Iată mai jos un articol scris de Kara Newhouse în revista Mindshift despre povestea și sfaturile unei tinere care a evoluat de la un copil care nu iubea și nu se pricepea la matematică la o persoană care a ales cariera de profesor de matematică și este autoarea unor cărți despre cum poți face copiii să iubească această materie.
Ca adolescentă, Vanessa Vakharia nu s-a așteptat niciodată ca matematica să joace vreun rol în viitorul ei.
“Voiam să fiu un star rock și să mă mărit cu Keanu Reeves. Încă vreau asta,” spune Vakharia într-un interviu telefonic realizat în perioada în care ea și formația ei* erau într-un turneu de câteva săptămâni de-a lungul Canadei.
https://www.goodnightsunrise.com/
Pe lângă fantezia ei cu Keanu, au existat alte semne care arătau că o carieră în domeniul numerelor pentru ea nu era ”în cărți” – cum ar fi faptul că a repetat de două ori clasa a 11-a din cauza matematicii.
Deoarece avea înclinații pentru arte și muzică, Vakharia se considera a fi de ”tip creativ”. Când s-a înscris la un liceu alternativ, ea i-a spus profesorului că nu era o persoană de care se prinde matematica** (not a math person).
** https://www.kqed.org/mindshift/42825/not-a-math-person-how-to-remove-obstacles-to-learning-math – Matematica nu e de mine: Cum să îndepărtezi obstacolele care te împiedică să înveți matematica
Educatorul a respins această noțiune. ”A spus cam așa, Asta nu e adevărat,” își amintește Vakharia.
Acesta este momentul în care povestea dintre Vakharia și matematică a început să se schimbe. Sărind peste două decenii, ea este acum profesor certificat de matematică și conduce o afacere de tutorat în Toronto** – Guru pentru matematică, cu 40 de angajați. (Încă nu a renunțat la speranța că se va mărita cu Keanu, spune, arătând că el este încă necăsătorit). Ea este de asemenea autoare a cărții Hack-uri matematice: Sfaturi cool + mai puțin stres = Note mai bune” (“Math Hacks: Cool Tips + Less Stress = Better Marks.”) După ce și-a transformat propria istorie cu matematica, Vakharia se străduiește acum să desființeze viziunea foarte răspândită că matematica este ”o putere înnăscută a unor oameni care s-au născut pentru asta”.
*** https://www.themathguru.ca/
https://www.amazon.ca/Math-Hacks-Stress-Better-Marks/dp/1443163163
Cercetarea susține poziția ei. Ca și cu alte materii, în matematică contează să ai o mentalitate de creștere (#1) – și asta e valabil nu numai pentru copii. Credințele și atitudinile față de matematică ale unei întregi serii de părinți și profesori au fost legate de credințele și performanțele copiilor la această materie, în special în rândul fetelor. Într-un studiu recent făcut în grădinițele din Chile și în cadrul familiilor copiilor, de exemplu, conceptele pozitive ale mamelor au prezis instalarea unor concepte pozitive ale fetelor, în timp ce conceptele negative ale taților față de matematică au influența negativ conceptele fetelor. (Efectul ulterior a fost redus în cazul în care tații s-au angajat acasă în activități în care au utilizat matematica împreună cu fetele).
În același studiu, conceptele proprii ale părinților față de matematică nu au influența conceptele băieților față de această materie. S-a descoperit de asemenea că stereotipurile de gen ale adulților și anxietatea față de matematică (#2), influențează atitudinile copiilor față de matematică și performanțele lor. Jo Boaler, profesor de educație la Stanford University și autor al cărții ”Mentalitatea matematică” (#3 – “Mathematical Mindsets),” spune că, atunci când vorbește cu părinții ea le spune că ”atunci când copiii abordează matematica, cel mai important lucru este ca ei să fie foarte pozitivi în legătură cu asta în fața copiilor”. (#4)
#2 https://www.kqed.org/mindshift/32223/why-kids-take-on-adults-math-anxiety – De ce preiau copiii de la adulți anxietatea față de matematică
#3 https://www.youcubed.org/resources/mathematical-mindsets/
#4 https://www.youtube.com/watch?time_continue=3&v=pxru8H6XbR4 – De la Stanford Online “Cum să înveți matematica, pentru profesori și părinți“: Plasticitatea creierului
Dar mulți dintre adulți trebuie întâi să-și depășească propriile povești negative cu această materie. La sfârșitul unui program de vară recent pe care l-a predat Jo Boaler, 98 din 100 de studenți au scris despre traumele lor referitoare la matematică și despre cât de diferit au simțit despre acest subiect după ce au descoperit că oricine poate învăța matematica (#5).
#5 https://www.youcubed.org/resources/brain-science/ – Știința creierului
Așa că, cum ar putea adulții care și-au păstrat timp îndelungat credințele negative despre matematică să înceapă să gândească și să vorbească diferit (#6)? Bazat pe propriile discuții ”Spărgătoare de mituri” cu părinții și profesorii, Vakharia recomandă trei pași.
1. Despachetează povestea culturală
Schimbarea poveștii proprii despre matematică cere recunoașterea poveștilor ancorate în societate despre matematică. “Ca societate noi avem o obsesie în a categorisi… băiat/ fată, emoțional/ rațional (left-brained/right-brained),” spune Vakharia. Aceste bariere sunt repetate în școli (#7), familii, locuri de muncă, media și în cultura pop (muzică).
