Câteodată iarna capricioasă se poate manifesta în diferite moduri – cu ninsoare, viscol, ger uscat, chiciură, lapoviță și chiar… ceață.
V-ați gândit vreodată, cum se va descurca Moș Crăciun dacă în noaptea de Crăciun, când trebuie să zboare repede de la o casă la alta ca să ducă pachetele cu cadouri, nimerește o vreme cu ceață deasă? Sania lui nu are faruri, cum au mașinile.
Oh, nu! Și ceața e atât de deasă încât Moșul nici nu vede pe unde merge!!
Ce e de făcut? Îl poți ajuta?
Ei bine, prichindeii tăi îl pot ajuta, construind pentru Moș Crăciun și toți renii lui câte o… lanternă. Renii ar putea purta pe cap câte una, ca să lumineze drumul în față, iar moșul ar putea avea o lanternă de mână pe care să o poată îndrepta în direcții diferite pentru a-și da seama unde se află și încotro să se îndrepte…
Cum se poate construi o lanternă? Ei, aici ne ajută din nou Emma Vanstone de la Science Sparks – se pare că are rețete pentru orice, nu-i așa? 🙂
Cum să meșterești o lanternă – circuit simplu
Nu-mi pot asuma meritele pentru acest concept, deoarece fiul meu de 9 ani a făcut asta la școală anul trecut, dar m-am gândit că e bine să-l avem și noi, la Science Sparks. Îmi place că este mai mult decât un simplu circuit. Una din fiicele mele a meșterit anul acesta o lanternă lungă, iar cealaltă o lanternă mică, de pus pe cap. Amândouă sunt făcute utilizând un circuit simplu, cu un întrerupător făcut dintr-o agrafă de hârtie.
De ce ai nevoie pentru a construi o lanternă cu întrerupător
Un tub de carton cu capac transparent (cum au biscuiții Pringles, de exemplu) – lung pentru bateria de mână, scurte pentru bateriile de cap
Un carton tăiat și lipit în formă de con (la dimensiunea tubului), acoperit cu folie de aluminiu
Un bec mic
Baterie
Suport de baterie cu fire atașate (Battery holder with wires attached)
1 fir electric subțire (izolat)
Agrafă de hârtie
2 pioneze speciale (cu câte 2 piciorușe care se pot despărți)
Bandă dublu-adezivă
Elastic lat pentru lanternele de cap
Instrucțiuni
Fă cu grijă două găuri mici pe una din laturile tubului (la distanță de ”3 cm, sau cât de lungă este agrafa de hârtie). Acestea sunt pentru a introduce piciorușele celor două pioneze speciale care vor forma întrerupătorul.
Asigură-te că ai câte două fire atașate la fiecare capăt al suportului de baterie, pe care îl vei prinde cu banda dublu adezivă de fundul tubului (la tuburile scurte) sau de laterala tubului, spre mijloc, la tubul lung (la tubul lung va trebui să faci o ușiță în mijloc pentru a atașa suportul mai aproape de capătul de sus).
Împinge capătul unuia din firele de la suportul de baterii prin una din găuri și prinde-l cu una din pionezele speciale (despărțind piciorușele pionezei în interiorul tubului ca să o fixezi.
Ia și alt fir de la celălalt capăt al suportului de baterie și împinge-l afară prin cea de a doua gaură, fixându-l și pe el cu a doua pioneză specială.
Celelalte două capete de fire trebuie atașate de becul de lanternă.
Acum ar trebui să ai circuitul complet, cu excepția unei distanțe mici dintre cele două pioneze.
Plasează agrafa de hârtie peste capetele pionezelor ca să verifici dacă circuitul este complet și becul se aprinde.
Dacă nu funcționează, verifică dacă firele sunt bine prinse peste tot și încearcă din nou.
Apoi cu grijă, fă o gaură în centrul cartonului și foii de aluminiu în formă de con și treci becul prin gaură. (Folia trebuie să acționeze ca o suprafață reflectorizantă, care amplifică lumina becului)
Ajustează conul pentru a se potrivi strâns în interiorul vârfului tubului de carton.
Plasează capacul transparent pe capătul de sus al tubului, deasupra becului.
Strânge cu grijă capătul agrafei de hârtie în jurul piciorului pionezei de sus. Ar trebui să poți să aprinzi și să stingi becul învârtind agrafa în așa fel încât să atingă a doua pioneză.
Decorează lanterna așa cum dorești.
Pentru a face lanterne de cap, atașați banda elastică în jurul tubului, ajustând lungimea benzii în funcție de cel care o va purta – renii sau voi 🙂
Sursa. https://www.science-sparks.com/diy-torch-light-simple-circuit/
PS 1 – în articolul original găsiți și mai multe fotografii care să vă îndrume.
PS 2 – în Science Sparks găsiți și idei despre cum să faceți circuitele în serie pentru luminițele de Crăciun pe care să le instalați pentru a vă decora casa –
https://www.science-sparks.com/terrific-scientific-circuits-for-key-stage-2/