10 Alternative creative la… a le arăta elevilor doar filme la finalul semestrului (I)

Deși mai avem în tolba cu idei selectate o mulțime de planuri de lecții și activități pentru această perioadă, ne-a atras oportunitatea de a vă prezenta pachetul cu activități creative propuse de John Spencer pentru ultima săptămână din Decembrie. Deși ați mai întâlnit unele din aceste idei în alte articole ale lui John, de data aceasta el vine cu un pachet de resurse gratuite, create de-a lungul a 10 ani de experimentare alături de profesori și elevi.

Pachetul, pe care îl puteți accesa la sfârșitul articolului din blogul lui, conține resurse pentru toate ideile prezentate în articol.

10-creative-alternatives-1

Haideți să recunoaștem, luna Decembrie este extenuantă pentru profesori. Zilele sunt mai scurte. Vremea se răcește din ce în ce (cel puțin aici, în Oregon). Elevii sunt neliniștiți – vremea și sărbătorile care se apropie constituie un motiv de excitare la apropierea vacanței și, poate un sentiment de anxietate pentru elevii ale căror cămine nu sunt sigure în acest anotimp (nu au căldură, lumină, de ex.) și/sau se simt și mai sărăcăcioase în perioada sărbătorilor.

Iar profesorii sunt obosiți. Sunt obosiți de redirecționarea comportamentelor nepotrivite, de presiunea testelor (sau tezelor, n.n.) de la mijlocul anului sau pur și simplu obosiți să împartă toată energia de care au nevoie ca să fie profesori.

Nu este de mirare că atât de mulți profesori, în această ultimă săptămână încep să le pună elevilor filme legate de sărbători. Ei vor să creeze un sentiment al amuzamentului și bucuriei și al evadării, iar filmele promit să aducă exact aceste lucruri. Poate că asta este în regulă, în unele cazuri și locuri. Poate este parte a creării unei culturi a bucuriei. Așa că vă rog să nu citiți acest articol ca pe o palmă adresată profesorilor care arată elevilor filme înaintea vacanței. Dacă asta este o parte a unei culturi pozitive a clasei, continuați să o faceți. Acest articol nu este menit să trezească un sentiment de vinovăție sau o declarație că ”tu faci ceva greșit”. Vrea mai curând să fie un articol care oferă și alte opțiuni, tip Da/Și.

În primii mei ani de profesorat, eu le puneam elevilor un film cu o zi înainte de vacanță. Cu toate acestea, în doar câteva minute, copiii nu mai erau atenți, angajați. Erau pasivi. Nu era nimic special la acel film. Elevii mei se puteau duce acasă și să vadă filmul oricând aveau chef, nu când voiam eu. Asta m-a făcut să mă întreb…. este ceva ce ei ar putea face numai în clasa mea și nicăieri altundeva? Este asta de fapt șansa ca ei să facă ceva epic, memorabil?

De-a lungul anilori am înțeles că copiii nu se plictisesc de învățat. Ei se plictisesc de școală. Aceasta este șansa noastră de a le accesa simțul minunării și curiozitatea și creativitatea.

10-creative-alternatives-4

Privește filmul video*

Am încercat de această dată ceva diferit și am creat un video de 22 de minute (cam de lungimea unui episod TV). Mă gândesc să fac aceste filme video mai lungi ca pe un mod regulat de a accesa conținutul.

* https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=0rm4PkxxvFI&feature=emb_title12 Idei de proiecte pentru săptămâna dinaintea vacanței

12 Moduri creative pentru a termina semestrul

Iată aici câteva moduri creative în care ai putea să utilizezi ultimele câteva săptămâni înainte de vacanța de iarnă. Mi-am dat seama că profesorii au hărți ale curriculum-ului și așteptări, așa că veți remarca că aceste idei sunt totuși lucruri care includ standardele de învățare și cer gândire critică. De asemenea experimentăm cu toții criza de timp, așa că vreau să remarcați că unele din aceste idei sunt activități de o singură zi, iar unele acoperă o săptămână întreagă.

10-creative-alternatives-7

#1: Ora de geniu

Timpul necesar: 1-5 zile

Materialele cerute: Funcționează cel mai bine când ai acces la computere/ laptop/ tablete.

