Deoarece se pare că se va mai continua pentru o vreme cu predarea online, pentru astăzi vă propunem articolul de mai jos, scris în Edutopia de Bobson Wong și Larisa Bukalov, profesori de matematică cu experiență.
Bobson Wong a predat în școlile publice din districtul New York City începând din 2005. Are masterate în specialitatea matematică și pedagogie și este membrul în consiliul de expertiză al Muzeului Național al Matematicii. A participat în comisiile de revizuire a standardelor pentru această disciplină și a făcut parte din comisiile care elaborează testele naționale pentru licee.
Larisa Bukalov a predat matematica și algebra la toate clasele, a format profesori – ca parte a echipei Math for America și a creat programe de cercetare în domeniul matematicii pentru elevi. Are și ea masterate în matematică și pedagogie și în 2007 a primit Premiul Queens College’s Excellence in Mathematics Award pentru că a promovat meseria de profesor de matematică.
Colaborarea este benefică pentru învățarea elevilor, iar strategia de mai jos, concepută pentru învățarea la distanță, o face mai angajantă și ușor de gestionat.
Ca profesori de matematică, am descoperit că elevii noștri învață cel mai bine atunci când pot colabora. În cartea noastră, The Math Teacher’s Toolbox (Cutia cu unelte a profesorului de mate), am scris că învățarea colaborativă – în care elevii învață lucrând împreună în grupuri mici pentru a completa o însărcinare – are câteva beneficii: Elevii pot construi o înțelegere mai profundă a materiei, Își sporesc încrederea în forțele proprii, se reduce anxietatea pe care au dezvoltat-o față de matematică și își exersează abilitățile sociale și emoționale de învățare. În plus, o învățare colaborativă de succes îi face pe elevi să fie mai responsabili, individual, în timp ce face totodată ca succesul lor să depindă de ceilalți.
Inițial, pandemia ne-a restrâns abilitatea de a implementa tradiționala muncă în grup. Învățarea la distanță i-a încărcat atât pe elevi cât și pe profesori cu sarcini de lucru copleșitoare și, în plus, elevii noștri și-au petrecut singuri marea parte a timpului de învățare, privind lecțiile pasiv sau lucrând de unii singuri, în tăcere, temele repartizate de profesori.
De-a lungul ultimelor câteva luni, am dezvoltat o strategie de învățare colaborativă pentru predarea noastră online. Această strategie nu numai că face sarcinile de lucru mai ușor de gestionat – deoarece verificăm munca la nivel de grup, în loc să o verificăm la nivelul fiecărui elev – dar îi și încurajează pe elevi să interacționeze cu ceilalți și să aibă un rol mai activ în propria învățare.
Lista de verificare pentru lucrul în grup
Noi împărțim elevii în grupuri de câte 3-4 care, în timpul orelor/ întâlnirilor online lucrează împreună la o însărcinare și utilizăm camerele de discuții (breakout rooms), astfel încât fiecare grup are propriul spațiu de discuții. Utilizând o copie albă a fișei de lucru a clasei, fiecare grup creează un document comun în care membri grupului își pot scrie răspunsurile sau pot edita munca celorlalți din grup.
Pentru a ajuta grupurile să-și gestioneze munca, am dezvoltat o listă de verificare simplă, care descrie responsabilitățile fiecărui elev.*
Fiecare elev are un rol clar definit. Elevul A coordonează discuțiile de grup și se asigură că munca este distribuită echitabil. Elevul B își împărtășește ecranul cu profesorul, în timp ce se află în camera de discuții, astfel încât profesorul să poată observa ce se lucrează, iar elevul C îi ajută pe A și D atunci când este nevoie. Elevul D este responsabil cu transmiterea și prezentarea rezultatului temei atribuite grupului.
Fiecare elev este responsabil pentru propriul comportament – să-i trateze pe ceilalți cu respect, să-și facă partea de muncă în mod echitabil, să ceară sau să ofere ajutor dacă este necesar – iar lista de verificare conține toate aceste puncte, pentru a-i ajuta pe elevi să țină minte toate aceste obiective.
