51 de beneficii ale educației artistice pentru copii

În primul rând vă dorim tuturor un început de an minunat și un an școlar plin de rezultate frumoase și satisfacții profesionale. Știm că va fi un an foarte greu pentru toți – profesori, părinți, copii, dar avem încredere că, prin colaborare, comunicare și bunăvoință, veți izbuti să obțineți cu toții rezultate bune. Iar noi vă vom fi alături, pentru a vă ajuta cu idei, sugestii, modele. Mult succes tuturor!

Dincolo de asta, vrem să vă reamintim că în perioada 13-19 Septembrie, în alte SUA se sărbătorește Săptămâna Artelor în Educație, prilej cu care promovăm și noi, din nou, ideea că artele au un rol foarte important în dezvoltarea creierului, a inteligenței socio-emoționale, a diferitelor abilități, în facilitarea învățării.

Americanii nu sunt singurii care promovează artele în educație.

Uniunea Europeană susține două proiecte pe această temă – ARTinED (https://artescommunity.eu/e-artined/), iar ConferințA UNESCO din 2006 a avut ca rezultat un traseu al construirii competențelor Secolului 21 în educație cu ajutorul artelor:

(http://portal.unesco.org/culture/en/ev.php-URL_ID=30335&URL_DO=DO_TOPIC&URL_SECTION=201.html_

Și, dacă nepricepuții noștri guvernanți vor alege să elimine artele din școli, noi vă reamintim că există modele de abordări, ca de exemplu cele din STEAM (ȘTIAM) sau învățarea bazată pe proiecte, în care și artele au un loc și un rol important. Noi am studiat beneficiile artelor în educație și am folosit abordări bazate pe arte, povești și joc ca să rezolvăm o multitudine de probleme ale copiilor și tinerilor. Așa că, ne gândim că ar fi păcat ca artele să nu rămână materii predate în școală – doar că nu predate formal. Dar, asta e o altă dezbatere.

Deocamdată vă propunem articolul de astăzi din Minds în Bloom.

Oră de graphic design la liceu – cum se realizează o copertă de carte

“Good teaching is good teaching” (Predarea bună e predare bună)spun autoarele, Rachell Lynette și Cassi Noack.

Ai auzit vreodată această afirmație? Mi-a plăcut întotdeauna această propoziție, deoarece, atunci când a fost vorba să predau elevilor mi-a dat un sentiment al libertății. Nu a trebui să-i judec pe profesorii care foloseau fișe, sau pe cei care își puneau să stea elevii în rânduri, sau pe profesorii care nu au folosit niciodată tehnologia, sau… indiferent ce era tabu la acel moment. Știam că un bun profesor poate utiliza orice material de instruire sau strategie dorea ca să-și ajute elevii să învețe.

În mintea mea, există doar câteva lucruri de care este absolută nevoie atunci când vine vorba de o ”bună predare” și unul din acestea este angajamentul elevilor.

Știai că în această săptămână este Ziua Națională a Artelor în Predare? Pentru mine, nu există o cale mai bună de a-ți angaja elevii decât prin arte. Așa că vă propunem să vă gândiți la cele 51 de beneficii ale integrării artelor în predare*

Artele plastice, muzica, dansul, teatrul…. toate au multiple valențe educative

Educația artistică: Beneficii care trebuie salvate

Fiecare copil e un artist. Problema este cum putem să rămânem artiști atunci când creștem”Pablo Picasso

Ca educator și părinte, vă spun că nu există cu adevărat un sentiment mai bun decât acela de a-ți ajuta copiii să reușească. Suportul potrivit și tehnicile de învățare sunt o parte importantă a procesului, dar nu sunt singurele lucruri de care e nevoie.

Studiile au arătat** că toți copiii prosperă atunci când au oportunități să participe la o educație care include amuzament, diversitate și aplicații practice – genul de lucruri care sunt încurajate în mod natural în orele de arte plastice, muzică și teatru.

