Se pare că sunt destul de multe clase care au început acest an în formulele de învățare hibride sau online, prin urmare, vom continua și noi să vă aducem cât mai multe idei și modele de lucru pentru aceste medii de învățare, mai puțin obișnuite. Unul din instrumentele prea puțin luate în considerare atunci când ne gândim la construirea colectivului clasei și la crearea conexiunilor cu elevii este modul de apelare al acestora. John Spencer s-a gândit să atragă atenția asupra lui și să vină cu idei despre mai multe modalități de a ”face apelul”, mai ales cele care se pot utiliza în mediile de învățare la distanță sau în formulele de învățare hibride.
Puterea apelării elevilor în timpul învățării la distanță sau în cursurile hibride
În articolul anterior, am scris despre modalitățile prin care ajungem să-i cunoaștem mai bine pe elevii noștri în timpul orelor virtuale sau hibride*. De asemenea, am organizat un seminar despre construirea unei comunități online. Poți vedea înregistrarea acestui webinar aici: https://event.webinarjam.com/replay/24/kr5l3s26ckka00awzp
Una din cele mai bune căi de a construi relații este prin apeluri unu-la-unu frecvente. În acest articol, explorăm idei despre cum să obții cât mai mult din aceste apelări, în așa fel încât elevii să se simtă recunoscuți și înțeleși, chiar dacă lucrează de la distanță.
* http://www.spencerauthor.com/5-ways-build-relationships/

Puterea unei apelări (Check-In)
Pe timpul pandemiei, mulți elevi și-au descris sentimentele de singurătate și izolare deoarece școala s-a desfășurat în medii online. Foarte de multe din experiențele din clasă sunt concepute în jurul experiențelor față-în-față. Cu toate acestea, fără interacțiuni în persoană, elevii simt deseori că nu mai sunt conectați. În unele cazuri, elevii chiar se deconectează.
Acest lucru nu este surprinzător.
Acum mai bine de douăzeci de ani, Andreson și Garrison** au demonstrat că succesul într-un curs online a depins de relația dintre elevi și conținut, dintre elev și instructor/ profesor și dintre elev și colegii de clasă. Atunci când elevii eșuează în a se conecta cu instructorul/ profesorul sau cu colegii de clasă, ei se dezangajează/ se deconectează. Această dezangajare are ca rezultat o prezență mai scăzută, o completare mai slabă a însărcinărilor, o achiziție mai scăzută a cunoștințelor și abilităților, cu alte cuvinte, indiferent ce măsurătoare imaginabilă utilizăm, elevii învață mai puțin și au performanțe mai proaste atunci când nu sunt conectați cu ceilalți. La un nivel mai uman, elevii au nevoie să se conecteze relațional, cu colegii lor și cu profesorii.
Atunci când școlile au trecut la cursuri la distanță, unii elevi care ar fi avut rezultate bune în formatul de școală normală (în persoană) au sfârșit prin a se chinui să-și coordoneze timpul și să înceapă învățarea online. Ei s-au lăsat distrași și au eșuat în a-și dezvolta obiceiurile de învățare care pot să-i conducă spre succes. În acest mediu nou, elevii pot chiar eșua în a fi prezenți la conferințele video ale clasei sau să răspundă la mesajele pe email. Își predau lucrările semnificativ mai târziu și la o calitate mai slabă decât ar fi făcut-o dacă ar fi învățat în clasa fizică. Fără un profesor prezent alături și fără reamintirile de responsabilitate, acești elevi se dezangajează. Cu alte cuvinte, ei eșuează în a se conecta cu conținutul, cu colegii lor și cu profesorul. Cu toate acestea, învățarea la distanță nu înseamnă că trebuie să fie distantă și la nivel relațional și social. Ca profesori, putem acționa intenționat pentru a crea un sentiment al prezenței alături de elevii noștri, prin scurte apelări/ verificări (check-ins).

