Școala de vară – 4 Sfaturi importante

Știm că în această vară, în multe școli din România se desfășoară o serie întreagă de programe de învățare, unele destinate acoperirii golurilor în materie, altele aprofundării unor discipline sau învățării interdisciplinare sau de excelență. Sau sunt un fel de tabere urbane cu activități de învățare distractive.

De orice tip ar fi programele acestea de vară, un lucru e sigur – ele sunt susținute tot de profesorii care au predat pe parcursul întregului an și, indiferent de tipul de program, pot fi tot o sursă de stres pentru acești profesori care sunt deja obosiți. Așa că ne-am gândit să căutăm un material care să-i ajute să facă față cu bine și acestor sarcini și să se simtă bine, chiar dacă nu au cu adevărat vacanță (încă).

Am găsit un articol al autoarei Miriam Plotinsky, pe care o cunoașteți deja din alte articole traduse de noi din EducationWorld sau datorită cărților publicate de ea – Teach More, Hover Less și Lead Like a Teacher.

Matematică pe iarbă verde. Photo by RODNAE Productions on Pexels.com

Datorită îngrijorărilor legate de perturbarea învățării în timpul pandemiei, în acest an cererea pentru programe tip școala de vară este din nou ridicată. Experții se întreabă dacă vor exista suficienți profesori pentru a acoperi un număr mai mare de săli de clasă de vară, ceea ce reprezintă o preocupare valabilă.

După un an lung și obositor și cu rate de epuizare în rândul profesorilor atât de proeminente, ar putea exista mai multe dificultăți decât de obicei pentru a-i convinge pe oameni să lucreze din iunie până în august.

Dar pentru acei profesori curajoși care au ales să lucreze cu elevii în lunile următoare, fără prea multă pauză, aceste patru sfaturi importante pot face diferența între a avea un perioadă dificilă sau o experiență minunată.

Concentrează-te pe mai puțin

Elevii pot participa la școala de vară pentru a juca acest joc de recuperare, dar nu există o modalitate fezabilă de a acoperi chiar tot ceea ce au nevoie pentru a învăța. Este treaba profesorului să determine căror lucruri să le acorde prioritate și ce poate aștepta. În primul rând, îi va ajuta să se gândească la ceea ce nu este negociabil din punctul de vedere al conținutului sau abilităților ce trebuiau învățate, lucrurile de care vor avea nevoie în nivelul următor de clasă. Sau cel puțin, de ce vor anume vor avea nevoie pentru a supraviețui? Evident, ne dorim ca toți copiii să prospere, nu doar să treacă clasa.

Dar când vine vorba despre lucrurile pe care să se concentreze în primul rând, avem de a face cu ce “trebuie să facă” înainte de a “putea face.” Pentru a vă ajuta să vă dați seama unde se află urgența ca obiective de instruire, poate fi edificator să separați abilitățile de conținut în două categorii: cele care trebuie predate în intervalul scurt al școlii de vară și cele care pot aștepta probabil până în anul următor de instruire care va începe.

De exemplu, eu aș putea dori să-i învăț pe cursanți cum să explice exemplele pe care le aleg ca să le includă într-un eseu, astfel încât punctul lor de vedere să fie clar. Dar mai întâi trebuie să-i învăț cum să găsească cel mai bun material sursă care le susține ideile. Dacă profesorii pot începe să spargă rezultatele învățării în bucăți, devine puțin mai ușor să-ți dai seama unde se află urgențele.

Exercițiile în grup sunt mai amuzante atunci când le faci afară, la umbră… și sunt posibile chiar dacă trebuie să utilizezi tehnologia. Photo by Armin Rimoldi on Pexels.com

Acceptă sugestii

Cu excepția cazului în care elevii au deja o anumită autonomie în sala de clasă, ei nu vor fi la fel de implicați, în special când sunt atâtea ademeniri de vară, cum ar fi piscine și prietenii disponibili care creează o amplă distragere a atenției. Una sau două zile pe săptămână, rugați cursanții să sugereze cum ar dori să învețe. Să presupunem că clasa trebuie să completeze un set de probleme de matematică, să citească o parte dintr-un capitol manual și să lucreze la un proiect.

Oferindu-le elevilor libertatea de a selecta ceea la ce lucrează mai întâi le permite elevilor să facă unele alegeri cu privire la ceea ce este mai bine pentru ei, mai degrabă decât să-l determine pe profesor să dicteze ce ar trebui făcut în fiecare moment de instruire. Pentru a merge chiar mai departe, solicită sugestii pentru modul de a petrece timpul de clasă (cu un accent pe conținutul de instruire, desigur), la începutul săptămânii, și apoi pune în aplicare aceste idei câteva zile mai târziu.

