur și simplu strălucește. E ca și cum zânele au trecut pe aici și au presărat lumea cu praful lor cel magic. Iarna poate inspira de asemenea uimitoare experimente și lecții în laborator cu oportunități de învățare fantastice. Când natura este frigiderul tău natural, ai putea de asemenea să faci gheață. Și Știința Iernii!

Nu sunt un mare fan al iernii. Ceea ce e cam prost, deoarece trăim într-un loc în care deseori ninge în Septembrie și încă avem zăpadă în Mai!. De fapt, de-a lungul vieții mele am avut zăpadă în fiecare lună a anului. Anul acesta a nins în August și eu lucram într-un magazin de înghețată (peste vară, ca să fac un ban în plus..). Nu mai trebuie să vă spun cât de tăcută a fost ziua pentru cupele mele de înghețată…

Acum, dacă tot e asta casa mea, iar iarna este o mare a parte a vieții aici, eu trebuie să îmbrățișez frigul. Să întâmpin cu bucurie zăpada. Să găsesc căi să aduc tot ce este mai bun din această vreme.

Așa că m-am înfofolit în pufoaica mea și în șoșoni și mi-am croit drum prin sălbăticie pentru a aduce pentru voi o listă cu experimente științifice de iarnă care celebrează frigul și aduc amuzament în aceste zile friguroase!

Cu toate acestea, deoarece știu că nu sunt singura care urăște să iasă afară iarna, plus că nu toți dintre voi trăiesc acolo unde natura este un frigider, am împărțit aceste activități în două categorii: știința iernii pentru interior și știința iernii pentru exterior. Enjoy!

1-Ice-Ornaments-600x600

Iată, pentru început, două dintre activitățile pe care le puteți face cu copiii în clasă, iar părinții le pot face cu copiii în vacanța de iarnă.

E iarnă pentru mulți dintre noi, în mod special pentru prietenoșii noștri vecini, canadienii care se bucură de o vreme rece ca gheața. Nu putem lăsa vremea să ne demoralizeze. De fapt, putem folosi vremea în avantajul nostru și putem crea lucruri minunate.

Când afară e frig, ai putea să faci și tu gheață. Și o gheață chiar frumoasă cu lanterne de gheață* sau cu ornamente de gheață**. Două activități STEM pentru pre-vacanță.

* https://www.steampoweredfamily.com/activities/engineering-ice-lantern-stem-activity/

* https://www.redtedart.com/kids-get-crafty-ice-ornaments/

1-ice-lantern-1

1. Creați o lanternă de gheață pentru Crăciun

Această activitate este foarte distractivă pentru preșcolari și copiii din clasele elementare.

Pentru a-ți face propria Lanternă de Crăciun vei avea nevoie de:

Un pahar mare de plastic transparent
Un pahar mic de plastic
Mici piese decorative cum sunt mici pompoane și/sau biluțe colorate, beteală, bețe elastice de curățat pipa (în special cele lucitoare”), etc. .
Coloranți alimentari
Bandă de lipit
Apă
Un congelator sau trebuie să fie afară sub zero grade
Lumânărele artificiale cu baterie – leduri (Battery operated candle)

1-ice-lantern-2

Instrucțiuni pentru Lanterna de Crăciun:

Primul pas este să decizi ce decorațiuni folosești. Asta e o provocare inginerească! Noi am găsit că cel mai bine merg bețele elastice de curățat pipa, pe care le poți îndoi în așa fel încât să formeze o spirală spre partea exterioară a paharului mare. Asta acționează ca o ghirlandă și un loc în care să pui toate celelalte pompoane sau biluțe în așa fel încât ele să stea în locul în care dorești.

Acum plasează cu grijă pompoanele și biluțele în așa fel încât să stea în echilibru pe ghirlandă. Asta poate fi o provocare dar ele se vor mișca oricum când pui apă, așa că nu vă stresați prea mult.

O dată ce ești mulțumit de decorații, strecoară paharul cel mic în interiorul celui mare. Lipește-l cu bandă în așa fel încât marginea lor de sus să fie drepte una față de alta. Patru bucăți de bandă transparentă merg bine pentru a le ține în loc.

Începe să adaugi apă cu grijă între cele două pahare în așa fel încât apa să intre numai în paharul cel mare. Va trebui să pui o greutate oarecare în paharul cel mic pentru a-l opri să salte în sus. Noi am adăugat câteva pietricele pentru a-l ține pe loc.

