Cinci sfaturi pentru a-i ajuta pe elevii cu nevoi speciale

Acum câteva zile am tot văzut în media socială povestea unui copil de clasa a VIII-a din mediul rural care nu știe să scrie, deși a trecut prin mâinile mai multor educatori în cei peste opt ani de grădiniță și școală. Ca și toți ceilalți nu pot decât să mă revolt în forul meu interior și să mă întreb,

 • Cum e posibil așa ceva? Copilul acesta nu a întâlnit nici un profesor pentru care să conteze copilul și nu doar parcurgerea formală a materiei?

Din experiențele noastre știm că și copiii cu handicap mental sever sunt capabili să învețe foarte multe lucruri, dacă sunt puși în contextul potrivit și li se acordă atenția necesară. E trist, e foarte trist că în acest secol încă mai există copiii care, deși merg la școală nu învață măcar lucrurile elementare – scrisul, cititul, socotitul.

Am discutat între noi despre această situație și ne-am întrebat dacă nu este cumva vorba despre un copil cu CES, cu anumite dizabilități de învățare ne-depistate – deși chiar și cu un minim interes aceste lucruri puteau fi lămurite în atâta amar de timp.

Nouă nu ne rămâne decât să oftăm și să încercăm să-i ajutăm în felul nostru pe profesori și părinți – cu un strop de informație și idei pentru educația specială. Sperăm ca și alți cititori să contribuie cu propriile idei și experiențe în acest domeniu, pe care le putem găzdui în articole separate sau în comentariile la articolul de mai jos, preluat din Revista Școlilor Publice din SUA.

La articol adăugăm și suportul de curs pentru Integrarea copiilor cu CES, dezvoltat în cadrul proiectului ”Profesori pregătiți, profesori motivați” de Fundația Romanian Angel Appeal – sperăm să-i ajute mai ales pe profesorii care au la clasă copii cu CES.

Profesoară de educație specială, lucrând cu copii cu CES de vârste diferite, în cadrul programului special, individualizat.

”Profesorii specializați pentru educația copiilor cu CES se confruntă cu un set unic de provocări; la fel este și cazul părinților elevilor cu nevoi speciale.

În articolul următor veți afla câteva sfaturi practice care vă vor face viața mai ușoară, ca profesor sau părinte al unor elevi cu nevoi speciale. Mulți spun că predarea este un loc de muncă cu puține satisfacții – nu numai că profesorii sunt prost plătiți, dar mulți dintre ei dedică nenumărate ore din timpul lor liber pentru a face o muncă suplimentară pentru elevii lor și chiar cheltuiesc din proprii lor bani pentru materialele necesare.

A fi profesor, în general, poate fi foarte dificil, dar a fi un profesor pentru elevii cu nevoi speciale vine cu propriul set unic de provocări. Fie că sunteți un profesor al unei clase de copii cu nevoi speciale, profesor de sprijin sau părintele unui copil cu nevoi speciale, continuați să citiți pentru a afla câteva sfaturi utile pentru a profita la maximum de educația copilului dumneavoastră.

Profesoară de la o clasă integrată, lucrând individual cu un copil cu CES

Care sunt provocările atunci când lucrezi cu elevii cu nevoi speciale?

În comparație cu majoritatea celorlalte profesii, rata de epuizare a profesorilor pentru elevii cu nevoi speciale este extrem de ridicată – aproximativ 50% dintre profesorii din învățământul special își părăsesc locurile de muncă în doar 5 ani. Predarea este o carieră dificilă și stresantă în sine, dar educația specială adaugă un nivel suplimentar de dificultate.

Atunci când lucrezi cu elevii cu nevoi speciale unele dintre cele mai mari provocări sunt următoarele:

