Așa cum am văzut din studiile realizate la noi și în alte țări, din declarațiile profesorilor și părinților, perioada de pandemie cu învățarea la distanță de urgență a dus la pierderi semnificative de învățare pentru majoritatea elevilor, dar mai ales pentru cei care nu au avut acces la școala online și nu au avut nici părinți care să poată suplini/ susține efortul profesorilor de a continua predarea/ învățarea.
Vacanța de vară aduce cu sine și pierderi inerente de învățare, de mult recunoscute, mai ales dacă vorbim de tipul de învățare superficială bazat pe simpla memorizare. Și în acest caz, studiile arată că pierderile sunt mai semnificative pentru acei copii care nu au părinți educați, nu are cine să le răspundă la întrebările izvorâte din curiozitatea firească, nu au acces la resurse cum ar fi o bibliotecă personală sau în comunitate, la informația de pe internet, nu au pe nimeni care să-i îndrume și încurajeze să citească, să gândească, să învețe, să cerceteze lumea din jur și de mai departe – geografic, social, sau în timp.
Ce se poate face pentru a preîntâmpina, diminua și, eventual corecta pierderile de învățare – pe timpul vacanței și în viitorul an școlar, sau chiar pe termen mai lung – pentru a diminua inechitatea existentă acum în sistemul de educație de la noi, care reflectă dureros dezechilibrele sociale?
Un rol important în diminuarea pierderilor de învățare îl poate avea familia, acolo unde părinții au un nivel de educație mai ridicat și unde există preocuparea pentru o învățare reală și nu doar o ”vânătoare de note mari”. Pentru astfel de familii, una dintre opțiuni este selectarea unor activități de vacanță care se pot transforma în experiențe de cercetare-gândire-învățare, ducând și la exersarea acelor abilități de bază – citirea (înțelegerea textului citit), scrierea, competențele matematice, abilități de auto-exprimare, artistice, legătura dintre cunoștințele învățate în școală (indiferent de materie) și evenimente, aspecte din viața reală.
Pentru această variantă nu ar strica să se organizeze niște cursuri de parenting dedicate modelelor de învățare non-formală în familie, care să ajute părinții să-și ajute copiii.
Una din activitățile cele mai importante – așa cum veți vedea în primul articol de mai jos – este încurajarea lecturilor și dezbaterea ideilor din cărți.
Pentru familiile în care părinții nu au un nivel de educație care să le permită să-și ajute efectiv copiii și nu au nici interesul sau resursele necesare – am prezentat anterior ideea organizării cluburilor de lectură – în școli sau biblioteci ale comunității.
O altă opțiune sunt cluburile tematice de vacanță organizate fizic – tot așa, la nivelul comunității – în biblioteci sau alte spații alocate de primărie, în școli după terminarea lucrărilor de reamenajare din timpul verii. Dar asta necesită dorință din parte autorităților locale și a școlilor, eventuala susținere a unor ONG-uri cu experiență, oameni dedicați (și plătiți), organizare – și o presiune reală a părinților și profesorilor pentru a mișca lucrurile din loc și pentru a obține resursele necesare. Din nefericire, nu am auzit în declarațiile oficiale vreo specificare a unor fonduri care să fie alocate educației – din marea sumă obținută de la UE.
Varianta ar fi cluburile online dar, ca și în cazul învățării la distanța, nu vor avea acces la ele tocmai cei care nici în trecut nici acum nu au avut/ au acces la echipamente, internet, suport sau alte resurse.
O altă variantă, pe care am descoperit-o recent este o rețea de tutori – din nou, oarecum condiționată de accesul tuturor copiilor la echipamente, internet personal sau la resursele (de spațiu/ tehnice ale) comunității. Vom prezenta această variantă în cel de al doilea articol de astăzi.
Ce pot face părinții ca să ajute la combaterea/ diminuarea pierderilor de învățare generate de COVID sau de peste vară?
Erin Gillett, Profesor la Departamentul de Educație Timpurie de la Massachusett University și autoarea articolului, spune că lectura este o modalitate foarte bună pentru a menține cunoștințele învățate de elevi în anul școlar anterior.
”Sunt multe lucruri pe care le pot face părinții sau adulții care au grijă de copii și prin care să-i susțină în a menține ceea ce au câștigat în acest an școlar care a trecut”, spune Erin Gillett.
Gillett predă atât la grădiniță cât și în programe pentru clasele elementare inclusive și este de asemenea membru al conducerii Departamentului Școlii de predare și învățare.
Iată alte câteva din sfaturile ei:
-
Citiți pentru și împreună cu copiii voștri. Poate că sună ca ceva superfluu, dar există o mulțime de cercetări care susțin efectele lecturii de plăcere pentru copii. Doar pentru că copilul tău știe deja să citească, nu înseamnă că trebuie să te oprești din a-i citi și tu.
-
Concentrați-vă pe împărtășirea de experiențe și observații pe măsură ce citiți împreună. Faceți conexiuni cu alte texte sau cu experiențele voastre de viață și vorbiți despre ele cu copilul vostru. Invitați-l să împărtășească același fel de observații.
