Pentru a-i pune pe elevi în mișcare în învățarea virtuală, utilizează vânătoarea de comori

Am văzut multe comentarii care se referă la faptul că învățarea online nu este învățare și că nu ar trebui ca profesorii, sau elevii, să o accepte. Nimeni nu spune că e o formulă bună dar, în situația prezentă, tot e mai bună decât nimic, decât să nu mai faci ore deloc sau să pretinzi sau accepți doar formula de învățare directă când riscurile sunt în continuare foarte mari pentru toți cei implicați. Profesorii și părinții care au înțeles situația de excepție în care ne aflăm au făcut și fac eforturi pentru a găsi cele mai bune soluții pentru copii, încercând să conceapă ore cât mai bune în formulele la distanță, sau hibride sau înlocuindu-le cu formule cum este învățarea în aer liber, care permite distanțarea chiar dacă sunt prezenți toți elevii dintr-o clasă. Desigur, oricare dintre aceste formule presupune eforturi de concepție și pregătire suplimentare din partea profesorilor și, de multe ori, suportul părinților – dar toate aceste eforturi au permis continuarea învățării și, până la urmă, acesta este obiectivul.

Profesori și experți din întreaga lume caută soluții cât mai bune și le împărtășesc tuturor celor interesați. Acesta este cazul tuturor articolelor publicate până în prezent și al celui de față, scris de John Spencer, care insistă asupra faptului că învățarea la distanță nu trebuie să presupună ca toate orele de școală să se petreacă în fața ecranelor.

Căutând ”comori” printre obiectele cele mai obișnuite

Atunci când auzim de ”învățare virtuală” sau ”învățare la distanță”, este ușor să ne imaginăm că elevii își vor petrece opt ore pe zi în fața unui ecran. Cu toate acestea noi, ca educatori, știm că această abordare nu este potrivită cu dezvoltarea sănătoasă a copiilor. Copii au nevoie să se miște și să interacționeze în lumea lor fizică. Ei au nevoie să exploreze noi forme de învățare, inclusiv tactil sau făcând lucruri. De aceea este nevoie ca noi, profesorii, să concepem lecții care îi îndepărtează pe copii de ecrane* și să-i punem să se miște și să meșterească.

* http://www.spencerauthor.com/distance-screentime/Să îndepărtăm învățarea la distanță de ecrane

Profesorii din întreaga lume au incorporat mișcarea chiar și în spațiile virtuale și online utilizând ”vânătoarea de comori”. Îmi place cât poate fi de flexibilă structura unei vânători de comori. Poți să concepi o vânătoare de comori în jurul casei copilului sau poți concepe o vânătoare de comori mai complexă și elaborată, în cadrul unui spațiu comunitar mai larg. O vânătoare de comori poate ajuta copiii de grădiniță să descopere formele în lumea lor apropiată sau să descopere diferitele texturi ale mediului. Iar un elev de liceu, de exemplu, poate utiliza vânătoarea de comori pentru un studiu etnografic al structurilor și sistemelor unei anume comunități.

Căutarea de ”comori” în natură – pietre, comuri de pin, păsări, gâze…

Puterea vânătorii de comori în învățarea la distanță

O vânătoare de comori este întocmai ceea ce arată numele. Profesorii cer elevilor să găsească anumite indicii sau obiecte în casa lor sau într-un spațiu mai larg (parc, pădure, comunitate). Acest tip de activitate poate funcționa ca vido-conferință, dar la fel de bine poate funcționa pe baza unor fotografii pe care le fac copiii și le încarcă într-un fișier comun. Elevii pot lucra în echipe, utilizând camerele de discuții ale platformei de video-conferință, sau pot lucra independent.

