Una din problemele învățării la distanță (sau hibride) o constituie faptul că învățarea online presupune mai mult lucru independent, ceea ce presupune și mai multă auto-disciplină, abilitate care este abia în formare la elevii de gimnaziu – deci este foarte important ca profesorii să acționeze intenționat pentru a-i ajuta să-și dezvolte un program de învățare mai riguros și abilitățile de lucru independent.
De aceea, pentru astăzi vă propunem un articol scris în Edutopia de Ryan Steinbach, care este profesor de matematică de gimnaziu, la DC International School din Washington DC și absolvent al Modern Classrooms Project. El este de asemenea și facilitator pentru LearnServe International, organizație nonprofit din DC care derulează programe de inovație socială și de studiu în alte țări pentru elevii de liceu din zonă. Ryan este interesat de toate lucrurile care pot face orele de matematică mai relevante și angajante pentru elevi.

Elevii de gimnaziu pot parcurge un curs care se desfășoară în ritm propriu, doar cu mult suport din partea profesorilor la început și cu așteptări clar definite despre însărcinările pe care le primesc.
Știm că în acest moment, elevii participă la ore virtuale în tot felul de situații diferite. Unii dintre ei încă mai au alături părinți care lucrează de acasă și îi pot monitoriza îndeaproape. Alții elevi fac babysitting pentru frații sau verii mai mici, ai căror părinți sunt la serviciu. (Sau sunt situații ale unor elevi care nu au echipamente, conexiune bună etc.-n.n.) Puteți resimți ca imposibilă ideea de a merge într-un ritm care funcționează la fel de bine pentru toți elevii. Așa că, de ce să nu-i lăsăm să-și găsească propriul ritm de învățare?
În anul școlar trecut, am desfășurat pentru elevii mei de clasa a șaptea un model de învățare a matematicii în ritm propriu. În cadrul fiecărei ore, elevii au lucrat la conținut în ritmul propriu, cu ajutorul unor instruiri video. Părea că elevii din clasa mea vor învăța în mare măsură de unii singuri, în timp ce eu îmi petreceam cea mai mare parte a timpului din ore angajat în a-i asista pe elevii care aveau nevoie de mai mult suport.
Dar, după aproximativ două luni de la începerea acestui model de învățare în ritm propriu, eram gata să renunț. Majorității elevilor le plăcea modelul, dar mulți dintre ei îl tratau de asemenea ca și când ar fi fost timp liber. Doar câțiva elevi învățau o mulțime, iar situațiile și rezultatele lor au fost cele care m-au oprit să renunț cu totul la ideea de învățare în ritm propriu. Elevul care a dorit să facă totul în propriul ritm, acum în fine putea face asta. Elevul care era etichetat ca indisciplinat deoarece nu putea sta liniștit, a putut în fine să ia pauze în care să-și consume energia, atunci când avea nevoie.
Ei mi-au arătat că învățarea în ritmul propriu ar putea funcționa pentru elevii de gimnaziu, iar eu am petrecut restul anului ajutându-mi elevii să-și dea seama cum să izbutească să învețe într-o astfel de clasă, în ritm propriu.

Introduceți gradual ideea de învățare în ritm propriu (self-pacing)
Am început prin a le arăta elevilor cum funcționează învățarea în ritm propriu, într-o introducere care a durat patru ore. Apoi am început cu primul capitol din conținut (le-am dat să învețe opt lecții în cinci săptămâni) și, în mare măsură am stat deoparte și am observat. Asta a fost o nedrept de mare cantitate de responsabilitate pusă pe umerii unor elevi de clasa a șaptea și, majoritatea dintre ei s-au chinuit.
La cel de al doilea capitol, am resetat așteptările pentru învățarea în ritm propriu. Am început cu o singură oră în ritm propriu: Toată lumea a trebuit să completeze lecția pe parcursul acelei ore, dar modul în care ajungeau la acest rezultat depindea doar de ei. Dacă vrei să angajezi jumătate din clasă în vizionarea unui film de cinci minute despre lecție? Fă asta. Pentru că tot le vei da, ca și tuturor celorlalți un exit ticket (cu scurte întrebări despre acea lecție) la sfârșitul orei. Asta a îmbunătățit dramatic angajarea tuturor elevilor în acest model de învățare. Elevii au simțit un sens al urgenței și s-au putut concentra pe completarea unei lecții, mai curând decât pe completarea a opt.
În timpul învățării la distanță din această toamnă, derulez învățarea în ritm propriu cam în același mod. Am început cu alegerile (”Vrei să lucrezi cu mine, sau să te uiți la acest film despre lecție?”), am trecut apoi la programe și, până la urmă, am lăsat elevii să parcurgă în ritm propriu două sau trei lecții, după ce au început să stăpânească elementele de bază.

