Nu știm câți profesori sau educatori de grădiniță noi – fie că este vorba de proaspeți absolvenți sau de oameni de alte vârste (pregătiți/ nepregătiți pentru noile provocări) au intrat și vor mai intra în sistemul de educație, în grădinițe sau școli în acest an. Dar știm că acest an va fi unul dificil pentru toți profesorii, vechi și noi și că cei nou intrați vor avea nevoie de ajutor din partea celor cu mai multa experiența pentru a face față și a-i ajuta pe elevi să reintre în ritmul școlii și să recupereze din materia pierdută.
Despre acest subiect este vorba și într-un articol scris recent de Prof. Laurel Schwartz pentru Edutopia. Articolul vorbește și despre alte probleme cu care s-au confruntat elevii, ca și la noi – traume provocate de pierderea unor membri ai familiei, de veniturile mai scăzute ale familiei sau lipsa posibilităților de a avea acces la școala online. Mi-aș fi dorit ca și la noi să se poată începe anul având clară o evidența a tuturor acestor lucruri, dar cred că cer prea multe… Pe de altă parte, dacă nu ai date clare, cum poți planifica măsuri de corectare sau suport?
Câteva cuvinte despre autoarea articolului – Laurel Schwartz, absolventă a Universității din Pittsburg și cu un masterat în științele educației a predat mai mult de zece ani ca profesoară de liceu specializată în studii sociale, devenind apoi directoare a sistemelor de școli publice din New York, Boston, Oakland, California, și Washington, DC – după ce a urmat la Harvard Graduate School of Education un alt masterat de specializare pentru directorii de școli.

Photo by RODNAE Productions on Pexels.com
Pentru noii profesori, acest an va avea provocări dincolo de cele obișnuite, iar suportul, mentoratul din partea colegilor lor mai experimentați va fi de neprețuit.
Deoarece ne vom întoarce în clase și la predarea în persoană, profesorii vor avea nevoie să susțină elevii prin strategii bazate pe informații despre traumele suferite și cu compasiune, iar profesorii – în special debutanții – vor avea nevoie de suport din partea colegilor experimentați și a directorilor. Profesorii vor avea o sarcină herculeană de a-i angaja pe elevii care încep anul școlar având deja lacune și cu tot bagajul de pierderi, tristețe și griji despre sănătate sau problemele financiare ale familiei, care îi distrag de la învățare.
De exemplu elevii din mediile cu venituri reduse și comunitățile minorităților (la ei negrii, amerindienii etc. – la noi rromii, comunitățile rurale sărace) simt în mod disproporționat costul pandemiei cu Covid-19. Un sondaj făcut de Columbia Teachers College’s Black Education Research Collective indică faptul că familiile negrilor au experimentat un volum exagerat de traume* pe timpul pandemiei. De asemenea, pe parcursul ultimilor doi ani școlari, absenteismul elevilor a fost mare, iar trecerea la orele online a condus la o învățare mai redusă a noului conținut față de ce ar fi învățat în clasele fizice. Un recent raport McKinsey** estimează că pandemia este cauza unor întârzieri de patru luni în învățarea citirii și de cinci luni în învățarea matematicii. În plus față de pierderea timpului cu aceste schimbări, mai mult de 1.5 milioane de copii au pierdut*** unul din îngrijitorii primari sau secundari (părinți sau bunici) din cauza pandemiei.
* https://www.tc.columbia.edu/articles/2021/july/new-research-shows-impact-of-covid–systemic-racism-on-black-students/ – O nouă cercetare arată impactul rasismului sistemic al Covid asupra elevilor de culoare
** https://www.mckinsey.com/industries/public-and-social-sector/our-insights/covid-19-and-education-the-lingering-effects-of-unfinished-learning – Perspectiva noastră – Covid 19 și educația. Efectele persistente ale învățării neterminate.
*** https://www.nih.gov/news-events/news-releases/more-15-million-children-lost-primary-or-secondary-caregiver-due-covid-19-pandemic – Mai mult de 1,5 milione de elevi au pierdut una din persoanele care-i îngrijeau datorită pandemiei Covid 19
Aceste provocări au contribuit la a face mai dificilă recrutarea și reținerea de noi profesori și, totodată reținerea în sistem a profesorilor veterani. Școlile se confruntă cu o lipsă semnificativă de profesori (#1), mai ale în comunitățile dezavantajate. Nu numai că noii profesori vor intra în profesie în timpul unor vremuri fără precedent dar, potrivit unui articol din Education Week (#2), majoritatea programelor online de pregătire a profesorilor nu au o componentă de pregătire pe teren care este, de obicei o parte decisivă a programelor de pregătire a profesorilor.
Asta înseamnă că mulți dintre profesorii aflați în primul an își vor începe cariera fără să aibă experiență în a observa profesori veterani sau în a preda ei înșiși elevilor.
#1
#2 https://www.edweek.org/teaching-learning/remote-learning-is-changing-schools-teacher-preparation-programs-have-to-adjust/2021/05 – Învățarea la distanță schimbă școala iar programele de pregătire a profesorilor trebuie să se ajusteze în concordanță
Cum să-i ajutați pe noii profesori să înceapă acest an cu succes
Oferiți-le un mentor: Unul din profesorii experimentați poate să fie mentor pentru un profesor nou și să-l ajute să se aclimatizeze la comunitatea școlii și să devină parte din echipa de predare. Un mentor îl poate ghida pe profesorul novice în construirea de relații cu elevii și stabilirea de reguli, ritualuri și rutine ale unei clase de succes.
Profesorii aflați în primul an care au mentori este mult mai probabil să aibă succes (#3) în primul lor an și să vrea să se întoarcă să predea pentru încă un an sau mai mulți. Și de acest mentorat nu beneficiază doar noul profesor: Mentoratul deseori le oferă profesorilor veterani șansa de a-și dezvolta propria practică (#4) , obligându-i să reflecteze (#5) mai mult asupra propriei predări.
#3
#4https://www.researchgate.net/publication/273593390_Impact_of_a_Teacher_Mentorship_Program_on_Mentors%27_and_Mentees 27_Perceptions_of_Classroom_Practices_and_the_Mentoring_Experience – Impactul programelor de mentorat asupra mentorilor și a celor care beneficiază de mentorat.
#5 https://www.ericdigests.org/2002-3/mentoring.htm – Să fii mentor

