Ghidul începătorului pentru învățarea răsturnată (flipped learning)

La începutul acestui an școlar, mulți profesori s-au întors la școală cu speranța că își vor putea relua activitățile de predare aproape la fel ca înainte. Sigur, și-au spus mulți dintre ei, poate va fi nevoie să îmi filmez predarea pentru elevii care urmăresc orele de acasă (în varianta hibridă). Doar că, realitatea cu care s-au confruntat a fost cu totul alta. Așa cum am văzut în postările de pe grupurile de pe Facebook sau în webinarii, majoritatea s-au confruntat în mod special cu dificultățile tehnice – camere video cu o slabă calitate a imaginii și/sau sunetului, întreruperi ale serviciilor de internet – fără să mai punem la socoteală că predarea simultană pentru cele două grupuri, cel din clasă și cel din online cere o abordare nouă, care să asigure angajamentul ambelor grupuri de elevi și, din acest motiv, mai multă pregătire din partea profesorului, așa cum poate ați văzut din articolele noastre anterioare.

De aici și nevoia de a vedea modele ale unor astfel de lecții. Dar, după o cercetare extinsă, acum vă pot spune că astfel de modele încă nu există, deoarece în întreaga lume, înainte de situația creată de această pandemie, nimănui nu i-a trecut prin minte ideea să desfășoare lecții în sistem hibrid de tip A/B (jumătate din elevi în clasă, jumătate online). Înainte de pandemie, profesorii fie au ales modele de utilizare augmentativă a tehnologiei în clasă (blended learning) sau de personalizare a învățării cu ajutorul tehnologiei, sau formula de flipped learning, fie au ales formula de predare 100% online pentru liceu sau universitate.

Confruntați cu nevoia de a preda în formula hibridă, profesorii noștri (ca și cei din alte țări), nu au avut toți la dispoziție resursele tehnice potrivite pentru o transmisie (video și audio) de calitate (un fel de clasă – televiziune), care să permită elevilor de acasă să urmărească orele în condiții bune pentru a izbuti să înțeleagă lecțiile predate în clase. În acest sens, am văzut și plângerile părinților care protestează că nici ei nu pot înțelege aceste lecții din cauza calității proaste și/sau întreruperilor. Iar profesorii care au avut cât de cât condiții tehnice mai bune pentru transmisia online, s-au văzut confruntați și cu nevoia de a avea alături un tehnician care să pregătească aparatura, conexiunile, pentru ca ei să nu piardă atât de mult din timpul clasei cu aceste lucruri.

Ca să nu mai vorbim despre timpul prea lung de stat în fața ecranului, care este nociv pentru copii, așa cum știm cu toții.

Tot căutând modele complete de lecții predate online/hibride, am găsit câteva noi platforme care oferă gratuit lecții filmate pentru toate clasele și materiile – cea prezentată în articolul anterior pe platforma Scholastic* și o altă platformă, creată în UK – The Classroom Național Academy** – din păcate, amândouă în limba engleză.

* https://www.scholastic.com/teachers/lessons-and-ideas/

** https://classroom.thenational.academy/subjects-by-key-stage

Dar ne-am gândit că ar fi util pentru orice profesor să ”răsfoiască” aceste resurse pentru a se inspira și a începe să-și creeze propriile lecții filmate dinainte cu ajutorul opțiunilor tehnice ale oricărei platforme de conferințe online (ex. Zoom), pe care apoi să le salveze și fie să le trimită pe mail elevilor, fie eventual să le plaseze într-un blog/site al clasei sau al profesorului (pentru cei care predau aceeași materie la mai multe clase), destul de ușor de creat pe platforma WordPress. Pentru că, până când sistemul nostru greoi de educație se va mișca pentru a crea o platformă cu lecții online de calitate, accesibile oricărui profesor sau elev, indiferent de locație sau nivelul de clasă, va mai trece muuult timp Noi considerăm că soluția cea mai bună, deocamdată, este ca profesorii să adopte o variantă simplificată de învățare răsturnată (flipped learning). Deși sistemul de flipped learning a fost criticat pentru faptul că poate accentua disparitatea de acces la învățare a elevilor, se pare că varianta prezentă, a lecțiilor ținute în clase și filmate cu echipamente de calitate slabă, la care să se uite și elevii de acasă e chiar mai proastă, din toate punctele de vedere.

