10 Sfaturi pentru a preda în afara clasei (variantă pentru distanțare)

Pentru revenirea la școala/ predarea directă, una din soluțiile propuse sau deja aplicate în unele țări – soluție care să prevină aglomerația din clasele normale din școli și transmiterea virusului COVID 19 – este învățarea în aer liber – în curțile școlilor și / sau în natură.

Așa cum ați văzut din articole anterioare, grădinițele sau chiar școlile primare în aer liber sau școlile cu clase deschise spre spații largi au căpătat în ultimii ani din ce în ce mai mult avânt, datorită beneficiilor pe care le aduce această formulă, atât pentru învățare cât și pentru dezvoltarea mai sănătoasă a copiilor. În perioada următoare, o formulă mixtă de predare în clase + predare în aer liber ar putea fi și la noi soluția pentru micșorarea numărului de copii din clase – cu condiția să existe mai multe cadre didactice (oricum, o condiție necesară). Gândindu-ne la această variantă, am ales pentru voi un articol publicat pe o platformă care promovează predarea în aer liber – Megan Zeni (Canada) – care conține sfaturi utile pentru profesorii care vor trece la predarea în aer liber – din nou o variantă destul de nouă pentru majoritatea. Dacă mai aveți nevoie de argumente, gândiți-vă la modelul finlandez 🙂

1-Learning-outdoor-3

Predarea în aer liber nu este ceva nou. Ca specie, oamenii au evoluat pentru a învăța afară, în natură. Timp de mii de ani, am învățat activ din experiența alături de cei mai în vârstă, de la bătrânii noștri. Doar recent, pe calea evoluției noastre le-am cerut copiilor să învețe sub lămpi fluorescente, între ziduri. Așa că, să-ți scoți clasa afară dintre ziduri nu este un act de rebeliune, sau cine știe ce pedagogie provocatoare, este pur și simplu o practică bună. După decade în care am predat afară, am trăit din nou și din nou experiența modului în care învățarea în aer liber transformă experiențele școlare ale elevilor, reaprinzând totodată dragostea mea de a preda. Există o anumită libertate de a învăța, atât pentru elevi cât și pentru profesor, care emană din curțile școlilor; faptul că sunt afară conferă elevilor o anumită autonomie și simț al acțiunii care învie, împreună cu curiozitatea și asumarea responsabilității pentru minunările proprii. Pentru profesori, există ceva magic, care se întâmplă atunci când ne dăm voie să devenim co-învățăcei alături de elevii noștri. Renunțând la ideea că deja știm totul, devenim pentru elevii noștri și un puternic model al procesului de cercetare. În aceste zile nesigure, predarea în aer liber ar putea fi exact ceea ce avem nevoie pentru a progresa într-un mod semnificativ și grijuliu. Acest articol este menit să-i ajute pe profesorii care nu sunt familiarizați cu aspectele practice ale predării în afara clasei. Există multe alte sfaturi și experiențe bogate de împărtășit. Voi face o listă de sfaturi din propria mea experiență și din a cititorilor dedicația ai acestui blog sau a participanților la work-shop-uri. Mulți vor recunoaște imaginile de la aceste work-shop-uri care extind punctele de vedere pe care le expun în acest articol.

1-Learning-outdoor-7

Predarea în afara clasei – Sfatul #1 – SĂ-ȚI FIE CLAR DE CE O FACI

Care îți este scopul, de ce-ul?

Gândește-te la obiectivele pe care vrei să le atingi:

  • Să predai temele din curriculum sau conținut afară?

  • Să îmbunătățești accesul la o învățare echitabilă?

  • Să susții învățarea socială și emoțională?

  • Să întărești relațiile – între copii, cu pământul și natura, cu adulții?

  • Să ai un spațiu pentru o pedagogie bazată pe joc?

  • Să îmbunătățești oportunitățile pentru mișcarea fizică și rezultate benefice în sănătate?

