Unul din experimentele propuse de Emma Vanstone este deseori utilizat în familia ei – cum să faci chiciura să apară pe peretele unei cutii de metal.
Iată acest experiment, pe care îl puteți folosi acasă sau la clasă, descris mai jos:
Experimente cu gheață – Cum să faci chiciură
Atunci când am plecat ieri de acasă spre școală, amândoi băieții mei au fost fascinați de chiciura care se așezase pe mașini, pe pământ și pe crengile copacilor, așa că eu m-am gândit că am putea încerca asta și acasă. (Într-adevăr, în unele dimineți, chiciura creează un peisaj feeric, nu-i așa?, n.n.)
De ce ai nevoie:
O cutie de metal goală, curată A
Gheață sfărâmată
Apă
Sare
(Un șervet de hârtie ud)
Instrucțiuni:
Umple cutia cam pe jumătate cu gheață și adaugă ceva sare și apă.
Așteaptă și priviți cum se formează chiciura.
Partea de știință (pe care să o explicați sau discutați cu copiii/ elevii)
Aerul din jurul nostru poate reține multă apă sub forma vaporilor de apă. Nu-i puteți vedea, dar ei sunt acolo (în special în bucătărie). Putem deseori vedea vaporii atunci când se condensează pe geamuri, mașini, pe iarbă și pe pânzele de păianjeni. Noi numim asta rouă. În general suprafețele reci fac vaporii de apă să se condenseze, deoarece aerul mai rece nu poate reține la fel de multă apă ca și cel mai cald și, ceea ce nu poate reține aerul se transformă în picăturile pe care le vedem pe diferite suprafețe.
Dacă suprafața este foarte rece (sub temperatura de îngheț a apei), vaporii de apă condensați îngheață rând pe rând, și asta este ceea ce vedem noi ca o chiciură (ace de gheață).
În experimentul nostru, am umplut cutia de metal cu gheață sfărâmată și puțină apă. Asta face ca temperatura cutiei să se situeze în jurul punctului de înghețare al apei (zero grade Celsius). Cu toate acestea, avem nevoie să o facem și mai rece și facem asta adăugând sare. Sarea coboară temperatura de topire a gheții (și putem investiga acest proces mai târziu*), dar făcând asta înseamnă de asemenea că temperatura la suprafața cutiei de metal este mai joasă decât temperatura de îngheț. Asta face ca vaporii de apă din aer (și ne putem asigura că sunt destui vapori dacă punem cutia pe un șervet de hârtie ud) se condensează și îngheață pe cutie.
* Sau consultați articolele alte experimente cu gheață și știința despre transferul de căldură, aici – https://creeracord.com/2018/01/12/proiecte-de-transfer-de-caldura-pentru-copii-activitati-stem/
Uitați-vă cu atenție la cutie și veți vedea cristalele de gheață cum cresc unul peste celălalt (ca în imaginea de mai sus, surprinsă în oceanul arctic).
Și, data viitoare, atunci când vedeți chiciura afară, uitați-vă cu mai mare atenție la ea 🙂
Sursa: https://www.science-sparks.com/ice-experiments-making-frost/
Pingback: Viscolul ne-a adus în prag un morman de lecții de iarnă | Centrul de Resurse pentru Eco-bio Educație, Reziliență și Sustenabilitate