O categorie de elevi dezavantajată de învățarea la distanță, în afara celor cărora le lipsesc facilitățile tehnice necesare, o constituie și cea a elevilor cu dizabilități de învățare (ex. dislexia, ADHD). Ei își mențin mai greu concentrarea, de aceea, Daniel Vollrath, profesor de educație specială la o școală din New Jersey și formator pentru dezvoltare profesională al organizației Habits of Mind (Obiceiurile minții), a publicat în Edutopia câteva sfaturi pentru profesorii și părinții care au copii cu astfel de probleme.
Obiectivele lui Daniel Vollrath, sunt să creeze o cultură a unor clase mai atente, conștiente, să dezvolte curriculum, să construiască relații cu elevii și să dezvolte tehnici de îmbunătățire a funcțiilor executive ale creierului. În pedagogia pe care o practică și o transmite celorlalți profesori, un rol central îl are gândirea dispozițională (ideea că un copil nu este bun sau slab la ceva ci că este pe parcursul unui proces de dezvoltare în care poate învăța, se poate perfecționa), tehnicile de reflecție și proceduri de instruire conectate la obiceiurile minții.
Utilizând pauzele de mișcare și îmbunătățind abilități cum este cea de concentrate, îi puteți ajuta pe elevii cu dizabilități de învățare să rămână alături de ceilalți chiar și în aceste timpuri neliniștite.
Lucrurile care constituiau în școli rutine – anunțurile de dimineață, sunetul clopoțelului, interacțiunile din clasă, discuțiile din pauza de masă și legăturile dintre colegi – au dispărut temporar, ca luate de vânt.
Deoarece vine deja vara, iar învățarea online continuă și încă nu-i vedem sfârșitul aici, în New Jersey, pentru elevi e o provocare să-și mențină atenția și motivarea. Iar asta e adevărat în special pentru elevii cu dizabilități de învățare, care le afectează procesarea, înțelegerea și reținerea informației – ei fiind oricum în situația de a avea probleme în a completa activitățile cerute în școală. Acești elevi au diferite provocări în învățare și le este dificil să iasă din ”puțul învățării”* (analogie pentru decalajul datorat dificultăților lor). Să !ieși din puț” (să depășești decalajul) cere concentrare, abilități și strategii. Pentru elevii cu dizabilități de învățare, să învețe de acasă a însemnat să iasă din zona lor de confort și să-și dea seama care este pentru ei cea mai bună abordare, și asta e o adevărată bătălie.
* https://www.youtube.com/watch?v=8pdYmAbWR-k – Puțul învățării: Cum să depășești provocările pentru a maximiza procesul învățării
Ce-ar fi să vă faceți timp (dat fiind perspectivele ca învățarea online să devină în viitor parte normală a procesului educativ, n.n.) pentru a-i îndruma pe elevi cum să transforme slăbiciunile în putere? Elevii cu dizabilități de învățare ar putea beneficia de descoperirea acelor intervale de timp în care pot învăța mai bine, din activarea creierului prin mișcare și din tehnicile de îmbunătățire a atenției.
Pe baza muncii mele în educația specială, am descoperit unele tehnici practice pentru a întări abilitățile de auto-control ale elevilor și alte abilități valoroase.
6 Modalități prin care elevii care lucrează de acasă pot rămâne motivați
1. Să controlezi strategic amânarea: Haideți să recunoaștem, când suntem confruntați cu termenul unui proiect (pe care nu trebuie să-l predai azi, n.n.), este foarte ușor să amâni pe mâine. La final, amânarea câștigă și suferă productivitatea (sau calitatea, n.n.)
Cum poate fi avantajoasă amânarea? Într-un articol denumit “The Perks of Procrastination,”** (beneficiile amânării) psihologul Adam Grant explică modul în care amânarea conduce la o gândire divergentă și la idei noi pentru proiecte sau sarcini. Asta nu înseamnă că elevii ar trebui să aștepte până în ultimul minut pentru a completă o temă/ sarcină – înseamnă că ei ar trebui să dea voie creierului să rătăcească și să-i conducă către găsirea unor idei mai bune, a unei gândiri mai bune. De-a lungul timpului, invocând astfel de idei, elevii vor ști când sunt gata și pot completa însărcinarea.
** https://blog.dce.harvard.edu/professional-development/perks-procrastination
Elevii pot dobândi o înțelegere a nivelului lor de amânare, completând un test de auto-evaluare***, ceea ce le creează și oportunitatea de a se sfătui în mod eficient cu profesorii lor, având ca obiectiv construirea unui ”eu” mai bun.
*** https://www.mindtools.com/pages/article/newHTE_99.htm
2. Înțelegerea programului (obiceiurilor) de somn: Completați asta sub ideea de “meta- înțelegere”: Identificându-și tipul cronologic (#1), obiceiurile de somn, elevii ar trebui să-și înțeleagă mai bine sentimentele, strategiile, gândurile și acțiunile. Mai mult, identificându-și orele ”de vârf” își pot adapta programul și pot produce lucrări mai bune. Atunci când învață de acasă, în loc să înceapă de la ora 8 AM (pentru că atunci sună clopoțelul la școală), elevii pot stabili un program mai bine adaptat tipului lor cronologic, care le va aduce un succes mai mare.