  • Să construiești reziliența și independența copiilor?

  • Să normalizezi ideea de joc în natură pe orice vreme?

  • Să reduci expunerea copiilor la bolile transmisibile?

De ce vrei să încerci predarea în afara clasei? Există o multitudine de motive care au sens pentru mine, dar vei avea nevoie să reflectezi puțin asupra a ceea ce contează pentru tine. Pentru unii profesori, lista de motive de mai sus ar putea rezona, dar ele nu trebuie aplicate toate. Doar trebuie să-ți devină clar care din acestea și de ce este important pentru tine – și pe acesta plasează-l în fruntea și în centrul planificării tale. Dacă motivul tău nu este inclus în această listă, suntem de fapt foarte interesați – eu și colegii mei – să-l procesăm împreună!

1-Learning-outdoor-2

Predarea în afara clasei – Sfatul #2- SĂ ȘTII CARE SUNT BENEFICIILE PENTRU COPII

Odată ce ești lămurit/ă pentru ce motiv tu vrei să faci asta, gândește-te de asemenea la multiplele beneficii pentru elevii tăi! Dacă ai nevoie de unele motive pentru care predarea în afara clasei are imense beneficii pentru copii, iată aici câteva care îi vor face fericiți pe orice negativiști. Aceste beneficii sunt fundamentate de zeci de ani de cercetări interdisciplinare globale.

Beneficii cunoscute al învățării în aer liber:

  • Abilități cognitive îmbunătățite, cu un vocabular îmbogățit și abilitatea de a aplica în mod semnificativ conceptele învățate afară

  • Învățarea experențială, cu întregul corp, care duce la o mai bună participare la cursuri, angajament și atitudine față de învățare

  • O mai bună atenție asupra sarcinilor mai puțin preferate atunci când se întorc în clasă după învățarea afară

  • O mai bună abilitate de auto-control, împreună cu o stare de bine – socială și emoțională – atunci când învață afară

  • O mai bună stăpânire a mișcărilor fizice/ corpului și reducerea obezității la copiii care învață afară

  • O sănătate mentală mai bună, cu reducerea anxietății și depresiei pentru copiii care învață afară

  • Un acces mai echitabil la învățare, atunci când dovezile de învățare nu depind doar de sarcini bazate pe hârtie și creion/pix

  • Susținerea unei gândiri divergente care conduce la rezolvarea eficientă a problemelor întâlnite în curriculum la toate materiile

  • Descrește impactul bolilor virale și expunerea la bolile transmisibile.

1-Learning-outdoor-6

Predarea în afara clasei – Sfatul #3- PREGĂTEȘTE-TE PENTRU ÎNVĂȚAREA PE TOATE TIPURILE DE VREME

Proverbele scandinave ne amintesc că nu există vreme proastă, iar dacă vei dori să predai în afara clasei, va trebui să te împaci cu unele zile în care vremea nu este prea confortabilă. Din experiența mea, asta este partea care cere cel mai mare efort în predarea în aer liber, dar aduce și cele mai multe beneficii. Învățăm ce este reziliența atunci când suntem scoși din limitele confortului personal și, cu câteva excepții, majoritatea dintre noi trăiesc într-un climat în care oamenii au supraviețuit mii de ani cu mult mai puțin confort tehnic decât avem noi acum. Acordă-ți puțină bunăvoință și dezvoltă un plan pe termen lung pentru a-ți cumpăra hainele care vor face mai ușoară predarea în aer liber. Ne-a luat patru ani ca să dezvoltăm o garderobă cu haine de împrumut care pot împlini nevoile unei comunități școlare atunci când învață afară. Aceste articole conexe* vorbesc toate despre cum am trecut cu totul la predarea în exterior, cu detalii despre cum să-ți organizezi o garderobă de împrumut.

https://meganzeni.com/teaching-prep-outside/Pregătirea predării în exterior

Puncte cheie pe care să ți le amintești:

