Să începem acest an concentrându-ne pe învățarea câștigată

Am auzit recent un discurs despre cea mai importantă valoare pe care ar trebui să o prețuim în viață – și anume Echilibrul. Dacă ne gândim că întotdeauna în viață există bine și rău, lumină și întuneric, că orice monedă are întotdeauna două fețe, ar fi bine ca în orice situație să putem vedea și aprecia ambele aspecte – și asta e valabil și pentru situația creată de pandemie. Sigur că pandemia și măsurile restrictive au afectat negativ (și inegal) vieți, afaceri, familii, relații, școala șamd. Și dacă, la început oamenii au izbutit să vadă și aspectele pozitive, printre care mai multă liniște și un aer mai curat în orașe, mai multă creativitate care a împrospătat unele afaceri, mai mult timp petrecut în familie, faptul că profesorii și elevii au învățat să folosească instrumente și programe digitale, că au existat multe companii și organizații care au sărit în ajutor și au oferit sau creat resurse pe care le putem folosi și în acest an, că s-a acordat o atenție mai mare problemelor climatice la nivel politic etc., în ultima vreme accentul s-a pus mai ales pe aspectele negative – care nu sunt, într-adevăr de neglijat și nu trebuie trecute cu vederea. La noi se adaugă și frustrarea profesorilor, provocată de amânarea măririi salariilor și de alte aspecte negative din organizarea școlilor. Dar mă întreb și vă întreb dacă această concentrare doar pe partea negativă este o atitudine benefică și cum se va repercuta asupra copiilor în momentul în care se va relua școala.

Mi se pare nedrept ca adulții, care deja se fac vinovați că lasă tinerelor generații o planetă aflată în pragul colapsului, să-și reverse asupra copiilor frustrările provocate de situații pentru care ei nu au nici o vină!Și să pretindă că nu e treaba lor să aibă grijă de bunăstarea fizică și emoțională a elevilor, așa cum mi s-a replicat la articole anterioare…

Pentru a vă ajuta să reflectați asupra acestui lucru, vă propunem pentru astăzi un articol scris de Prof. Jamie Kobs în Edutopia.

Jamie Kobs, care a predat limbile engleză și franceză și orele de citire la clasele gimnaziale și de liceu, are o experiență de predare de peste 14 ani în școală. În prezent ea predă limba engleză (limba principală, similară cu româna la noi, n.n.) la un liceu din Wisconsin și este și instructoare pentru un curs care integrează limba engleză, agricultura și științele mediului la Academia de Sustenabilitate și Hrană globală (Global Food and Sustainability Academy.).

Trecerea bruscă la învățarea online a fost dificilă pentru toți – elevi, studenți, profesori, familii.
Photo by energepic.com on Pexels.com

Se vorbește foarte mult despre pierderile de învățare, dar profesorii îi pot ghida pe elevi să reflecteze asupra tuturor modurilor în care au crescut în timpul acestei pandemii.

“Nu lăsa vreodată pe cineva să însemne anul acesta cu un asterisc”. Asta le-am spus eu elevilor de clasa a XII-a, la sfârșitul unuia din cei mai dificili ani de predare. Am predat în cariera mea peste 14 ani. Ar fi ușor pentru orice angajat sau corp de admitere în facultate să reducă acest an într-o notă de subsol: ”Absolvenții anului 2021”. Ah, ăsta a fost anul pandemiei. Tu n-ai primit o ”educație normală”. E adevărat, a fost orice altceva dar nu normal. Dar anul școlar 2020-2021 nu are nevoie de o scuză. Are nevoie de o celebrare.

În loc să deplângem pierderile de învățare sau să ne stresăm de cât de în urmă te-a lăsat pandemia față de curriculum sau cât de în urmă sunt elevii în educație, eu te încurajez să începi acest an cerându-le elevilor să reflecteze asupra modalităților în care au crescut în anul trecut din cauza pandemiei. Lecția următoare este una pe care am predat-o la sfârșitul anului 2020-21 și care poate fi la fel de ușor folosită ca început al activității în acest an.

Nu toate abilitățile necesare în viață se pot măsura prin teste standardizate.
Photo by Tima Miroshnichenko on Pexels.com

O reflecție asupra învățării

Le-am cerut elevilor să citească un articol din New York Times What Students Are Saying About ‘Learning Loss’ During the Pandemic”- Ce spun elevii despre pierderile de învățare din timpul pandemiei (#1) pentru a le afla perspectiva față de declarațiile din articol despre învățarea la distanță. Am vrut de asemenea să aflu dacă ei au vreo dovadă care să susțină acele declarații sau au o contra-poveste la ideea de pierdere de învățare. Apoi elevii au împărtășit acea declarație care rezona cu părerea lor.