Umple spațiul dintre pahare cu apă până ce apa este la doar 2 centimetri de margine.

Adaugă câteva picături de colorant alimentar în apă.

Plasează paharele în congelator (sau afară) pentru 5 ore sau până este complet înghețat.

1-ice-lanterns-3a

Un strop de știință

O dată ce este înghețat privește un moment la creația ta/ voastră. Ce remarci?

Ar trebui să remarci că, în ciuda benzii și a greutăților puse în el, paharul cel mic și gheața sunt mai înalte față de marginea de sus a paharului mare. Asta este datorită expansiunii apei atunci când îngheață. Asta e o oportunitate fantastică de a vedea în practică și a discuta ce se întâmplă cu apa atunci când își schimbă starea.

Acum îndepărtează cu grijă paharul interior, apoi paharul mare de deasupra. Ar putea fi nevoie să le tăi ca să le poți scoate. Doar strecoară cu grijă vârful unor foarfecu ascuțite i ar trebui să fii capabil să le tăi / scoți.

Pentru siguranță, poți folosi mici lumânărele artificiale cu baterii, care au și avantajul că nu vor topi lanterna – pe care să le pui în interior, în orificiul lăsat de paharul mic.

Aprinde lumânarea, pune-o afară în frigul iernii (pe pervazul ferestrei sau în grădină, n.n.) și bucură-te de frumusețea creației tale!

Imaginează-ți un șir format din aceste lanterne aliniat de-a lungul potecii care duce la ușa ta în seara de Crăciun. Un uluitor bun-venit pentru musafirii tăi!

1-ice-decorations-for-your-outdoor-spaces-5

2. Copiii devin meșteri: Ornamente de gheață

Această activitate recomandată de Shelley, este propusă de Maggy, din Anglia.

Pe măsură ce și UK experimentează ceea ce s-ar putea numi ”o iarnă ca lumea”, hai să îmbrățișăm zăpada și să o utilizăm pentru a face decorațiuni frumoase. Mi-aș dori ca asta să fie ideea mea… dar bineînțeles că nu a fost! Am văzut-o ca parte a unei discuții despre o carte, Mumsnet – Winter Ice Decorations. Ele sunt atât de simple și atât de drăguțe: Decorații din gheață. Meșteșugăreli fabuloase, amuzante, rapid de făcut care te învață de asemenea puțină știință (despre cum îngheață apa).

Cartea (care este versiunea germană a unei cărți suedeze) este o carte foarte tradițională, cu lecții despre cum să te bucuri de fiecare anotimp. Desenele sunt de modă veche și sper să vă placă.

1-ice-christmas-decorations-for-outdoors-2-554x393

Cum se creează ornamentele

Acestea sunt incredibil de ușor de făcut.

Materialele: farfurii, câteva bucățele decorative (noi am utilizat mici fructe colorate, ilice, semințe de arțar, scoici și bețișoare), ceva sfoară colorată, apă.

1) Umpleți farfuriile cu apă

2) Adăugați o bucată de sfoară îndoită în două pentru agățat (asigurați-vă că e bine scufundată, și destul de lungă). Una din decorațiunile noastre a căzut din pom pentru că sfoara nu a fost corect înghețată. Nu a fost un dezastru, am folosit-o pentru omul nostru de zăpadă.

3) Plasați bucățelele decorative în apă – nu are rost să îngrămădiți prea multe, pentru că ele oricum plutesc. Copiilor le place să se joace cu apă, așa că nu e nevoie să vă spun că ăsta este pasul lor favorit.

4) Puneți farfuriile afară peste noapte să înghețe – când noi le-am regăsit a doua zi erau acoperite cu zăpadă (sau plasați-le în refrigerator).

5) Atârnați-le de un pom afară și bucurați-vă!

(și nu fiți triști când crește temperatura și ele încep să se topească și să cadă.. toate fac parte din asta!).

Decorațiuni de iarnă fericite!

Sursa: https://www.redtedart.com/kids-get-crafty-ice-ornaments/

2 thoughts on “Îmbrățișați iarna cea rece și experimentele ei științifice

  1. Pingback: Să spargem ”cutiile” – Explorând problemele cu educația pentru copiii care nu se potrivesc în cutie | Centrul de Resurse pentru Eco-bio Educație, Reziliență și Sustenabilitate

  2. Pingback: Viscolul ne-a adus în prag un morman de lecții de iarnă | Centrul de Resurse pentru Eco-bio Educație, Reziliență și Sustenabilitate

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.