Experimente științifice de iarnă pentru copii (III/ 2019)

Iată o altă idee sugerată de Emma Vanstone (fondatoare a site-ului Science Sparks), în care se îmbină tema iernii și a Crăciunului cu sugestia celei mai fierbinți substanțe de pe Pământ, lava. O activitate STEAM potrivită și pentru cei mici, dar și pentru orele de chimie la gimnaziu sau, de ce nu, o activitate de familie amuzantă.

1-Lava-lamp-2

Lămpi cu lavă și un strop de chimie de Crăciun

Lămpile cu lavă sunt activități științifice simple dar amuzante pentru copii și, pentru a le realiza aveți nevoie de materiale pe care le găsiți cu ușurință în orice casă. Lămpile cu lavă pot fi realizate în orice anotimp, dar noi le-am modificat puțin, decorându-le ca pe niște reni sau oameni de zăpadă. Decorarea nu este cel mai tare punct al meu, așa că sunt sigură că tu și copiii tăi/ din clasa ta veți face o treabă mult mai bună decât mine la acest capitol.

Iată și un filmuleț în care puteți vedea cât de simplu este de făcut acest experiment 🙂

https://www.youtube.com/watch?v=-1-xbn5y6no&feature=emb_logoLava Lamp – Science for Kids

1-Lava-lamp-4

Cum să faci o lampă cu lavă de Crăciun

Ce ai nevoie

  • O sticlă de plastic clară sau un borcan de sticlă

  • Puțină apă și o sticluță cu ulei vegetal

  • Culori alimentare, sclipici și materiale de decorat la alegere

  • O tabletă efervescentă (de vitamine sau Alka Seltzer)

Instrucțiuni

  • Umple sticla sau borcanul pe sfert cu apă și adaugă în apă câteva picături de vopsea alimentară (poate fi din cea rămasă de la ouăle de Paște, n.n.). Ai putea să adaugi și puțin sclipici pentru un plus de strălucire (doar e o lampă de Crăciun!)

  • Umple apoi recipientul până aproape de vârf cu ulei vegetal. Uleiul și apa se vor separa în două straturi distincte, apa la fund și uleiul deasupra.

  • Decorați borcanul după inspirație.

  • Aruncați înăuntru jumătate de tabletă efervescentă și vedeți cum se formează bulele. Adăugați restul de tabletă pentru a păstra mișcarea de ridicare și coborâre a bulelor colorate.

Puteți experimenta să vedeți ce se întâmplă dacă adăugați două pastile efervescente deodată. Și apoi puteți discuta cu copii despre ceea ce ați observat în timpul experimentului.

1-lava-lamp-2_orig

Partea de știință

De ce nu se amestecă uleiul și apa?

În primul rând, uleiul și apa nu se amestecă – asta deoarece noi spunem că apa este compusă din molecule polarizate – prin structura lor, sunt încărcate electric pozitiv la un capăt și negativ la celălalt capăt. Moleculele de apă stau laolaltă deoarece capătul pozitiv al unei molecule este atras de cel negativ al altei molecule. Moleculele de ulei sunt diferite – nu sunt polarizate, ceea ce înseamnă că încărcătura electrică este distribuită în mod egal, așa că uleiul nu este atras de apă – de fapt putem să spunem că este hidrofob (are fobie de apă, îi ”este teamă” de ea) așa că încearcă să se miște cât mai departe de apă posibil și nu se amestecă cu ea.

De ce stă uleiul deasupra apei?

Motivul pentru care uleiul stă deasupra apei în loc să stea dedesubt este deoarece are o densitate diferită decât cea a apei, apa este mai densă, așa că stă la fund.

De ce fac bule lămpile cu lavă?

Atunci când adăugăm pastilele efervescente, cum este cea de antiacid tip Alka seltzer (care este făcută din acid citric și bicarbonat de sodiu), acestea reacționează cu apa și formează un gaz, dioxidul de carbon (CO2) și citrat de sodiu (Na₃C₆H₅O₇). Bulele de gaz (dioxid de carbon) sunt cele care duc apa colorată spre suprafață.

(Dacă întrebați o gospodină, veți afla că folosește această reacție dintre acidul citric + apă /sau zeama de lămâie și bicarbonatul de sodiu ca să facă să crească aluatul de checuri sau prăjituri, n.n.).

1-Lava-lamp-5

Ce ziceți? Puteți face din asta și amuzante lămpi cu lavă de Crăciun? Pe lângă decorații adăugați o lumânare sau un beculeț care să le lumineze din spate.

Sursa: https://www.science-sparks.com/christmas-lava-lamps/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.