Nu știm dacă profesorii noștri au acces gratuit la platforma creată în Moldova sau dacă lecțiile de acolo corespund cu curriculum-ul de la noi, sau sunt de calitate..

Așa că, noi propunem profesorilor să se gândească la o variantă simplificată de învățare răsturnată (un fel de ”vintage innovation”), utilizând pentru predare scurte lecții filmate dinainte, în care pot introduce imagini, slide-uri, filme, link-uri la alte resurse – fizice sau online – pentru a le face mai atractive și asigurând apoi exersarea abilităților sau activitățile dedicate înțelegerii aprofundate a conceptelor predate prin alte mijloace, alese de ei și potrivite cu nivelul de cunoștințe al clasei și cu situația dotării tehnice a elevilor.

Elevi lucrând în clasă în modelul blended learning

De aceea, astăzi vă oferim și materialul de mai jos, realizat de Elizabet Trach:

Ghidul începătorului pentru clasa răsturnată (flipped learning)

Clasa răsturnată este un model de blended learning (care integrează tehnologia digitală) în care ideile tradiționale despre activitățile în clasă și cele de acasă sunt răsturnate, sau “flipped” (întoarse, în oglindă). În acest model, educatorii sau instructorii (formarea adulților) îi pun pe elevi sau studenți să interacționeze întâi acasă cu noul material de studiat, ca temă de lucru. Apoi utilizează timpul din clasă, când se întâlnesc împreună, pentru a discuta noua informație și pentru a pune ideile în practică.

Dar nu vă lăsați înșelați.

Simpla schimbare între lectura materialului și tema de acasă nu înseamnă că ai descătușat toate beneficiile modelului flipped learning. Adevărata învățare răsturnată este deschiderea timpului petrecut în clasă și transformarea lui în experiențe practice, diferențiate și de învățare personalizată.

Acest articol vă furnizează o privire generală a clasei răsturnate și a ceea ce trebuie să știți despre acest model pentru a-l putea incorpora eficient în strategia voastră de învățare digitală.

Elevi lucrând individual în clasă, cu suportul profesoarei

Istoria Clasei răsturnate

Deși se vorbește atât de mult despre conceptul de flipped classroom, nu este cunoscut de atât de mult timp pe cât te-ai putea gândi. Haideți să vorbim puțin despre istoria acestui concept…

Totul a început în statul Colorado (SUA), cu doi profesori – Jonathan Bergman și Aaron Sams, care au realizat că nu au cum să facă să ajungă materialele pe care le predau la elevii care lipseau sau erau bolnavi. În anul 2007 ei au început să-și înregistreze lecțiile și cursurile și le-au transformat în filme video. Apoi au început să le utilizeze și în clasă, numind asta ”pre-transmisie” (pre-broadcasting).

Cu toate acestea în anul 2000, atunci când au început să lucreze cu toți elevii lor în acest sistem, Jonathan și Aaron au acordat credit altor profesori, ca Maureen Lage, Glenn Platt, și Michael Treglia în lucrarea lor intitulată “Inverting the Classroom”. În acea perioadă încă nu existau suficiente resurse și cunoștințe despre acest concept, pentru ca acesta să câștige cu adevărat teren. Conceptul s-a lansat cu adevărat după anul 2007. Mai multe școli au început să-și răstoarne orele, iar restul este istorie!

Flipped Classroom vs. Flipped Learning: Care este diferența?

O Clasă răsturnată (denumită deseori clasă în oglindă) nu furnizează neapărat o adevărată învățare răsturnată***. În învățarea răsturnată ceea ce contează cu adevărat este ceea ce se întâmplă în clasă. Adevărata învățare răsturnată transformă sala de clasă într-o experiență mult mai individualizată. În locul unui profesor / instructor care se adresează tuturor elevilor ca grup, învățăceii se mișcă în ritmul propriu sau în grupuri mici, aplicându-și cunoașterea în moduri practice; iar asta permite în general o experiență individualizată.