- Puneți întrebări ca ”Mă întreb….” pe măsură ce citiți. Gândiți-vă la asta: Câți dintre noi am participat vreodată la un club de lectură sau de discuții? Nimeni nu ne-a forțat să completăm întrebările dintr-o fișă sau nu ne-a forțat doar să stăm să citim 30 de minute dintr-o singură carte. Am citit, am discutat, am împărtășit întrebări, gânduri și conexiuni. Aceasta este ”vibrația” pe care vrei să o stârnești atunci când citești împreună cu copiii tăi, în special cu elevii mai mari.
- Lectura este mai angajantă atunci când citești ceva care te interesează. Ajută-ți copiii să găsească texte care sunt legate de interesele lor. Dacă nu știi de unde să începi, sună sau treci pe la o bibliotecă publică. Bibliotecarii sunt experți în a găsi cărțile potrivite pentru copii. Copiii pot citi orice fel de cărți (de ficțiune sau nu, texte despre ”cum să”, titluri cu teme specifice), dar amintește-ți că există de asemenea bloguri, scenarii de teatru/ film, reviste și site-uri cu cărți – multe din ele sunt adresate audienței mai tinere – și că toate acestea sunt texte care au meritul de a încuraja lectura.
-
Dă copiilor voie să aleagă. Poți să stabilești niște obiective de lectură zilnice (cum ar fi un timp sau un număr de pagini dat), dar poți acorda copiilor libertatea de a alege când, unde și ce vor să citească. Experiența lecturii poate îmbrăca și ea un spirit al vacanței. De exemplu, invită-i să aștearnă o pătură pe iarbă și să citească afară (eu citeam afară pe un șezlong sau cocoțată într-un dud – îmi puneam o pernă la încrengătura ramurilor principale) Lasă-i să decoreze o cutie sau alt container – ca pe o cutie a cărților lor, unde să-și țină cărțile favorite și pe cele noi. Du-i la bibliotecă săptămânal, ca să schimbe cărțile. Dacă te aștepți să citească independent minim 20 de minute pe zi, asigură-te că ei știu că pot citi orice carte din cutia lor sau ceva de pe o platformă digitală pe care o utilizează.
Următorul articol mi-a amintit cumva de ”croitorașul cel viteaz – șapte dintr-o lovitură” și de utilizarea inteligentă a resurselor pe care am văzut-o în alte țări, cum ar fi de exemplu Islanda. Acolo, autobuzele de linie care făceau legătura dintre localități erau totodată utilizate pentru poștă și coletărie și, în anumite puncte de interes turistic, făceau un mic de-tur și se opreau 15 minute, pentru ca turiștii să poată admira o cascadă renumită sau alt punct interesant, să-și dezmorțească picioarele, să fotografieze, să cumpere suveniruri, să ia o gustare (nici vorbă să se oprească doar la autogări mizerabile și înghesuite în mijlocul unui oraș din care nu vezi mai nimic) – iar călătorii aveau parte și de o prezentare a locului oferită de șofer sau o prezentare pre-înregistrată pe care o auzeau la stația audio a autobuzului. Iar localnicii erau întotdeauna bucuroși să răspundă întrebărilor turiștilor – știind că economia țării se bazează în mare măsură pe veniturile din turism.
Și mi-a amintit și de sistemul voluntarilor Peace Corp, care au venit ani de zile și în România.
Este extraordinar când există lideri inteligenți, cu viziune, care știu să colaboreze, să facă conexiuni și să utilizeze resursele multipurpose. S-ar putea și la noi, dar avem nevoie de voință, de viziune și de astfel de lideri.
Pentru a combate posibilele pierderi de învățare datorate COVID, orașul Morhead a angajat tutori
Un articol scris de Tracy Brigg.
S-a constatat că pandemia COVID are încă un efect negativ. Cercetătorii din domeniul educației prezic că, la întoarcerea elevilor în școli în această toamnă, fie că lecțiile se vor desfășura direct în clase, fie online, elevii vor fi reținut mai puțin din materia predată în anul precedent decât ar fi făcut-o într-un an școlar normal. Cu toate acestea, tutori-atul ar putea fi una din modalitățile de a combate acest efect.
“Există întotdeauna o ”pierdere de vară” în reținerea cunoștințelor legate de citire sau matematică, după ce elevii au fost departe de clasă, dar întreruperea programului normal de școală și trecerea la învățarea la distanță datorită crizei COVID-19 ar putea avea ca rezultat pierderi mult mai mari”, a spus Sadie O’Connor, Directorul Minnesota Reading Corps and Math Corps.
În prezent, organizația Minnesota Reading Corps and Math Corps caută un număr de 1,750 de tutori personali pentru șase din centrele școlare din orașul Moorhead, care să-i ajute pe elevii din statul Minnesota să revină la nivelul și ritmul normal de învățare.
P.S. programele de pregătire și repartizare de tutori de învățare în școli au demarat în SUA acum peste zece ani și sunt răspândite deja în 7 state. Finanțarea programului este mixtă, de stat și privată.