  • Lucrează pentru ca, în timp, să faci din jocul afară o normă în școala ta pentru toate pauzele sau pauza de masă, indiferent de vreme. Asta îi ajută pe părinți să realizeze că ai lor copii trebuie să vină la școală ÎN FIECARE ZI cu haine potrivite pentru a ieși afară, nu doar pentru zilele speciale de excursie. Asta cere construirea de relații și comunicare cu echipa de conducere a școlii, cu grupul de părinți din comitet și cu colegii tăi. Amintește-ți că toate lucrurile care merită făcute sunt grele!

  • Verifică-ți propria atitudine. Dacă ești încântat/ă și entuziasmat/ă și copiii tăi vor fi la fel. Cheltuiește ceva bani și pe propriile haine bune (de stat afară). Te vor ține între 5 și 10 ani și vei fi bucuros că ai făcut investiția.

  • Organizează garderoba de împrumut lângă o ieșire a școlii și instalează cârlige sau întreabă în jur, poate are cineva dulapuri de haine de dat. Reciclează și transformă orice articol de îmbrăcat sau încălțat pe care poți pune mâna pentru depozitul tău de haine de împrumut.

  • Gândește-te care sunt cele mai rele condiții de vreme în climatul tău și pregătește-te pentru ele. Pentru noi, asta înseamnă zile cu ploaie rece care sunt frecvente și necesită o mulțime de pantaloni de ploaie, plus încălțări călduroase prin care nu trece ploaia. Majoritatea copiilor au jachete sau haine de ploaie, dar mulți vin la școală fără încălțări potrivite sau pantaloni impermeabili.

  • Construiește-ți garderoba de împrumutat cu donații sau haine din cutia școlii cu haine pierdute de copii și găsite. De-a lungul anilor, eu am strâns o mulțime de haine, doar cu această strategie. Poți de asemenea să te adresezi comunității părinților școlii pentru donații de haine și încălțări, noi sau uzate. De asemenea, multe magazine sunt dornice să facă o donație unei școli, tu doar trebuie să ceri. Dacă predai într-o școală dintr-o zonă înstărită, poți pur și simplu adăuga hainele la lista de aprovizionare a școlii. Dacă școala ta are un pic de surplus în buget al sfârșitul anului, întreabă dacă poate fi utilizat pentru a face un stoc de haine de exterior pentru iarna viitoare. Participă la întâlnirile din școala ta la care se discută bugetul. Există aproape întotdeauna o mică sumă de bani care poate fi realocată de-a lungul timpului.

  • Permite ca garderoba ta de împrumut să nu aibă date fixe de returnare. Multe din familiile noastre iau hainele acasă pentru luni de zile, altele doar pentru o zi. Familiile care nu au bugete pentru hainele de activități afară sunt libere să ia ce au nevoie, cu așteptarea ca ei să le aducă înapoi după ce nu mai au nevoie de ele. În situația mea, asta a rezultat într-o abundență de donații către garderoba noastră. Cu siguranță primim mai multe decât dăm.

  • Gândește-te la o politică FĂRĂ UMBRELE. Umbrela devine un factor de distracție, iar copiii nu-și pot folosi mâinile eficient atunci când țin o umbrelă, de asemenea poate duce la îngrămădirea copiilor.

  • Ceea ce mă aduce la gândul răspândirii bolilor transmisibile prin orice resursă comună în școli. Împrumutul pe termen lung este una din soluții și, să ai un dulap de haine care stă neatins timp de două sau trei este o alta. Până nu știm mai multe despre rezistența coronavirusului pe haine, trebuie să presupui că fiecare haină utilizată să fie păstrată neatinsă timp de cel puțin 3 zile.