Descriere: Ora de geniu (denumită de asemenea 20% timp) este șansa ca elevii să se angajeze în proiecte independente, bazate pe cercetare. Ei sunt stăpânii întregului proces de învățare, de la concept la întrebări, la cercetare, la managementul de proiect către obținerea unui produs final. Iată un video scurt cu descrierea modului în care arată Ora de geniu:

https://www.youtube.com/watch?v=2n7EelMbzG0&feature=emb_logoCe este Ora de geniu? O trecere în revistă a Orei de geniu și activităților 20% timp în clasă

Iată și un film video pe care îl poți utiliza cu elevii tăi.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=COF-bqZuE-I&feature=emb_logoAjungi să ai propria ta Oră de geniu (un film pentru elevi)

Ia notă că poți obține o copie gratuită a ambelor filme (în cazul în care canalul YouTube este blocat în școala ta) din pachetul de resurse Zece moduri creative pentru a termina semestrul.

10-creative-alternatives-5

#4: Bloguri tematice (o alternativă High-Tech)

Timp necesar: 1-5 zile

Materiale necesare: Creerea de bloguri merge cel mai bine dacă ai computere sau laptop-uri, dar poate fi realizată și pe tablete sau smartphone.

Descriere: Pentru a păstra tema proprietății elevului asupra învățării, blogurile tematice sunt bazate pe interesele, pasiunile și ideile elevului. Ar putea fi un blog despre mâncare, un blog despre modă, sport, călătorii, cu teme de știință, de natură, istorie sau altă temă. Ei aleg tema și audiența. Este o modalitate grozavă pentru ca elevii să practice scrierea în diferite genuri (persuasiv, funcțional, informațional/expunere, narativ etc.) cu temele specifice de blog pe care le aleg. Blogurile pot avea de asemenea și componente multimedia, cum sunt fotografii, filme, muzică, interviuri, slideshow etc.

Gândiți-vă la toate blogurile pe care le fac de fapt oamenii din afara școlii. Asta vrei tu ca elevii tăi să creeze. Este șansa lor de a participa la comunitatea globală a creatorilor de blog-uri, bazându-se pe propriile expertize/experiențe și interese. Dacă te interesează să pornești un astfel de proiect, am inclus în pachetul de resurse lucruri ca rădăcini de propoziții și fișe ale elevului care le sunt de ajutor pentru a începe procesul. Le poți găsi pe toate în pachetul de resurse.

10-creative-alternatives-6

#5: Filme video pentru compuneri scurte (o alternativă Low-Tech)

Timp necesar: 1 oră

Materiale necesare: În locul blogurilor individuale care cer ca fiecare elev să aibă acces la propriul computer/ laptop/ tabletă, în cazul unui nivel de dotare mai scăzut (ai un video proiector sau o tablă inteligentă), poți să faci compuneri vizuale pe ecran, punându-i pe elevii tăi să utilizeze caiete de compunere (unde scriu și desenează).

Descriere: Ideea este să iei idei de mare interes pentru elevii tăi și să-i încânți să scrie despre ele și să le vizualizeze cu desene, fotografii sau filme. Am inclus în pachet un set de teme. Iată chiar aici o idee de compunere care i-ar putea încânta pe elevii tăi pentru a scrie despre ea.

https://www.youtube.com/watch?v=VBAQLofU1ag&feature=emb_logoIdee creativă de compunere: Cum ar arăta viața în anul 2057?

Dacă îți place această idee, ai putea găsi mai multe înscriindu-te pe canalul de YouTube videoprompts.com https://www.youtube.com/channel/UCAWzhTb5vGii16D_SuKpBZQ

10-creative-alternatives-9

#6: Schițe video (realizate în grupuri de câte 3 elevi)

Timp necesar: de la 25 de minute (cea mai ușoară versiune) la o săptămână întreagă (cea mai provocatoare versiune – clase mai mari)

Materiale necesare: Această activitate se poate realiza în majoritate la un nivel de tehnologie redus, cu hârtie, creioane, markere, tablă albă etc. Dar porțiunea video va cere o cameră video sau un smartphone.

