Care vor fi cele mai căutate competențe de către angajatori în 2025

Știm că se apropie Sărbătoarea Paștilor și că acum vă pregătiți să serbați această zi binecuvântată, alături de familiile voastre, așa că nu vă vom reține atenția prea mult. Doar cât să vă spunem ce așteaptă piața muncii ca rezultat al educației făcute în școli. Sunt date extrase dintr-un Raport recent al Forumului Economic Mondial, prezentate pe scurt de A.J. Juliani în articolul de acum 2 zile, pe care vi-l prezentăm mai jos.

De la noi, cele mai calde urări de pace sufletească și bucurie – Sărbători Fericite!

Atelier de lucru în cadrul unei sesiuni de dezvoltare profesioanlă a cadrelor didactice

Top 10 competențe ale anului 2025: Ce înseamnă acestea pentru profesori, facilitatorii de învățare și cursanți

Potrivit datelor dintr-un raport recent al Forumului Economic Mondial*, gândirea critică și rezolvarea problemelor se află în fruntea listei de competențe despre care angajatorii cred că vor fi necesare și căutate în următorii trei ani.

* https://www.weforum.org/agenda/2020/10/top-10-work-skills-of-tomorrow-how-long-it-takes-to-learn-them/

Acestea nu sunt ”noi” dar sunt o consecință a unei treceri de la tipuri de competențe de bază spre competențele cerute peste tot, într-o abordare euristică** a muncii.

** https://ro.warbletoncouncil.org/metodo-heuristico-4588

Via the World Economic Forum

Indiferent dacă acum conduceți programe de învățare adresate adulților (învățare și dezvoltare profesională) sau învățarea elevilor (sau ambele), aceste abilități trebuie să fie în prim-planul minții noastre atunci când planificăm și facilităm învățarea. Și pentru că atât de mulți dintre noi conduc acum învățarea în multe medii diferite, aceste abilități au fost deja utilizate în ultimii ani. Ele au un impact atât asupra formatorilor și facilitatorilor de învățare, cât și asupra cursanților, deoarece ambele grupuri de oameni au nevoie de ele pentru a avea succes.

Elevi de vârste diferite lucrând la un proiect creativ

Haideți să detaliem aceste abilități din Top 10 și modul în care acestea îi influențează atât pe formatori/ facilitatori (lideri de ateliere, profesori etc.), cât și pe cursanți:

  1. Gândirea analitică și inovația
    Profesorii și facilitatorii de învățare trebuie să construiască experiențe inovatoare și să ofere oportunități de gândire analitică și divergentă. În aceste tipuri de situații elevii au apoi o gamă largă de “răspunsuri” în loc să urmeze calea către un singur răspuns corect.
  2. Învățarea activă și strategiile de învățare
    Profesorii și facilitatorii de învățare știu că rezultatelor cercetării arată clar că experiențele practice și active de învățare duc la o atenție mai bună și la o mai bună retenție. Elevii beneficiază de înțelegerea noilor strategii de învățare și de aplicarea acestora în alte domenii din școală și din afara școlii.
  3. Rezolvarea problemelor complexe
    Facilitarea unui atelier de lucru este un efort de rezolvare complexă a problemelor. Fie că derulați un atelier de proiectare sau o sesiune rapidă de creare de prototipuri, scopul principal este rezolvarea problemelor prin discuții și acțiuni. Elevii care iau parte la aceste activități sunt mult mai predispuși să transforme tipurile de soluții utilizate pentru rezolvarea complexă a problemelor în chei de abordare a oricărei probleme.
  4. Gândirea critică și analiza
    Profesorii și facilitatorii de învățare pot acorda elevilor lor timp pentru analize care promovează oportunități de gândire critică. Elevii folosesc aceste șanse, de a analiza și a gândi critic, ca oportunități de dezvoltare în multe alte circumstanțe.
  5. Reziliența, toleranța la stres și flexibilitatea
    Facilitarea unui atelier de lucru sau a unei experiențe de învățare într-un interval de timp controlat, îi face pe cursanți să utilizeze strategii flexibile pentru a lucra la sarcinile lor și pune o presiune pozitivă asupra lor pentru a-i determina să continue să lucreze chiar și atunci când este dificil.
  6. Creativitatea, originalitatea și inițiativa
    În timp ce multe alte experiențe de învățare conduc la un rezultat comun, atelierele de lucru sunt dezvoltate astfel încât să existe multe modalități/ căi diferite (și creative) prin care cursanții pot ajunge la rezultat, pe baza originalității și a inițiativei lor specifice.
  7. Leadership-ul și influența socială
    Ca abilitate, facilitarea învățării include momente de leadership, iar toți cei implicați aduc influențe sociale în munca de grup care are loc pe parcursul experienței de învățare.
  8. Raționamentul, rezolvarea de probleme și ideația (crearea de idei)
    Ideația se află în centrul unei experiențe dintr-un atelier de învățare în care realizarea / crearea unui anumit produs/ rezultat este o parte a procesului. Dar ideația duce în cele din urmă și la critică și revizuire. Elevii nu trebuie doar să rezolve problema inițială, ci și să motiveze modul în care o pot face mai bine, pe baza feedback-ului primit pe tot parcursul procesului.
  9. Inteligența emoțională
    Experiențele de facilitare, cum ar fi crearea unei hărți a empatiei, oferă o cale clară către inteligența emoțională (EQ) – ca un nou mod de a gândi și de a raționa pe parcursul unei experiențe de învățare.
  10. Designul tehnologic și programarea
    Facilitarea învățării nu include întotdeauna tehnologia, dar atunci când se pregătește învățarea, atât pentru mediile în persoană sau online, cât și pentru cele hibride, această abilitate de design adaptabil/flexibil trebuie să se bazeze pe tehnologie pentru a oferi o programare care să funcționeze peste tot.
Elevi de liceu lucrând la crearea unui prototip de robot.

Principalele concluzii:

Dacă sunteți cel/cea care conduce experiențe de învățare, eu cred că modalitatea în care puteți dezvolta aceste 10 abilități sunt să folosiți acele experiențe de învățare bazate pe proiect sau conceptualizare (design).

În modalitățile tradiționale de transmitere de cunoștințe tip sit-and-get (stai să asculți o prelegere și să vezi un power-point) se ating rareori oricare dintre aceste 10 abilități.

Dacă dorim ca elevii să continue să-și dezvolte abilitățile care să-i ajute în prezent și să-i pregătească pentru un viitor încă necunoscut, trebuie chiar de pe acum să organizăm ateliere bazate pe practică și să facilităm acele tipuri de experiențe de învățare care să conțină aceste abilități (indiferent de mediul de învățare sau de constrângeri).

Sursa: https://www.ajjuliani.com/blog/top-10-skills-of-2025-what-they-mean-for-facilitators-and-learners

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.