 • Lipsa sprijinului din partea părinților. Voi vă puteți turna inima și sufletul în eforturile voastre ca profesor de educație specială, dar dacă părinții copilului nu sunt ”la bord”, nu depun eforturi în aceeași direcție, toată această muncă ar putea fi degeaba. Este esențial să ai o relație pozitivă cu părinții elevilor tăi.
 • Lipsă de apreciere. Profesorii nu predau pentru că aceasta este o carieră prestigioasă sau bine plătită – o fac din dragoste pentru elevi. Cu toate acestea, mai ales într-un domeniu provocator și stresant cum este educația specială sau lucrul cu copii cu CES în clase integrate, un pic de apreciere valorează foarte mult.
 • Prea multe documente. Fiecare copil cu nevoi speciale are nevoie de un plan individual de educație (IEP în SUA) și fiecare plan poate ajunge cu ușurință la 10 până la 20 de pagini. Nu numai că aceste planuri necesită timp pentru a fi dezvoltate, dar este nevoie de multă documentare pentru a le realiza. Acest lucru se adaugă sarcinilor dumneavoastră de predare obișnuite, care includ planificarea curriculum-ului, rapoarte de progres, planificarea lecției, și multe altele.
 • Provocări legate de planificare. Mulți elevi cu nevoi speciale au programe speciale pentru ziua lor de școală, în funcție de orele la care pot participa și luând în considerare nevoile lor pentru servicii suplimentare, cum ar fi terapia ocupațională sau logopedie.
 • Lucrul cu alți profesori. Ca profesor de educație specială, trebuie să vă dezvoltați propriul curriculum pentru elevii dvs., dar trebuie să cunoașteți și programa de educație generală, astfel încât să puteți lucra cu elevii pentru a-i ajuta la orele lor obișnuite. Colaborarea cu alți profesori poate fi foarte dificilă, mai ales dacă aceștia nu înțeleg provocările educației speciale.
 • Prea multă documentație. Pe lângă dezvoltarea planurilor individuale de educație pentru fiecare elev, trebuie de asemenea să colectați date și să furnizați dovezi ale dezvoltării elevilor. Dacă susțineți că elevul dumneavoastră are dificultăți într-un anumit domeniu, aveți nevoie de date concrete pentru a susține această afirmație și apoi trebuie să dezvoltați un plan de îmbunătățire a educației speciale.

Fiecare situație este diferită, astfel încât, în calitate de profesor al elevilor cu nevoi speciale, s-ar putea să vă luptați cu unele dintre aceste provocări mai mult decât cu altele. Pentru a vă ajuta să vă ușurați munca – și pentru a vă asigura că elevii cu nevoi speciale primesc ajutorul de care au nevoie – urmați sfaturile de parenting și de predare furnizate în următoarele două secțiuni.

Acest videoclip vorbește despre predarea elevii cu nevoi speciale.

Colaborarea cu părinții copilului și cu alți profesori de educație specială este foarte importantă pentru succesul elevilor cu CES.

Sfaturi pentru predarea pentru elevii cu nevoi speciale

Fiecare copil cu nevoi speciale este un individ distinct, astfel încât stilul tău de predare individualizată va fi dictat de provocările unice cu care se confruntă fiecare copil.

Totuși, pentru a vă ajuta să reușiți să predați cursanților cu nevoi speciale în general, ar trebui să luați în considerare următoarele cinci sfaturi legate de predare:

Păstrați-vă sala de clasă organizată. Pentru elevii cu nevoi speciale structura este foarte importantă și, ca profesor de educație specială organizarea vă poate fi de mare ajutor. Fie că aveți un elev pe care să-l urmăriți sau aveți douăzeci, menținerea zi cu zi a unei rutine, cât mai mult posibil, vă va ajuta – atât pe tine cât și pe elevii tăi. Menținerea unei clase organizate va ajuta de asemenea la minimizarea stresului și distragerilor.

Amintiți-vă că fiecare copil este un individ. Fiecare elev cu nevoi speciale este unic, așa că încercați să vă cunoașteți elevii ca indivizi în loc să-i identificați doar prin diagnosticul pus de medic. Ca profesor de educație specială ați putea fi responsabil pentru dezvoltarea planurilor individualizate – nu numai că acestea sunt o cerință obligatorie, dar ele pot fi un instrument util pentru tine și părinții copilului, pentru a conlucra împreună pentru a crea și pune în practică un plan de educație care funcționează pentru toată lumea.

Oferiți elevilor dumneavoastră ocazii de a experimenta un succes. Într-un domeniu atât de provocator ca educația specială, menținerea unei perspective pozitive este incredibil de importantă. Unele zile vor fi mai grele decât altele, iar unii elevi vor progresa mai lent decât alții. Încurajați-vă elevii să muncească din greu și să se îmbunătățească, oferindu-le ocazii pentru mici succese și, apoi, oferindu-le ocazii să sărbătorească acele succese.

Creați o rețea de suport și asistență. Ca profesor de educație specială, va trebui să puteți lucra cu profesorii de educație generală ai elevilor, precum și cu terapeuții și părinții săi. Cu cât comunici mai mult cu toată lumea, cu atât lucrurile vor fi mai ușoare și cu atât elevul tău va beneficia mai mult. De asemenea, este important să comunicați și să colaborați cu alți profesori de educație specială, cu care să faceți schimb de idei și experiență.