** https://wetheparents.org/arts-education – 51 Benefits of Arts Education for Kids

Învățând să vezi arta prin ochii artiștilor

Atunci când dragostea de arte a copiilor este stimulată, pasiunea pentru creativitate îi va ajuta pentru întreaga viață.

Artele în familia mea

Dacă mă urmăriți în social-media, probabil că m-ați văzut postând multe despre ce fac soțul și copiii mei. Ei sunt unii din cei mai creativi oameni pe care-i cunosc! Soțul meu concepe spații minunate și le aduce la viață cu abilitățile lui de lucru în lemn, iar fiica mea cea mare creează opere florale care adaugă frumusețe acestei lumi. Fiica cea mică a jucat roluri în peste 20 de producții muzicale importante și a aplicat pentru a urma cursurile universității de teatru muzical. Îmi produce o imensă bucurie să știu că ambii copii au cariere semnificative și fac lucruri care le aduc fericirea.

Dar cum am ajuns noi cu toții aici, astăzi? Soțul meu a fost crescut într-o familie care considera exprimarea creativă ca fiind o parte importantă a vieții. Iar această dragoste a fost trecută mai departe copiilor. I-am încurajat să participe la cursuri de artă, să picteze acasă, să cânte, să danseze să se exprime în indiferent ce moduri le dorea sufletul. Creativitatea lor a luat forme diferite, dar au avut întotdeauna profesori și mentori care i-au împins să-și exploreze aceste pasiuni.

Teatru și improvizație pentru îmbunătățirea comportamentului

Ca profesori, expunându-vă elevii la artă și încurajându-i să-și exploreze expresivitatea și creativitatea sunt lucruri care au beneficii durabile! Citiți în continuare pentru a afla care sunt aceste beneficii!

Vă întrebați ce aduc artele în educație?

  • Îmbunătățirea abilităților sociale: Participarea la orele de educație artistică (cu aplicații practice, nu doar teorie!, n.n.) este legată de o participare proactivă, colaborare, o vedere mai nuanțată a lumii și o abilitate crescută de a folosi toleranța și empatia atunci când comunici cu alții.
  • Dezvoltarea caracterului: Sentimentele de pozitivitate, bunăstare, stimă de sine sunt asociate cu timpul petrecut în orele de arte, ca și abilitatea de a utiliza auto-reflecția pentru a evalua comportamentul.
  • Dezvoltare fizică: Utilizarea instrumentelor și tehnicilor artistice pe care le încurajează artele pot ajuta copiii să-și rafineze abilitățile motorii, grosiere și fine și abilitățile de coordonare mână-ochi (ureche-ochi-controlul corpului-respirație – în cazul muzicii, dansului, teatrului, n.n.)
  • Recunoaștere academică/ școlară: Copiii care participă la educația artistică vor fi probabil mai lăudați pentru meritele școlare, vor deține poziții mai vizibile în clase și vor merge spre educația superioară. De asemene, este mai puțin probabil să renunțe la școală (chiar dacă provin din medii dezavantajate)
Elemente de dans pentru îmbunătățirea posturii, dezvoltarea echilibrului și coordonării
la preșcolari

Așa cum scoate la lumină rezumatul vizual publicat de revista Noi, părinții (We The Parents), lista de beneficii este extraordinară. Pentru a afla mai multe și, eventual pentru a vă implica în mișcarea care susține menținerea în școli a educației artistice, puteți intra pe site-ul Americans for the Arts***, care publică informații despre activitățile dedicate acestei Săptămâni Naționale a Artelor în Educație – conferințe, evenimente, oportunități de advocacy.

*** https://www.americansforthearts.org/by-topic/arts-education/national-arts-in-education-week

P.S. Nu ar strica să avem și noi o astfel de mișcare care să susțină păstrarea/ încurajarea utilizării artelor în educație. Voi, ca părinți sau profesori, ce părere aveți?

Sursa articolului: https://minds-in-bloom.com/51-benefits-of-art-education-for-kids/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.