O carte care să vă inspire, pe voi și pe elevi

Știm că în acești aproape 7 ani de când am lansat CREER am publicat pentru voi destul de multe articole despre strategii inovative și modalități noi de a preda, toate scrise de profesori cu experiență dar și cu dorința de a inova – și sperăm că aceste articole v-au inspirat și v-au determinat pe cât mai mulți dintre voi să meditați asupra propriilor procese și metode de predare.

Totodată ne dăm seama că, deseori, este dificil să creezi de la zero un plan de lecție inovativ, respectând totodată cerințele din curriculum. Sau este dificil să găsești acea abordare ”altfel” a unui subiect pe care l-ai predat întotdeauna într-un anumit mod, un mod care-ți oferă poate un sentiment de siguranță. Da, e foarte greu să schimbi, să inovezi, de aceea vrem să vă ajutăm cât putem de mult.

Din acest motiv, ne-am propus astăzi să vă vorbim despre o carte recent intrată în biblioteca CREER, care ne-a făcut să ne gândim la multe modele de lecții altfel, chiar integrative și la abordările de învățare bazate pe cercetare, pe probleme și prin proiecte. Este o carte plină de povești reale despre lumea în care trăim, despre problemele cu care ne confruntăm, dar și despre soluții, despre natură, schimbări climatice, istorie și multe altele.

Cartea, pe care mi-a recomandat-o o prietenă, se intitulează ”Pe umerii naturii – Cum îți salvează viața 10 milioane de specii”, și este scrisă de o autoare de succes, Anne Sverdrup-Thygeson, profesoară de biologie și conservarea mediului. Ea a inclus în această cartea o analiză a tuturor elementelor minunate din natură care contribuie la menținerea vieții noastre pe Pământ, ducând cititorul într-o călătorie de explorare a trăsăturilor surprinzătoare și, de multe ori puțin cunoscute ale lumii naturale. Cu fiecare poveste, scriitoarea demonstrează cât de profund suntem legați de lumea naturală, scoțând în evidență legătura indestructibilă dintre ”tapiseria” minuțios urzită a naturii și viețile noastre.

Lecție de științele naturii despre rolul plantelor în viața noastră (clasele primare).

În inima naturii se află un sistem unic de susținere a vieții, un termen cu sens colectiv care descrie toate bunurile și serviciile de care beneficiem – hrană, apă proaspătă, medicamente, polenizare, controlul poluării, stoparea emisiilor de carbon, prevenirea eroziunii, recreere, sănătate spirituală și multe altele…

Contribuția naturii la viața oamenilor – un termen folosit de oamenii de știință în ultimii ani se referă la contribuțiile directe și indirecte ale naturii vii la existența și bunăstarea oamenilor. La toate beneficiile pe care le oferă natura. Acestea se pot cataloga în servicii – de ofertare, de reglare și culturale.

Serviciile de ofertare sunt cele în care natura acționează ca un magazin general de pe vremuri și ca farmacie – un loc de unde putem să ne aprovizionăm cu diverse tipuri de produse de care avem nevoie: băuturi, cum ar fi apa potabilă, alimente și fibre, combustibili și ingrediente active pentru industrie și materii prime pentru medicamente.

Serviciile de reglare sunt cele în care natura acționează ca un îngrijitor de încredere care are grijă de curățenie și reciclare – pentru a se asigura că apa și zăpada rămân acolo unde trebuie și că temperaturile nu o iau razna. Unele dintre aceste funcții sunt atât de esențiale pentru viața pe Pământ încât ne-am putea gândi la ele ca la niște ițe centrale în pânza vieții, cum sunt circuitele naturale ale apei și mineralelor solubile, care se repetă la nesfârșit.

Serviciile culturale sunt cele în care natura acționează ca sursă de cunoaștere, frumusețe, identitate și experiențe. Putem învăța despre trecut studiind arhiva naturii sau inele de copaci. Ne putem inspira din natură și ne putem da seama de noi modalități de rezolvare a problemelor. Pentru mulți, natura mai este și ca o catedrală, un punct de plecare pentru inspirație, gânduri și venerație, fie că îi dau sau nu un sens religios.”