În cazul în care aveți o activitate de educație fizică și intenția voastră este să exersați jocul de baschet, iar elevii cer să joace jocul “Calul” și să facă fotografii ale jocului, profesorul are timp pentru a încorpora această cerere în planificarea pe câteva zile, pentru timpul de relaxare. Când elevii vor vedea că ideile lor sunt luate în serios, există mai multe șanse să se implice productiv în alte aspecte ale orelor lor de școală de vară.

Atmosfer școlii de vară poate fi mult mai destinsă, atât pentru elevi cât și pentru profesori. Photo by Yan Krukov on Pexels.com

Fă ca activitățile să fie amuzante

Nu putem organiza în fiecare zi o petrecere, dar școala de vară are o structură mai lejeră, care ne permite să introducem mai ușor în învățare un strop de distracție, de joc. În unele zile timpul frumos v-ar putea permite să învățați în aer liber, cel puțin pentru o scurtă perioadă de timp, în timp ce în alte zile ar putea fi ideal pentru să jucați în clasă un joc care este conectat la obiectivele de învățare. Dacă activitățile care ne scot din sălile de clasă pentru o perioadă scurtă de timp nu pot fi prevăzute, învățarea poate fi făcută totuși mai interactivă cu strategii precum gamificarea.

Acest articol* împărtășește câteva idei foarte ușor realizabile pentru modul de a gamifica spațiul de clasă menținând în același timp concentrarea pe ceea ce trebuie să fie realizat cu obiectivele curriculum-ului. În timpul verii, s-ar putea să fie nevoie să petreceți în mod serios o mare parte din timp, dar elevii vor aprecia eforturile dumneavoastră de a destinde atmosfera ori de câte ori este posibil.

https://www.iste.org/explore/In-the-classroom/5-ways-to-gamify-your-classroom5 Ways to Gamify Your Classroom

Și lecțiile de științele naturii sunt mai plăcute în aer liber. Photo by RODNAE Productions on Pexels.com

Creșteți, învățați, pregătiți

Atâta timp cât lucrăm, am putea la fel de bine să ne folosim timpul pentru a ne gândi la planul nostru pe termen lung. În acest fel, atunci când școala intră din nou în sesiune în această toamnă, o mulțime de pregătiri și planificări de lecții necesare vor fi deja făcute. În clădirea școlii, există numeroase resurse care pot ajuta profesorii să planifice din timp, cum ar fi accesul în centrele media la bazele de date, care acasă ar putea necesita parole sau abonamente plătite.

În plus, opțiunea de a lucra în sala de clasă sau în sala de echipă (sport) poate fi extrem utilă pentru a-i ajuta profesorii să se concentreze pe pregătirea pentru anul viitor, fără distragerile care sunt atât de răspândite în spațiile de acasă. Uneori, și colegii care lucrează în clădire sunt disponibili pentru a colabora cu planificarea lecțiilor viitoare, iar acesta este un beneficiu de care cei care nu predau școala de vară nu pot profita.

S-ar putea ca o școală să nu fie prima alegere a multora dintre oameni cu privire la locul în care să fie în această vară, dar atâta timp cât suntem acolo, am putea la fel de bine să culegem beneficiile de a fi într-un spațiu cu mai multe materiale și resurse.

Sintagma “școală de vară” este plină de conotații negative atât pentru profesori, cât și pentru elevi, dar nu trebuie să fie o experiență dureroasă. De fapt, mulți profesori de școală de vară experimentați se întorc în fiecare an pentru că apreciază ambianța sălilor de clasă în lunile mai puțin populate. Cu cele patru sfaturi evidențiate mai sus, nu este nevoie să vă temeți de luna următoare.

Sigur, toată lumea ar prefera să fie sub o umbrelă lângă o piscină, dar dacă acest lucru nu este posibil, puteți avea o experiență bună cu elevii în timpul zilei, astfel încât să vă relaxați seara și asta este probabil mai bine decât să ne trezim cu teamă de ziua care vine. Ne place sau nu, toamna va veni mai devreme decât vrea oricine. Ar fi mai bine să privim școala de vară ca pe un alt fel de timp, unul care nu este la fel de încărcat de stres sau epuizare ca anul școlar obișnuit.

Sursa: https://www.educationworld.com/teachers/summer-school-101-4-important-tips

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.