În timp ce studiile din ultimii 12 ani au prezentat concluzii amestecate privind severitatea regresiei în cunoaștere în timpul verii, un studiu din Aprilie sugerează că situația creată de COVID-19 mărește pierderile care pot să apară.
Conform studiului realizat de Education Week “Inside School Research,” într-o vară obișnuită, un elev care-și petrece zilele mergând la lac, mergând cu bicicleta sau jucând jocuri video poate pierde undeva între două săptămâni și două luni de progres școlar. (Unii argumentează că pauza pe care o face creierul de la activitățile de tip școlar merită pierderea de învățare și că această pierdere poate fi ușor recâștigată la reînceperea școlii).
Învățarea la distanță a funcționat bine pentru unii elevi, dar la alți elevi cu acces limitat la tehnologie sau la internet se pot vedea întreruperi în progresul școlar. Photo – iStock
Cu toate acestea, organizația the Northwest Evaluation Association proiectează o altă situație pentru acest an, dacă elevii se reîntorc la școală fără să aibă o continuitate a pregătirii în timpul vacanței – unii este posibil să rețină doar 70% la progresul la citire și doar 50% din progresul la matematică – în comparație cu un an obișnuit.
Studiul a descoperit că elevii de clasele a 4-a și a 5-a au cel mai mare potențial de pierdere a învățării. De asemenea, elevii cu un acces limitat la tehnologie (lipsa de echipamente sau de acces la internet), au suferit cel mai mare impact al pierderilor de învățare datorită întreruperii învățării pe o perioadă mai lungă.
“Noi pur și simplu încercăm să oferim școlilor cât mai mult suport, deoarece au nevoie de el”, a spus Christa Moszer, manager principal la Minnesota Reading Corps and Math Corps. “Așa că vom completa cât mai bine necesarul de personal, pentru a avea tutori care să ajute elevii conform propriilor nevoi încă de la începutul anului școlar.“
Moszer a spus că deja au fost capabili să găsească oameni din Moorhead pentru pozițiile de tutori la clasele K-3, dar mai au nevoie de încă 6 pentru clasele de preșcolari.
“Sunt poziții pentru tutori de alfabetizare, dar programul de preșcolari este un model care incorporează și cunoștințele premergătoare pentru matematică”, a spus Moszer. Și a mai precizat că nu este nevoie ca viitorii tutori să aibă o pregătire în educație.
“Avem literalmente oameni de toate categoriile”, a spus Moszer. “Avem oameni care abia au absolvit liceul, tineri, adulți și până la pensionari. Unii se află în mijlocul unei perioade de schimbare a carierei, alții sunt părinți casnici care vor să se implice în școlile în care învață copiii lor sau sunt studenți de facultate care vor să câștige un ban în plus sau să întrerupă studiile pentru un an… Noi le furnizăm toate pregătirea de care au nevoie pentru a lucra ca tutori timp de un an de zile.”
Avem poziții de tutori cu orar întreg sau parțial; cei cu orar întreg câștigă $650 o dată la două săptămâni, cu posibilitatea de a câștiga în plus $4,336 pentru taxele de universitate. Acest premiu pentru educație poate fi acordat oricărui membru al familiei, dacă tutorele angajat de noi are peste 55 de ani. Mulți tutori se califică și pentru beneficii adiționale, cum ar fi asigurarea de sănătate gratuită și asistență de îngrijire a copilului. Oricine este încurajat să aplice pentru angajare pe https://www.readingandmath.net/
Moszer a mai spus că tutorii vor lucra cu elevii în cadrul clădirii școlilor, dar că este greu în acest moment să știi ce se va întâmpla la toamnă.
“Încă trăim în incertitudine în acest moment, în pregătirea pentru începerea școlii din toamnă, așa că noi ne pregătim și îi pregătim pe tutorii noștri să fie cât se poate de flexibili pentru indiferent modul în care vor arăta cursurile școlii”, a spus ea.

Teenage Student In Classroom With Tutor
Moszer a adăugat că tutorii vor fi distribuiți școlilor conform aplicațiilor pe care acestea le-au completat în luna ianuarie sau februarie, înaintea pandemiei. Așa că este posibil ca aplicațiile depuse în iarnă pentru 2021 să arate o și mai mare nevoie de tutori.
Sursa articolelor: https://www.inforum.com/incoming/6582532-Tutors-being-hired-in-Moorhead-to-help-combat-possible-COVID-learning-losses
P.P.S. Cum credeți că ar fi posibil și la noi un astfel de program? Eu mă gândeam cât de mulți oameni au rămas fără serviciu (și vor primi oricum ajutor de șomaj), cât de mulți absolvenți de liceu sau facultate încă nu au găsi un loc de muncă (și se pot înscrie să primească ajutor de șomaj..), cât de mulți oameni tineri și cu pregătire bună (mai ales mame casnice) ar avea nevoie de un câștig suplimentar. Ai avea de unde selecta oameni pentru a-i pregăti și angaja ca tutori…. Și, în loc să le dai ajutor de șomaj, ar putea avea un contract de muncă pentru activitatea de tutore educațional. Desigur, cel mai bine ar fi și ca educația să aibă ca finanțare acel 6% din PIB!