Țevi care deversează apă de canalizare ne-epurată direct în râu

Cartea mai conține și avertismente serioase referitoare la comportamentul iresponsabil al oamenilor, care iau ”de bună” ideea că natura este o resursă inepuizabilă, atitudine care a dus la distrugerea ecosistemelor, la dispariția accelerată a multor specii de vietăți și la dezechilibre care fac ca acum, toate aceste ”servicii” să nu mai funcționeze la fel de eficient ca înainte. Iar toate acestea sunt una din cauzele stării de sănătate precare de care ne ”bucurăm” cu toții în prezent.

Dacă aș fi profesor m-aș inspira și eu din această carte, pornind de la primul capitol – Apa vieții– ca să predau mai altfel, de exemplu, o lecție despre circuitul apei în natură, abordând totodată și problema calității apei potabile (accesibilă în orașe la robinet sau în mediul rural la puțul din curte sau la cel comun).

Și aș pleca de exemplu de la povestea despre apa potabilă din New York City – Șampania de apă potabilă. Auzisem și eu, din diferite surse, că orașul New York are o apă potabilă de foarte bună calitate și că locuitorii acestui oraș nu au nevoie să cumpere apă îmbuteliată. Dar nu știam de unde provine această apă de calitate, care curge de la robinetul din fiecare casă – bogată sau săracă – al celor aproape nouă milioane de locuitori. Cartea ne spune că sursa apei din New York este însăși natura, apa provenită din munții din apropiere, filtrată prin mijloacele naturale și păzită de poluarea fermelor agricole și industriei din zona bazinului de apă al orașului.

În carte este descrisă politica prin care orașul își asigură o apă potabilă de cea mai bună calitate. Această mică istorisire (de 3 1/5 pagini) poate deschide o lecție despre circuitul apei în natură și rolul elementelor naturale în asigurarea apei potabile).

Ca să nu irosiți timp la clasă, vă puteți asocia de exemplu cu profesorul de limba română, sugerându-i ca lectură capitolul din carte referitor la apă, din care elevii să extragă rezumate.

Cercetare de teren despre circuitul apei și rolul plantelor în epurarea apei din râuri (gimnaziu).

O altă istorisire din acel capitol vorbește despre rolul moluștelor de râu în filtrarea elementelor grele din apele curgătoare și despre istoria dispariției acestor foarte utile moluște din apele noastre curgătoare – iată o conexiune cu temele de la istorie, nu-i așa?

Iar o altă povestire vorbește despre rolul purificator al unei specii de mușchi cățărător în eliminarea arsenicului din apa fântânilor.

Dacă vreți să transformați totul într-un proiect interdisciplinar, în care să stimulați învățarea bazată pe cercetare, pe probleme, puteți de exemplu să inițiați un proiect intitulat ”Cum se poate transforma localitatea noastră într-un alt New York, cu o apă potabilă de calitate”. Un astfel de proiect poate deveni o temă pentru Școala altfel (dacă onorabilii de la minister vor reveni la această idee) sau pentru aniversarea unei zile internaționale (a pământului, apei etc.)

Un astfel de proiect ar presupune multă cercetare de teren și documentare, chiar interviuri cu decidenții, cu specialiști (evident și în funcție de vârsta elevilor) – despre sursele de apă ale localității, despre poluarea surselor de apă, despre soluții posibile, bazate pe procesele naturale (găsite de alte localități din lume). Inclusiv cercetarea istoricului surselor de apă ale localității.

Ar putea presupune și activități practice – cercetare de teren și recoltare de probe, analiza de laborator a probelor de apă (chimie, biologie), campanii de conștientizare a părinților, a locuitorilor orașului sau chiar la un nivel mai larg – prin organizarea de evenimente, crearea de afișe și fluturași, dezvoltarea unui blog cu rubrici tip ”Știați că?” și așa mai departe.

Lecție de biologie (liceu) – cercetarea probelor de apă, căutarea de poluanți și potențiali viruși sau alți agenți patogeni.

Și acesta este doar unul din cele zece capitole ale cărții în care, ca profesori puteți găsi mult mai multe surse de inspirație pentru lecții inovative, iar elevii voștri pot găsi informații valoroase despre natură, care să-i inspire în a deveni cetățeni responsabili ai planetei Pământ și, de ce nu, viitori cercetători care să lucreze pentru a găsi soluții mai bune la problemele cu care noi și natura ne confruntăm în prezent.

Noi vă urăm lectură plăcută (pentru cât mai multe astfel de cărți interesante și provocatoare) și multă inspirație în construirea unor lecții cât mai interesante, integrative și atractive pentru elevii voștri.

A consemnat, Rodica Bărbuță

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.