În continuare sunt câteva idei de vânătoare de comori:

  • Vânătoare de comori la matematică: Elevii trebuie să găsească în casa lor obiecte specifice care sunt legate de concepte matematice (ex. forme geometrice, obiecte cu unghiuri drepte, linii paralele etc., n.n.) Li se poate cere chiar să măsoare anumite obiecte și să raporteze rezultatele grupului de lucru. Am văzut astfel de activități utilizate la geometria pentru clasa a doua, dar și pentru lecții mai avansate de gândire a proporțiilor sau demonstrarea teoremei cu Pitagora.
  • Vânătoare de comori la activități practice: Profesorii dau elevilor o listă cu specificații ale unor obiecte. Le pot cere să găsească ceva moale, ceva elastic ceva rotund etc. După ce au găsit aceste obiecte, li se acordă un anumit timp în care să creeze ceva nou din aceste obiecte.
  • Vânătoare de comori la științe: Atunci când elevii învață despre mediile naturale, și-ar putea folosi telefoanele pentru a face fotografii diferitelor forme de mediu din vecinătate. Am văzut profesori care merg mai departe, la identificarea de păsări (sau mici animale, fluturi, alte insecte, plante etc.), cu înregistrarea unor coordonate cheie și fotografii, sau utilizând acest proces la subiecte ca astronomia și meteorologia. Dar poate fi și ceva mai simplu, cum ar fi descoperirea de prădători și vânat.
  • Vânătoare de comori pentru istorie: Elevii pot merge prin orașul lor pentru a găsi elemente de cultură sau semne ale istoriei (cum ar fi nume de străzi sau plăci comemorative, statui etc.) Aceasta reprezintă uneori și șansa ca elevii să exploreze în cadrul discuțiilor comune și întrebări mai dificile în jurul ideii numelor care sunt reprezentate sau nu în istorie.
  • Vânătoare de comori pentru arta limbajului: La vârste mai mici, elevii pot explora textele descoperite în mediul din jur. Ei pot căuta cuvintele din raza lor vizuală pe care le găsesc, de exemplu, pe cutia cu fulgi de cereale. Ei pot face o fotografie a acelui cuvânt și pot să o încarce pe platforma clasei, sau profesorul le poate cere să ”găsească un cuvânt care se termină cu o anumită literă sau combinație de litere”. Cu cei din clasele mai mari, elevii pot porni la vânătoare pentru a găsi teme, sau genuri într-o comunitate mai largă (ex. cartier, oraș).
  • Vânătoare de comori pentru educația fizică: Elevii pot primii un set de provocări în care trebuie să sară peste anumite obstacole sau trebuie să facă o serie de mișcări, genuflexiuni sau sărituri când întâlnesc alte obiecte. Elevii își pot înregistra mișcările cu ajutorul telefonului, ca dovadă a exercițiilor lor.
  • Vânătoare de comori pentru muzică: Elevii pot porni la vânătoare de muzică, trebuind să înregistreze anumite tipuri de muzică pe care le găsesc în împrejurimi. Sau, într-o versiune mai simplă, trebuie să găsească obiecte care pot constitui instrumente de percuție sau care pot vibra ca o coardă etc.
O fotografie pentru vânătoarea de comori – animale domestice

3 Modalități de structurare ale vânătorilor de comori

Vânătorile de comori pot fi sincrone sau asincrone. Iată o scurtă recapitulare despre ce înseamnă acești termeni și când se folosesc amândouă uneltele de comunicare.

https://www.youtube.com/watch?v=dX_nZTiZRPE&feature=emb_title – Uneltele de comunicare sincrone versus asincrone

În continuare, aveți câteva modalități în care vă puteți structura propria vânătoare de comori.