#7 https://www.kqed.org/mindshift/46772/how-one-school-changed-its-math-culture-starting-with-teachers – Cum și-a schimbat o școală cultura ei despre matematică, începând cu profesorii.
Vakharia întreabă deseori oamenii dacă au văzut vreodată la TV sau într-un film un animator care este bun la matematică. Răspunsul lor, desigur, este ”nu”. NU numai că această cultură populară ne arată că matematica este pentru un anumit tip de oameni, ea portretizează deseori pe cei care se pricep la matematică ca fiind genii sau supradotați, cum este personajul Matt Damon din Good Will Hunting. Asta este dăunător, spune Vakharia, deoarece descurajează o abordare mai productivă și centrată pe dezvoltare în direcția matematicii (#8).
#8 https://www.kqed.org/mindshift/53524/how-revising-math-exams-turns-students-into-learners-not-processors – Cum poate revizuirea examenelor să transforme elevii în oameni care învață, nu procesoare.
“Noi avem de asemenea această poveste că e nevoie de muncă ca să facem ceva, că nu ești bun la ceva”, spune ea. Nu te-ai născut știind să calculezi. Lucrezi la asta, iar unii oameni trebuie să lucreze la asta în moduri diferite.” (#9)
#9 https://www.youcubed.org/resource/visual-mathematics/ – Matematica vizuală
2. Fă săpături în propria experiență
O dată ce ai demonetizat mesajele sociale care înconjoară matematica, este timpul să abordezi asta personal. Dacă spui că matematica nu e de tine, explică, tradu asta. De ce gândești tu asta?
În majoritatea timpului, când Vakharia pune această întrebare, ea aude teme comune: Persoana nu și-a făcut niciodată temele acasă, au avut un profesor care i-a umilit, părinții le-au spus că nu sunt genii și așa mai departe. Când Vakharia a pus în continuare întrebări despre ce anume a făcut persoana ca să încerce să îmbunătățească, cum ar fi să găsească resurse suplimentare sau un profesor de suport, răspunsul uzual este că ei au încercat un singur tip de remediere dar au renunțat când nu a funcționat.
“Atunci când descoperi adevărul de dedesubt, nu există nimic în aceste povești care să spună că cineva nu este într-adevăr capabil să facă matematică”, Vakharia.
În acest punct, analogiile pot ajuta. Gândește-te la ceva ce ai învățat fiind adult. Poate că este pictura în acuarelă, sau să faci exerciții tip CrossFit (ca să nu mai vorbim de utilizarea tehnologiilor moderne uzuale – calculatoare, telefoane inteligente etc., n.n.). Înainte să te apuci de acea activitate, te-ai considerat un artist sau un atlet? Probabil că nu, și probabil că nu ești încă, dar știi acum că pictura și ridicarea de greutăți sunt abilități care se pot învăța.
La fel este și cu matematica.
3. Încearcă din nou
O dată ce o persoană și-a re-examinat povestea cu matematica, Vakhariei îi place să întrebe dacă ei sunt deschiși să învețe matematica acum. Dacă ei spun ”Da”, ea le cere să aleagă o temă pe care vor să o învețe și le recomandă un tutore sau alte resurse.
Cheia este să faci asta să fie ușor de gestionat. Nu ai nevoie să te angajezi să înveți tot cursul de matematică (+ geometri, trigonometrie etc.) Dacă geometria a fost cea care te-a derutat, încearcă să dau Teoremei lui Pitagora o altă șansă. Dacă problemele tale cu matematica au început în clasele elementare, încearcă ceva mai fundamental, cum este tabla înmulțirii sau fracțiile.
În iunie 2019 un episod din “Unladylike” podcast (#10), a avut-o ca invitat pe Caroline Ervin, care a cu vorbit Vakharia despre traumele ei din copilărie cu matematica și despre percepția ei durabilă că ea este incapabilă să se descurce cu matematica. La sfârșitul conversației, Vakharia i-a cerut lui Ervin să se angajeze să învețe un aspect al matematicii care a derutat-o.
#10 https://unladylike.co/episodes/052/math – Episodul 52: Cum să rezolvi probleme de matematică
Ervin și-a ales sarcina de a revizui SohCahToa, un instrument mnemonic utilizat pentru a înțelege cum funcționează sinus, cosinus și tangenta în trigonometrie.
Ervin a urmat această temă, muncind de acasă. Într-un interviu la MindShift, ea a spus că a stabilit o sesiune pe Skype cu unul din tutori de la centrul Vakhariei, The Math Guru. Deși la început a simțit un firo familiar de anxietate, a spus Ervin, ea ”s-a distrat pe cinste” și a cucerit acel SohCahToa.
“Abordând matematica ca pe un set de abilități care cer pur și simplu învățare și practică m-a ajutat să mă calmez în legătură cu asta,” spune ea. “Matematica nu este ceva mistic; este practică și este ceva ce acum simt că e ușor de reluat dacă am ceva practic de rezolvat.”
Sursa articolului: https://www.kqed.org/mindshift/54389/3-ways-to-shape-math-into-a-positive-experience?
P.S. – Dacă la aceste sfaturi adăugați și toate ideile de activități și jocuri create pentru a face matematica mai atractivă – și vă invităm să vă amintiți de un articol destul de recent@, veți realiza că puteți face această materie atractivă și pentru elevii voștri.
Totul este să doriți și să încercați aceste sfaturi și două sau mai multe din activitățile care vă ajută să realizația asta!