Proiectul ”Clasa modernă” – și un curs gratuit pentru profesori

Ieri am primit acest email de la Jennifer Gonzales, creatoarea site-ului Cult of Pedagogy:

”Hey there – acesta nu este unul din email-urile mele obișnuite, dar îți trimit acest mail separat pentru că m-am gândit să-ți spun despre un program despre care cred că va merita puțin din timpul profesorilor pentru care scriem.

Și am să-i întreb direct:

– Ai fost vreodată stresat din vreunul din motivele următoare?

1. Unii din elevii tăi au rămas în urma lecțiilor planificate din cauza absențelor.

2. Unele din clasele la care predai au rămas în urmă din cauza unor perturbări de orar, modificări datorate pandemiei sau altor cauze externe.

3. Știi că ceea ce predai este prea ușor pentru unii dintre elevi și prea greu pentru alții, dar o diferențiere făcută cu adevărat îți depășește puterile în acest moment.

E greu să înțelegi o lecție când ai goluri din materia predată anterior…

Dacă vreunul din motivele de mai sus îți sună familiar, ai putea fi unul din candidații potriviți pentru Proiectul Clasa modernă (the Modern Classrooms Project – MCP), un program care ajută profesorii să implementeze în clasa/ clasele lor un model de învățare adaptat la ritmul fiecărui elev, indiferent la ce materie sau la ce nivel de clasă predau.

În cadrul acestui proiect a fost creat un curs – Modern Classrooms Essentials, accesibil gratuit online (în trei variante de limbă – engleză, franceză, spaniolă) – care te învață tot ce trebuie să știi pentru a pune în funcțiune un model de predare diferențiată. Cursul a fost accesat până în prezent de câteva sute de profesori din întreaga lume.

Organizația care a realizat proiectul are de asemenea cursuri de vară la MCP Summer Institute, un program de mentorat (cu plată, n.n.) care te poate ajuta să-ți pregătești toate materialele pentru anul școlar următor.”

Cursul gratuit poate fi accesat oricând, urmând acest link:

https://learn.modernclassrooms.org/?ref=dd209d

Înscrierile pentru programul de mentorat (online) din această vară au început și se pot face urmând acest link:

https://www.modernclassrooms.org/

Elevi de liceu învățând în ritmul propriu, individual sau în grup.
Photo by fauxels on Pexels.com

Cum a demarat acest proiect?

Totul a pornit de la școlile și liceele din cartierele periferice, sărace (și cu multă populație de culoare sau latino) din Washington, DC. La aceste școli și licee vin copii cu niveluri foarte diferite de cunoștințe și abilități, ceea ce făcea foarte dificilă sarcina profesorilor de a menține ritmul de predare și de a avea rezultate bune la învățătură pentru elevii din clasele lor.

There is a better way – Există o cale mai bună!

O mică parte dintre profesorii de la aceste școli au încercat diferite variante de abordări diferențiate, dar sarcina pe umerii lor era prea mare, părea aproape imposibilă. Chiar și cei mai buni profesori s-au epuizat în acest efort. Iar majoritatea celorlalți nici nu au făcut efortul de a încerca o abordare diferențiată.

Great teachers meet every student’s needs – Profesorii extraordinari împlinesc toate nevoile elevilor – se spune.

(Da, dar nu cu prețul unor eforturi disproporționate)

și

Elevul trebuie să fie în centrul actului de predare.

E posibil? Acum da!

O clasă de gimnaziu în care elevii învață în ritmul propriu – unii urmăresc lecția video, în timp ce alții lucrează la tablă sau în bănci la partea aplicativă.

Echipa organizației neguvernamentale Modern Classroom le-a sărit în ajutor profesorilor de la acest școli, licee și tuturor școlilor cu probleme similare, propunând o cale mai bună. Educatorii organizației au dezvoltat un set de practici deja testate în clase și bazate pe cele mai moderne cercetări, pe care le-au inclus în cursul online Modern Classrooms Essentials.

Cursul propune un model de învățare integrată, în ritm propriu, bazat pe câteva metode moderne de predare – inclusiv flipped learning, peer-tutoring, PBL etc., urmărind satisfacerea nevoilor concrete ale elevilor. În acest model de predare, profesorul renunță la prezentarea clasică în fața clasei a materiei din manual. Cunoștințele sunt furnizate prin intermediul lecțiilor pre-înregistrate, la care elevii au acces atât în clase cât și acasă. Iar profesorul folosește întregul timp al orei pentru a lucra cu elevii – individual sau în grup. Spre deosebire de modelul clasic de predare, în care elevii parcurg simultan materia, indiferent dacă au înțeles sau nu lecția/ lecțiile anterioare, în acest nou model elevii trec de la o lecție la alta doar după ce stăpânesc cunoștințele și abilitățile cerute de fiecare lecție – și totuși ajung cu toții să parcurgă întreaga materie. Cum e posibil? Vă lăsăm să descoperiți din povestirile profesorilor* care deja aplică noul model.

Cursul Modern Classrooms Essentials cuprinde exemple, formulare, fișe și tutoriale video și, la fel ca și modelul de învățare propus, modulele cursului se pot parcurge în ritmul propriu al fiecărui profesor care dorește să învețe cum să folosească acest tip de predare modernă.

După ce au parcurs cursul, educatorii din școlile de cartier din Washington DC au renunțat la predarea clasică și au aplicat metodele de predare nou învățate. Rezultatul? Elevii lor cei mai slabi au recuperat rămânerile în urmă și au început să învețe de plăcere.

Iată mai jos un film video despre experiența dintr-un liceu în care se practică aceste metode de predare:

* https://m.youtube.com/watch?v=zrR-KIoggf4&feature=emb_titleA Student-Centered Model of Blended Learning

O elevă de clasa a șasea de la Școala John Rex, Quaria Rea își completează o temă pe computer. În școala lor se aplică învățarea în ritm propriu.

Noi ne-am gândit că profesorii de la noi pot profita de toată munca depusă în acești doi ani de pandemie, având deja acces la platforma Livresq și la facilitățile de creare de lecții interactive, având acces la lecțiile deja existente acolo și pe alte platforme similare și ar putea să înceapă să experimenteze cu acest model de predare, care permite personalizarea traseelor de învățare.

Poate că ideea va fi de ajutor și pentru profesorii care au elevi care vor învăța în formatul hibrid și nu pot vedea-auzi bine lecțiile predate în clasa fizică.

Singurul impediment real – mai ales pentru școlile din zonele rurale sau cartierele sărace – este accesul copiilor la tehnologia digitală – la clase și acasă.

Pentru cei care doresc să-și transforme modul de predare – vă îndemnăm să vă înscrieți la cursul gratuit sau, cel puțin să salvați link-ul de acces pentru viitoarea vacanță în care vă propuneți să alocați timp pentru dezvoltarea profesională.

https://learn.modernclassrooms.org/?ref=dd209d

Mult succes!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.