Descriere: Îmi place ideea de a face ideile vizibile și notele schițate sunt una din strategiile pe care le poți folosi pentru a-i ajuta pe elevi să ia idei complexe și să le transpună într-un mod vizual și concret. Dar îmi place și să iau asta și să o duc la un alt nivel punându-i pe elevi să creeze scurte filme video cu notele schițate care transpun o idee, un concept sau proces. Astfel, ar putea să fie ilustrate de exemplu ciclurile vieții sau modul în care un proiect de lege devine lege. Există patru nivele ale filmelor video – note schițate, de la cel mai ușor la cel mai dificil, care funcționează bine în clase diferite.

Nivelul unu: Stilul Flipbook/ cine-carte (foarte ușor)

Aici, elevii creează mai multe pagini, fiecare cu o schiță desenată și o idee cheie scrisă. După aceea, un elev dă paginile, în timp cu un al doilea filmează iar al treilea citește cu voce tare textul. Asta este de fapt o carte ilustrată pusă pe video. Dar, dacă vrei ceva mai complicat și care să arate și ceva mișcare, vezi la nivelul al doilea.

Nivelul doi: Stop Motion – Mișcare încremenită (destul de ușor)

Aceasta este o animare a unor figuri, cadre fixe. Elevii își schițează ideile și apoi decupează elementele care se pot mișca. Apoi manevrează aceste elemente cu mâinile, filmând totul. Pentru a filma, un elev utilizează un smartphone în timp ce al doilea mișcă elementele decupate conform scenariului. Un al treilea elev citește cu voce tare textul. După ce au terminat, ei pot poșta filmul video online și îl împărtășesc cu profesorul lor.

10-creative-alternatives-8

Nivelul trei: Video pe tabla albă (dificultate moderată)

Elevii încep prin a crea scenariul unui concept pe care l-au învățat în acel semestru. Apoi înregistrează video pe unul din membrii grupului schițând ideile (cu carioca) în stilul RSA Animate** pe tabla albă. Apoi, ei accelerează mișcarea de schițare, elimină greșelile și adaugă un element auditiv (citirea textului, muzică) pe care îl înregistrează cu ajutorul aplicațiilor iMovie sau Movie Maker. Acest proces nu necesită foarte multă tehnologie, dar cere ceva creativitate și asumarea de riscuri. Ce-mi place la asta este că poți avea mai multe grupuri de elevi care fac filme video cu subiecte diferite, în grupuri mici (3 elevi) și că, în cazul în care ai puțini elevi care pot edita pe computer, îi poți roti între grupuri, deci funcționează.

** https://www.thersa.org/discover/videos/rsa-animate

Nivelul patru: Filme video animate (foarte dificil)

Acestea sunt tipuri de video I enjoy making***. Ele pot lua multe ore și cer să ai programe Photoshop. Dacă te interesează procesul, ai în acest articol (#1) descrierea detaliată a procesului – am scris articolul după ce fiul meu a petrecut o zi întreagă făcându-și filmul animat. Acesta este filmul pe care l-a creat (#2). Cred că e destul de bun. Ei bine, sunt tatăl lui, așa că mă pot lăuda nu? 🙂

*** https://www.youtube.com/user/oursocialvoice

#1 http://www.spencerauthor.com/how-i-create-sketch-animation-videos/

#2 https://www.youtube.com/watch?v=Jm9Kt7coMaw&feature=emb_logoIdee de scriere creativă: Călătorie în timp în era preistorică

Dacă te interesează să faci astfel de filme-note schițate, poți găsi instrucțiuni mai detaliate în pachetul de resurse.

10-creative-alternatives-2

#8: Provocări pentru gândirea divergentă

Timp necesar: 40-90 minute

Materiale necesare: Îți poți stabili propriile materiale dar ajută să păstrezi această activitate la un nivel redus de utilizare a tehnologiei și să te limitezi la 2-5 obiecte care par fără legătură. Cu cât sunt mai nelegate între ele, cu atât mai bine!

Descriere: După ce arăți elevilor cele 2-5 obiecte, îi întrebi: Ce ai face din aceste obiecte? Provocările pentru gândirea divergentă sunt căi simple pentru a trece rapid la gândirea care creează prototipuri în timp ce inspiră o gândire divergentă. Acestea sunt premisele de bază.

https://www.youtube.com/watch?v=zeX1ClTtaps&feature=emb_logoDivergent Thinking Challenge: What would you make with this?

Sursa: http://www.spencerauthor.com/projectsbeforebreak/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.