*** https://edtechmagazine.com/k12/article/2014/07/whats-difference-between-flipped-classroom-and-flipped-learning

Elevă urmărind lecția în format video, de acasă.

Date despre Flipped Classroom – Cum se compară cu alte abordări de instruire

Un studiu din desfășurat în 2018-2019 la nivelul tuturor statelor din SUA a dezvăluit date interesante despre abordările de instruire din școli. La studiu au luat parte 9,279 de profesioniști din domeniul educației din întreaga țară, din diferite state, regiuni și cu diferite roluri în sistem.

Atunci când ne uităm la abordările de instruire cele mai frecvent utilizate, în top se situează instruirea diferențiată (73.5%), blended learning (54.8%), și învățarea individualizată (47.8%). Și, deși abordările ca flipped learning, învățarea personalizată și gamificarea educației au un rol preponderent în articolele de presă, nu sunt traduse în practică atât de mult pe cât s-ar putea crede. Din multe puncte de vedere acest lucru este explicabil. Aceste abordări cer mai mult timp și mai multe resurse decât multe altele.

Argumentele pro și contra unei Clase răsturnate (Flipped Classroom)

În cel mai bun caz, o clasă răsturnată oferă elevilor/ studenților beneficiul unui mai mare control în ce privește propria învățare. Elevii pot alege momentul în care urmăresc filmele de instruire acasă, și tot ei orientează discuțiile din clasă, cerând instructorului clarificări, așa că nevoile lor ghidează modul în care este utilizat timpul orei. Atunci când desfășoară activități practice și își exersează în clasă noile abilități, elevii pot avea mai multă autonomie. Ei pot explora noi concepte în felul lor, în ritmul lor, într-un mediu care-i susține și este controlat.

Atunci când este bine făcută, învățarea răsturnată este foarte eficientă, din moment ce diferențierea apare în mod natural și este cel mai probabil că elevii vor rămâne angajați pe parcursul orei.

Un alt beneficiu al acestei abordări este acela că profesorii nu trebuie să-și ”răstoarne” toate orele deodată pentru a profita de avantajele acestei pedagogii (#1). Poți să începi cu răsturnarea unei singure ore, să vezi cum funcționează și să pleci din acel punct.

#1 https://www.schoology.com/blog/digital-learningÎnvățarea digitală: Ce trebuie să știi pentru anul 2020

Partea negativă a acestei abordări este că se bazează foarte mult pe tehnologie, elevii având nevoie și de acces la internet pentru învățarea lor de acasă. Aceasta poate face ca ”divizarea socială” între elevii mai bogați și colegii lor mai săraci să fie foarte evidentă, iar elevii fără acces la tehnologie se vor zbate mai mult.

P.S. Dar nu atât de mult ca în situația în care le cerem să urmărească orele online în tot timpul programului de școală. Și este un sistem foarte avantajos pentru profesorii care predau la mai multe clase paralele – odată create filmele și materialele auxiliare pentru predarea unei lecții, ele pot fi refolosite la altă clasă sau chiar în anii următori!

Un mediu de învățare care poate fi aranjat flexibil, elevii învățând în grupuri, mari sau mici.

Cei patru piloni ai F-L-I-P

Pentru a ne asigura că vei obține cât mai multe de la modelul învățării răsturnate (lipped learning), atunci când îți planifici lecția sau întreaga materie, păstrează în minte cei patru piloni ai F-L-I-P:

F: Flexible Learning Environment – Un mediu de învățare flexibil

Atunci când elimini modelul furnizării tradiționale de informație în clasă, scapi de asemenea de rândurile tradiționale de bănci în favoarea unor aranjamente ale clasei mai flexibile. Mobilierul trebuie să fie modular, ca să permită aranjarea în grupuri variate și munca individuală. De asemenea programarea orelor/ lecțiilor trebuie să fie flexibilă pentru a permite elevilor să exploreze integral o temă și să o înțeleagă în ritmul propriu.