  1. Sincronă: Cu acest model, vă veți începe de obicei ora cu o conferință video cu întreaga clasă, pe una din platformele de conferință (Zoom, Google Meets, Microsoft Teams, etc.) și veți împărtăși elevilor instrucțiunile și parametrii în care se va desfășura vânătoarea de comori. Această conferință este necesară și atunci când reamintiți elevilor normele și procedurile. De exemplu, elevii trebuie să știe că pot pleca de lângă computere, dar nu-și pot căra cu ei laptop-rile sau că ar trebui ca membrii familiei să știe despre vânătoarea lor, pentru a le respecta intimitatea. I-ai putea organiza pe elevi în mici grupuri, utilizând camerele de discuții ale platformei video, permițându-le să interacționeze unii cu alții, găsind obiecte variate în propria locație. Atunci când începi o vânătoare de comori, nu uita să stabilești pentru întreaga clasă durata de timp a acestei activități și ora de încheiere.
  2. Asincronă: Cu acest model, de obicei postezi instrucțiunile vânătorii de comori pe platforma clasei și le dai elevilor un timp de execuție mai lung. De exemplu, le-i putea acorda o săptămână pentru a găsi toate obiectele cerute. În anumite cazuri, ai putea face un concurs și să postezi, în timp real, numele celor care au completat cerințele. Cu toate acestea, ar fi bine să eviți competiția și să te concentrezi în schimb pe împărtășirea reciprocă de obiecte în cadrul fiecărui grup. Aceasta este valabil în special în activitățile care-și propun la final realizarea unei expoziții foto.
  3. Hibridă: Într-un mediu hibrid, i-ai putea pune pe elevii din clasă și cei de acasă să lucreze împreună, într-o vânătoare comună. Elevii din clasă ar putea găsi indicii rezolvând un mesaj codificat sau un puzzle și apoi vor preda acel mesaj colegilor de acasă, care trebuie să găsească obiectele indicate de mesaj sau puzzle.

Atunci când concepi aceste vânători de comori, un factor decisiv de care trebuie să ții cont este echitatea. Dacă elevii de acasă trebuie să găsească obiecte, trebuie să ne gândim la acele categorii de obiecte comune, care se pot găsi în orice gospodărie, săracă sau bogată (un ex. găsiți ceva plat, ceva albastru etc.) Asta va permite oricărui elev să participe, fără să depindă de un anumit privilegiu economic.

Vânătoare de cuvinte în comunitatea din jurul casei

Vânătoarea de comori pentru gândirea divergentă

O provocare pentru gândirea divergentă este similară cu conceperea unui sprint, dar este construită pe ideea de constrângere creativă. Având resurse limitate, elevii trebuie să folosească obiecte obișnuite în moduri neobișnuite.

Pasul 1: Într-o conferință video, dă elevilor tema pentru gândire divergentă. Una din opțiuni poate fi aceea de a crea o vânătoare de comori în care elevii să găsească ceva pufos, ceva mare și ceva mic. Sau să găsească ceva lipicios, ceva rotund și ceva plat. Le poți da un timp limitat, de la 3 la 5 minute.

Pasul 2: După ce au găsit acele obiecte, ei pot face apoi un brainstorming pentru a veni cu idei despre ce ar putea crea cu acele obiecte. Această sesiune de brainstorming este câteodată practică, experimentând cu obiectele. Elevii pot crea individual sau în grup – în camere de discuție pe platforma video. De asemenea, rezultatul poate fi în formă de listă sau publicat pe site-ul clasei.

Pasul 3: Elevii își analizează ideile, combină pe cele care par similare și le șterg pe cele care nu le plac. Ei ar putea încerca să combine idei care par să nu se lege, dar care merg bine împreună.

Pasul 4: Elevii aleg o idee principală din listă și fac un produs din acea idee. Le poți da un timp mai scurt, pentru a le stimula și mai mult gândirea divergentă.

Pasul 5: Elevii trec printr-un proces de revizuire, refacere până ce produsul lor este finalizat.

Pasul 6: Elevii creează un film video care demonstrează cum funcționează produsul lor și o explicație scrisă pentru audiența lor ideală. Pentru această anume abordare, eu recomand utilizarea Flipgrid.

Și, din nou în natură

Află mai multe

Dacă ești interesat/ă să afli mai multe despre această temă, te invit în hub-ul virtual pe care l-am creat, unde vei găsi resurse, articole și webinars.

Succes la vânătoare!

John Spencer,

Sursa: http://www.spencerauthor.com/scavenger-hunts/

One thought on “Pentru a-i pune pe elevi în mișcare în învățarea virtuală, utilizează vânătoarea de comori

  1. Pingback: Mai mult de o duzină de moduri în care poți integra mișcarea în învățare | Centrul de Resurse pentru Eco-bio Educație, Reziliență și Sustenabilitate

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.