Aceste apelări se pot concentra pe elementele socio-emoționale, cum ar fi starea de bine, starea emoțională și conexiunea socială. Acest tip de apelări/ verificări pot fi simple, cum ar fi ”Ce faci în acest moment?” sau ”Cum te descurci cu învățarea la distanță?” Ar putea fi și o scurtă conversație despre viața elevului, cum ar fi, ”Cum merg lecțiile de dans?” sau ”Ce jocuri video îți plac?” Aceste mici întrebări pot trimite mesajul că ție îți pasă de elevi și vrei să știi ce mai fac. Cu alte ocazii, pot fi verificări mai detaliate ale unui elev, alături de un părinte/sau cel care are grijă de el, de consilierul școlii sau de un psiholog.
Pot fi și verificări care au un obiectiv mai apropiat de cel al învățării (academic). Le poți pune elevilor întrebări despre experiențele de învățare hibride, care includ întrebări despre cum navighează pe internet/ cum trec printre ore, cum își gestionează timpul și cum se descurcă cu câte sarcini de lucru primesc. Acesta este momentul în care rezolvi probleme cum sunt lucrul la ore târzii sau lipsa de angajament din partea elevilor. În aceste momente, este important întâi să asculți elevul și apoi să-l ajuți să-și dezvolte un plan de acțiune. În unele cazuri, ai putea întreba elevul despre elementele sociale ale participării în școală, incluzând modul în care se înțeleg cu membrii grupului clasei și cât de conectați se simt cu comunitatea clasei.
În unele cazuri, aceste verificări academice pot fi legate mai îndeaproape cu temele și proiectele clasei. Ai putea furniza un ajutor țintit pentru elevii care se chinuie să învețe. S-ar putea să fie nevoie să clarifici concepțiile greșite și să furnizezi elevilor resurse sau structuri suplimentare. Ar putea fi cazul de asemenea să ajuți elevul să-și stabilească și urmărească anumite ținte de învățare.
Noi putem conceptualiza aceste verificări pe fiind un continuum, împreună cu cele socio-emoționale, pe o parte fiind cele mai personale, pe cealaltă ca fiind un tutorat specific pe partea de învățare/ academică.
În general, profesorii tind să se concentreze pe elementele personale întâi și apoi să treacă la o abordare mai academică mai târziu. Cu toate acestea, unii elevi se descurcă bine din punct de vedere emoțional și doresc cu adevărat ca verificările să fie mai mult concentrate pe partea de învățare. De aceea nu există un mod unic de abordare. În unele cazuri, o conversație începe la un nivel academic și apoi trece către partea socio-emoțională, pe măsură ce elevul împărtășește profesorului ce face de fapt, cum se descurcă. La urma urmelor, asta este partea în care tu, ca profesor ești expert. Știi cum să te conectezi cu elevii și părinții sau cei care-i îngrijesc într-un mod care este atât abordabil cât și profesional.

Nouă timpuri de apelări virtuale (Check-Ins)
Iată câteva idei pe care le-am găsit ca fiind de ajutor pentru profesori:
- Verificarea ”pulsului” social-emoțional: Poți face această verificare chiar în activitatea de încălzire a conferințelor video/ întâlnirilor cu clasa pentru ore. Ai putea începe cu o întrebare cu răspuns deschis, cum ar fi, ”Cum vă descurcați cu învățarea hibridă?” Elevii se pot întâlni în mici camere separate sau își pot împărtăși răspunsurile în partea de ”chat” / discuții în scris. Cu altă ocazie, ai putea crea o verificare a pulsului mai structurată, cu o întrebare de genul, ”Spuneți-mi care sunt pentru voi, în această săptămână, două victorii și o dezamăgire.” Poate fi ceva și mai creativ, cum ar fi săi pui pe elevi să creeze un nume de super-erou** sau un nume de formație***. Unii profesori au făcut verificări cu ajutorul emoji-urilor, în care elevii au împărtășit acele emoji care reprezentau ce fac, cum se simt. Alții au creat hărți ale emoțiilor care cuprindeau și referințe culturale (pop). Sunt și alți profesori care și-au pus elevii să schițeze ce e în inima sau mintea lor, desenând în interiorul unei forme de creier sau inimă. Toate astea depind de vârsta elevilor tăi, de cultura clasei și de materia pe care o predai. ** https://www.instagram.com/p/CEMfbAwh4wo/ *** https://www.instagram.com/p/B-XnVxmhLyj/
- Știri/ noutăți video: Asta începe cu un video creat de profesor. În prima săptămână, poți crea și difuza un film de introducere a cursului și vei explica acolo cum vor merge lucrurile la orele tale. Dar după asta, poți crea săptămânal scurte filme video cu o previzualizare a ceea ce vor face elevii. Deși vor fi pre-înregistrate, acest filme video, nestructurate, vor crea un sentiment al prezenței pentru tine, ca profesor. Poți pune apoi întrebări specifice, de verificare și să-i pui pe elevi să răspundă prin mail sau să completeze un chestionar.