Mențineți lucrurile la un nivel cât mai simplu. Când vine vorba de predarea pentru elevii cu nevoi speciale, este important să împărțiți sarcinile în pași mici, ușor gestionabili – ar trebui să păstrați, de asemenea, proiectele scurte și plăcute. Cu cât faci lucrurile mai complicate, cu atât este mai probabil ca elevii tăi să devină confuzi sau frustrați și asta se adaugă provocărilor cu care te confrunți deja.

Acest film video conține cinci sfaturi pentru profesorii de educație specială, oferite de o entuziastă profesoară, Mrs. Dorkevicz

https://m.youtube.com/watch?v=5-8hWPPEinM&feature=emb_title FIVE TIPS FOR SPECIAL EDUCATION TEACHERS

Profesor de suport lucrând alături de profesorul dintr-o clasă integrată.

Sfaturi pentru părinții copiilor cu nevoi speciale

Chiar dacă consideri că nu ești responsabil pentru educația școlară a copilului tău, există totuși lucruri pe care poți să le faci, în calitate de părinte al unui copil cu nevoi speciale, pentru a ușura munca profesorului copilului tău și pentru a te asigura că copilul tău beneficiază de o educație de calitate.

Mai jos veți găsi cinci sfaturi utile pentru a crește un copil cu nevoi speciale:

 • Gestionați-vă așteptările. Chiar dacă copilul tău are un diagnostic specific, el este totuși un individ și nu te poți aștepta ca el sau comportamentul său să se potrivească perfect într-un tipar. Tine cont de rapoartele pe care le primești de la profesorul copilului tău și fă-ți partea de activități care-i vor permite copilului tău sa reușească, dar nu-l împinge prea tare de la spate, nu-l forța peste limitele lui.
 • Sărbătoriți împreună micile realizări ale copilului. Pentru unii elevi cu nevoi speciale, fiecare zi este o luptă și îmbunătățirile nu pot apărea cu ușurință. Cu cât înveți mai multe despre provocările individuale ale copilului tău, cu atât mai bine vei putea identifica mici succese și, atunci când se întâmplă asta, ele merită sărbătorite!
 • Fiți parteneri cu profesorul copilului dumneavoastră. Pentru ca copilul tău cu nevoi speciale să obțină educația de care are nevoie, trebuie să colaborezi cu profesorul său pentru a reduce decalajul dintre viața de acasă și viața școlară. Studiați planul individualizat (IEP) al copilului dvs., astfel încât să înțelegeți ce se întâmplă în timp ce copilul dumneavoastră este la școală și întrebați-l pe profesorul său ce puteți face acasă pentru a-i susține educația.
 • Stabiliți și respectați o rutină zilnică. Pentru mulți copii cu nevoi speciale, respectarea unei rutine zilnice previzibile este o modalitate excelentă de a le reduce stresul și de a le minimiza provocările. Dacă păstrăm o rutină zilnică, acesta este un lucru mai puțin de care trebuie să vă faceți griji.
 • Ai grijă și de tine. A fi părintele unui copil cu nevoi speciale poate fi obositor și nu ii vei face nici un bine copilului tău dacă nu ai grijă și de tine. Fii acolo pentru copilul tău atunci când are el nevoie, dar nu uita să îți faci puțin timp pentru tine, în fiecare zi.
Clasă de educație specială

Următorul film video oferă sugestii despre cum să predai elevilor cu nevoie speciale.

-https://m.youtube.com/watch?v=ZLN9r_E8K3M&feature=emb_title – How To Teach Special Needs Kids (and Everybody)

Fie că sunteți un profesor de educație specială, un profesor care are în clasă elevi cu nevoie speciale sau părintele unui copil cu nevoi speciale, vă veți confrunta cu o gamă nesfârșită de provocări, pe tot parcursul perioadei educaționale a copilului. Pentru a-ți face viața mai ușoară cel mai bine este să fii realist cu privire la aceste provocări și să te pregătești pentru ele. Asta nu doar îți va face viața infinit mai ușoară dar va aduce și beneficii și elevului/ elevilor tăi cu nevoi speciale.

Sursa: Public School Review – https://www.ces-schools.net/five-tips-for-helping-students-with-special-needs/

P.S. Iată și broșura cu suportul de curs – Integrarea copiilor cu CES

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.