L: Learning Culture – Cultura învățării

În locul unei culturi tradiționale, centrate pe profesor, clasa răsturnată pune elevii în centrul lecției. Elevii orientează ritmul și stilul de învățare, iar instructorul joacă rolul ”ghidului care îi însoțește”. Atunci când elevii vor avea nevoie să aplice în clasă noua informație, profesorii îi vor ajuta pe elevi pe parcursul unui experiment sau în vor ghida în timpul unui set de exerciții, .

I: Intentional Content – Conținut ales în mod intenționat

Instructorii/ profesorii care adoptă modelul flipped learning sunt întotdeauna în căutarea acelor moduri de a folosi la maximum timpul petrecut în clasă, în așa fel încât elevii să se angajeze activ în învățare și în exersarea practică. Această abordare cere să dai prioritate lecțiilor care funcționează în acest model și să descoperi modalitățile de a-i încuraja pe învățăcei să lucreze independent.

P: Professional Educator – Educator profesionist

Modelul cere instructorilor/ profesorilor să-și monitorizeze în mod constant elevii, pentru a identifica cine are nevoie de ajutor și de ce. Profesorii trebuie să fie receptivi și flexibili și trebuie să înțeleagă că acest tip de predare foarte activ cere o înaltă capacitate pedagogică. Deși par mai puțin vizibili într-o clasă răsturnată, instructorii/ profesorii trebuie să fie în topul capacităților lor pedagogice pentru a-i putea ajuta pe elevi să se dezvolte.

Asigură-te că toți elevii tăi urmăresc lecția filmată, acasă, înainte de oră

Cum să-ți răstorni clasa

Te întrebi cum să-ți transformi clasa? Dacă ești gata să începi să utilizezi modelul de predare flipped, urmează acești pași:

1. Determină tehnologia pe care o vei folosi

Deoarece predarea tip flipped se bazează pe tehnologie pentru a crea și împărtăși cu elevii filmele video și lecțiile, primul pas decisiv este alegerea tehnologiei care este cea mai bună pentru a te ajuta să filmezi, editezi și să împarți materialele. De asemenea, trebuie să alegi un serviciu de găzduire pentru materialele tale și să determini modul în care elevii tăi vor avea acces la conținutul creat de tine. Un serviciu tip LMS (learning management system) te va ajuta să păstrezi totul online, într-un singur loc atunci când îți lansezi programul de lecții.

P.S. Abonamentul la un astfel de sistem de găzduire este de obicei plătit de școală (în alte țări) și pus la dispoziția tuturor profesorilor și elevilor școlii – fiecare având cont propriu, iar profesorii o parte distinctă în care își încarcă materialele și lucrează împreună cu elevii clasei/ claselor lui. Formula alternativă la noi (dar care nu dispune de toate funcțiile interactive ale unui LMS) poate fi creerea unui site al clasei sau profesorului pe o platformă ca WordPress sau WiX, unde există și variante de găzduire a site-ului gratuite și totuși suficiente pentru materialele profesorului și elevilor, create timp de34 ani de studiu.

2. Creează-ți filmele video și conținutul.

Atunci când vine timpul să filmezi, păstrează totul scurt și plăcut. Vei fi plăcut surprins/ă să afli că ceea ce-ți lua înainte cam15 minute de prezentare în clasă pentru a acoperi materia, poate să încapă într-un film video de 5-6 minute, din moment ce nu mai trebuie să te ocupi de managementul clasei. Să nu-ți fie frică să fii amuzant!

Poți căuta și filme video sau alt conținut interactiv din resurse educaționale deschise (OER) de calitate, cum sunt CK-12 and MERLOT.

3. Fii transparent în fața elevilor și a părinților

Înainte de a lansa materialele, explică cu claritate ce este învățarea răsturnată și de ce ai ales acest model. Cere multă muncă să faci o astfel de schimbare majoră în cultura clasei, iar răsturnarea mentalității nu este ușoară. Fii gata să răspunzi îngrijorărilor și să repeți acele ”cum” și când” cât mai des.