- Apeluri video: Deși crearea unor filme video de către profesor ajută, putem de asemenea să ne încurajăm elevii să-și creeze propriile filmulețe în care să-și înregistreze reflecțiile asupra orelor tale/ cunoștințelor transmise,/ muncii lor etc. și fie să le posteze pe un Flipgrid fie să le transmită pe mail direct profesorului. Le poți da elevilor un îndemn specific sau poți să le dai opțiuni de alegere din mai multe teme/ îndemnuri și să-i încurajezi să-și aleagă tema proprie. Aceste verificări video permit elevilor să împărtășească mai bine ce fac, cum se descurcă și cu ajutorul limbajului non-verbal (gestică, postura corpului etc.) și al vocii (tonus, intonație etc.). Cu toate acestea, faptul că ei pot re-înregistra un film le permite să aibă un sentiment al controlului asupra acestui proces.
- Apeluri/ verificări în grupuri mici: Pentru asta, poți programa întâlniri în grupuri mici și poți folosi conferințe video pentru a te întâlni cu grupuri și a vedea ce progrese au făcut. I-ai putea îndemna să se angajeze în formate de grup de mastermind (#1), ca modalitate de a-și împărtăși între ei și cu tine obiectivele de învățare și progresul proiectelor lor. Altă dată, ai putea crea mici grupuri care funcționează ca grup de consiliere și verificare reciprocă. #1 http://www.spencerauthor.com/mastermind/
- Verificări via email: Poți trimite pe o listă, tuturor elevilor din clasă un email cu așteptările tale, termene de predare a temelor etc. De asemenea poți trimite scurte mail-uri individuale fiecărui elev, întrebându-l ce mai face. Dacă ai 180 de elevi în clasele tale, fă o rotație, scriind 18 mail-uri pe zi și asigură-te că fiecare elev primește individual un mail la două săptămâni. Deși asta poate să pară împovărător, poți crea un template (formular) pe care îl poți personaliza.
- Verificări cu texte scurte: Cu această opțiune, poți cere elevilor să utilizeze funcția de ”chat” pentru a trimite întrebări sau comentarii pe măsură ce lucrează la diferite proiecte sau însărcinări. Unele clase ar putea utiliza aplicații cum sunt Slack sau Voxer, așa că aceste verificări rămân în cea mai mare parte asincrone.
- Sondaje: Cere elevilor să completeze un sondaj legat de curs în fiecare săptămână, atunci când își împărtășesc experiența de a fi într-o formă de învățare la distanță sau hibridă. Aceste sondaje tind să se centreze pe experiența elevului legată de curs, dar tu poți include și câteva întrebări care sunt legate de învățarea socio-emoțională. Este important să evităm oboseala legată de sondaje, așa că ar fi ideal să te limitezi la sondaje cu 3-5 întrebări.