1-Learning-outdoor-15

Predarea în afara clasei – Sfatul #4- INVERSEAZĂ-ȚI PLANIFICAREA

Pentru a face asta nu trebuie să fii un expert în educația outdoor. Tu ai deja tot ce-ți trebuie pentru a începe să predai în afara clasei. Pentru profesorii care sunt noi în acest domeniu, în loc să cauți pe internet lecții pe care să le încerci afară, pur și simplu uită-te la materia pe care trebuie să o acoperi în ziua următoare și întreabă-te ”ce anume din lecția asta îmi pretinde să stau înăuntru?” O dată ce te-ai uitat la planificarea ta prin această lentilă, vei realiza că aproape tot ce știi să faci în clasă ca profesor de clasele elementare poate fi transferat afară! O cale foarte ușoară pentru a începe este pur și simplu lectura cu voce tare sau realocarea lecturii în liniște afară. Imediat ce vei căpăta încredere și confort să-ți stăpânești clasa afară, planificarea ta va putea răspunde mai bine nevoilor elevilor tăi și ale spațiului în care predai. Fii răbdător cu tine și urmează-ți instinctele.

Profesorii care sunt interesați în mod special de învățarea inter-curriculară în afara clasei, poate vor dori să citească articolele de mai jos. Dacă sunteți interesați de o arie specifică a îmbinării materiilor din curriculum, mergeți la pagina principală** și căutați printre sutele de articole, organizate pe arii de subiecte.

** https://meganzeni.com/imaginative-play-anywhere-artist/Jocul imaginativ: artist oriunde

https://meganzeni.com/imaginative-play-with-a-box/Dezvoltă abilitățile de design cu ajutorul unei cutii

https://meganzeni.com/patterns-outside-in-nature/Găsește în natură modele repetitive

https://meganzeni.com/garden-vocabulary-vase/Dezvoltă abilitățile de vocabular în natură

https://meganzeni.com/storytelling-in-nature/ Povești în natură

1-Learning-outdoor-10

Predarea în afara clasei – Sfatul #5- UTILIZEAZĂ JURNALELE DE NATURĂ

Eu nu prea le mai folosesc, pur și simplu deoarece m-am obișnuit să evaluez învățarea fără dovezi scrise. Dar dacă vrei să ai un jurnal pentru elevii tăi în care să-și înregistreze observațiile, minunările și schițele, atunci un Jurnal al naturii este o unealtă de tranziție grozavă pentru predarea în afara clasei. Le recomand cu căldură, în special dacă aveți elevi cărora le place să schițeze, să scrie poezii sau să-și înregistreze observațiile. Singura mea observație este să vă asigurați că ele nu devin o barieră în calea învățării pentru învățăceii care gândesc complex, cu provocările lor de rezultate în scris. Dacă un elev nu are succes cu munca în scris în interiorul clasei, el nici nu va deveni subit entuziasmat să o facă afară. Existe multe alte căi să ocolești asta, pe care le vei regăsi în articolele de mai jos. Dacă vrei mai multe informații, eu ofer work-shop-uri despre evaluarea învățării în outdoors, ca și despre esența predării și competențele curriculare în outdoors.

Este o bună idee să acoperi jurnalele pentru ca să nu se ude dacă elevii le scapă pe pământ sau le uită afară peste noapte. Noi utilizăm hârtie groasă de împachetat sau hârtie colorată pentru a crea coperți care să le ferească de murdărie. De asemenea, recomand clip-board-uri de plastic. Ele fac să fie ușor pentru copii să scrie afară în jurnalele lor și nu se udă. Pentru zilele ploioase, utilizăm o folie care protejează foaia de jurnal, pentru a menține jurnalul uscat.