#1 https://www.nytimes.com/2021/04/29/learning/what-students-are-saying-about-learning-loss-during-the-pandemic.html

Atunci când cercetătorii și actorii implicați (stakeholders) vorbesc despre pierderea de învățare, ei vorbesc despre învățarea care se poate măsura – cu alte cuvinte abilitățile școlare (hard skills) cum sunt cele legate de literație sau matematică. Pe de altă parte, abilitățile de viață (soft skills) sunt mai dificil de măsurat cu testele standardizate, dar ele sunt acele abilități interpersonale pe care le caută toți angajatorii, incluzând comunicarea, lucrul în echipă și adaptabilitatea. După ce elevii mei au văzut filmul “Hard Skills vs. Soft Skills” (#2), care definește termenii foarte bine și succint, le-am cerut elevilor să discute următoarele întrebări:

  • Când vorbim despre pierderile de învățare din timpul pandemiei cu Covid-19, ce fel de abilități măsurăm, pe cele tip hard skills sau soft skills?
  • În ce fel te-a ajutat învățarea din timpul pandemiei să-ți îmbunătățești abilitățile de viață (soft skills)?

https://m.youtube.com/watch?v=0FFLFcB9xfQ&t=2s – Hard skills vs. Soft skills

Hai să discutăm despre ce am învățat în timpul pandemiei.
Photo by fauxels on Pexels.com

Faceți un brainstorming al exemplelor de soft-skills dezvoltate în timpul pandemiei

Eu le-am propus o listă cu cinci abilități pe care elevii le dezvoltaseră și pe care le puteau ilustra cu exemple specifice ale vieții lor din timpul pandemiei: flexibilitatea sau adaptabilitatea, managementul timpului, comunicarea sau lucrul în echipă, auto-motivarea sau stabilirea de obiective și responsabilitatea sau independența.

Această sesiune de brainstorming (furtună de creiere) a avut cel mai mare succes atunci când le-am cerut elevilor să enumere câte variante de școală am avut începând cu Martie 2020. În funcție de alegerile familiilor, dacă să învețe virtual sau în persoană, răspunsurile au fost de la două la șase variante. Numirea acestor variante nu numai că le-a dat elevilor șansa să discute, dar i-a și ajutat să identifice că fiecare adaptare a fost o oportunitate de a dezvolta mai multe abilități de viață. Iată un document creat în Jamboard (#3) de elevii din una din clasele mele.

Cum pot folosi în acest an lucrurile pe care le-am învățat anul trecut? Photo by Tima Miroshnichenko on Pexels.com

Încheiați activitatea cu o reflecție individuală în scris

După ce au citit ideile scrise de ceilalți pe Jamboard, am încheiat lecția cu un răspuns individual în scris. Elevii au ales una din abilitățile pe care au îmbunătățit-o cel mai mult și au răspuns la întrebarea tipică pentru un interviu; ”Spune-mi câte ceva despre perioada când te-ai confruntat cu o provocare”.

  • Mi-am dezvoltat cu adevărat responsabilitatea și independența în acest an deoarece am fost responsabil de toată munca mea pentru școală. Am fost responsabil de programul meu și am știut când să intru pe platformă la ore, fără să aștept să sune clopoțelul școlii sau să-mi spună profesorii că trebuie să intru. De asemenea a trebuit să-mi exersez mult mai mult independența, deoarece fiind în online nu puteam să vorbesc cu profesorii sau cu colegii în persoană. Dacă nu înțelegeam ceva, de asemenea trebuia să fiu responsabil în timpul orei ca să primesc ajutor, ori trebuia să-mi dau seama singur, să-mi găsesc resursele proprii care să mă ajute..”
  • Chiar la începutul pandemiei eu am pierdut sezonul de lacrosse. Am fost foarte supărat și nu mai aveam nici o motivație să fac școală. Mi-a luat ceva timp de gândire și apoi m-am gândit că nu ar fi bine pentru mine să eșuez. Așa că în final mi-am găsit rădăcinile și am reușit să marchez un scor de 4.0 pentru restul anului meu de clasa a 11-a.”

Ca activitate de început de an, elevii pot face un pas mai departe și explica cum se pot baza pe abilitățile pe care le-au dezvoltat anul trecut pentru a avea succes în acest an.

Cândva, învățarea lor pe timpul pandemiei cu Covid-19 se va transforma pentru elevii noștri într-o poveste, “Când aveam… ani a fost….”. Poate că nu a trebuit să meargă anevoie la școală în ambele variante, dar anul trecut elevii mei au intrat pe Zoom fără ajutorul clopoțelului Pavlovian. Ei au utilizat e-mail-uri pentru a pune întrebări și m-au anunțat atunci când au absentat. Și-au preparat singuri micul dejun sau masa de prânz. Au manifestat răbdare și persistență pe parcursul perioadelor în care am avut probleme tehnice, internetul a funcționat prost și pe parcursul perioadelor în care și profesorul a trebuit să învețe tehnologia.

A fost dificil și dezordonat iar rezultatele au variat considerabil, dar învățarea din timpul pandemiei a forțat mulți elevi să devină mai independenți și a creat condițiile pentru dezvoltarea abilităților de comunicare, a adaptabilității și rezilienței, calități căutate de toți angajatorii.

Ar fi păcat să ne întoarcem la normal fără să recunoaștem creșterea care s-a produs în timpul pandemiei. O reflecție care ne ajută pe noi să învățăm mai multe despre elevii noștri și care sărbătorește realizările și reziliența lor este modul perfect de a începe acest an.

Sursa: https://www.edutopia.org/article/lets-start-year-focusing-learning-gains

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.