- Conferințe video programate: Poți programa conferințe video unu-la-unu cu elevii, unde tu să le ghidezi reflecția (gândirea) și să faci scurte verificări socio-emoționale. Mie îmi place să organizez scurte conferințe de cinci minute (#2) și să permit elevilor să aleagă între conferințele de feedback (în care le ofer ajutor), conferințele de reflecție (unde le pun întrebări reflexive) sau conferințele de evaluare (unde le dau un feedback asupra nivelului de măiestrie la care au ajuns). #2 http://www.spencerauthor.com/the-power-of-student-conferencing/
- Apeluri telefonice: Asta este opțiunea care-mi place cel mai puțin, deoarece sunt un introvertit și, în general nu îmi place să vorbesc la telefon. Cu toate acestea, datorită provocărilor cu care se confruntă elevii câteodată din cauza conexiunii la internet, câteodată cea mai bună opțiune este pur și simplu să dai un telefon să vezi ce mai face elevul.
În acest moment, toate aceste opțiuni pot fi resimțite ca fiind copleșitoare. De aceea te ajută să experimentezi puțin câte puțin cu acest proces, până îți găsești ritmul potrivit. De asemenea ajută să-i întrebi pe elevi ce preferințe au pentru aceste apeluri/ verificări (check-ins).

Pune-i pe elevi să voteze procesul de apelare ideal
Ca educator, poți recunoaște capacitatea de acțiune a elevilor tăi, întrebându-i ce preferințe au pentru apel/ verificări. Elevii își pot trimite răspunsurile pe un formular online sau în timpul unui scurt interviu pe care îl organizezi la începutul anului. După ce elevii au trimis răspunsurile (pe care le integrezi într-un tabel), te poți uita la tabel și poți alege modul principal de comunicare cu fiecare elev în parte. Acest proces transmite mesajul că tu prețuiești părerea fiecărui elev în ce privește abordarea comunicării. Ca rezultat, ei au un mai mare sentiment de control asupra frecvenței și modului de comunicare. De asemenea îți eliberează timpul și te face să fii mai eficient în comunicare. Nu fiecare elev va dori să primească apeluri zilnice sau săptămânale. Unii elevi preferă scurte sondaje de 3 întrebări într-un mail de weekend. Alți elevi ar putea avea nevoie de un apel telefonic la două săptămâni.
Întrebările următoare te-ar putea ajuta la orientarea procesului:
- Cum te pot ajuta? Care sunt ariile/ zonele unde ai putea avea nevoie de suport? Care sunt provocările pe care le poți avea cu învățarea la distanță?
- Când este cel mai bun moment să te contactez?
- Cât de des vrei ca eu să comunic cu tine?
- Care este metoda de comunicare pe care o preferi? Discuție? Convorbire telefonică? Conferință video?
- Ce tip de feedback legat de munca ta preferi? Video feedback? Audio feedback? Comentarii scrise?
- Care este lucrul pe care l-a făcut profesorul dinaintea mea și te-a ajutat să te simți cunoscut și apreciat?
- Care este lucrul pe care l-a făcut profesorul dinaintea mea și te-a ajutat să parcurgi cu bine cursul?
Cu toate astea, acesta este un proces cu două sensuri și ar putea fi nevoie ca tu să ajuți elevii prin clarificarea așteptărilor tale. Ai putea trimite un email elevului care afirmă că dorește o comunicare frecventă, explicând de asemenea că o comunicare unu-la-unu zilnică poate fi nerealistă.

Comunică-ți disponibilitatea
Deși este important ca tu, ca educator, să iei inițiativa, poate fi de asemenea de ajutor să-i încurajezi pe elevi să ia inițiativa. Vrem să le dăm elevilor puterea de a pleda pentru ei înșiși. Ca instructor, le-ai putea explica procesul ideal de a pune întrebări, de a da feedback și de a veni spre tine cu întrebări. Când creezi programa de curs, poți crea o categorie pentru comunicarea cu profesorul. Această categorie poate include metode rezonabile (prin mail, forme online, număr de telefon) ore potrivite de apelare și așteptări în ce privește timpul când le vei răspunde.