1-Learning-outdoor-4

Predarea în afara clasei – Sfatul #6- REPETAȚI RUTINELE DE INTRARE ȘI IEȘIRE

Ca și în spațiul oricărei clase, o oră în exterior are rutine și așteptări care o deosebesc de jocul nestructurat și pauze. Timpul petrecut într-o oră afară este un element esențial pentru ca să se petreacă învățarea. Dacă te gândești cât timp durează să-i înveți pe elevi să mărșăluiască după bătaia unei tobe în septembrie, trebuie să-ți amintești că-ți va lua întreaga lună. Presupunând că norma larg acceptată a timpului de stabilire al unui obicei este de 21 de zile, atunci va trebui să-i scoți afară în fiecare zi, nu doar în ultima zi a săptămânii – pentru ca, la finalul celor 21 de zile elevii tăi să se poată angaja afară într-o învățare semnificativă. Singura soluție pentru a obține o practică comună a învățării outdoor este să te asiguri că faci cu ei din intrarea și ieșirea afară o rutină pe care o practici zilnic, începând din prima zi din Septembrie. Fă-ți un obicei de a petrece în fiecare zi măcar zece minute înainte ieșirii din ore pentru a-i obișnui pe elevii tăi cu varietatea de spații de învățare pe care le oferă școala ta. În ora noastră de outdoor, avem bușteni pe care se așează elevii în timp ce discutăm despre intențiile de învățare. Dacă nu ai bușteni, ai putea avea o prelată, sau locuri/ bănci de stat sau chiar pietre. I-ai putea strânge într-un cerc în picioare. Oricare va fi rutina aleasă, faceți practică înainte, pentru a evita frustrarea atunci când începi să adaugi ore în exterior la practica ta de predare. Aceasta ar putea fi aria de recepție a orei tale în exterior.

1-Learning-outdoor-12

Predarea în afara clasei – Sfatul #7- DEZVOLTĂ-ȚI O REȚEA DE ÎNVĂȚARE PROFESIONALĂ (PLN)

Nu pot sublinia îndeajuns cât este de important să te înconjori cu educatori care gândesc ca tine. În British Columbia noi avem următoarele rețele profesionale***. Multe oferă seminarii online și învățare profesională continuă, organizează conferințe și profesorii se conectează dincolo de clase.

*** Environmental Educators Provincial Specialist Association (EEPSA)

Columbia Basin Environmental Educators Network (CBEEN)

Wild About Vancouver (WAV)

Classrooms to Communities- BC Education Network (C2CBC)

În toată Canada:

Canadian Network for Environmental Education and Communication (EECOM)

Outdoor Play Canada

În lume:

Green Teacher

Imaginative Ecological Education (IEE)

Take me outside

Outdoor Classroom Day

Creative Star Teaching (author of Dirty Teaching & Messy Maths)

1-Learning-outdoor-9

Predarea în afara clasei – Sfatul #8- REALOCĂ FONDURILE PENTRU EXCURSII

În prezent și în viitorul apropiat, șansele de a obține un autobuz și de a porni cu clasa în excursie pe teren sunt aproape nule. Așa că realocați fondurile prevăzute pentru astfel de excursii către investițiile pentru învățarea afară. Dacă te gândești cât cheltuiește fiecare clasă (la ei!) în fiecare an pentru excursiile pe teren, multiplicat cu toate clasele din școală, vei descoperi că poți realoca câteva sute de dolari pentru o excursie în clasa din curte, care vor avea ca beneficiu adăugat faptul că vor dura câțiva ani! Poți construi o magazie pentru resursele tale de predare în exterior, care se poate transforma și într-un proiect grozav de ADST (design aplicat, abilități și tehnologie), poți cumpăra săculeți de supraviețuireși provizii, o căruță, câteva prelate sau să creezi un cerc de bușteni construit de meșterii școlii. Opțiunile sunt nesfârșite. Dacă ai nevoie de inspirație pentru designul și dotarea claselor din exterior, poți să vezi ce am fpcut noi pe Pinterest (##1)

#1 https://ro.pinterest.com/roomtoplay/

Ai putea chiar să vrei să începi o grădină a școlii. Dacă ești în Columbia Britanică și cauți granturi pentru grădină, poți găsi o listă la zi aici – grants available for school garden development.