Diferite tipuri de muncă în grup
Noi folosim deseori grupurile de discuții online, pentru a-i ajuta pe elevi să descopere ideile matematicii. De exemplu, într-o lecție despre transformări, fiecare membru al grupului se uită la un video care explică transformări diferite și apoi predă ceea ce a văzut celorlalți din grup. Pentru a face un rezumat al celor învățate, grupul cuplează apoi transformările cu imagini. (asta e similar cu un puzzle – jigsaw**, o tehnică de învățare colaborativă în care elevi individuali completează o parte a unei însărcinări de lucru mai mari, care este apoi asamblată cu cele ale restului membrilor din grup.).
Un alt mod pe care îl utilizăm de obicei în munca în grup este facilitarea exersării. Însărcinările noastre de exerciții au de obicei între patru și 16 probleme/ exerciții, în funcție de complexitatea lecției – putem să dăm patru probleme cu enunț sau 12 ecuații. Punem suficiente probleme într-o însărcinare, astfel încât fiecare elev să facă aceeași cantitate de muncă. Fiecare elev este responsabil să răspundă la unele dintre probleme/exerciții, să revizuiască pe cele făcute de ceilalți din grup și să explice soluțiile, atunci când e necesar.
Pentru a permite grupurilor să-și verifice munca, am creat o copie în alb a însărcinării, pe care o pot edita toți elevii – pentru a obține credite în plus elevi își pot scrie răspunsurile sau pot comenta pe răspunsurile existente, astfel că avem o cheie de răspunsuri create de elevi. Apoi, pe baza răspunsurilor generate de elevi, facilităm o discuție cu întreaga clasă despre munca la care au contribuit. Noi găsim că această cheie de răspunsuri generate de elevi, în locul uneia generate de profesor îi încurajează mai mult pe elevi să-și explice munca, din moment ce ei sunt cei care au scris-o și să fie mai atenți la explicații, din moment ce cei care vorbesc sunt colegii lor.
Toate sesiunile noastre de lucru în grup au aceeași structură, cu elevii care lucrează împreună, având roluri clar definite pentru a răspunde la întrebări/ probleme ca grup.
Avantajele acestei strategii
Strategia noastră de lucru în grup online are câteva avantaje. Este mai probabil ca elevii noștri să completeze lucrul în grup decât ar face asta individual, deoarece ei sunt responsabili față de colegii lor. Metoda noastră îi încurajează pe elevi să comunice unul cu altul în vocabularul matematic, fie în scris fie verbal, ceea ce le îmbunătățește înțelegerea. Majoritatea elevilor noștri se bucură când au posibilitatea de a-și alege rolurile, deoarece asta le dă mai multă autonomie în munca lor. (dacă este necesar, intervenim pentru a-i ajuta să-și aleagă însărcinarea). Ei apreciază de asemenea oportunitatea de a vorbi cu ceilalți, spărgând monotonia muncii solitare independente.
Cu toate acestea, munca în grup online are unele limitări. Ca și cu orice altă strategie, nu funcționează pentru orice lecție. De asemenea, munca în grup online cere mai mult timp de clasă decât munca independentă, deoarece elevii au nevoie de timp pentru a crea documentele comune și pentru a-și împărți munca echitabil – și am descoperit că aceste discuții se desfășoară cel mai bine atunci când sunt făcute în clasă (în timpul orei). De asemenea, trebuie să petrecem o parte din timpul orei pentru a antrena abilitățile interpersonale ale elevilor, cum ar fi încrederea, luarea de decizii și rezolvarea de conflicte (în grup). Câteodată, trebuie să mediem disputele între membri grupului, atunci când aceștia nu comunică clar unul cu altul. Din moment ce poate fi dificil să determini ce elevi pot lucra mai bine unii cu alții, periodic noi schimbăm componența grupurilor.
În ciuda acestor limitări, am găsit că munca în grupuri online a făcut ca instruirea noastră matematică să fie mai angajantă și mai ușor de gestionat. Conform experienței noastre, această strategie ne permite să atingem aceleași scopuri în predarea online, ca și în predarea directă – păstrându-i pe elevi responsabili față de propria muncă și permițându-le să colaboreze cu alții pentru a atinge un obiectiv comun.
Sursa: https://www.edutopia.org/article/model-setting-group-work-high-school-math