De exemplu, ca profesor, ai putea avea următoarea comunicare:
Vă rog să vă simțiți liberi să mă căutați dacă aveți întrebări. Mă bucur să vă fiu de ajutor. Orele de lucru se stabilesc doar pe baza programării. Vă rog să programați conferințele video în timpul orelor de program, utilizând formatul online Google de pe platforma noastră. Sunteți liberi să-mi trimiteți un mail oricând. Eu o să vă trimit noutățile pe mail și pentru a verifica ce faceți și, dacă vreți, sunteți liberi să mă înștiințați dacă aveți întrebări. Puteți folosi de asemenea funcția de discuții (chat) din Slack sau aplicația Voxer walkie-talkie. În general, vă puteți aștepta să răspund la un email, chat, sau message în maxim 24 de ore. În general, îmi termin ziua de lucru la ora 17, deci este probabil că voi răspunde la un mail sau mesaj trimis seara târziu abia a doua zi dimineața, sau după-amiază.
Cu toate acestea, dacă ești profesor la clasa a cincea (cu elevi noi), ai putea include o explicație despre comunicare într-un newsletter pe care îl vei trimite elevilor și familiilor:
Vă rog să vă simțiți liberi să mă căutați dacă aveți întrebări. Mă bucur să vă fiu de ajutor. Vă rog să vă programați pentru video conferințe în timpul orelor de lucru, utilizând link-ul pentru programări al platformei noastre LMS (Canvas platform). Dacă părinții sau cei care au grijă de voi doresc să programeze o întâlnire, ei pot folosi aceeași formă sau îmi pot trimite un mail sau un mesaj direct prin intermediul aplicației Remind. În general, vă puteți aștepta la un răspuns la mail sau mesaj în termen de 24 de ore. Dacă aveți întrebări în ce privește o temă care trebuie făcută până a doua zi, vă rog să vă amintiți că tema poate fi refăcută și predată din nou și după ce am dat primul feedback. De asemenea, vom avea sesiuni virtuale de studiu la care poate participa întreaga clasă. O să vă trimit apeluri săptămânale și ar fi cu adevărat important ca voi să le citiți și să răspundeți de fiecare dată.
Remarcați că amândouă paragrafele comunică disponibilitatea dar și limitele. Ele spun clar că sunteți prezenți dar cer și elevilor să inițieze conversații. De asemenea, stabilesc tonul comunicării viitoare. Elevii se pot aștepta la apeluri/ verificări.

Este vorba despre a le acorda elevilor putere de decizie (împuternicire)
Până la urma urmelor, problema angajamentului elevilor este una de auto-control, auto-direcționare. Când elevii eșuează în a fi prezenți și a-și preda lucrările, ei eșuează în a-și auto-controla învățarea. Ca profesori, le putem acorda elevilor puterea de a stăpâni propriul proces de învățare. Cu toate acestea, asta începe prin construirea relațiilor și apelarea/verificarea elevilor. Atunci când elevii se simt cunoscuți și respectați este mai probabil să se angajeze în proiecte semnificative și să-și construiască vocea și alegerile proprii. Aceste apeluri/ verificări pot ajuta la construirea inițiativei elevilor și a unui sentiment de apartenență la o comunitate mai largă. În articolul meu anterior am scris despre cum putem ajunge să ne cunoaștem elevii în medii virtuale sau hibride (#3). În afară de asta, am și un hub (#4) dedicat învățării la distanță, cu resurse, articole și seminarii online.
#3 http://www.spencerauthor.com/5-ways-build-relationships/
#4 http://www.spencerauthor.com/virtual-learning/
Lucrez de asemenea la finisarea unei cărți despre împuternicirea elevilor în învățarea la distanță și hibridă. Abia aștept să o împărtășesc cu tine!
John
Sursa articolului: http://www.spencerauthor.com/student-check-ins/