4. Fă-i pe elevii tăi responsabili

Nu uita că modelul de învățare răsturnată (flipped learning) depinde de participarea elevilor. Dacă ei nu participă la învățarea de acasă (urmărind înaintea orelor materialele create de tine, n.n.), întreaga clasă se va împotmoli, deoarece elevii nu sunt pregătiți să se angajeze în activitățile practice. Asigură-te că ai găsit un sistem prin care să-ți monitorizezi elevii și să-i faci responsabili de urmărirea filmelor create de tine (care conțin materia de învățat pentru ora viitoare, n.n.)

Una din modalitățile de a face acest lucru este utilizarea la începutul orelor a bilețelelor de intrare sau scurtelor chestionare formative. Asta te va ajuta să determini cine dintre elevi și-a făcut tema acasă (aceea de a vedea filmul, n.n.), cine nu și cine are nevoie de un ajutor ca să înțeleagă mai bine. Dacă utilizezi o platformă de tip LMS (care permite să vezi și răspunsul la eventuale întrebări introduse în film, sau stadiul de completare al unor tabele, n.n.) , atunci poți vedea în timp real cine urmărește materialele, permițându-ți să diferențiezi instruirea în funcție de constatări.

5. Continuă, perseverează

Găsește un program și un sistem care funcționează pentru tine, în așa fel încât planificarea lecțiilor, filmarea și evaluarea să devină toate o rutină. Odată ce ți-ai stabilit un sistem, folosește-l pentru a te putea concentra pe elevi în loc să te preocupe hopurile din procesul de dezvoltare a materialelor pentru ore.

Elevi de liceu, rezolvând în grup o problemă complexă

Activitățile dintr-o clasă răsturnată

Pentru majoritatea profesorilor/ instructorilor, înlăturarea prezentării materiei în clasă, activitate centrată pe profesor, este o schimbare de paradigmă majoră, și ai nevoie de exercițiu pentru a concepe lecții care pun elevii în fața și în centrul lor. Încearcă aceste activități în clasa răsturnată ca pe un punct de lansare pentru lecții mai creative.

A vine de la Evaluare (Assessment)

Unul din secretele succesului pentru modelul flipped este să te asiguri că elevii vin în clasă cu informația de bază de care au nevoie. Asigură-te că materialele filmate de tine, pe care ei trebuie să le vadă acasă sunt angajante și, în plus, planifică-ți să începi orele cu o scurtă evaluare, ca să te asiguri că toată lumea e gata de aplicații. (așa cum ați citit probabil în articole anterioare, soluția pentru cei care nu au vizionat acasă lecția este să îi grupezi și să-i pui să o vadă în clasă, sub supravegherea ta). Verificarea de la începutul orei (ca un fel de ”spărgător de gheață”) poate consta într-o mică problemă, un scurt chestionar trimis pe smartphone sau două-trei întrebări pe o bucățică de hârtie, pe care le verifici pe loc. Dacă vei considera că este necesar (ai mulți elevi care nu au vizionat materialul), poți să prezinți din nou informația, pe scurt, înainte de a merge mai departe.

Generarea de întrebări

Dă elevilor șansa de a-și clarifica nedumeririle la începutul orei, cu o sesiune de Q&A (întrebări și răspunsuri). Pune mai mulți elevi să scrie în paralel întrebările pe tablă (sau whiteboard) și pune-i pe elevi să voteze (cu stickere/ semne puse lângă întrebări) la care din întrebările din listă vor să răspunzi. Poți furniza tu personal răspunsurile pentru toată clasa sau poți împărți elevii în grupuri, ca să se ajute unii pe alții să răspundă la întrebări.

Exercițiul ”Acvariul” (Fishbowl)

Invită în mijlocul clasei (sau într-o sesiune online) elevi care se oferă ca voluntari pentru rezolvarea unei probleme, să se angajeze într-o discuție sau să facă o anumită însărcinare, în timp ce ceilalți îi urmăresc. Cei care observă trebuie să-și ia notițe despre modul cum au procedat colegii lor și să facă sugestii despre modul în care s-ar putea îmbunătăți acea activitate, apoi discutați. Acest tip de activitate nu merge pentru orice, dar poate fi grozavă pentru rezolvarea unei probleme de matematică sau lucrul la editarea unei / a două propoziții de text.