P.S. Pentru noi (RO) nu am găsit astfel de granturi specifice – deși nu ar strica deloc să existe!!! , dar vă propunem un Ghid pentru grădina școlii aici:

Ghid-pentru-gradini-scolare

Și un premiu, acordat de Societatea Ornitologică Română – https://www.sor.ro/proiect/gradini-si-scoli-prietenoase-cu-natura/inscrie-o-scoala/

1-Learning-outdoor-16

Predarea în afara clasei – Sfatul #9- ÎMBRĂȚIȘEAZĂ UN CURRICULUM EMERGENT

1-Learning-outdoor-11Curriculum emergent înseamnă pur și simplu că profesorul este deschis la ideea de a facilita învățarea bazată pe interesele elevilor. Procesul emergenței este un fenomen care apare atunci când participăm la lumea din jurul nostru și deseori este vorba de un loc specific (cum este o comunitate, un cartier etc., n.n.) Profesorii care au abilitatea de a preda un curriculum emergent întrețes măiestrit cerințele cerute de curriculum cu experiențele ce apar de la copii pentru a îndeplini și deseori depăși obiectivele anticipate ale lecției originale. Spus mai simplu, să ai un plan atunci când ieși să predai afară, dar să fii flexibil și să răspunzi intereselor și minunărilor care apar. Această abordare îți cere să predai puțin din puterea ta de profesor, dar vei obține ca rezultat o învățătură semnificativă pentru toată lumea. În imaginea de mai jos (în articolul original) poți vedea niște ouă de gărgăriță pe care un elev le-a descoperit pe un fir de iarbă – asta a stârnit o cercetare minunată, lungă de o săptămână, despre ciclul de viață al gărgărițelor.

1-Learning-outdoor-1

Predarea în afara clasei – Sfatul #10- AI ÎNCREDERE ÎN ELEVII TĂI

O atât de mare parte din succesul nostru ca profesori vine din încrederea pe care o acordăm elevilor! Relațiile sunt totul în acestă profesie, iar învățarea afară nu aduce ceva diferit. Ultimul meu sfat este să ai încredere în copiii tăi / din clasa ta. Vorbește cu ei și spune-le de ce este important să îi scoți afară. Discută beneficiile pentru ei și întreabă-i ce cred că pot obține din asta. În peste 20 de ani de predare în aer liber, pot număra pe degetele de la o singură mână elevii care cu adevărat nu au prosperat într-o clasă outdoor. Ai încredere că ei vor asculta la cele ce le vei spune despre a fi în siguranță când îi scoți afară. Ai încredere că vor lua decizii decente care să permită ca învățarea să se desfășoare/ să continue în exterior. Ai încredere că vor găsi singuri lucruri pe care vor să le învețe și vor fi încântați să-și împărtășească descoperirile cu tine și cu colegii. Și ai încredere că tu vei putea face asta. Doar fă-o. Începe în mic și ia startul. MI-ar place să-ți ascult povestea. Dă-mi un tag pe Twitter or Instagram la @roomtoplay, ca să-ți pot urmări călătoria.

Acestea sunt zile nesigure și stranii pentru toată lumea care se va întoarce la școală. Să fiți sănătoși, prieteni! Ați înțeles asta și, așa cum spune Ms. Frizzle: “get messy and make mistakes!” (complicați-vă și faceți greșeli)

Sursa articolului: https://meganzeni.com/teaching-outside-the-classroom/

P.S.1. – Mulțumim din nou Pinterest pentru imagini 🙂

One thought on “10 Sfaturi pentru a preda în afara clasei (variantă pentru distanțare)

  1. Pingback: Învățarea în natură – Curriculum emergent, profesii ale viitorului, dezvoltare comunitară | Centrul de Resurse pentru Eco-bio Educație, Reziliență și Sustenabilitate

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.