#1 https://brightside.me/inspiration-psychology/heres-the-perfect-daily-schedule-that-corresponds-to-your-chronotype-506010/ – Programele perfecte care corespund fiecărui tip cronologic
Unul din cele mai bune moduri de a-i încuraja pe elevi să afle mai multe despre tipul lor cronologic este să le sugerați să se angajeze în munca pentru școală la diferite ore, pentru a vedea care este intervalul cel mai productiv, în care sunt cel mai atenți, activi.
3. Să înveți mergând: Prin schimbarea fizică a mediului în care învață, elevii pot elimina distracțiile, își pot crește concentrarea și pot avea oportunitatea de a se angaja într-un mod de gândire diferit (și eu gândesc mai bine, creativ când merg sau fac o activitate fizică, n.n.). Sfătuiește-i pe elevi să recapituleze conținutul cursului în timp ce merg prin cartier, în jurul casei, sau în natură, chiar într-o zi ploioasă – asta poate fi o experiență de învățare foarte eficientă. Își pot recapitula materia într-o mare varietate de moduri: luând notițe sau consultându-le pe cele deja scrise – direct pe hârtie sau fotografiate pe telefonul lor – sau ascultând înregistrarea notițelor luate cu ajutorul unui aplicații de înregistrare. Unii ar putea găsi util și doar să meargă în timp ce încearcă să-și amintească conținutul cursului.
Cercetările (#2) arată că, includerea mișcării în regimul unei zile de învățare duce la creșterea reținerii informației, păstrează mintea activă și limpede și crește cantitatea de energie pentru învățare.
#2 https://www.thewalkingclassroom.org/research/
4. Reflecția asupra învățării: Adoptarea unei oportunități de a reflecta, deschide ușa spre o gândire mai profundă și spre creerea conexiunilor între lucrurile învățate, propriile experiențe etc. Dacă elevul își structurează un timp pentru reflecție înaintea începerii zilei de învățare și apoi la finalul ei, asta poate crea o diferență în productivitate foarte mare.
De exemplu, cere elevilor să utilizeze timpul pentru micul dejun pentru a identifica modul în care se simt în acea zi, pentru a planifica ceea ce au de făcut, pentru a se gândi la modul în care vor să-și petreacă timpul liber și pentru a se gândi la strategii care să-i ajute să rămână motivați. Ei ar trebui să împărtășească aceste lucruri cu tine, profesorul, într-un scurt Google doc. sau un mail pentru a-și stimula responsabilitatea și pentru ca tu să le poți oferi sfatul despre cum își pot atinge cel mai bine obiectivele. Astfel ei își vor stabili singuri un program pentru ziua respectivă.
Pune-i pe elevi să aloce cinci minute la sfârșitul zilei de învățare ca să își treacă în revistă succesele și, de asemenea strategiile pe care poate va fi nevoie să le modifice pentru ziua următoare. Din nou, ei trebuie să-și împărtășească reflecțiile cu tine.
5. Practicarea super-concentrării prin meditație: Să demonstreze cu intenție obiceiul de a fi persistent – rămânând concentrați asupra unei sarcini până o completează – îi poate ajuta pe elevi să obțină succesul. Este important, așa cum am arătat mai sus, să iei pauze și să amâni strategic, dar atunci când elevul este în ”modul de lucru”, mintea și energia lui ar trebui să se concentreze pe un singur lucru: sarcina din față.
Iată care este procesul pe care să-l împărtășești/ exersezi cu elevii:
-
Selectează o sarcină sau o activitate
-
Setează un timp de încetare – ei pot folosi pentru asta un cronometru online (#3) dacă lucrează pe computer/ laptop.
#3 https://www.online-stopwatch.com/countdown-clock/full-screen/
-
Îndepărtați toate sursele de distracție – inclusiv telefonul/ smarthpfone – în afara razei de vedere și din minte.
-
Odată ce au început munca, ei trebuie să se concentreze pe o singură activitate sau însărcinare – pe nimic altceva.
-
Când timpul s-a scurs, ei pot lua o pauză.
Elevii pot avea o mai bună înțelegere a capacității lor de a persista în efort/ concentrare, participând la un chestionar (#4) – acest fel de cunoaștere/ înțelegere este un alt exemplu de meta-cogniție și creează pentru elevi șansa de a se împinge singuri dincolo de zona de confort.
#4 https://4screens.net/e/59d1ca643e246001008266fc
6. Pauzele senzoriale: Scopul pauzelor senzoriale (#5) este de a-și găsi calmul, de a se concentra și de a-și stăpâni emoțiile .Atunci când există un spațiu desemnat în mediul de acasă, copiii cu dizabilități de învățare sunt capabili să-și echilibreze corpul și mintea pentru a fi mai eficienți și dedicați muncii de învățare.
#5 https://themighty.com/2017/01/creating-sensory-space-room-on-budget/
#6 https://www.edutopia.org/article/diy-ways-meet-childs-sensory-needs-home
Gândiți-vă la asta într-un mod similar unei diete echilibrate, cu fructe și vegetale pentru a rămâne sănătoși. Aceasta este o dietă senzorială, un mod de a menține sub control dezechilibrele senzoriale care pot să apară pe parcursul unei zile. În funcție de elev, ar putea fi util să ai acasă sfârleze, mingi de stres sau benzi de întindere, ca și materiale de mâzgălit, desenat sau colorat. Dacă este posibil, familiile ar putea organiza într-un colțișor un loc de exerciții – cu mini trambuline, sau mini-haltere sau o bară de tracțiune – și un loc liniștitor, relaxant unde elevul să poată asculta o muzică calmantă.
Sursa articolului: https://www.edutopia.org/article/keeping-students-learning-disabilities-motivated-home