ECO-Resurse educaționale

V-am povestit nu demult despre festivalul de film GreenTech și sperăm că ați putut participa la una-două activități împreună cu elevii voștri sau măcar ați reușit să vizionați online unul din cele două documentare principale.

Dar ne-am propus să facem mai mult pentru voi în această direcție – pentru că am văzut că au fost mai mulți profesori care au accesat materialele despre schimbările climatice – și ne bucurăm că există interes pentru această temă; și, pentru că tocmai am primit materialele educative (cerute și promise) de la Doamna Gabriela Iordan, pe care am întâlnit-o la festival și care se ocupă la Asociația Viitor Plus de Programul RECICELTA și.. pentru că tocmai am primit prin poștă de la Declic kit-ul de reciclare* (îl puteți descărca și voi), ca recompensă pentru că am contribuit și noi puțin la susținerea campaniei lor de conștientizare.

http://reciclare.declic.ro/

1-Eco-resurse-2

Și nu doar pentru că legea ne obligă ca de la 1 Iulie 2019 să colectăm gunoiul selectiv ci pentru că este o nevoie stringentă să contribuim cu toții la protecția planetei pe care trăim și pentru că educația în această direcție trebuie să înceapă cât mai devreme – acasă și la școală.

Poate că vă întrebați ce este Recicleta? Ei bine, RECICLETA este o întreprindere socială care oferă servicii de colectare hârtie, carton, PET și doze de aluminiu pentru reciclare. Programul a fost creat în 2009 de către Asociația pentru dezvoltare durabilă Viitor Plus, care promovează atât grija pentru natură, cât și echitatea socială. De aceea, transportul deșeurilor se face fără emisii poluante, cu cargo-triciclete, întreprinderea lor oferind și locuri de muncă stabile și legale. Mai multe despre organizație și acest proiect puteți afla aici:

http://www.viitorplus.ro/ // https://www.recicleta.ro/despre/

logo_scoli_verzi_489896

Poate că ați mai auzit, la fel ca și noi de programele acestei asociații – Școli verzi, Adoptă un copac, ECOProvocarea – de cluburile și taberele din cadrul proiectului, Harta reciclării, Atelierul de pânză.

Ceea ce nu știam și am aflat la întâlnirea cu Dna Iordan este că, prin intermediul a două din aceste programe, există materiale educative pe care profesorii care vor să abordeze teme legate de schimbările climatice și protecția mediului le pot accesa gratuit dacă se înscriu pe platformele care găzduiesc aceste materiale.

1-Eco-resurse-6

ȘCOLI VERZI

Prima platformă de resurse – Platforma Școli Verzi** conține materiale menite să susțină profesorii pentru a aduce în școli o formulă educațională inovatoare pentru generațiile schimbării: eco-educație prin învățarea experiențială, în clasă și în afara clasei și implicarea elevilor în rezolvarea problemelor de mediu.

** https://www.scoliverzi.ro/profesori~resurse-educationale~223

Platforma Școli Verzi a fost creată în cadrul proiectului Școli verzi și scopul acesteia este să susțină școlile și profesorii în dezvoltarea și introducerea unui curs opțional de mediu, ținând cont de principiile dezvoltării durabile și protecției mediului promovate printr-un program de formare și suport pentru profesori.

Asociația invită profesorii care vor să devină formatori pentru astfel de cursuri să se înscrie pe platformă și să solicite nu numai materialele suport ci și participarea la cursul de pregătire prin care vor fi instruiți să utilizeze aceste materiale. De asemenea, sunt încă deschise înscrierile pentru școlile care doresc să se înscrie în Programul Școli Verzi, cu condiția ca profesori de la școala respectivă să fie dispuși să furnizeze cursurile pentru elevii școlii respective și să se implice în activități, cu suportul asociației. Profesorii-voluntari din școli vor fi susținuți printr-o campanie de advocacy și platforma suport care conține și componente educative online, inclusiv filme video.

1-Eco-resurse-7

Formula de eco-educație dezvoltată prin Programul Școli verzi include un kit educativ digital, bazat pe modelul de educație multi-disciplinară (blended learning) și a fost testată deja de 100 de profesori din 6 județe, 30 de școli și cu participarea a 2400 de elevi.

De asemenea, organizația a lansat acum doi ani și un curs opțional de educație de mediu în limba engleză, creat în parteneriat cu WWF-România, Asociația Greenitiative și British Council.

Ce urmăresc aceste cursuri și materiale?

  • Informarea elevilor, profesorii, părinților și autorităților școlare pe teme de mediu;

  • Schimbarea modul în care tinerii se implică în rezolvarea problemelor de mediu, punând bazele unei generații a schimbării; Dezvoltarea unei relații directe cu natura.

  • Promovarea responsabilității individuale și comunitare în raport cu natura.

  • Dezvoltarea unei formule moderne de educație de mediu, realizată în colaborare cu profesori cu experiență, susținută pe termen lung de promotorii proiectului prin Platforma Școli verzi;

  • Schimbarea comportamentelor și al modului de luare a deciziilor în activitățile de zi cu zi care au un impact asupra mediului;

1-Eco-resurse-4

Puteți vedea pe platformă și două filme publicate pe canalul de YouTube al proiectului și realizate la două dintre școlile care susțin opționalul și constituie exemple de bună practică în implementarea acestui curs opțional, atât în clasă cât și în aer liber.