Photo by Mikhail Nilov on Pexels.com
Definiți succesul (pentru profesori și elevi): Profesorii încrezători care cred că pot avea un impact pozitiv asupra elevilor lor probabil că sunt mai rezilienți în fața provocărilor (#6). Profesorii veterani pot lucra cu profesorii novici pentru a defini obiectivele de atins, ajutându-i să-și construiască încrederea în sine și atitudinea pozitivă (#7).
#6
#7 https://www.psychologytoday.com/us/blog/making-change/201611/what-do-when-you-feel-failure – Ce faci atunci când simți că eșuezi
În plus față de predare și învățare, obiectivele unui profesor novice ar trebui să fie legate și de auto-îngrijire. De exemplu, un profesor care lucrează pentru a-și îmbunătăți managementul timpului țintește să piardă doar cinci minute sau mai puțin din timpul unei ore cu activități care nu sunt legate de tema lecției. În afara clasei, un obiectiv legat de managementul timpului poate permite profesorului să se concentreze pe identificare unei zile de weekend când nu lucrează și să-și acorde timp pentru odihnă și, la fel în restul săptămânii pentru a putea menține acea relaxare.
Pregătiți-i să se confrunte cu traumele: În plus față de a-i ajuta pe elevi să facă față stresului suplimentar atunci când se întorc în clasă, profesorii ar putea fi nevoiți să se ocupe de propriile traume. School of Social Work de la Universitatea Michigan a dezvoltat un kit de instrumente online (#8) pentru a ajuta educatorii și comunitățile să identifice traumele și să implementeze practici care să-i susțină atât pe elevi cât și pe profesori.
#8 https://tipps.ssw.umich.edu/
Demonstrați-le noilor profesori ascultarea empatică – acesta este un mod eficient de a-i susține în această muncă. Într-un articol recent din revista EdSurge (#9), consultantul în educație Megan Collins a scris, “O ascultare mai eficientă cere o schimbare de la un cadru reactiv al minții la unul care este mai receptiv.” Asta ar putea să însemne ca profesorul veteran care este mentor să programeze sesiuni de coaching structurate și nestructurate, creându-i noului profesor un spațiu sigur în care să-și construiască încrederea, în care să se descarce și unde să primească un feedback constructiv care să-l ajute să se dezvolte.
#9 https://www.edsurge.com/news/2021-03-03-attention-school-leaders-listening-is-essential-here-s-how-to-get-better-at-it – Atenție, lideri de școli! – Ascultarea este esențială și iată cum putem deveni mai buni la asta.

Photo by RODNAE Productions on Pexels.com
Păstrați lucrurile simple: Una din cele mai stresante experiențe pentru un profesor în primul an este atunci când tehnologia îl trădează, fie că e vorba de un proiector care nu merge, o cădere a internetului, sau de un elev care nu se poate loga de pe laptop-ul lui la platforma școlii. Profesorii veterani știu să-și pregătească din timp planuri de urgență, dar profesorii învață asta de obicei din experiențe (proaste). Este important să-i antrenați pe profesorii novici pentru a avea planuri de rezervă înainte de a intra să predea o lecție astfel încât, dacă laptop-ul lor nu pornește la începutul orei, să fie pregătiți.
Predarea în timpul pandemiei a făcut educația și mai complexă și, atunci când ne vom întoarce la clasele fizice ne putem aștepta ca elevii să continue să folosească mai multă tehnologie decât înainte de pandemie pentru a învăța. Modelele de blended learning în care elevii lucrează pe parcursul unei ore direct cu colegii, cu profesorii și cu tehnologia pot fi o modalitate eficientă de a-i ajuta pe elevi să recupereze învățarea lipsă, dar aceste modele pot fi covârșitoare pentru un profesor novice, care nu le va putea stăpâni fără un ajutor substanțial și modele concrete.
Toți profesorii, în special cei care sunt noi în această profesie, vor avea nevoie de suport și orientare în acest an școlar care vine. De orice sfat sau sugestie pe care un profesor experimentat le poate oferi vor beneficia atât profesorii novici cât și elevii acestora, ca și orice alt profesor nou pe care-l vor întâlni în anii următori.
Sursa: https://www.edutopia.org/article/supporting-new-teachers-year?
P.S: Nu uitați, mai ales în acest an, cheia succesului fiecărui profesor sau elev este colaborarea cu ceilalți profesori, cu familiile, cu elevii și comunitatea școlii!