Inspirația Primăverii – 20 de provocări pentru compunere

Uraa!!!, primăvara a sosit, în fine! Jos cu hainele groase, pentru că afară este cald și vremea te îmbie să-ți petreci cât mai mult timp în aer liber, bucurându-te de gingășia și parfumul pomilor înfloriți și de toate celelalte semne care însoțesc renașterea naturii. Dacă unii dintre voi mai au nevoie de idei de teme legate de anotimp, iată mai jos o listă propusă de Jodie, de la Minds în Bloom (Minți în floare) – cu sugestii de teme pe care le puteți da elevilor voștri pentru o compunere.

Să le ținem tinerele mințile angajate!”, spune Jodie.

0-Idei-compunere-primavara-3

Este de asemenea un bun mijloc să vă cunoașteți mai bine elevii.

Și nu trebuie să fie neapărat o temă pe care să le dați note, ci mai curând un exercițiu de creativitate. Astfel elevii vor mai mai relaxați, creativi, deschiși. Dar pentru profesor va fi un bun mijloc de evaluare, de care să țină cont în programarea ulterioară.

Nu uitați să le oferiți o structură pe care să lucreze, în funcție de nivelul de clasă și la temele la considerați că este necesară (de exemplu, scrisoarea persuasivă).

Puteți de asemenea să le permiteți să folosească mijloacele IT, pentru cercetare, căutarea de imagini de ilustrare a compunerilor și pentru design-ul tricourilor.

Și, mai ales, nu uitați să împărtășiți cu clasa povestirile create de ei – suntem siguri că va fi interesant și distractiv.

52913984 - gardening tools and flowers on the terrace in the garden

 1. Care sunt acele lucruri pe care le poți face primăvara și nu le poți face în timpul iernii?

 2. Fă o listă cu fiecare semn al primăverii la care te poți gândi. Gândește-te la cum arată primăvara, la sunete, senzații și mirosuri și fă-ți lista ta.

 3. Actorul Robin Williams (cel care a jucat în rolul lui Peter Pan) a spus, “Primăvara este modul în care natura spune, Hai să petrecem!’” Ce crezi tu că a vrut să spună? Ești de acord cu el sau nu? Și de ce?

 4. Pretinde că ai putea merge oriunde în lume în vacanța de primăvară. Unde te-ai duce și ce ai face acolo?

 5. Scrie o poveste intitulată, “Anul pe care primăvara l-a uitat.”0-Idei-compunere-primavara-2

 6. Gândește-te la primăvara trecută. În ce fel a fost viața ta diferită? În ce fel a fost la fel? Fă un tricou inscripționat ca să arăți cum s-a schimbat viața ta și cum a rămas la fel de-a lungul anului trecut. (se poate face și doar proiectul pentru tricou, dacă nu aveți mijloacele să-l faceți în realitate, n.n.)

 7. Multor oameni le place Ziua păcălelilor (1 Aprilie). Scrie despre momentul în care ai făcut o glumă reușită cuiva sau despre mmentul când altcineva ți-a făcut o glumă.

 8. Pretinde că ”febra de primăvară” este o boală reală. Fă o listă cu simptomele pe care le-ar avea oamenii care suferă de febra primăverii. Apoi creează un plan de tratament.

 9. Scrie o scrisoare persuasivă pentru a-i convinge pe administratorii școlii să extindă vacanța de primăvară cu încă o săptămână.

 10. Scrie despre o zi perfectă de primăvară. Include detalii despre vreme, unde ai vrea să te duci și ce ai vrea să faci.0-Idei-compunere-primavara-4

 11. Scrie despre ce s-ar întâmpla dacă iepurașul de Paște ar dormi prea mult.

 12. Creează o listă Top 10 cu activitățile de primăvară favorite. Activitatea ta favorită ar trebui să fie #1.

 13. Ți-ai petrece mai curând o zi de primăvară plimbându-te prin pădure sau plantând flori și legume în grădină? Și de ce?

 14. Care este diferența dintre primăvară și vară? Fă o listă cu cât mai multe diferențe poți găsi.

 15. Un pui de iepuraș a apărut pe treptele casei tale, într-un coșuleț. Îl iei în casă și descoperi în curând că are o putere magică. Scrie o poveste despre acest iepuraș.

 16. Despre primăvară se spune că este timpul pentru noi începuturi. Scrie despre timpul în care tu ai început ceva nou.

 17. Primăvara ar putea fi greu să te concentrezi. Ce lucruri ar putea face profesorul tău care să ajute clasa să rămână concentrată și interesată?0-Idei-compunere-primavara-5

 18. Ploicelele de primăvară aduc florile de mai” (April showers bring May flowers). Care sunt florile de mai și ce ne aduc ele? De ce crezi asta?

 19. Este timpul pentru curățenia de primăvară. Care sunt trei dintre lucrurile tale personale de care este timpul să te desparți? Scrie despre fiecare din aceste lucruri și spune de ce este timpul să le vinzi sau să le donezi.

 20. Prefă-te că ai sarcina să planifici un picnic de primăvară, la iarbă verde, pentru clasa ta. Planifică un meniu și scrie despre jocurile și activitățile pe care le veți face.

0-Idei-compunere-primavara-7

Sursa: https://minds-in-bloom.com/20-spring-writing-prompts/

One thought on “Inspirația Primăverii – 20 de provocări pentru compunere

 1. Pingback: Lecții și experimente de primăvară – II | Centrul de Resurse pentru Eco-bio Educație, Reziliență și Sustenabilitate

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.