Jocul de rol

Potrivit pentru teme mai complexe la științele umaniste (literatură, istorie), jocul de rol poate permite elevilor să intre în miezul unei probleme, prin prezentarea unor perspective diferite. Repartizează roluri și pune-i pe elevi să confrunte punctele de vedere ale personajelor pe care le reprezintă, într-o dezbatere sau discuție. Pentru a-i determina să gândească mai profund, pune-i să-și schimbe rolurile în mijlocul exercițiului, pentru a experimenta noi puncte de vedere.

Rămâi activ

Cheia pentru a-i menține pe elevi angajați față de noul material învățat în oră este învățarea activă. Asigură-te că ai creat suficient spațiu pentru ca elevii să se poată mișca în jurul clasei și să lucreze în perechi sau în grupuri. Pentru mai mult inspirație, poți vedea activitățile de învățare activă și cele ale clasei răsturnate de la University of Waterloo, Canada.

https://uwaterloo.ca/centre-for-teaching-excellence/teaching-resources/teaching-tips/teaching-tips-lecturing-and-presenting/delivery/online-activities-and-assessment-flipped-classroom

Flipped Classroom Video

https://www.youtube.com/watch?v=dR3hqx8zoxk&feature=emb_titleSchoology as the Foundation for Flipping the Classroom

Profesorul ca ghid în învățarea individualizată

Cercetări despre și resurse pentru Flipped Classroom

Te gândești deja să-ți răstorni clasa? Există multe moduri în care ai putea începe. Noi îți sugerăm să-ți creezi o strategie de răsturnare a clasei pe care să construiești în timp. Experimentarea cu diferite metode și idei este cheia prin care vei învăța rapid și pe care vei dezvolta metoda.

Dacă ești în căutarea unor cunoștințe fundamentale, îți sugerăm să cauți alte cercetări și resurse suplimentare despre clasa răsturnată. În 1993, Alison King a publicat lucrarea ”De la atotcunoscător la stadiul de a ghida de alături” (From Sage on the Stage to Guide on the Side). Nu este vorba în mod direct despre răsturnarea clasei, dar este considerată cea mai importantă lucrare timpuri în acest domeniu.

Poți căuta mai multe cercetări ale unor oameni ca Eric Mazur de la Harvard sau Salman Khan.

4 Unelte pentru Flipped Classroom (recomandare pentru școlile din SUA)

Există multe unelte pe care un profesor / instructor le poate folosi pentru a aborda acest concept. Deși există multe unelte pentru a răsturna sau inversa clasa, noi recomandăm întotdeauna să-ți ții toate materialele și experiențele (proiectele) elevilor într-un singur loc, centralizat, un hub.. sau acea platformă de Learning Management System!

Mai jos, este o listă cu unele din uneltele care ți-ar putea fi utile, dacă iei decizia de a incorpora abordarea flipped learning în predare. Nu mai menționăm că platforma Schoology (accesibil doar în SUA și Canada) le poate integra pe toate cele de mai jos

Khan Academy

Khan Academy este un instrument grozav pentru lecturi video (platformă de învățare individuală, n.n.) . Are peste 3.000 de filme video care acoperă materiile din clasele K-12. Educatorii pot vedea cât de departe a avansat un elev cu lecțiile parcurse, putând afla la ce nivel va fi acesta atunci când se întoarce în clasa fizică.

Nearpod

Nearpod este un instrument care permite profesorilor să angajeze elevii în lecții/ activități interactive. Unele exemple includ: Călătorii pe teren în VR (realitate virtuală), întrebări cu răspuns deschis, chestionare, sondaje.

Playposit

Playposit este un instrument care permite creerea de filme video interactive care se concentrează pe un flux de lucru fără efort, angajamentul celui care învață, protejarea dreptului de autor și urmărirea performanței. Așa cum este menționat și pe site-ul lor, filmele video interactive sunt de trei ori mai eficiente decât cele standard.

BrainPOP

BrainPOP este un site educațional animat pentru elevi. El poate fi utilizat pentru a te ajuta să predai o varietate de subiecte cu ajutorul unor filme animate amuzante.

Sursa: https://www.schoology.com/blog/flipped-classroom

One thought on “Ghidul începătorului pentru învățarea răsturnată (flipped learning)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.