Primul film (#1) este realizat la Școala Ferdinand I din București și ilustrează două tipuri de activități:

  • în clasă, pe baza exercițiului exerciții ”Cercurile hranei” din Culegerea verde,

  • în grădina școlii, pe baza unei colaborări cu un ONG partener al școlii

#1 https://www.youtube.com/watch?v=HOBIcIZ1kxo&feature=emb_logo

Al doilea film (#2) este realizat la Școala din Eșelnița, Mehedinți, și ilustrează alte patru metode:

  • sociometrie și dezbatere

  • harta comunității și lucrul în echipă

  • arborele problemei

  • excursia didactică

#2 https://www.youtube.com/watch?v=DnwLE4qBWzM&feature=emb_logo

1-Eco-resurse-8

Pe platforma Școli Verzi vă așteaptă cu nerăbdare Frunzetti, frunza aventurieră care este prezentă în materialele elaborate pentru cursul opțional de eco-educație pentru dezvoltare durabilă. Ea este gata să vă ducă într-o călătorie care să aducă natura mai aproape de noile generații.

Frunzetii vă va explica care este schimbarea pe care o produce cursul pentru elevii de gimnaziu care urmează acest opțional, despre filozofia, structura cursului și materialele disponibile care susțin predarea acestuia.

Și nu doar atât, Frunzetti îți dă indicii despre modul în care tu, ca profesor, poți descărca și utiliza resursele pe care platforma vi le pune la îndemână, despre planificarea lecțiilor în contextul kit-ului educativ.

Pe pagina de YouTube Școli verzi poți accesa și tutorialul (#3) de utilizare a resurselor educaționale Școli Verzi.

#3 https://www.youtube.com/watch?v=KW9qwasAIjI&t=2s – Tutorial de utilizare a resurselor educationale Scoli verzi

1-Eco-resurse-5

ECO-PROVOCAREA

Un al doilea program care pune la dispoziția profesorilor resurse educaționale gratuite este ecOprovocarea, care își propune să motiveze și să îndrume tinerii, pentru a deveni lideri în domeniul protejării mediului. Prin intermediul unor ateliere de educație non-formală, aceștia învăță să-și asume responsabilitatea, atât față de propriile comportamente, cât și față de problemele din comunitate, care au legătură cu mediul înconjurător. Prin metode non-formale, elevii își îmbunătățesc cunoștințele despre starea actuală a mediului, iar prin organizarea de activități de protejare a acestuia, își îmbunătățesc abilitățile de leadership, învață să lucreze și să comunice în echipă, să negocieze.

EcOprovocarea a fost creat de Asociația ViitorPlus, în anul 2010, din dorința de a acoperi nevoia de educație pentru mediu a tinerelor generații. De-a lungul timpului, a trecut prin diferite transformări și au fost adăugate componente pentru o experiență educațională completă, cu beneficii pe termen lung, pentru elevii și profesorii voluntari care participă an de an.

Resursele educaționale create astfel sunt oferite GRATUIT și au tematici actuale despre protejarea mediului înconjurător. Simultan, furnizează și instrumente de dezvoltare personală pentru tinerii liceeni.

Fiecare tema (modul) conține mai multe ateliere, cu o abordare non-formală, experimentală. Încurajăm creativitatea, inovația și responsabilizarea liceenilor.

Atelierele au durata de o ora și conțin explicații detaliate despre modalitatea de desfășurare (suport de curs) și fișe de lucru sau informații suplimentare. Ele au fost deja utilizate de către profesori din toată țara, iar feedback-ul lor a fost pozitiv.

Din dorința de a extinde efectele benefice ale programului, Asociația Viitor Plus și-a propus să pună la dispoziția profesorilor interesați să devină Profesori-Parteneri toată gama de materiale educaționale non-formale, dezvoltate și folosite în proiectul ecOprovocarea.

1-Eco-resurse-3Beneficiile implicării în Programul ECOprovocarea ca Profesor Partener

  • Acces gratuit la curricula de mediu și la materialele auxiliare, prin înregistrarea ca membru pe platforma ecoprovocarea.ro (#4).

  • Oportunitatea de a coordona și conduce proiecte de mediu.

  • Acces la o comunitate de persoane pasionate de educația non-formală, preocupate de protecția mediului și de contribuția la dezvoltarea personală a tinerilor.

  • Suport de curs pentru ore de ecologie extrașcolare sau derulate la orele de dirigenție și în timpul Săptămânii Altfel.

Acestea sunt resurse pe care sperăm să le apreciați. Iar noi, alături de Viitor Plus, vă dorim succes în demersurile eco-educaționale pe care le întreprindeți!

#4 https://www.ecoprovocarea.ro/resurse-profesori/#

A consemnat, Rodica Bărbuță

3 thoughts on “ECO-Resurse educaționale

  1. Pingback: Copiii nu sunt bine. Și nici noi, adulții | Centrul de Resurse pentru Eco-bio Educație, Reziliență și Sustenabilitate

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.