Învățarea în ritm propriu reprezintă un întreg set de abilități
Anul trecut, în momentul în care am avut o mulțime de elevi care învățau în ritm propriu, a trebuit să-i fac să avanseze predându-le câteva lucruri de bază, pe care le neglijasem în cursul introductiv. Am fost surprins să aflu că mulți dintre elevii de gimnaziu nu știu cum să interacționeze cu filmele video de instruire. Deseori, ei uită să noteze lucruri sau să-și ia notițe. De asemenea, nu profită întotdeauna de avantajele instruirii video – pauza, re-vederea unor pasaje sau pauza și căutarea pe Google pentru a se lămuri asupra unui lucru pe care nu-l înțeleg. Acestea au fost abilitățile asupra cărora am lucrat de-a lungul anului și sunt incluse acum, în mod predominant, în lecțiile din acest început de an, pe lângă activitățile de construire a culturii clasei.
Dar am aflat de asemenea și că rutinele mai puternice din clasă pot susținedezvoltarea acestor abilități. Chiar dacă elevii știu cum să privească un film de instruire la matematică, ei tot se vor bloca, dacă nu știu când să îl privească. De aceea începerea anului cu un program sau o rutină este atât de importantă. Odată ce am stabilit rutina, a început cu adevărat învățarea.

Completarea nu este același lucru cu învățarea
Orice profesor îți poate spune că, doar pentru că un elev de a șaptea poate face repede ceva, nu înseamnă că face și bine acel lucru. În momentul în care elevii mei progresează bine în ritmul propriu, următoarea sarcină este să stabilesc niște limitatoare de viteză. Răspunsurile lor la tichetele de ieșire zilnice s-au îmbunătățit mult, dar testele lor de la sfârșitul capitolului nu reflectă asta. Elevii s-au mișcat prin conținut atât de repede, încât nu au avut timpul să digereze cunoașterea. Și eu și elevii am fost concentrați mai mult pe parcurgerea lecțiilor decât pe învățarea efectivă a conținutului.
Așa că m-am oprit din a mă concentra pe a continua parcurgerea materiei cu elevii și am început să mă concentrez pe o înțelegere mai profundă a conținutului. Am construit o activitate tip provocare pentru fiecare lecție, ceva care îi împingea cu adevărat pe elevi să-și folosească înțelegerea conceptului. Timpul pentru astfel de extensie poate fi folosit în locul timpului pentru a preda din nou și a trece în revistă materia pentru elevii care trebuie să se lupte din nou cu conceptele și să-și dezvolte mai mult înțelegerea acestora.
În această toamnă sper să-i duc pe toți elevii mei într-o situație în care pot învăța în ritmul propriu, dar tot voi încerca să=-i mențin pe toți la aceeași parte generală a fiecărui capitolul, cu mai multe extensii și revizuiri intenționate.

Unii elevi de gimnaziu nu sunt gata pentru învățarea în ritm propriu
Până prin Martie trecut, mulți dintre elevii mei erau pregătiți să învețe în ritmul propriu. Apoi s-a declanșat criza COVID-19. Când am trecut la învățarea la distanță, acești elevi au reușit cu doar foarte puțin suport suplimentar din partea mea să învețe în continuare. Ei aveau abilitățile, practica și motivația pentru a se angaja în munca pe care eu o postam online. Au fost și câțiva elevi care abia au participat la vreo sesiune pe Zoom. Cu toate acestea, au izbutit să-și facă temele, mi-au trimis întrebări pe mail atunci când au avut nevoie și, cu totul, au avut un semestru cu rezultate solide la matematică.
Dar au fost de asemenea elevi care nu erau pregătiți pentru învățarea în ritm propriu. Pentru ei, am făcut orele de matematică online să se simtă cât am putut eu de tradițional. Asta a fost posibil deoarece suficient de mulți dintre ceilalți elevi izbutiseră să ”se îmbarce în autobuzul învățării în ritm propriu” și avansau, cu o bună viteză de învățare.
După un an cu rezultate amestecate ale învățării în ritm propriu, am încredere că aceasta poate fi o unealtă de învățare puternică și pentru elevii claselor de gimnaziu, în mediul de învățare online, atunci când este aplicată gradual și flexibil. Până la sfârșitul primului semestru, mă aștept ca majoritatea elevilor mei să se simtă confortabil și chiar să adopte provocarea unei clase cu învățare în ritm propriu.
Sursa: https://www.edutopia.org/article/how-help-middle-school-students-learn-work-independently?